Prin anii 90', cand intram din comunism in anarhie, era la moda intrebarea: tu ce-ai facut in ultimii 5 ani ?Zamfi scrie: Colegu( de forum si pasiune) , sa nu te superi pe mine da' chiar nu ma pot abtine sa nu te intreb : tu ce ai facut concret pentru imbunatatirea situatiei pescuitului in Ro?...
Intrebare care ingropa multe voci, pentru ca nimeni la ora aia nu putea veni cu un raspuns laudabil privind faptele lui eroice !
Astazi, am ajuns unde suntem pentru ca nici dupa 20 de ani nu am terminat sa ne punem intrebarea asta fiecare la fiecare !
Eu cred ca este gresit ca in 2012 sa fie abordate lucrurile la fel !
Si ca sa ma rezum la pescuit, nu cred ca este necesar ca cineva sa faca ceva inainte, sau sa dovedeasca ca a facut ceva pentru pescuit, sau sa fie cine stie ce personalitate, pentru a-si expune o opinie intr-o discutie libera pe un forum, chiar daca acea opinie promoveaza un discurs nou si o invitatie la mobilizare si la coagulare a unei vointe comune !
Deasemenea nu cred ca e obligatoriu ca pescarul oricine ar fi el, sa faca ceva pentru bunul mers al pescuitului, mai mult decat sa fie un bun cetatean, sa respecte legile, natura si pestii ! Nu e condamnabil sa nu faci nimic altceva laudabil pentru a te remarca !
Daca totusi va invita cineva sa faceti ceva in plus de asta, sau daca prin discurs incearca sa va spuna ca pentru a se schimba/intampla ceva, este absolut necesar sa "se faca ceva", dar acel ceva, sta doar in puterea pescarilor sa faca, pentru ca in lipsa actiunii lor, nimic nu se intampla din senin, mi se pare eronat sa incercam sa judecam acea invitatie prin a minimaliza pe autorul ei !
In fond e o treaba de optiune pentru cine intelege:
- puteti sa nu-i dati credit, si sa alegeti sa nu faceti nimica, asteptand intai razboiul cu braconierii, dus de... cine credeti voi sa-l duca, sau alte dovezi pe care sa le faca oricine vreti voi sa le faca, si atat ! Perfect rezonabil, numai ca...:
Aceasta alegere este gresita doar pentru ca nu duce la nici un rezultat, si stiti asta pentru ca asta facem toti, de mai multi ani incoace, si nimeni nu starpeste braconajul, nimeni nu dovedeste nimic, in genereal situatia merge in rau nu in bine... pentru ca in general NU SE INTAMPLA NIMICA DIN SENIN !
Ramaneti asa, in carapacea voastra de acum, si peste 5 ani, veti face si veti spune din nou aceleasi lucruri si nici n-o sa pescuiti mai bine ! Sau sunteti naivi sperand ceva de la guvernanti ! De la asociatii nu aveti ce sa sperati pentru ca asociatiile suntem noi pescarii, daca noi nu vrem, nu vrea nici asociatia oricare ar fi ea !
Aveti alternativa sa nu mai platiti ! perfect, nu mai platiti cotizatii (nu permise ca va situati in afara legii) Dar chiar nu mai platiti deloc ! Va rog, va invit ! Nu mai platiti si asteptati, doar asteptati ... daca va va multumi rezultatul, e ok, discutia nu-si mai are rostul !
-sau puteti sa-i acordati un minim credit cuiva, care n-a demostrat nimic pentru pescuit, si nici nu e o personalitate in domeniu, dar vine cu alt discurs, dintr-o experienta proprie europeana minima, macar atat cat sa purtati cu el un dialog constructiv si obiectiv, in loc sa-i ingropati cuvintele cu superioritate de... superdezamagiti si obositi de atata experienta vero !