Pescuit: contraventii si infractiuni

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

T.Adrian
veteran
veteran

Pescuit: contraventii si infractiuni

Mesaj de T.Adrian » 04 Apr 2011, 13:37

Ca sa nu iasa spam pe alt topic, am deci sa il fac pe acesta.

Ideea pleaca de la faptul ca e prea multa birocratie in tara asta, inclusiv pentru un banal permis de pescuit. Unii au timp sa alerge dupa cartonul ala nenorocit, altii nu.
De aici, unii poate iau decizia de a renunta complet la permis. Ce inseamna asta?

Cand e pescuitul contraventie? Cand e infractiune?

Am gasit articolul asta http://www.avocatnet.ro/content/forum|d ... bitie.html , care recunosc ca nu mi se pare suficient de explicit.

Poate Razvan, care e avocat, ne poate ajuta cu ceva cat mai putin interpretabil, sau sa ne spuna, daca prinsi asupra faptului, se paote itnerpreta legea in favoarea celui care a incalcat-o :)

Oricum, va rog sa va exprimati parerile.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Apr 2011, 14:40

vezi ca avocatii nu lucreaza gratis :D

ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ 23/2008
privind pescuitul şi acvacultura
(completata si modificata de Legea 317/2009):
gasesti acolo contraventiile, infractiunile si sanctiunile
legat de pescuit fara permis:
Art. 58. – Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:
a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de peşte şi alte vieţuitoare acvatice vii, efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Fario_nebunu
veteran
veteran

Mesaj de Fario_nebunu » 04 Apr 2011, 16:08

Tavi, spune sincer, tie ti se pare ca permisele astea date de ANPA sunt destul de accesibile pescarilor? Nu ca pret pt ca aici e clar, 30 lei = f accesibil, dar ma refer la locurile de unde le poti procura. La ANPA te pun pe drumuri, la asociatiile de pescari faci cerere, astepti 2-3 zile.....mi se pare aiurea rau.

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 04 Apr 2011, 16:31

Acu vazui topicul asta nou, am postat deja la targuri dar...

Art. 58. - Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 600 lei:
a) pescuitul recreativ/sportiv al oricăror specii de peşte şi de alte vieţuitoare acvatice vii efectuat fără permis în habitatele piscicole naturale;
b) neprezentarea permisului, licenţei sau autorizaţiei atunci când acestea sunt solicitate de către persoanele împuternicite să constate contravenţiile/infracţiunile;
c) încălcarea condiţiilor prevăzute în permis, autorizaţie şi/sau licenţă;
d) pescuitul recreativ/sportiv al resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.
Art. 59. - Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei, după caz:
a) prinderea salmonidelor cu mâna;
b) pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
c) pescuitul cu mai mult de 3 muşte artificiale în apele salmonicole;
d) reţinerea de către o singură persoană care practică pescuitul recreativ/sportiv a mai mult de 10 bucăţi/exemplare/zi, în total, din speciile de păstrăv, lipan şi coregon în apele de munte sau a mai mult de 5 kg de peşte/zi din zona colinară şi de şes, cu excepţia cazului în care s-a pescuit un singur exemplar a cărui greutate depăşeşte 5 kg;
e) mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare.
f) pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie.

Art. 64. Următoarele fapte constituie infracţiuni şi se sancţionează cu amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani:
a) nedeţinerea licenţei de pescuit/autorizaţiei de pescuit comercial, pescuit recreativ/sportiv, după caz;
b) pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie, şi distrugerea icrelor embrionate de peşte în zonele de reproducere naturală;
c) pescuitul sturionilor ......
g) pescuitul comercial în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie;

Daca vreti va dau textul consolidat complet...
RX6 & Daiwa SS owner!

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 04 Apr 2011, 16:33

Si nu, nu pare scump un permis de pescuit sportiv...
Chiar azi am iesit din randul braconierilor cu 50 ron in 5 minute..... De acu', pe ei!
RX6 & Daiwa SS owner!

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 04 Apr 2011, 16:35

...pe ei, pe cine? si mai ales de cand? :lol:

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 04 Apr 2011, 16:41

Pe ei, pe.....stiuci..., de maine.
RX6 & Daiwa SS owner!

D_ali
veteran
veteran

Mesaj de D_ali » 04 Apr 2011, 16:47

...or fi depus mai amaratele, in vremurile astea rastriste?

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 04 Apr 2011, 16:53

Fario_nebunu scrie:Tavi, spune sincer, tie ti se pare ca permisele astea date de ANPA sunt destul de accesibile pescarilor? Nu ca pret pt ca aici e clar, 30 lei = f accesibil, dar ma refer la locurile de unde le poti procura. La ANPA te pun pe drumuri, la asociatiile de pescari faci cerere, astepti 2-3 zile.....mi se pare aiurea rau.
ce sa zic... ar trebui sa le poti cumpara online sau de la benzinarii, chioscuri de ziare, magazine de pescuit. In tarile civilizate asa se procedeaza.
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

fanelul
veteran
veteran

Mesaj de fanelul » 04 Apr 2011, 16:56

Alea doua marle de le-am luat in delta joi erau "goale" asa ca au depus. Or mai fi exceptii dar nu de asta vreau sa ies.
RX6 & Daiwa SS owner!

Scrie răspuns