pastrav - ne oprim sau nu la 15 septembrie?
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
-
- veteran
pastrav - ne oprim sau nu la 15 septembrie?
Am si eu o intrebare pentru confratii pastravari. teoretic acum pe 15 septembrie ar trebui sa ne oprim din "activitati", cica legea asa cere. Buuuun. Dar chiar e musai sa o respectam? Din moment ce grosul pastravilor din 90% din apele de munte ale Romaniei sunt prinsi cu metode ilegale de localnici, in orice moment al anului, in orice cantitate, de ce sa am eu scrupule, care pescuiesc de maxim 20 ori pe an la pastrav si nu retin mai mult de 2 pesti per partida, sa vin pana pe 1 octombrie la pescuiala? Un inginer piscicol din Brasov mi-a spus ca abia din octombrie incepe "bataia" pastravilor, deci septembrie ar trebui sa fie deschis toata luna. Sa zicem ca ce prind dupa 15 sept eliberez in proportie de 90%. Nu vi se pare OK? Mai e un argument - daca anul acesta sezonul s-a deschis de la 1 ianuarie, de ce sa se inchida ca de obicei pe 15 septembrie? Hai sa fie 1 ianuarie - 1 octombrie. Nu imi ziceti ca din cauza mea sau a altora care vor face la fel nu e peste in ape ca nu tine!
-
- veteran
Bravo, in fine vad pe cineva mai destupat la minte. Ma asteptam sa sara in capul meu "puristii" care sa ma acuze de diverse. E peste frumos pe canalele de fuga ale Bistritei, nu? Se fac controale acolo sau e sat fara caini?Ilarion scrie:Aceeasi chestie mi-a spus-o un prieten in weekend : sa merg pana la inceputul lui octombrie la pescuit de pastrav. Nu stiu daca o sa ajung sa pescuiesc pe raurile de munte ci mai mult pe canalele de fuga ale Bistritei (jud.Neamt).
Eu merg de 4 poate 5 ori pe an la pescuit la pastrav si doar la cel de lac (nu am adus nici un pastrav prins de mine acasa pana in prezent).
E mult de povestit despre canalele de fuga ale Bistritei . Citez dn ceea ce zicea un prieten anul trecut "Adevaratele masacre la pastrav se petrec la hidrocentralele de pe Bistrita, cu ocazia diverselor reparatii ce impun golirea partiala a unor canale de fuga.Sa vedeti ce plase improvizate din perdele pun baietii la gura vanei de deversare si cam ce exemplare le cad prada....Dar nu ai ce le face sau spune pentru ca sunt pe teritoriul lor si nu stiu daca aceste ape tin de domeniul public, aceste canale fiind in administrarea lor." si ti se pare ciudat ca eu un pescar de rapitor (care pescuieste la artificiale) incerc sa pescuiesc la maxim 2 saptamani dupa ce intra prohibitia si sa eliberez pestele.
DA Fario,este pastrav mare si clean pe canale de fuga ale Bistritei - pastrav de 1-4 kg, clean 1-2 kg (nu am prins eu dar am vazut). Nici nu stie prea multa lume ca exista pastrav pe aceste canale : cand te vad pescuind rad de tine si daca scoti un peste de fata cu ei nu le vine sa creada.
D4md3od daca ai stii ce se intampla in judetul neamt : la stiuca se da doar la pestisor viu indiferent de perioada din an si se retine orice stiuca prinsa (poate cele sub 10-15 cm sunt eliberate - cele de la 20 in sus sunt STIUCI), pastravul se prinde la vierme si se baga la traista, plasele pe lacurile de acumulare din zona Piatra-Neamtului sunt la ordinea zilei si lista poate continua. Daca iti zic ca din mai pana acum am eliberat peste 30-40 de marlite intre 20-40 de cm spre uimirea tuturor (mai mari de atat nu se prind aici si daca ai zi norocoasa prinzi 2-3-4-5 bucati).
+ca daca esti membru AJVPS Neamt poti pescuit oricand, oriunde in judetul Neamt si poti sa retii cat peste vrei (asa ti se spune la caserie cand ti se elibereaza carnetul de membru). Nu exista limita minima, cantitate de peste retinut, etc,etc
Eu am scos toata legislatia la imprimanta si o port in rucsac dupa mine (nu am carnet de membru AJVPS ci doar permis de pescuit ANPA).
Abia astept sa ma controleze cei de la AJVPS sa vedem daca ei cunosc legislatia si o respecta!
E mult de povestit despre canalele de fuga ale Bistritei . Citez dn ceea ce zicea un prieten anul trecut "Adevaratele masacre la pastrav se petrec la hidrocentralele de pe Bistrita, cu ocazia diverselor reparatii ce impun golirea partiala a unor canale de fuga.Sa vedeti ce plase improvizate din perdele pun baietii la gura vanei de deversare si cam ce exemplare le cad prada....Dar nu ai ce le face sau spune pentru ca sunt pe teritoriul lor si nu stiu daca aceste ape tin de domeniul public, aceste canale fiind in administrarea lor." si ti se pare ciudat ca eu un pescar de rapitor (care pescuieste la artificiale) incerc sa pescuiesc la maxim 2 saptamani dupa ce intra prohibitia si sa eliberez pestele.
DA Fario,este pastrav mare si clean pe canale de fuga ale Bistritei - pastrav de 1-4 kg, clean 1-2 kg (nu am prins eu dar am vazut). Nici nu stie prea multa lume ca exista pastrav pe aceste canale : cand te vad pescuind rad de tine si daca scoti un peste de fata cu ei nu le vine sa creada.
D4md3od daca ai stii ce se intampla in judetul neamt : la stiuca se da doar la pestisor viu indiferent de perioada din an si se retine orice stiuca prinsa (poate cele sub 10-15 cm sunt eliberate - cele de la 20 in sus sunt STIUCI), pastravul se prinde la vierme si se baga la traista, plasele pe lacurile de acumulare din zona Piatra-Neamtului sunt la ordinea zilei si lista poate continua. Daca iti zic ca din mai pana acum am eliberat peste 30-40 de marlite intre 20-40 de cm spre uimirea tuturor (mai mari de atat nu se prind aici si daca ai zi norocoasa prinzi 2-3-4-5 bucati).
+ca daca esti membru AJVPS Neamt poti pescuit oricand, oriunde in judetul Neamt si poti sa retii cat peste vrei (asa ti se spune la caserie cand ti se elibereaza carnetul de membru). Nu exista limita minima, cantitate de peste retinut, etc,etc
Eu am scos toata legislatia la imprimanta si o port in rucsac dupa mine (nu am carnet de membru AJVPS ci doar permis de pescuit ANPA).
Abia astept sa ma controleze cei de la AJVPS sa vedem daca ei cunosc legislatia si o respecta!
www.pentrupescuit.ro
eu inteleg ca prohibitia e lunga si ca de multe ori este pusa aiurea ... tocmai de aceea au fost cazuri in care si eu am pescuit in prohibitie dar am eliberat absolut tot ce am prins (ca de fiecare data cand merg la pescuit dealtfel) dar problema apare atunci cand se pescuieste inclusiv in prohibitie si se retine orice, absolut orice ...
dupa cum am mai zis ... daca toata lumea ar pescui si elibera TOTUL in prohibitie chiar nu as considera ca pestii sunt prea stresati ca sa isi vada in continuare de treburile lor ...
cat despre braconaj si retinutul fiecarui pestisor care nu are nici dimensiunea unui vobler mediu nu mai am ce sa povestesc pentru ca deviez de la topic pana peste masura ... oriunde in tara se braconeaza la greu si pe toti ii doar in fund de situatia asta ... mai ales de cand nu mai e ajvps toata lumea isi face de cap cu toate ustensilele posibile ...
asta este situatia si din pacate 90% se complac ...
dupa cum am mai zis ... daca toata lumea ar pescui si elibera TOTUL in prohibitie chiar nu as considera ca pestii sunt prea stresati ca sa isi vada in continuare de treburile lor ...
cat despre braconaj si retinutul fiecarui pestisor care nu are nici dimensiunea unui vobler mediu nu mai am ce sa povestesc pentru ca deviez de la topic pana peste masura ... oriunde in tara se braconeaza la greu si pe toti ii doar in fund de situatia asta ... mai ales de cand nu mai e ajvps toata lumea isi face de cap cu toate ustensilele posibile ...

asta este situatia si din pacate 90% se complac ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...
Nu am pescuit pana acum pastrav in apele de munte asa ca nu prea cunosc situatia exact : dar nu cred ca trebuie sa condanam un pescar care merge la pescuit la o saptamana, maxim 2 dupa ce a inceput prohibitia stiind ca elibereaza orice captura.
Nu mananc peste decat foarte rar si culmea cel care il mananc este pastravul. Poate intr-o zi o sa reusesc sa mananc un pastrav prins de mine (promit sa nu fie pescuit in prohibitie).

Legat de AJVPS - decat sa ia bani si sa te lase sa pescuiesti cand vrei si unde vrei mai bine NU! - Braconaj contra cost se cheama asta (ma refer la jud. Neamt)
Care e fomist - fomist ramane si cu AJVPS si cu ANPA si orice autoritate de control.
Nu mananc peste decat foarte rar si culmea cel care il mananc este pastravul. Poate intr-o zi o sa reusesc sa mananc un pastrav prins de mine (promit sa nu fie pescuit in prohibitie).

Legat de AJVPS - decat sa ia bani si sa te lase sa pescuiesti cand vrei si unde vrei mai bine NU! - Braconaj contra cost se cheama asta (ma refer la jud. Neamt)
Care e fomist - fomist ramane si cu AJVPS si cu ANPA si orice autoritate de control.
www.pentrupescuit.ro
Tipic romanesc: De ce sa nu incalc putin legea. Doar o saptamana - doua, pe la colturi. De ce sa nu trec putin pe rosu la semafor, doar un pic acolo, dupa galben.Ilarion scrie:Nu am pescuit pana acum pastrav in apele de munte asa ca nu prea cunosc situatia exact : dar nu cred ca trebuie sa condanam un pescar care merge la pescuit la o saptamana, maxim 2 dupa ce a inceput prohibitia stiind ca elibereaza orice captura.

"pastrav - ne oprim sau nu la 15 septembrie?" Da fratilor, OPRITI-VA!
Nu sta degeaba, ca degeaba stai!
prohibitia este prohibitie!scurt.trebuie respectata.si acesta diferentiaza pescarul sportiv de braconieri.
nu merge cu jumatati de masura.
cum ca eliberam pestele este relativ.alti da,alti nu,unii folosesc asta ca pretext,ma rog nu conteza.
ceea ce conteaza este prohibitia.atat.
din 15 este prohibitie si oricat de greu este trebuie respectata.
mii dor de pastrav!!!!!!!!!!!!!!!
nu merge cu jumatati de masura.
cum ca eliberam pestele este relativ.alti da,alti nu,unii folosesc asta ca pretext,ma rog nu conteza.
ceea ce conteaza este prohibitia.atat.
din 15 este prohibitie si oricat de greu este trebuie respectata.
mii dor de pastrav!!!!!!!!!!!!!!!
Sigur din cauza mea nu mai este peste in ape : cel care nu a prins nici un pastrav pana acum !
Tot ce vorbim noi aici e virutal : cu siguranta nu voi iesi la pescuit dupa 15 septembrie la pastrav. Pe 20 plec in delta.
O sa te mire cand ii spui asta fata in fata unui pescar : prohibitie, limita legala, legislatie - te ia in ras (mi s-a intampla de cel putin 10 ori in ultimile luni)
Cum se face ca de fiecare data cand merg la pescuit in jurul meu nu elibereaza nimeni capturile ? (spre disperare altora)
Spune-le sa se opreasca celor cu plase nu unor pescari ce practica acest sport din placere (Pescuit recreativ sportiv C&R)
Tot ce vorbim noi aici e virutal : cu siguranta nu voi iesi la pescuit dupa 15 septembrie la pastrav. Pe 20 plec in delta.
O sa te mire cand ii spui asta fata in fata unui pescar : prohibitie, limita legala, legislatie - te ia in ras (mi s-a intampla de cel putin 10 ori in ultimile luni)
Cum se face ca de fiecare data cand merg la pescuit in jurul meu nu elibereaza nimeni capturile ? (spre disperare altora)
Spune-le sa se opreasca celor cu plase nu unor pescari ce practica acest sport din placere (Pescuit recreativ sportiv C&R)
www.pentrupescuit.ro