Tocmai, desi astea is problemele, si poate asta ar fi ordinea corecta, practica o demonstreaza ca problemele nu se rezolva si situatia se perpetueaza la nesfarsit impietrita in metehne !audumbre scrie: ... ce facem cu pescuitul industrial si cu braconajul ?
...Cred ca asta ar fi ordinea corecta in rezolvarea problemelor , sau macar a unei parti din ele. Stopat braconajul , micsorat pescuitul industrial si cred eu , ca lumea o sa fie mai receptiva la plata taxelor.
Ultima intrebare a lui audumbre ofera si explicatia dar si solutia !
ofera explicatia pentru ca e evident ca cei aflati la putere (de la nivelul cel mai inalt, guvernamental si legislativ si pana la nivelul gainarilor din asociatii care sustin sistemul) care gestioneaza acest sector nu or sa vina din proprie intiativa sa schimbe o situatie care le convine !audumbre scrie:...daca nimeni nu le zice nimic , de ce s-ar apuca de treaba ?
Ofera solutia, pentru ca asta e: trebuie sa le spuna cineva, numai ca acel cineva capabil sa-i traga de maneca, trebuie sa fie o forta opozabila destul de mare, ca sa poata fi luata in seama cand pune presiune pe guvernanti ! Ori asta nu poate fi alceva decat societatea civica ! O societate civica care din nefericire nu reuseste sa se coaguleze !
Si cand spun societatea civica, ma refer la pescari si reprezentantii acestora pentru ca e ridicol sa ne gandim ca o sa ne sustina interesele, gospodinele si colectionarii de timbre, sau alte categorii sociale !
Si cand spun pescari si reprezentantii acestora, singurele variante posibile sunt asociatiile !
Asociatii care pot fi:
- Nou infiintate, pe principii bune si altruiste, dar realitatea o dovedeste, nu conteaza din ce motive, ca nu au priza la public si nici sustinere, ca atare sunt incapabile sa prinda putere pentru a insemna ceva pe harta asta
- Asociatiile vechi, existente, de tipul relicvelor Ajvps, care prin conjunctura si aranjamente politice detin inca forta si reprezentativitate (consecinta a vechii obligativitati si ulterior a unei inertii latente a pescarilor de a nu schimba cioara din mana pe corbul de pe gard), dar in realitate nu-si fac treaba pentru ca reprezentantii lor... in realitate nu sunt alesi de membrii pescari, nici macar de aia cu istorie in Ajvps !
De ce ? pentru ca pescarul roman, a fost invatat ca trebuie sa fie membru ca sa poata pescui, si atat, ...Pescarii se complac in aceasta situatie si uita sa mai faca uz de celelte drepturi ale lor, asa ca de ani buni, adunarile asociatiilor nu se mai tin, sau daca se tin se tin in cercuri de... vanatori, eventual cu reprezentanti vanatori si pescari in acelasi timp ! Atunci alesii, precum si subiectele lor sunt si vor fi totdeauna pe masura !
Am vrea sa nu mai decida vanatorii pentru noi pescarii, dar nu ne ducem in adunare sa le spunem, pur si simplu asteptam sa plece de la sine sa lase locul liber, pe care oricum nu se inghesuie sa-l ocupe pescarii...
De aceea o prima conditie a schimbarii mult dorite, este schimbarea de mentalitate a pescarilor trebuie sa capete curajul si sa gaseasca necesitatea de a se duce acolo in aceste adunari, sa spuna ce vor si sa-si promoveze reprezentantii pe care-i vor ! Ati fi uimiti sa vedeti ce reactie si ce sentimente veti starni in randul... LOR

Deci ordinea corecta din pacate incepe tot cu pescarii si cu schimbarea lor de mentalitate si dobandirea primilor germeni de simt civic !... dar continuam sa fim off topic !
On topic: despre permise tot nu stiu nimica si la fel nu ma intereseaza !