salaul, stiuca si temperatura apei toamna
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- costica_fishing
- veteran
- Mesaje: 2092
- Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
- Localitate: Constanta
- Contact:
temperatura apei
Trebuie sa avem in veder doua categorii de ape:ape curgatoare si ape statatoare !
Pe ape curgatoare temperatura este foarte mult afectata d curenti si de debit. in acestea temperetaura poate s ajunga la nivelul fundului chiar si la 1 grad, exceptand locurile unde sunt izviare pe fund.
Pe lacuri , temperatura este mai stabila fiind supus unui ciclu de stabilitate de 4 grade pe fund - cu conditia ca adancimea sa fie mai mare de 4 metri.
Din pdv ihtiologic, sub temperatura de 8 grade pesti intra in semihibernare, metabolismul lor reducandu-se cu mai bine de 75%. peste aceasta temperatura metabolismul se accelereaza si devine optima la o anumita temperatura. La stiuca s-ar spune ca este in jur de 10 grade, iar la salau la 12 grade.
pestii simt schimbarile termice, si inainte ca apa sa ajunga la o temperatura care reduce drastic metabolismul se hranesc in mod intensiv, dar perioade foarte scurte de timp. Toamna cele mai multe exemplare de salai record s-au prins la o temperatura de 9 grade in scadere, iar temperatura la stiuca era de 6 grade!
Despre cele mai sus relatate se pot citi mai multe in Pescuitul Salaului, ed. pesti kozlony spotrthorgaszat, semnatar fiind ihtiologul de renume mondial Kaszonyi( ardelean sadea de la Cluj)
Pe ape curgatoare temperatura este foarte mult afectata d curenti si de debit. in acestea temperetaura poate s ajunga la nivelul fundului chiar si la 1 grad, exceptand locurile unde sunt izviare pe fund.
Pe lacuri , temperatura este mai stabila fiind supus unui ciclu de stabilitate de 4 grade pe fund - cu conditia ca adancimea sa fie mai mare de 4 metri.
Din pdv ihtiologic, sub temperatura de 8 grade pesti intra in semihibernare, metabolismul lor reducandu-se cu mai bine de 75%. peste aceasta temperatura metabolismul se accelereaza si devine optima la o anumita temperatura. La stiuca s-ar spune ca este in jur de 10 grade, iar la salau la 12 grade.
pestii simt schimbarile termice, si inainte ca apa sa ajunga la o temperatura care reduce drastic metabolismul se hranesc in mod intensiv, dar perioade foarte scurte de timp. Toamna cele mai multe exemplare de salai record s-au prins la o temperatura de 9 grade in scadere, iar temperatura la stiuca era de 6 grade!
Despre cele mai sus relatate se pot citi mai multe in Pescuitul Salaului, ed. pesti kozlony spotrthorgaszat, semnatar fiind ihtiologul de renume mondial Kaszonyi( ardelean sadea de la Cluj)
- costica_fishing
- veteran
- Mesaje: 2092
- Membru din: 21 Mai 2004, 11:45
- Localitate: Constanta
- Contact:
- Wavedancer
- veteran
- Mesaje: 1129
- Membru din: 25 Mai 2004, 11:07
- Localitate: Constanta
- Contact:
Iarna
Pestii si in timpul iernii se hranesc, dar!!!! metabolismul lor este foarte redus, astfel incat necesitatea de hrana este si ea mult redusa. Daca la temperatura de 16-18 gr. stiuca digera captura in mai putin de 24 de ore, la o temperatura de 4 gr. digestia dureaza 5-6 zile. Timpul digestiei salaului este insa mai mare, avand in vedere ca acizii din stomac sunt m.mai slabi decat in cazul stiucii. Dar trebuie avut in vedere ca efortul de deplasare intr-o apa rece este mult mai mare, drept urmare ORICARE dintre pesti va reduce miscarea pentru a-si conserva resursele. LOcalizarea se va face cu predilectie in locuri mai adanci, posibil in zone cu izvoare subterane care au temperatura **** mai ridicata decat cel al apei din jur.