Pescuit: contraventii si infractiuni
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
contraventie e pescuitul fara permis, in perioada de pescuit.T.Adrian scrie:Deci, daca pescuiesc recreativ-sportiv in prohibitie, e contraventie si se sanctioneaza cu amenda, fara confiscarea sculelor de pescuit?
"Art. 64. – Următoarele fapte constituie infracţiuni şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani:
b) pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie...
in plus, chiar daca e vorba de contraventie sau infractiune:
"Art. 66. – (1) Sunt supuse confiscării uneltele şi ambarcaţiunile de pescuit, animalele, mijloacele de transport, armele de foc şi orice alte bunuri care au fost folosite la săvârşirea infracţiunilor şi contravenţiilor".
Adrian am citit si eu topicu asta si am ajuns la o concluzie. Pentru cativa zeci de lei nu merita sa iti bati capul daca ii infractiune sau contraventie sau sa iti fie frica de confiscarea uneltelor. Eu cred ca mai bine dai banutii aia si stai linistit.
P.S. asta ii doar parerea mea, sper sa nu te supere
P.S. asta ii doar parerea mea, sper sa nu te supere
Corect, dar in acelasi timp,boistean scrie:contraventie e pescuitul fara permis, in perioada de pescuit.T.Adrian scrie:Deci, daca pescuiesc recreativ-sportiv in prohibitie, e contraventie si se sanctioneaza cu amenda, fara confiscarea sculelor de pescuit?
"Art. 64. – Următoarele fapte constituie infracţiuni şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 10.000 lei şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani:
b) pescuitul prin orice metode al reproducătorilor, în perioada de prohibiţie...
Art. 59. - Următoarele fapte constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei, după caz:
.....
f) pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace, al peştilor şi al altor vieţuitoare acvatice, în perioada de prohibiţie şi în zonele de protecţie.
@Razvan
In nici un caz nu ma supar pentru ca sunt total de acord cu tine

Problema este ca ma enerveaza birocratia asta tampita pentru a obtine un nenorocit de carton de 30 de lei. M-a prins luna Aprilie si eu nu am carnetul ala pentru ca nu am timp sa umblu dupa el. Imi este fizic imposibil in perioada asta.
Sau hai, daca ar fi o asociatie careia sa ii trimi datele online si peste cateva zile sa pot sa merg acolo, sa dau banul si sa ridic permisul si "la revedere".
Oricum, chestia asta cu contraventiile si infractiunile in pescuit e de interes general. Nu cred ca e cineva care, poate dintr-o neglijenta/neatentie, sa se trezeasca cu dosar penal pentru o pasiune.
Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
Eu am fost in data de 4 ianuarie la AJVPS sa intru in legalitate. Mi-o facut carnetu ala de membru dar nici in ziua de azi nu am primit cartonu. Nici acum doua saptamani nu le aveau si o zis ala de acolo ca daca nu mai trec pe la ei o sa mi-l dea pe malu apei.
Eu cred ca daca ii buna vointa din partea lor nu ar fi nici o problema sa se poata face permisele pe malu apei, macar asa ii o dovada ca vin in control.
Chestiile cu legea is de interes general ca la noi in tara nimic nu ii sigur...
Eu cred ca daca ii buna vointa din partea lor nu ar fi nici o problema sa se poata face permisele pe malu apei, macar asa ii o dovada ca vin in control.
Sa vezi distractie daca vine pe apa doar controlul ANPA + Politie si Jandarmi si te prinde fara el. Mare amenda ce-ti iei, ca de fapt ala este singurul lucru pe care chiar trebuie sa il ai la tine cand esti la pescuit. Eu zic sa ii mai bati la cap si sa insisti, inclusiv amenintand cu plangere la ANPA. Cine stie ce planuiesc ei sa faca cu banii de carnete....Razvan V. scrie:Eu am fost in data de 4 ianuarie la AJVPS sa intru in legalitate. Mi-o facut carnetu ala de membru dar nici in ziua de azi nu am primit cartonu. Nici acum doua saptamani nu le aveau si o zis ala de acolo ca daca nu mai trec pe la ei o sa mi-l dea pe malu apei.

Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
- andriipopa75
- veteran
pescuitul recreativ-sportiv in prohibitie e contraventie,
pescuitul nesportiv/comercial/stresant = infractiune.
Daca totusi te prind cu reproducatori (icre/lapti) ar putea fi infractiune .
In America se explica ce inseamna reproducatori (dimensiuni minime), si la cate kg de icre faci puscarie.
In Romania braconeaza cine vrea.
pescuitul nesportiv/comercial/stresant = infractiune.
Daca totusi te prind cu reproducatori (icre/lapti) ar putea fi infractiune .
In America se explica ce inseamna reproducatori (dimensiuni minime), si la cate kg de icre faci puscarie.
In Romania braconeaza cine vrea.
Problema ii ca pana la 2 is la scoala si domnu de acolo pe la 1 jumate maxim 2 pleacaT.Adrian scrie:Sa vezi distractie daca vine pe apa doar controlul ANPA + Politie si Jandarmi si te prinde fara el. Mare amenda ce-ti iei, ca de fapt ala este singurul lucru pe care chiar trebuie sa il ai la tine cand esti la pescuit. Eu zic sa ii mai bati la cap si sa insisti, inclusiv amenintand cu plangere la ANPA. Cine stie ce planuiesc ei sa faca cu banii de carnete....Razvan V. scrie:Eu am fost in data de 4 ianuarie la AJVPS sa intru in legalitate. Mi-o facut carnetu ala de membru dar nici in ziua de azi nu am primit cartonu. Nici acum doua saptamani nu le aveau si o zis ala de acolo ca daca nu mai trec pe la ei o sa mi-l dea pe malu apei.

L-am intrebat cand vine in control si o zis ca in perioada asta are treaba

1. cartonasele ANPA ajung greu la toate asociatiile din tara. procedura de eliberare e mai complicata si mai greoaie decat anii trecuti din cauza chioscarilor de'alde fane, care au bisnitarit cu cartoane. nici eu nu-l am inca.
2. in cazul unui control, pe chitanta eliberata de asociatia la care m-am inscris, scrie clar si 30 lei - contravaloare permis ANPA - deci ma consider 100% in legalitate
2. in cazul unui control, pe chitanta eliberata de asociatia la care m-am inscris, scrie clar si 30 lei - contravaloare permis ANPA - deci ma consider 100% in legalitate

- semlecangheorghe
- veteran