Permisele 2009 valabile doar cele emise de ANPA

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Solithar
junior
junior

Mesaj de Solithar » 03 Mar 2009, 08:33

fff scrie:"Care este solutia sa se elibereze permisele si totul sa fie OK?" - simplu, respectarea legislatiei IN VIGOARE

" ...aceasta OUG este schioapa..." - care OUG? 753? Si din al cui punct de vedere? Al AGVPS si FNPSR?

" ...acest proiect de ordin e un compromis pana la modificarea ordonantei" - un proiect de ordin e DOAR un proiect si nu produce efecte. Nu are NICIO valoare si NU impiedica cu nimic aplicarea prevederilor legislatiei in vigoare

" ...nu am vazut pe nimeni sa vina cu o propunere de act normativ... " - vorbing la modul general (se poate particulariza daca vrei neaparat si pentru acest caz), in Romania propunerile de acte normative sunt facute de cei care au/urmaresc anumite INTERESE (de grup sau personale) si in scopul de a inrobi cat mai mult posibil contribuabilul (cetateanul de rand)
idem !

Nu va mai raciti gura - in cazul asta va uzat degetele :? - degeaba ... Lucrurile se pare ca "trebuie" sa evolueze intr-o directie. Jocul e "facut" inainte de a incepe ... ca orice joc in tara asta ! :evil:

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 03 Mar 2009, 09:06

Traiasca fratia de sange dintre FNPSR si AGVPS!!!
Corb la corb nu-si scoate ochii atat timp cat au aceleasi interese (umplerea buzunarelor cu bani stransi cu JAPCA din buzunarele pescarilor).

P.S. Cine te-o mai "inventat" si pe tine APS-ule Alba? Eu cred ca ai fost si ai ramas o "emanatie" a "revolutiei".

aditoader
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de aditoader » 03 Mar 2009, 13:17

apsalba scrie:

Miercuri particip la lucrarile comisiei de agricultura din Camera deputatilor, pentru a sustine amendamentele la OUG 23/2008, pentru a fi aprobata prin lege. Unul din punctele pentru care am militat si cred ca va face parte din lege este sa se elimine obligativitatea asocierii.
Mai mult decat atat, MAPDR a promis sprijin total pentru proiectul de restructurare al pescuitului recreativ sportiv propus de FNPSR si care are o alta abordare ce nu presupune inregimentarea pescarilor.
De unde ai scos chestia asta cu taxa? Noi incasam cotizatii doar de la membri nostri, nu taxam pe nimeni altcineva.

Si ca sa va linistit; azi secretarul de stat Harbuz mi-a solicitat punctul de vedere asupra ultimului proiect de ordin. Sper ca saptamana asta sa fie publicat in MO si permisele sa fie puse in vanzare. Sigur nu o sa va placa cum suna, dar sper ca dupa aparitia legii sa se intre in normal. Putinica rabdare. Este un compromis pe care l-am acceptat ca sa se intre in legalitate. Daca era dupa conducerea anpa, ramaneati vasalii agvpsr. FNPSR este (chiar si dupa parerea voastra) '' un rau necesar''.
1. :shock: In ce articol din OUG 23/2008 este prevazuta obligativitatea asocierii? :roll: Eu stiu ca despre asociere in ordonanta se face referire doar la art. 25, pct.(1) "La libera lor initiativa, pescarii se pot constitui in asociatii de pescari sportivi, pe anumite zone de pescuit, cu scopul imbunatatirii conditiilor de practicare a pescuitului recreativ/sportiv, precum si de reprezentare a acestora." Unde este prevazuta obligativitatea?

2. Noul proiect de ordin incalca tocmai acest articol 25 din OUG 23/2008, dupa cum scrie la art.2, pct. 1 :"- Practicarea pescuitului recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale se face în baza permisului de pescuit recreativ/sportiv nominal, eliberat de Agentia Natională pentru Pescuit si Acvacultură, prin asociatiile de pescari sportivi/cluburile de pescuit sportiv şi federatiile legal constituite si înscrise în Registrului unic de evidentă al asociatiilor de pescari sportivi/cluburilor de pescuit sportiv si federatiilor."
si la art. 6:" - Calitatea de pescar sportiv este atestata de apartenenta la asociatiile de pescari sportivi/ cluburile de pescuit sportiv si federatiile legal constituite"
Totodata acest "nou" proiect de ordin incalca grosolan art. 20, pct.2 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului:
"Articolul 20.
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de întrunire si de asociere pasnica.
2. Nimeni nu poate fi silit sa faca parte dintr-o asociatie."

Ca sa se intre in legalitate trebuia doar sa se procedeze conform precizarilor ordinului 753/2008. Care precizare din Ordinul nr.753/2008 impiedica tiparirea permiselor? Cu ce este mai breaz acest proiect de ordin? Sa intelegem ca permisele nu puteau fi tiparite si distribuite din cauza ca Nu era specificat ca permisele se elibereaza prin asociatii, cluburi sau federatii? Sau ca nu ne puteam "atesta" calitatea de pescar sportiv decat prin apartenenta la o asociatie de pescari sportivi/club de pescuit sportiv/federatie? Pentru ca, in mare parte, cam asta aduce ca noutate noul proiect de ordin. A, uitasem, a mai adus cateva noutati: a inlocuit sintagma de "bazin piscicol natural" cu "habitat piscicol natural" :roll: si ne informeaza ca "in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii practicarea pescuitului recreativ/sportiv se face si cu respectarea legislatiei de mediu " Oare respectarea legislatiei de mediu nu este obligatorie pe tot cuprinsul tarii? Sau se aplica numai in Delta? :wink:
Proiectul de ordin in actuala forma, contravine precizarilor legale in vigoare si nu cred ca poate fi publicat in MO fara ca mai intai sa se modifice OUG 23/2008. Nici chiar in Romania nu cred ca este posibil sa dai un ordin in baza unui act normativ in vigoare: "ÃŽn temeiul art. 8, lit. d) ÅŸi art. 23, alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura;" iar unele prevederi din ordinul respectiv sa incalce precizarile unui alt articol (art. 25, pct. 1) din aceeasi ordonanta care a stat la baza emiterii ordinului respectiv!
Fir intins!;-)

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 03 Mar 2009, 14:01

@ aditoader

Foarte corect si bine punctat.
Domnilor, eu cred ca nimeni nu este atat de naiv sa creada ceea ce spune aici apsalba. Planul este , in esenta, foarte simplu.Trebuie promovat urgent noul proiect de ordin pentru a fi acaparate toate apele publice de interes. Asupra acestui aspect au cazut de acord Selaru de la AGVPSR si celalalt " Selaru" de la FNPSR. In baza ordinului 753 ei nu puteau sa faca acest lucru. Dupa ce AGVPSR si FNPSR pun **** pe toate apele publice de interes nici nu mai conteaza faptul ca legea pescuitului nu va mai obliga pe cetateni sa fie membrii ai asociatiilor. Taxele impuse atunci de asociatii pentru o zi de pescuit vor suplini cu brio actualele cotizatii.In acest sens este foarte important ca noul ordin sa fie atacat in contencios de indata ce este publicat in MO.Trebuie sa ramana in vigoare actualul ordin , respectiv 753. Daca dorim acest lucru trebuie sa ne pregatim de lupta.

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 03 Mar 2009, 14:43

In pregatirea discutiilor ce vor avea loc maine( miercuri 04.03.2009) la comisia pentru agricultura si silvicultura din Camera Deputatilor pe marginea legii de aprobare a OU 23/2008 privind pescuitul si acvacultura va rog sa transmiteti la adresa de mail a acestei comisii cp04@cdep.ro petitiile si propunerile voastre prin care sa sustineti neobligativitatea asocierii pentru a putea practica pescuitul recreativ/sportiv in Romania si limitarea la maximum a apelor domeniului public ce urmeaza a fi date in administrare asociatiilor( aceste ape trebuie sa se dea numai pentru realizarea unor piste de concurs). Nu ramaneti pasivi. Nu stiu in ce masura putem influenta deciziile dar trebuie sa incercam.

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 03 Mar 2009, 15:33

Nu puteti influenta nicicum. Vedeti ca sedinta comisiei s-a amanat pe 11.03.2009. :oops:

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 03 Mar 2009, 15:47

apsalba scrie:Nu puteti influenta nicicum. Vedeti ca sedinta comisiei s-a amanat pe 11.03.2009. :oops:
Ti-e cam teama ca poate reuseste altcineva sa intoarca aranjamentele deja facute?

SVF
veteran
veteran

Mesaj de SVF » 03 Mar 2009, 15:48

Pana atunci se mai trage de timp si poate asociatiile mai fraieresc niste amarati de pescari sa plateasca taxa de membru.(cunosc o gramada care-mi spun ca si-au vizat permisul,dar saracii habar n-au ce vorbesc)

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 03 Mar 2009, 16:02

apsalba scrie:Care este solutia ca sa se elibereze permisele si totul sa fie OK?
Respectarea legislatiei existente in acest moment. Exista Ord 753 si HG 1016, e suficient sa fie respectate.
apsalba scrie:Atata timp cat aceasta OUG este schioapa, ce vreti mai mult? Nu va convine ca sustinem introducerea in lege a eliminarii obligativitatii asocierii?
Poate ca OUG 23 nu e perfecta ... insa trebuie respectata. Nu prevede obligativitatea asocierii, ci posibilitatea ca pescarii, in mod liber (adica fara constringeri), se se poata organiza in asociatii.
Odata ce obligativitatea asocierii nu exista in OUG 23 nu vad de ce ar trebui introdusa eliminarea ei ... orice ingerinta in acest sens putind sa aduca mai multe deservicii decit beneficii.
apsalba scrie:Ce vreti de fapt? V-am spus ca acest proiect de ordin este un compromis pana la modificarea ordonantei. Nu am vazut pe nimeni sa vina cu o propunere de act normativ.
Nu dorim nici un compromis.
Ca sa te lamuresti uite un extras din petitia adresata de mine in aceeasi zi in care pe www.anpa.ro a aparut proiectul de ordin.
a. La art. 2 (1) din proiect se prevede ca permisul de pescuit recreativ/sportiv nominal va fi eliberat prin asociaţiile de pescari sportivi/cluburile de pescuit sportiv şi federaţiile legal constituite. Precizez ca in anii 2007 si 2008 subsemnatul nu am putut obtine de la asociatiile de pescari din Iasi permisul de pescuit, desi le-am achitat cotizatia si taxele solicitate in cuntumul stabilit.
In sprijinul celor afirmate anxez copiile chitantelor si permisele de pescuit pe care le-am detinut in anii 2005 si 2006 si de asemenea chitantele care atesta sumele achitate asociatiilor in anii 2007 si 2008 si pentru care nu am primit permis de pescuit .
Se observa ca in anii in care am primit permisul de pescuit au fost inscrise pe chitanta sumele platite si pentru ce s-a platit (cotizatie, permis de pescuit, etc.). In anii in care nu am primit permisul s-a inscris in chitanta o denumire generica taxa pescuit, respectiv cotizatie pescuit, ceea ce ma determina sa cred ca nedistribuirea permiselor de pescuit a fost planuita de asociatie inca de la inceputul anului.
Fata de cele aratate va solicit sa creati cadrul legal pentru ca pescarii cinstiti sa-si poata achita contravaloarea permisului de pescuit in mod corect si sa lasati acestora posibilitatea de a evita intrarea in raporturi finaciare sau de alta natura cu asociatiile de pescari, in conditiile in care asupra corectitudii lor pot exista indoieli.
b. Art. 6 din proiect prevede atestarea calitatii de pescar sportiv prin apartenenţa la asociaţiile de pescari sportivi/ cluburile de pescuit sportiv şi federaţiile legal constituite.
Prin anexarea la prezenta a permiselor de pescuit detinute de subsemnatul in anii 2005 si 2006 imi confirm calitatea de pescar sportiv asa cum era ea stabilita in legislatia in vigoare la acea data. Astfel Legea nr. 192 din 19 aprilie 2001 privind fondul piscicol, pescuitul şi acvacultura, cu modificarile ulterioare, definea la art.4, lit. s pescarul sportiv ca fiind persoana fizică care practică pescuitul recreativ/sportiv în baza unui permis, iar art. 21 (2) prevedea ca eliberarea permisului de pescuit recreativ/sportiv nominal se face în baza unui test aprobat de autoritatea publică centrală care răspunde de pescuit şi acvacultură.
Urmare prevederilor art. 6 din proiect voi fi obligat sa ma inscriu intr-o asociatie de pescari pentru a-mi dovedi calitatea de pescar sportiv, lucru care contravine prevederilor din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului la care Romania este semnatară din 1948, şi in care se stipulează:
Articolul 20:
1. Orice persoană are dreptul la libertatea de intrunire şi de asociere paşnică.
2. Nimeni nu poate fi silit să făcă parte dintr-o asociaţie.

apsalba scrie: Actele normative nu se fac in sant. Sunt anumite legi care le reglementeaza. Vezi Legea 777/2004 privind tehnica legislativa.
Actele normative nu se fac si desfac ori de cite ori trebuie rezovata o problema a cuiva. Asta se intimpla doar cu cele facute la comanda si spre satisfactia unei minoritati (in detrimentul majoritatii).
Actele normative nu ar trebui facute pe parcursul anului pe care-l reglementeaza. Pregatiti, ginditi-va si poate la anul sa iasa o legislatie stabila, nu faci ceva acum pe stii ca oricum il vei schimba in citeva luni.

apsalba scrie:Nu vedeti ca bateti apa in piua degeaba pe acest forum? Cine in afara de mine isi mai pierde timpul cu voi?
Nu uita ca si tu ai profitat de existenta forumului acestora pentru ati crea o imagine. Uite ca a venit vremea pentru altfel de schimb de idei, schimb care faciliteaza luari de pozitie coerente a pescarilor neasociati, pescari pe care fpsnr sau agvps nu ii reprezinta ci mai curind vor sa-i reduca la tacere.

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 03 Mar 2009, 16:08

apsalba scrie:Nu puteti influenta nicicum. Vedeti ca sedinta comisiei s-a amanat pe 11.03.2009. :oops:
E dreptul nostru sa ne spunem punctul de vedere.

Eu sunt pentru pastrarea legislatiei pescuitului recreativ/sportiv existente acum. Sunt total impotriva oricarei schimbari in cursul acestui an.

Scrie răspuns