Pesti care contin substante toxice pentru om

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 08 Sep 2004, 13:36

LOCALIZARE / SPECIA (OBSERVATII)

Icre
mreana
somn
cosac
mihalt
platica
stiuca (numai la anumite persoane)

Peritoneu
scobar

Singe
anghila
somn
biban
lin

Mucus
chiscar

Cele de mai sus le am notate intr-o agenda veche. Sursa nu o mai stiu.
Ce spuneti, mai adaugam ceva? Eu (pentru mine) nu voi scoate nimic de pe aceasta lista.

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 08 Sep 2004, 15:02

Ar mai fi, in sectiunea "MUCUS" ghibortul
Cel putin la mine, cand ma intep in creasta lui, simt ca imi pica mana de durere

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 08 Sep 2004, 15:03

si pestii sub limita minima legala sunt foarte toxici.....

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 09 Sep 2004, 07:43

Din pacate literatura de specialitate nu da prea multe detalii asupra intoxicatiilor aparute in urma consumului si/sau contactului cu peste sau produse de peste, afectiuni numite toxicoze.
Sunt mentionate in general citeva specii de pesti tropicali. Am gasit referire la toxicoze produse de Scombridae /scrumbia, de exemplu/, care pot general toxicoze, cauza fiind acumularea de toxine in organismul pestelui datorita unor bacterii.
In general, carnea de peste prezinta risc crescut pentru acumularea de toxina botulinica /deosebit de periculoasa/, toxina care din fericire este termolabila (se distruge in 5 min la 80 de grade). Adio Sushi!!
Singurele specii dulcicole la care am gasit referiri bibliografice ca ar contine substante toxice pentru om sunt mreana si somnul (icre) si anghila (singele). Despre celelalte mentionate in lista, pur si simplu nu am gasit informatii.
Mi-a placut interventia lui danr, cu completarea ca si pestii curentati sunt toxici. De acolo vine expresia: "Fir intins.... si izolat!"

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 09 Sep 2004, 08:33

Sa nu uitati ca lista trebuie completata cu orice peste care traieste in ape poluate (azotati, cianuri, etc.). Se produc intoxicatii destul de grave.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 09 Sep 2004, 08:58

Nu uitati rechinul (chiar si ciinele de mare, din Marea Neagra). Sint adevarati "magneti" pentru metalele grele (in special mercur). Sint state in care consumul de carne de rechin este interzis (si are o carne asa de fina si gustoasa!)
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 09 Sep 2004, 09:14

Corect. De fapt, intoxicatia cu mercur si alte metale gele (provenit din carnea de peste) este o problema serioasa pe plan mondial. Din pacate, acestea au tendinta de acumulare in organism. "Celebru" este accidentul din Minamata Bay, Japonia, de prin anii '50, cind mii de persoane au murit sau a fost intoxicate cu mercur provenit din carnea de peste, efectele resimtindu-se si dupa 20 de ani de la accident.

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 09 Sep 2004, 10:07

Asa ca "sigur" nu ramane decat pestele din apele de munte.

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 09 Sep 2004, 12:28

Sigur, pestii din apa de munte sunt cei mai gustosi, condimentati putin cu Tomoxan, Pentamoxan sau alte produse pentru deparazitat oile.
Nu o sa ne curete nimeni apele din de sticle de plastic, nici de substante toxice, daca nu facem si noi ceva. Asta mi-a amintit de o faza de acum vreo doua saptamini, cind a trebuit sa fac slalom cu voblerul printre miile de sticle de plastic ce au aparut pe apa Muresului, in zona Mindruloc. M-am uitat dupa autor, dar nu am vazut nimic; probabil vreo masina de gunoi, dar ce sa caute acolo? Ar fi avut ocazia, daca nu altceva, barem sa il fac "celebru" pe Internet si la Garda de Mediu. Dar asta deja e alta discutie..

mugurel
senior
senior

Mesaj de mugurel » 09 Sep 2004, 13:28

Daca gunoiul era pe apa ti-ar fi trebuit nu o masina ci o barca de gunoi :D

Scrie răspuns