PERMISUL DE PESCUIT SPORTIV-BATAIA DE JOC A STATULUI

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

MihaiV
Moderator
Moderator

Re: PERMISUL DE PESCUIT SPORTIV-BATAIA DE JOC A STATULUI

Mesaj de MihaiV » 06 Ian 2008, 21:34

apsalba scrie: Dati-mi si mie un exemplu unde a facut RNP, in ultimii 10 ani, o toplita, o cascada sau o populare, in afara apelor de protocol unde intra doar bastanii ...
Sunt o multime de astfel de exemple. Dar trebuie sa fi pescar, sa umbli pe apele Romaniei, pentru a le cunoaste.

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 06 Ian 2008, 21:39

flydb scrie:Dupa 2 ani ne intoarcem cu discutiile de unde am plecat.
Tare mi-e teama ca nu se va ajunge la nimic concret nici pe data de 15 ianuarie.Dupa parerea mea sunt doua aspecte asupra carora reprezentantii asociatiilor de pescari trebuie sa cada de acord si sa le sustina la discutiile de la minister:
Le zici binisor, dar despre ce vorbesti? Care reprezentanti ai asociatiilor de pescari? Nu ne-a solicitat nimeni sa stabilim reprezentanti. De fapt nici nu suntem bagati in seama. Cu exceptia sustinatorilor PNL, desigur!

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 06 Ian 2008, 21:48

MihaiV scrie:
flydb scrie:Dupa 2 ani ne intoarcem cu discutiile de unde am plecat.
Tare mi-e teama ca nu se va ajunge la nimic concret nici pe data de 15 ianuarie.Dupa parerea mea sunt doua aspecte asupra carora reprezentantii asociatiilor de pescari trebuie sa cada de acord si sa le sustina la discutiile de la minister:
Le zici binisor, dar despre ce vorbesti? Care reprezentanti ai asociatiilor de pescari? Nu ne-a solicitat nimeni sa stabilim reprezentanti. De fapt nici nu suntem bagati in seama. Cu exceptia sustinatorilor PNL, desigur!
Ai dreptate Mihai. Sa sti ca nu-mi fac iluzii. Hai sa vedem pozitia asociatiilor.
Pityu, Apsalba, APSHD, ce ziceti? Daca nu agreati cele doua principii puteti sa va luati de mana cu reprezentantii AGVPS!

miky
veteran
veteran

Re: PERMISUL DE PESCUIT SPORTIV-BATAIA DE JOC A STATULUI

Mesaj de miky » 06 Ian 2008, 22:16

propunerea rezolva original problema neobligativitatii asocierii, nimic de zis... dar de ce sa ne oprim aici:
apsalba scrie:Permisul de pescuit ar trebui eliberat la fel ca permisul de conducere si sa aiba o valabilitate la fel cum are si acesta pe o perioada ori foarte mare, ori nedetermintata.
io zic ca permisul de pescuit sportiv poate deveni vesnic chiar transmisibil urmasilor, atata vreme cat el nu mai reprezinta nimic altceva decat niste bani dati moca statului, pentru care nu ai voie decat sa faci lanseuri doar din balcon, sau in curtea personala (pentru norocosii care stau la casa :lol: ), si sa speri la ploaie, doar, doar, apare vreo baltutza "libera"... peeeennnntru caaaa:
apsalba scrie:Este cu totul altceva accesul la resursa acvatica vie. Aceasta este gestionata de diferiti gestionari (asociatii de pescuit sportiv, asociatii de pescari profesionisti, societati comerciale,etc.). Acestia, pentru a putea sa gospodareasca aceasta resursa au nevoie de fonduri, nu punga statului care nu face nimic cu banii incasati din pescuit, in favoarea acestuia.
ei bine, abia accesul la resursa trebe sa depinda de muschii gestionarilor non profit :twisted: :twisted: :twisted:, care bineinteles ca au nevoie de fonduri, dar nu punga aia de la stat, aia si asa ii putina, lasa sa ramana statului moca, sa poata dormi linistit in continuare...si dupa ce ne asiguram ca statul doarme si nu intervine,... facem noi, gestionarii nonprofit, treaba lui,... da pe cu totul alti bani, normal... parte din ei luati de la posesorii de permise, nu-i asa ?...
cealalta parte, din fonduri UE, ca sunt eligibile...

ATENTIE: toate fondurile UE care sunt indreptate catre Romania, au statutul clar de ajutor dat de UE Statului Roman, nu ONGurilor, societatilor comerciale, sau altor forme de doritori de a le cheltui....
autoritatile publice sunt primele pe lista celor eligibili, UE asteapta proiecte si strategii din partea statului nu a diverselor organizatii mai mult sau mai putin nonprofit... (acestea devin eligibile doar in masura in care actiunea lor se incadreaza intr-o strategie coerenta a statului, in interesul public) de aceea nici nu au patruns pana acuma fonduri prea multe,.. pentru ca nu exista aceste strategii... doar teme...
acesti bani ar trebui sa fie un instrument in mana statului pentru a face ceea ce e de datoria lui sa rezolve, adica sa-si asume niste obligatii pe care oricum le avea si pana acum... trebuie numai sa vrea acest lucru...
si sa-i directioneze catre aceia care prin contracte si angajamente se obliga sa se incadreze in acea strategie unitara, coerenta, in folosul Public , si sa asigure functionarea sistemului...
poate ca asta ar fi util sa se puna pe tapet la acea mare consfatuire care se pregateste: sa li se ceara organismelor statului sa isi asume obligatiile ce le le revin, si sa inceapa sa si le respecte macar,... din banii aia putini care i-au strans de la noi pana acum,... cand ni i-au luat nu ne-a zis nimeni ca nu sunt suficienti si nici ca vor fi cheltuiti in alte scopuri,... presupunand ca sunt de buna credinta si nu i-au deturnat/furat,:twisted: ... se cheama ca ii au inca...sa-i foloseasca pentru indeplinirea atributiilor ce le revin :twisted:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

miky
veteran
veteran

Mesaj de miky » 06 Ian 2008, 22:57

flydb scrie: 2. Pentru apele publice neconcesionate ANPA-ul sa emita 3 tipuri de permise anuale nominale ( nu trebuie sa se numeasca vignete pentru ca , automat , acestea trebuie sa se aplice pe ceva):
- ape colinare si de ses, inclusiv Dunarea si Marea Neagra
- ape de munte
- Delta Dunarii
Cele trei tipuri de permise sa fie comercializate prin asociatiile de pescari legal constituite. Acestea nu trebuie sa conditioneze eliberarea acestor permise de apartenenta la asociatia respectiva. In faza a doua, dupa modificarea legii, acestea se vor putea comercializa si prin benzinarii, magazine de pescuit, posta etc.
flydb, in mod cert, pozitia ta este decenta si pertinenta in toata postarea ta...
te-am citat doar pentru ca ceva nu mi-e clar:
de ce consideri ca e nevoie de 3 permise diferite pentru cele trei zone?
sa ne gandim un pic: presupunand ca imi iau un permis anual pe una din zone, si plec in concediu 2 saptamani in alta... de ce imi trebe alt permis? nu sunt tot in romania?... daca pescuiesc in delta alea doua saptamani se cheama ca nu pot fi si la munte in acelasi timp,... sau daca ma duc la munte in timpul ala sigur n-am cum sa pescuiesc la ses...
in conditiile in care vor exista si ape concesionate catre asociatii, arealul pe care permisul public ramane valabil se diminueaza si asa simtitor indiferent de zona,... de ce mai trebe fragmentata in 3 ?
in delta probabil ca multe ghioluri si balti sau canale vor fi concesionate,... ce mai ramane?... merita permis separat ?
sau care-i logica pentru care trebe 3 permise pe 3 zone? are statul grija in mod diferit de ele? sunt prezente specii care necesita conditii radical diferite in cele 3 zone?...
sau mentinem pozitia asta in discutie doar ca sa nu-i suparam prea tare pe tovarasii de la bucuresti ? (sa le aratam ca noi stim sa cedam ca sa poata si ei sa fie indulgenti cu noi)... atunci ar fi trist sa fie asa...
daca insa e alta motivatie si mi-o explici, ... sunt gata sa o accept...
si de ce trebuie distribuite la inceput permisele numai prin asociatii? cata vreme vor fi singure distribuitoare, premiza santajului si a intimidarii exista,... chiar daca legea spune ca nu trebe sa conditioneze lucrurile...
sa ne amintim de vremurile: "nu vindem carne de porc fara peste..."... sau "bere fara scobitori"... :lol:
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

APSHD
veteran
veteran

Mesaj de APSHD » 06 Ian 2008, 23:52

Sedinta din 15-01-2008 inca nu este sigura. La aceasta ora nu a fost invitata nici o asociatie sa participe. La ora actuala la ANPA este o harababura totala
Pina acuma am fost invitat de 4 ori la Minister la sedinte de acest fel. De fiecare data Gigi Stefan citea noul proiect de lege pe care vroia sa-l aplice dupa care ne dadea cuvintul sa ne spunem parerea.
Noi ne strofocam in draci sa aducem imbunatatiri la proiectul de lege prezentat , dar in final intotdeauna a RAMAS CUM AM STABILIT adica vorbeam degeaba.Unica propunere pe care am sprijinito si de care au tinut cont a fost Planul de management.
Si chiar daca ne invita nici nu stim concret ce se dezbate nu a vazut nimeni acel proiect de OU pe care la aratat Gigi Stefan la OTV.
Din cite an inteles acea OU se refera la introducerea vinietei si a Planului de management pentru asociatii. Aici este CUIUL LUI PEPELEA , ANPA va avea piinea si cutitul in mina se poate da friu liber discriminarii .
Cine poate sa-mi garanteze mie ca AGVPS-ul nu va lua toate apele bune de prin judete iar celelalte asociatii vor primi numai ape care nu au peste in ele s-au sunt greu accesibile
In cazul in care voi fi invitat sa particip voi propune tuturor asociatiilor prezente sa avem o discutie prealabila dupa ce intram in pozitia proiectului de OU dupa care sa luam o hotarire in comun si sa ne spunem punctul de vedere sustinut de toti. Sa nu ne mai spunem fiacare pe rind parerea ca ei ne cred dezbinati si usor de manevrat.
Cred ca este unicua metoda de a putea schimba ceva din timpeniile pe care vor sa le implementeze in pescuitul sportiv

pityu
veteran
veteran

permisul de pescuit sportiv - bataia de joc a statului

Mesaj de pityu » 06 Ian 2008, 23:52

Sunt de acord cu propunerile tale Flydb ! ... mai putin cu fraza :
Daca nu agreati cele doua principii puteti sa va luati de mana cu reprezentantii AGVPS!
Parerea mea este ca e bine sa venim cu cat mai multe propuneri, sa avem de unde sa alegem, eventual sa le inbinam ca sa dea ceva viabil, dar nu inercati sa acreditati ideea ca numai propunerea mea este cea mai buna si numai pe asta trebuie sa o punem in practica.
O minte umana judeca orice problema dintr-un singur unghi (punct de vedere). Toate mintile judeca din toate punctele de vedere. Majoritatea acestora trebuie sa fie ceea mai apropiata de realitate. Ce ziceti ?

pityu
veteran
veteran

permisul de pescuit sportiv - bataia de joc a statului

Mesaj de pityu » 06 Ian 2008, 23:56

NPDY (blue?) ! Bine ai venit pe forumurile pescaresti :!:
Nu stiu sigur cine esti, dar cred ca te-am citit. Ce zici, am dreptate? (PG?)

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 07 Ian 2008, 08:57

@ miky

Motive pentru existenta a 3 tipuri de permise( cel putin pentru inceput):

- este de presupus ca un anumit permis din cele 3 va costa mai putin decat un permis unic, valabil pe toate apele publice din tara. Exista multi pescari din zona de campie care nu sunt interesati de zona montana .asa cum sunt foarte multi pescari care nu abordeaza Delta Dunarii(trebuie sa va ganditi la marea masa de pescari si nu la noi, cei de pe forumuri).
- cred ca apele de munte, de exemplu , ar necesita o ingrijire mai speciala( ma refer aici la apele cu adevarat salmonicole).
- recunosc, cu tristete, ca unul dintre motive este legat si de necesitatea de a negocia cu reprezentantii ministerului. Daca ei vor trei tipuri de permise, hai sa le dam satisfactie totusi. Asta tine de arta negocierii. Cedeaza si ei pe ici pe colo, cedam si noi in punctele neesentiale.

In ceea ce priveste distributia noilor permise ideea este ca acest lucru sa se faca acum prin asociatiile de pescari, deoarece legea prevede expres acest lucru, urmand ca dupa modificarea legii prin ordonanta de urgenta acestea sa poata fi distribuite si prin alte metode. Important este ca proiectul de ordin de ministru care se coace acum sa prevada foarte clar urmatorul aspect: dreptul de pescuit in bazinele piscicole naturale de pe teritoriul Romaniei il are orice cetatean roman sau strain posesor al unui permis nominal de pescuit emis de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Noul ordin nu trebuie sa contina fraze de genul: dreptul de pescuit in bazinele piscicole naturale revine asociatiilor de pescari.

@ pityu

Voiam sa spun un lucru foarte simplu: pozitia dominanta a AGVPS poate fi zdruncinata serios prin renuntarea la obligativitatea asocierii. Limitarea numarului de ape sau de km de rau pe care o asociatia o poate concesiona sau administra creeaza loc pentru toate asociatiile formate din membrii cu adevarat pasionati si neobligati de cineva ca sa se asocieze.Vorbiti la Bucuresti o singura limba si lucrurile ar avea o sansa sa se urneasca.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 07 Ian 2008, 10:47

flydb,

de acord cu tot ce spui, mai putin cele trei permise. la fel de bine pot exista pescari care pescuiesc atat la munte cat si pe ape de ses sau dunare si delta. de ce ar trebui sa plateasca de trei ori mai mult?

un tip in situatia asta nu pescuieste mai des decat altul care merge intr-un singur loc si nu face paguba mai mare mediului decat cel care tot scoate din aceeasi oala, presupunand ca te gandesti la pestii retinuti. de ce sa-l pui tocmai pe el sa plateasca triplu, ca doar nu-l poti lega de glie ca pe vremuri.

eu personal cred ca singurul lucru care ar trebui adus nou ar fi ceva solutie pentru a rezolva legal pescuitul de ocazie. ma gandesc in special la iesirile la munte, daca ajungi sambata dimineata de multe ori la nu ai de unde lua o autorizatie ca sa dai la peste.

si nici nu este fair sa te apuci sa-ti vizezi permisul pe tot anul daca tu ai de gand sa mergi o data la doua luni.

in rest cred ca singura mare problema este aplicarea legilor. tot certurile astea sunt in mod evident motivate doar de impartirea banilor care intra si nimic mai mult.

altfel, este absurd inclusiv eterna modificare a legii pescuitului, sau asa imi pare mie ca neavizat. dar ma gandesc ca noi nu vrem decat acelasi lucru in fiecare an. adica ape curate cu peste si sa nu ne rupa la buzunar.

pana acum n-am avut nici apele curate nici peste si nici ieftin nu iesim. nu cred ca legile de pe hartie sunt vinovate ci numa' faptul ca raman doar pe hartie....

Scrie răspuns