OK, daca prohibitia egal inmultire atunci ce rost are sa asteptam pana la 1 mai sa se dea liber la pastrav cand aceasta specie se reproduce intre octombrie si decembrie? Logic ar trebui deja din ianuarie sa se deschida sezonul, sau hai din martie. De ce tocmai luna mai?pityu scrie:Eu de doi ani incerc sa le explic forumustilor (si nu numai) ca prohibitia inseamna inmultire (boiste) si ca nu se inmultesc apele de munte sau de ses, ci numai speciile de pesti care le populeaza. Pacat ca lumea nu vrea sa inteleaga, iar escrocii abia asteapta sa profite de fraieri !
FRAIERII SUNT PAINEA ESCROCILOR !
Altceva nu mai am ce sa spun, imi vine sa dau cu capul de pereti cand aud atatea enormitati![]()
RNP elibereaza permise pe apele de munte !!!
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
Re: RNP elibereaza permise pe apele de munte
RNP elibereaza ...
Asa e cum spune APSHD !
este o masura de combaterea braconajului (si implicit de protectie a populatiei de salmonide) prin metoda prevenirii infractionalitatii...APSHD scrie:Este socotita ca o masura de protectie a populatiei de salmonide prin reducerea perioadei de pescuit admisa legal.
ca orice regim represiv si regimul comunist de la noi se pricepea extrem de bine la astfel de masuri eficiente...
in conditiile in care de zeci de ani la noi pescuitul salmonidelor a fost permis numai cu musca artificiala, masura nu era justificata...
este stiut faptul ca in perioada rece, ianuarie - aprilie, la iesirea din boiste pastravul este si flamand si prea slabit pentru a alerga dupa insecte la suprafata apei,.. si se hraneste exclusiv pe fundul apei,... cum "nimfa", pe la noi a aparut mai clara, de vreo 8-10 ani incoace, se cheama ca in aceasta perioada pastravul era o victima sigura la momeli naturale....
si cum era specific pentru statul comunist sa nu aiba dram de incredere in cetatenii sai (in cazul asta,... justificat

din pacate masura se mentine necesara si in ziua de azi,... desi n-ar trebui...
acelasi lucru se poate spune si despre faptul ca prohibitia se refera la apele de munte nu la pesti: este tot o masura de prevenire a braconajuluiPityu scrie:Eu de doi ani incerc sa le explic forumustilor (si nu numai) ca prohibitia inseamna inmultire (boiste) si ca nu se inmultesc apele de munte sau de ses, ci numai speciile de pesti care le populeaza. Pacat ca lumea nu vrea sa inteleaga, iar escrocii abia asteapta sa profite de fraieri !
FRAIERII SUNT PAINEA ESCROCILOR !
Altceva nu mai am ce sa spun, imi vine sa dau cu capul de pereti cand aud atatea enormitati
da pityule !... sa nu-mi spui ca pescarii din lupeni is altfel decat cei din sibiu sau din restul tarii, si ca se duc in perioada asta la pescuit si daca prind un pastrav ii dau drumul ca nu e clean... ca nu te cred...
nu ma refer la cazuri de exceptie ci la fenomenul de masa ...
romanul e flamand inca, needucat, in peste vede "papa" deocamdata,... stim asta amandoi, nu-i asa ?

nu a invatat bine nici ce e aia masura legala... ba mai mult... in ultimii ani a uitat si ce stia in privinta asta de pe vremuri comuniste...
cati crezi ca-si refuza un pastrav in traista, daca chiar il prind ? cati sunt care sub pretextul ca dau la clean sau la mai stiu eu ce, nu ar da in mod deliberat dupa pastrav ? sa fim seriosi ! cine ce sa elibereze ? multi nici nu stiu ce e aia sa dai drumul la peste....
poate intr-o societate normala sa fie aplicabil ce zici tu... nu si la noi...
deocamdata mai avem multe de educat in noi ca sa ne putem permite o astfel de abordare...
dupa parerea mea a sustine in conditiile actuale o astfel de interpretare este inconstienta si nerealism... NU SUNTEM PREGATITI PENTRU ASA CEVA !!!
eu nu am curajul !... daca tii la ape, daca tii la pesti, daca ai in tine inima de pescar care stie ce inseamna frumusetea pescuitului, si daca te gandesti si la viitor,... nici tu nu ar trebui sa sustii asa ceva... Nu deocamdata !...
fa o pauza in lupta cu balauru'

nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/
-
- veteran
Miky, cu tot respectul, eu sunt aproape sigur ca atunci cand apele de munte vor fi concesionate pe tronsoane catre asociatii de pescari iar Romsilva va fi mentionata doar in cartile de istorie, noii gestionari se vor gandi in primul rand la rentabilitate. Asadar vor vrea sa deschida sezonul inca din martie ca sa incaseze taxele. In cativa ani aproape toti pestii salbatici, indigeni, vor fi capturati de pescari iar asociatiile vor recurge la populari masive din pastravarii. In felul asta efectivele salmonicole vor fi mentinute relativ constante iar pescarii vor fi multumiti, putand pescui si la momeli naturale dar si la artificiale, incepand din martie sau aprilie. Cam asta e. Privatizarea va schimba complet calculele si mentalitatea...Dar asa cum spui, si eu sper ca pan atunci romanii sa nu mai fie flamanzi si sa elibereze pestii subdimensionati, sa respecte talia legala si numarul maxim de capturi. 

poate ca asa va fi ... desi termenul de rentabilitate va fi greu de atins din taxe pentru pescuit... cu ingeniozitatea fomistilor nostri din ziua de azi,... va trebui sa cheltuie de 3 ori suma pe care o incaseaza din astfel de taxe, pentru repopulare... una peste alta, ani buni de acum inainte vom continua sa ne furam caciula unii la altii...
pe termen lung cea mai mare rentabilitate ar avea-o conservarea biotopurilor... daca o sa avem ce sa mai conservam...
cat despre ape repopulate de gestionari,... poate vor fi vreo 3-4 rauri in tara unde in loc de vechiul indigen vom pescui curcubei ingrasati cu concentrate...
si restul apelor publice ? cu ele ce se va intampla ?... doar de gargara vor fi bune...
si apoi... vorbesti de rentabilitate... atunci sa-si zica dom'le SRL-uri,... nu asociatii... non profit...
oricum,... scenariul tau e posibil, Fario,... is curios daca lui Pityu ii place,... nu de alta dar pozitia sa teoretic grabeste atingerea lui... adica grabeste prima faza, ... aia cu disparitia pastravului indigen
asta in contextul in care faza a doua nu e clara nici in timp, nici cu ce....
pe termen lung cea mai mare rentabilitate ar avea-o conservarea biotopurilor... daca o sa avem ce sa mai conservam...
cat despre ape repopulate de gestionari,... poate vor fi vreo 3-4 rauri in tara unde in loc de vechiul indigen vom pescui curcubei ingrasati cu concentrate...
si restul apelor publice ? cu ele ce se va intampla ?... doar de gargara vor fi bune...
si apoi... vorbesti de rentabilitate... atunci sa-si zica dom'le SRL-uri,... nu asociatii... non profit...
oricum,... scenariul tau e posibil, Fario,... is curios daca lui Pityu ii place,... nu de alta dar pozitia sa teoretic grabeste atingerea lui... adica grabeste prima faza, ... aia cu disparitia pastravului indigen

asta in contextul in care faza a doua nu e clara nici in timp, nici cu ce....
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
RNP elibereaza ...
Miky! Adevarul e ... ca nu prea mai e adevar ! Asta-i adevarul !
Sunt intru totul de acord cu tine, dar ori cat de restrictiva facem legea pescuitului, fara sustinerea legii prin controale zilnice, permanente de catre organele abilitate ale statului si cu sprijinul asociatiilor, nu vom realiza nimic. Daca ne limitam sa dam legi si nu verificam respectarea lor ... "jaba" !
Daca se asteapta doar de la asociatii treaba asta ... iarasi "jaba"!
Ia sa fie amendat in fiecare zi cate un pescar (nu mai multi) pentru retinerea pestilor sub dimensiune, a pastravului in perioada de prohibitie, etc. etc. sa vezi daca in doi ani mai misca vreun braconier in front. Poate ici colo cate-un caz izolat, care va intarii exceptia de la regula.
Ce crezi, capitalistii adevarati nu asa au invatat ce este respectul ?
Sa inceapa sa se umble la "Buzunare" si sa vezi tu atunci cum se imblanzesc toti, ca mieii.
Problema e, ca la noi nu exista vointa politica sa se puna treburile la punct, pentru ca de haosul creat de o democratie prost inteleasa, cu mare usurinta profita inclusiv cei care ar trebui sa vegheze asupra respectarii legalitatii. Daca s-ar pune la punct problemele in tara, multi ar trebui sa-si ia adio de la tot felul de "venituri necuvenite" (ca sa nu le numesc altfel). Asa ca e mai bine in haos, unde "unii" merg mana in mana cu "altii" si le pica si unora si altora cate o mica spaga si ... uite-asa ne prapadim.
In rest, ... imi pare rau ca ti-ai facut parere proasta despre mine, dar se pare ca am si eu partea mea de vina pentru asta.
Noi sa fim sanatosi! (vorba aluia cu reclama!).

Sunt intru totul de acord cu tine, dar ori cat de restrictiva facem legea pescuitului, fara sustinerea legii prin controale zilnice, permanente de catre organele abilitate ale statului si cu sprijinul asociatiilor, nu vom realiza nimic. Daca ne limitam sa dam legi si nu verificam respectarea lor ... "jaba" !
Daca se asteapta doar de la asociatii treaba asta ... iarasi "jaba"!
Ia sa fie amendat in fiecare zi cate un pescar (nu mai multi) pentru retinerea pestilor sub dimensiune, a pastravului in perioada de prohibitie, etc. etc. sa vezi daca in doi ani mai misca vreun braconier in front. Poate ici colo cate-un caz izolat, care va intarii exceptia de la regula.
Ce crezi, capitalistii adevarati nu asa au invatat ce este respectul ?
Sa inceapa sa se umble la "Buzunare" si sa vezi tu atunci cum se imblanzesc toti, ca mieii.
Problema e, ca la noi nu exista vointa politica sa se puna treburile la punct, pentru ca de haosul creat de o democratie prost inteleasa, cu mare usurinta profita inclusiv cei care ar trebui sa vegheze asupra respectarii legalitatii. Daca s-ar pune la punct problemele in tara, multi ar trebui sa-si ia adio de la tot felul de "venituri necuvenite" (ca sa nu le numesc altfel). Asa ca e mai bine in haos, unde "unii" merg mana in mana cu "altii" si le pica si unora si altora cate o mica spaga si ... uite-asa ne prapadim.
In rest, ... imi pare rau ca ti-ai facut parere proasta despre mine, dar se pare ca am si eu partea mea de vina pentru asta.
Noi sa fim sanatosi! (vorba aluia cu reclama!).
Pityu,... fatul ca avem pareri divergente in anumite probleme nu inseamna implicit ca mi-am format o parere proasta despre tine,... nu mai dramatiza si nu te victimiza... 
firesc este intre amici sa se poata spune lucrurilor pe nume, asa cum sunt ele, fara ca asta sa genereze animozitati...
dimpotriva, consider ca daca te-ai inhamat acolo la tine in lupeni sa faci o asociatie, ti-ai asumat sarcina grea si ai mult de tras pe tema asta... eu nu minimalizez acest lucru...
ca in privinta altor probleme si mai ales a directiilor pe care le-ai ales avem pareri diferite, asta e... atata vreme cat ne sustinem pozitiile cu argumente obiective, eu sper ca discutia ramane posibila,... vizavi de mine nu ai nici o vina, asa ca stai linistit si nu mai insista cu supararea ca nu e reala...
cat despre scop si metoda de atingere a lui, depinde si de tine sa faci diferenta...
scopul sunt convins ca e unul comun al tuturor (in cazul tau, bineinteles), dar caile prin care am ales sa mergem spre el, difera...
pe undeva inversunarea asta aproape fanatica impotriva agvps, nu e buna nici ea , asa in felul asta...
a lega toate relele de chipul schimonosit si demonizat al agvpsului, nu este nici realist si nici benefic... sunt aspecte la care e mult de facut si care tin de alte neajunsuri ale societatii,... a arde acum agvpsul pe rug ca pe vrajitoare in trecut nu inseamna rezolvarea tuturor problemelor...
depinde ce vrem: vrem doar sa inlocuim agvpsul vechi, cu ceva similar mai nou,... pentru legitimitate, sau vrem... ape mai bune, pesti mai multi, pescuit cat mai placut si relaxant, si legi mai bune care sa iti asigure linistea si confortul pe maluri ?
singur zici mai sus ca inasprirea pedepselor, aplicarea legilor mai drastic si constrangerea cetatenilor, sunt metode care ar da rezultate bune... bine, dar astea nu sunt inca.... si va mai dura mult pana vor fi aplicate cum trebuie... si pana atunci, in locul lor crezi ca e bine sa sustinem si sa incepem cu niste masuri de relaxare, sa pescuim cat vrem, cand vrem, unde vrem, facand astfel viata mai usoara exact celor certati cu legile ?
din pacate ti-ai ales sfatuitori nepotriviti, chiar daca pe moment iti pare ca iti sustin cauza... sper ca este doar o chestiune de timp pana iti vei da seama de asta...
daca ai fi atent la ce vorbesc acestia ai vedea ca multe tangente cu pescuitul sportiv in sensul pasiunii nu sunt, dar toate postarile lor, indiferent de subiect sunt insotite de termeni ca "sume imense", bani, proiecte, fonduri, procese...etc. si macar de ar fi in folosul apelor si pestilor...
stilul chibrituristilor care freaca avocateste maciulia cuvintelor doar doar ii dau sensul convenabil scopului lor, este caracteristic vremurilor tulburi si legilor proaste...
hai sa gandim pentru binele apelor si al pestilor fara de care pasiunea noastra isi pierde sensul: e bine sa incepem prin a le creea conditii perfecte de distrugere a lor, lasandu-le ani buni de acum inainte prada si fara paza insuficienta care era pana acum, si permitand orice, oricand, oricui si oricum sa pescuiasca, fara restrictii, pentru a le goli cat mai repede ? si asta doar ca sa lovim in agvps si sa-i facem in ciuda? merita pretul ?
schimbarea este necesara numai in masura in care in loc de ceva rau pui ceva mai bun, nu ceva mai rau....
iar pentru a pune ceva bun, solid, nu e nevoie sa distrugi totul inainte,... mai bine ai grija si cand ai ce-ti trebuie pui ce e necesar...

firesc este intre amici sa se poata spune lucrurilor pe nume, asa cum sunt ele, fara ca asta sa genereze animozitati...
dimpotriva, consider ca daca te-ai inhamat acolo la tine in lupeni sa faci o asociatie, ti-ai asumat sarcina grea si ai mult de tras pe tema asta... eu nu minimalizez acest lucru...
ca in privinta altor probleme si mai ales a directiilor pe care le-ai ales avem pareri diferite, asta e... atata vreme cat ne sustinem pozitiile cu argumente obiective, eu sper ca discutia ramane posibila,... vizavi de mine nu ai nici o vina, asa ca stai linistit si nu mai insista cu supararea ca nu e reala...
cat despre scop si metoda de atingere a lui, depinde si de tine sa faci diferenta...
scopul sunt convins ca e unul comun al tuturor (in cazul tau, bineinteles), dar caile prin care am ales sa mergem spre el, difera...
pe undeva inversunarea asta aproape fanatica impotriva agvps, nu e buna nici ea , asa in felul asta...
a lega toate relele de chipul schimonosit si demonizat al agvpsului, nu este nici realist si nici benefic... sunt aspecte la care e mult de facut si care tin de alte neajunsuri ale societatii,... a arde acum agvpsul pe rug ca pe vrajitoare in trecut nu inseamna rezolvarea tuturor problemelor...
depinde ce vrem: vrem doar sa inlocuim agvpsul vechi, cu ceva similar mai nou,... pentru legitimitate, sau vrem... ape mai bune, pesti mai multi, pescuit cat mai placut si relaxant, si legi mai bune care sa iti asigure linistea si confortul pe maluri ?
singur zici mai sus ca inasprirea pedepselor, aplicarea legilor mai drastic si constrangerea cetatenilor, sunt metode care ar da rezultate bune... bine, dar astea nu sunt inca.... si va mai dura mult pana vor fi aplicate cum trebuie... si pana atunci, in locul lor crezi ca e bine sa sustinem si sa incepem cu niste masuri de relaxare, sa pescuim cat vrem, cand vrem, unde vrem, facand astfel viata mai usoara exact celor certati cu legile ?
din pacate ti-ai ales sfatuitori nepotriviti, chiar daca pe moment iti pare ca iti sustin cauza... sper ca este doar o chestiune de timp pana iti vei da seama de asta...
daca ai fi atent la ce vorbesc acestia ai vedea ca multe tangente cu pescuitul sportiv in sensul pasiunii nu sunt, dar toate postarile lor, indiferent de subiect sunt insotite de termeni ca "sume imense", bani, proiecte, fonduri, procese...etc. si macar de ar fi in folosul apelor si pestilor...
stilul chibrituristilor care freaca avocateste maciulia cuvintelor doar doar ii dau sensul convenabil scopului lor, este caracteristic vremurilor tulburi si legilor proaste...
hai sa gandim pentru binele apelor si al pestilor fara de care pasiunea noastra isi pierde sensul: e bine sa incepem prin a le creea conditii perfecte de distrugere a lor, lasandu-le ani buni de acum inainte prada si fara paza insuficienta care era pana acum, si permitand orice, oricand, oricui si oricum sa pescuiasca, fara restrictii, pentru a le goli cat mai repede ? si asta doar ca sa lovim in agvps si sa-i facem in ciuda? merita pretul ?
schimbarea este necesara numai in masura in care in loc de ceva rau pui ceva mai bun, nu ceva mai rau....
iar pentru a pune ceva bun, solid, nu e nevoie sa distrugi totul inainte,... mai bine ai grija si cand ai ce-ti trebuie pui ce e necesar...
din punctul meu de vedere ai dreptate miki.
dar unii cred ca e mai bine sa demolezi o constructie cu defecte decat sa incerci sa o consolidezi ... problema intervine dupa demolare, cand se constata ca "fondurile" sau cam epuizat in alte scopuri ... si in loc sa avem un ceva nu mai exista nimic.
dar unii cred ca e mai bine sa demolezi o constructie cu defecte decat sa incerci sa o consolidezi ... problema intervine dupa demolare, cand se constata ca "fondurile" sau cam epuizat in alte scopuri ... si in loc sa avem un ceva nu mai exista nimic.
S'altare și bunăstare !
cand am zis "sa distrugi totul" ma refeream la ape si pesti,...taicanoe scrie:din punctul meu de vedere ai dreptate miki.
nu duceam grija Agvpsului sau altor structuri vechi

credeam ca asta s-a inteles demult ca sunt adeptul schimbarii radicale si din temelii a situatiei,... dar doar cu o alta situatie mai buna, nu cu orice de dragul actorilor noi...