salaul - peste de unica folosinta?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

costica_fishing
veteran
veteran

salaul - peste de unica folosinta?

Mesaj de costica_fishing » 26 Aug 2004, 21:40

Dupa ce am dat nastere la vii proteste (din partea unei d-re) legate de eliberarea unor exemplare din specia mai sus numita, am fost bombardat de catre aceasta cu o stire-bomba! Daca ii dai drumul, are 90% sanse sa dea coltul in urmatoarele 6 ore. Stirea vine de la un domn piscicultor de meserie.

Ii zic "lasa tu vrajeala, sa vad scris". Zice ca imi aduce.

Da eu baiat harnic, intreb in dreapta si in stanga. Si aud (din surse demne de luat in considerare):

1. Intr-adevar, sunt sanse de peste 50% sa dea coltul daca a fost scos din apa. E mai debil salaul decat alti pesti.
2. daca vrei sa faci o treaba (adica sa cresti sansele de recuperare) nu-l scoate din apa. Da-i drumul din carlig direct, eventual fara sa-l atingi.
3. Cu cat e mai frig, cu atat cresc sansele sa supravietuiasca.

In aceasta ordine de idei, ma cam obsedeaza imaginea capturilor mele, alaturi de care m-am imortalizat, si care ma chinuie in vis, aparandu-mi devorate de raci. :(

Nu stiu ce sa fac! Cum sta treaba de fapt?

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Aug 2004, 22:23

Nu mai crede, te rog, tot ce spun oamenii care ar vrea de fapt sa manince salaii tai.
Salaul poate fi pus inapoi in bune conditii daca n-a fost prins la adincimi prea mari. Mi s-a intimplat sa scot salai de la adincimi mai mari de 15 m si atunci, daca-i scoti repede intr-adevar explodeaza. Adica le ies ochii si de multe ori si stomacul. Tehnica ar fi sa le lasi timpul sa-si faca palierele, dar in toiul drillu-lui cine se mai gindeste ?
Altfel salaii prinsi la adincimi mai mici si care n-au fost raniti in branhii, adica nu singereaza tare, o sa-i mai prinzi si alta data mai mari.
Pot spune asta, pt ca inchiriez o mica balta in nordul Frantei, si anual pun salau si stiuca in luna decembrie. Balta are numai un hectar. Inainte s-o inchiriez nu era nici salau nici stiuca. Pestii pe care-i cumpar vin de la 500km, adica se baga plasa, sunt m a n i p u l a t i, adusi cu cisterna, iara m a n i p u l t i, si dupa alt mic transport pusi in apa. Multi mor, e advarat, dupa toate aceste aventuri. Important este ca altii supravietuiesc. N-ar fi cazul si in farfurie.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 26 Aug 2004, 22:40

M-am mai linistit! Multumesc Tudor!

Nu ii scot de la astfel de adancimi, de fapt nici nu am prins la apa atat de adanca.

Eu nu sunt constant pe o balta, si pescuind in mare parta pe apa curgatoare, nu imi pot da seama de conditia pestelui ulterior eliberarii. Desemenea, oprindu-ma la pescuit in timpul unor excursii mai lungi in tara, prefer sa pescuiesc si sa eliberez pestele (care, oricum ar avea mai multe sanse sa se strice decat sa fie prajit).

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Aug 2004, 22:58

Imi pare bine ca incep cei mai tineri, banuiesc ca tine, sa aibe astfel de comportamente. De ce trebuie omorit ceva cind nu este absolut necesar ?
Mie in general nu-mi place pestele, si mai ales cel de apa dulce. Inafara de salau si pastrav. Cu alti pesti de apa dulce eu nu murdaresc tigaia.
Dar si la salau si pastrav nu retin decit din cind in cind, cit trebuie pentru mine si nevasta, mai gusta si copiii, dar nu mult. Deci retin cam doi, trei pesti mari pe an.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Aug 2004, 23:20

Am uitat sa precizez.
Pastrav nu mai pescuiesc de mai multi ani, si salaii pe care-i pastrez sunt cei care explodeaza caci prinsi la mari adincimi. Daca vad ca pot supravietui le dau drumul.

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 26 Aug 2004, 23:32

Am vazut fenomenul asta cu diferenta de presiune intr0un reportaj Rex Hunt. De asemenea stiu ca si la scafandri se recomanda ridicarea la suprafata in trepte.

Si eu mai pastrez si pentru consum, dar numai in cazul in care exista perspectiva da ajunge acasa in 3-4 ore de la ridicare din apa.

Iar referitor la eliberarea in conditii de siguranta, in primavara, am prins intr-o zi vreo 3 salai (pe Sinoe) si i-am tinut pana a doua zi in juvelnic. Erau vii.

Mai cercetez, desi pe unii (mai norocosi), i-as elibera chiar daca au sanse 10% sa supravietuiasca.

Mulder
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Mulder » 27 Aug 2004, 08:03

In primavara au rezistat pentru ca era mai rece apa.

Vara insa mor chiar daca ii bagi juvelnic.

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Aug 2004, 08:04

eu sunt convins ca supravietuiesc daca nu ii scoti de la adancimi mai mari de cativa metri, si daca nu sunt raniti serios de carlig
este adevarat insa ca 30-50 % din salai se accidenteaza serios cu jigul ( din ce am observat eu )
sanse maxime au cei care sunt agatati doar de buza, in rest, daca i-l scoti din gat si incepe si curge sange din el il poti pune linistit in traista, la fel si cu salaii scosi din ape de peste 10 m

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Aug 2004, 09:17

Corecte observatiile voastre, cu doua amendamente:

- salaului scos de la adincimi mari ii "explodeaza" vezica inotatoare, nu stomacul;
- la scafandri, decompresia (stationarea la diverse paliere in timpul ridicarii la suprafate) se face pentru eliminarea excesului de azot din singe, in cazul in care scufundarile se fac folosing aer atmosferic si nu amestecuri de mare adincime (oxigen+heliu), cind se foloseste baricamera.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Aug 2004, 09:21

cand nu ii explodeaza vezica, ii iese din gura pur si simplu
si ochii din cap ca la melc.....

Scrie răspuns