salaul - peste de unica folosinta?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Aug 2004, 10:17

Sigur Todi!
Explicatia fizica este diferenta de presiune. Vezica inotatoare contine aer la o presiune egala cu cea a apei de la adincimea la care inoata pestele (ca sa asigure flotabilitatea neutra). La o ridica rapida, pestele nu reuseste sa compenseze diferenta dintre presiunea interna si presiunea atmosferica, ceea ce provoaca expansiunea vezicii inotatoare, care impinge stomacul spre exterior. Pozitia verticala sau orizontala a pestelui nu conteaza.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 27 Aug 2004, 10:21

todi,
asa o fi la olt :)
si eu am observat si repet, uneori iese vezica insasi
intra-adevar, mai si regurgiteaza cate ceva
dar nu sunt rare cazurile cand ii iese vezica

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 27 Aug 2004, 10:22

todi, exclusiv la 10m+, adica pe baraj, chiar in fata ecluzelor? Nu de alta, dar am incercat si eu pe baraje, dar la adancimi de peste 10 m nu prea l-am cautat, considerand ca nu prea are ce sa caute pe acolo. Mai degraba dupa ecluze.

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 27 Aug 2004, 10:26

:shock: Vrei sa spui ca pestele poate modifica treptat presiunea in vezica pentru a compensa diferentele de presiune intre o adancime de 15m si una de 4 m? Sigur flotabilitatea nu i'o asigura volumul de aer din vezica, nu presiunea? Vezica nu are muschi pentru a comprima aerul din ea, si ma indoiesc ca o presiune mai mare sau mai mica din vezica ar face vreo diferenta.

Numai bine!

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 27 Aug 2004, 10:34

Sigur ca vezica nu are muschi. Si, absolut sigur, modificarea presiunii cauzeaza o modificare a volumului (citeste un manual de fizica de clasa a X-a).10 metri nu prea conteaza, dar gindestete la pestii abisali. Presiunea din vezica lor trebuie sa fie egala cu presiunea exterioara, altfel pestele ar fi pur si simplu strivit.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 27 Aug 2004, 10:36

volumul este invers proportional cu presiune. Si vezica n-are muschi, da o regleaza din abdomen. Ca aer in pus n-are de unde sa ia!

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 27 Aug 2004, 10:37

Da Dane, de Olt vorbesc, si am observat si eu ca regurgiteaza, clar! M'am uitat cu atentie si nu o data, clar aia e vezica, si e intreaga.

Costica,
Dupa racirea apei, octombrie-noiembrie-decembrie, cauta'l pe langa picioarele grupurilor, in lac. Nici dupa centrala apa nu e mica, dar rezultatele par mai slabe cand curentul e puternic si apa rece. Adancimea in lac e standard la centrale pe olt, mai putin la arcesti unde e colmatat, dar in rest sunt 14-16 m.

Numai bine!

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 27 Aug 2004, 10:54

Sa inteleg ca pestii abisali tin in vezica o presiune de'a dreptul uriasa? :shock:

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 27 Aug 2004, 10:59

Nu, pur si simplu au un volum mai mic de aer in vezica. Prea mult nici nu le trebuie, ca n-o sa sara ca delfinii. Altfel ar fi cam "crispati".

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 27 Aug 2004, 11:03

[quote="costica_fishing"]Nu, pur si simplu au un volum mai mic de aer in vezica. Prea mult nici nu le trebuie, ca n-o sa sara ca delfinii. Altfel ar fi cam "crispati".[/quote]

So... volumul conteaza :).

Salut!

Scrie răspuns