Informatii recente privind obtinerea permisului de condus ambarcatiuni Categoria D
Data: 23 octombrie 2009
Locul: Oficiul de capitanie Snagov situat in Parcul Herastrau
Cost: 320 RON
Se da numai probă scrisa (pentru categoria D nu se da si proba practica)
Documentele necesare pentru înscriere sun aceleaşi ca si pana acum (copie CI + original pentru confruntare, copie diploma studii + original pentru confruntare, 2 foto tip pasaport din care se retine numai una, adeverinta medicala – nu este de tipul formular standard ci doar o foaie de hartie pe care un medic sa scrie „apt conducere ambarcatiuni de agrement cu motor” si sa-si puna parafa)
Acum pareri despre situatia „din teren”:
- nu cereti chitanta pt. banii platiti. Doar daca „picati” examenul are rost sa deveniti „corecti”. Motivul sper sa-l deduceti singuri.
- Bibliografia e suficienta cea de pe site-ul ANR
- In functie de capacitatea de memorare a fiecaruia, consider ca trebuie citita bibliografia integral si cu atentie de cel putin doua ori pentru ca sa mergeti la examen cu o oarecare incredere.
- Sunt trei seturi de grile cu cate 10 intrebari fiecare. Cate un set din RND, Marinarie si Conducere. Baremul de promovare este 8 grile la RND si cate 7 la Marinarie si Manevra. Timp de rezolvare: 30 minute
- Cam ce subiecte abordau grilele:
RND: - capitolul de semnalizare (pozele semnelor) – semnificatia semnelor
- prioritati de trecere
- reglementari aplicabile ambarcatiunilor mici (exp: la ce distanta de prova unei nave maritime se poate traversa calea navigabila)
- cine are prioritate intre o ambarcatiune mica fara autopropulsie si fara vele, si una cu vele
- nu am vazut intrebari referitoare la semnale acustice (nu cred ca tre sa stiti protocolul de sunete in cazul in care o nava „converseaza” cu alta la intalniri, depasiri, vizibiliate redusa, etc Mie mi s-a parut un capitol difilcil)
- nu am avut intrebari din partea de lumini, dar consider ca elementele de baza e bine sa le stiti
Marinarie + Conducere (nu imi mai amintesc care intrebari erau din ce set, asa ca le mentionez la gramada):
- tre sa stiti ce sunt turnichetii, babalele, bintele si la ce se folosesc
- tre sa stiti ce sunt coastele, varangele, curentii, traversele si unde se gasesc acestea in osatura navei (transversal, longitudinal, etc)
- ce este matisirea unei parame
- ce este patronarea unei parame
- legatura dintre fir, sfilaţă, şuviţă si parâmă
- ce sunt rodantele
- ce influenta are viteza asupra carmei si a capacitatii de virare
- cum se abate barca la mars inapoi
- ce este ruliul, diferenta de asieta
Cam asta imi aduc aminte.
Ideea e ca este un examen de luat din p.d.v. al dificultaţii intrebarilor.
Examinatorii sunt foarte de treaba (nu dau mai multe detalii, dar o sa va convingeti daca o sa ajungeti sa dati examen)