Ordinul nr 20/2010 privind pescuitul sportiv
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Din legislatia privitoare la practicarea pescuitului recreativ , eu deduc urmatoarele:
1. Pescuitul recreativ se face in baza permisului de pescuit tiparit de ANPA si eliberat prin asociatii de pescari legal constituite detinatoare de licente de acvacultura si care au in concesiune zone (luciuri de ape)
2. Permisul de pescuit se elibereaza cu titlu gratuit (nici un articol de lege nu prevede o valoare a acestuia) de catre asociatia de pescari , singura obligatie financiara a pescarului fiind aceea de plata a cotizatiei impusa de asociatie.
3.In baza art.9 din Regulamentul anexa la ordinul ministrului nr.20/2010, orice pescar inscris intr-o asociatie si care detine permis de pescuit recreativ, poate pescuii in baza reciprocitatii pe orice apa publica concesionata de oricare asociatie, cu conditia respectarii regulilor de pescuit stabilite de acea asociatie.
Concluzii:
1. Pentru a intra in posesia permisului de pescuit recreativ este obligatorie apartenenta la o asociatie legal constituita in conditiile legii, indiferent din ce zona este asociatia respectiva.
2.Este de preferat afilierea (inscrierea) la o asociatie legal constituita , indiferent din ce zona este asociatia respectiva si care practica cele mai mici tarife la cotizatia de membru.
1. Pescuitul recreativ se face in baza permisului de pescuit tiparit de ANPA si eliberat prin asociatii de pescari legal constituite detinatoare de licente de acvacultura si care au in concesiune zone (luciuri de ape)
2. Permisul de pescuit se elibereaza cu titlu gratuit (nici un articol de lege nu prevede o valoare a acestuia) de catre asociatia de pescari , singura obligatie financiara a pescarului fiind aceea de plata a cotizatiei impusa de asociatie.
3.In baza art.9 din Regulamentul anexa la ordinul ministrului nr.20/2010, orice pescar inscris intr-o asociatie si care detine permis de pescuit recreativ, poate pescuii in baza reciprocitatii pe orice apa publica concesionata de oricare asociatie, cu conditia respectarii regulilor de pescuit stabilite de acea asociatie.
Concluzii:
1. Pentru a intra in posesia permisului de pescuit recreativ este obligatorie apartenenta la o asociatie legal constituita in conditiile legii, indiferent din ce zona este asociatia respectiva.
2.Este de preferat afilierea (inscrierea) la o asociatie legal constituita , indiferent din ce zona este asociatia respectiva si care practica cele mai mici tarife la cotizatia de membru.
-
- veteran
In urma telefonului de ieri la ANPA mi s-a comunicat ca pretul permisului este tot 30rondanone scrie:Din legislatia privitoare la practicarea pescuitului recreativ , eu deduc urmatoarele:
Concluzii:
http://www.clr.ro/rep_htm/OUG23_2008.htm
OUG nr 23/2008 si Legea nr 317/2009 sunt specificate in Ordinul nr 20/2010 ca sunt valabile si in baza lor se elibereaza permisele de pescuit. Numai bine Mircea13
OUG nr 23/2008 si Legea nr 317/2009 sunt specificate in Ordinul nr 20/2010 ca sunt valabile si in baza lor se elibereaza permisele de pescuit. Numai bine Mircea13
In ce temei legal a stabilit ANPA pretul permisului. Ordinul 753/2008 care stabilea valoarea permisului la 30 lei, a fost abrogat, iar alt act in vigoare, referitor la valoarea permisului, nu exista.ANDREI RIGA scrie:In urma telefonului de ieri la ANPA mi s-a comunicat ca pretul permisului este tot 30rondanone scrie:Din legislatia privitoare la practicarea pescuitului recreativ , eu deduc urmatoarele:
Concluzii:
Ceea ce tu numesti "pretul permisului" este de fapt taxa de eliberare a permisului de pescuit si este stabilita prin HG 1016/2008. Suma respectiva se face venit la bugetul statului.danone scrie: In ce temei legal a stabilit ANPA pretul permisului. Ordinul 753/2008 care stabilea valoarea permisului la 30 lei, a fost abrogat, iar alt act in vigoare, referitor la valoarea permisului, nu exista.
Legea 317/2009 spune ca eliberarea permiselor de pescuit se face de catre asociatiile de pescari.
Nu scrie nicaieri ca trebuie sa mai platesti ceva in plus asociatiei care iti elibereaza permisul si nimeni nu te poate obliga sa intri intr-o asociatie impotriva vointei tale.
Nu cred ca vreo asociatie va refuza in mod clar sa presteze o activitate (eliberarea permisului de pescuit) prin care se fac venituri la bugetul statului.
-
- junior
Foarte bine punctat si corect Ioan S.Ioan S. scrie: Ceea ce tu numesti "pretul permisului" este de fapt taxa de eliberare a permisului de pescuit si este stabilita prin HG 1016/2008. Suma respectiva se face venit la bugetul statului.
Legea 317/2009 spune ca eliberarea permiselor de pescuit se face de catre asociatiile de pescari.
Nu scrie nicaieri ca trebuie sa mai platesti ceva in plus asociatiei care iti elibereaza permisul si nimeni nu te poate obliga sa intri intr-o asociatie impotriva vointei tale.
Nu cred ca vreo asociatie va refuza in mod clar sa presteze o activitate (eliberarea permisului de pescuit) prin care se fac venituri la bugetul statului.
as face o precizare in legatura cu ultimul paragraf - nu o sa refuze nici o asociatie sa elibereze permise doar ca or sa faca din asta (eliberarea lor) un mare profit din moment ce legea spune ca permisle sunt eliberate de asociatiile de pescari sportivi (nu zice nimic de asociatiile de pescari fomisti

Ai dreptate .Am fost derutat de faptul ca HG1016/2008 prevede ca valoarea permisului este 30 lei incepand cu 1 ianuarie 2009. Nu se precizeaza in mod explicit ca aceasta se mentine si in 2010. In alta idee , spune-mi care asociatie elibereaza permisul unui pescar nemembru al acesteia? O sa gaseasca suficiente motive sa nu-ti elibereze permisul, daca legea nu prevede in mod explicit ca acesta poate fi eliberat oricarui solicitant indiferent de apartenenta sa neapartenenta la o asociatie. Doamne da sa fie cum spui tu. In caz contrar eu as cauta o asociatie din tara asta care practica cele mai mici tarife la cotizatii si m-as afilia acolo doar sa obtin permisul. Apropo la noi la CJ cotizatia este undeva la neobrazata suma de vreo 200 leiIoan S. scrie:
Numai ca citind HG 1016/2008 ma luminez si aflu ca taxa de eliberare a permisului se plateste nominal la trezorerie in conditiile in care s-a facut si in anul precedent, sau printr-o asociatie de pescari,dupa care te duci la asociatie cu o cerere si dovada achitarii ,sa-ti ridici permisul. Deci nu este obligatorie achitarea taxei doar prin asociatie.Uite aici argumentele:
Extras din HG1016/2008
ART. 5
Taxele de autorizare sunt achitate de către:
e) pescarul sportiv sau prin asociaţiile de pescari sportivi, pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ/sportiv.
ART. 10
(1) Taxele prevăzute de prezenta hotărâre constituie venit la bugetul de stat şi se virează în contul corespunzător codului de cont nr. 20160103 "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare", deschis la unităţile Trezoreriei Statului.
(2) Virarea sumelor datorate se realizează înaintea eliberării permisului, licenţei sau autorizaţiei de pescuit.
(3) Dovada achitării taxelor prevăzute de prezenta hotărâre se anexează la cererea de eliberare a permisului, licenţei sau autorizaţiei de pescuit, după caz.
(4) Neplata taxelor prevăzute în prezenta hotărâre conduce la neacordarea permiselor, licenţelor sau autorizaţiilor de pescuit, după caz.
Consider ca legiuitorul a modificat legea privind eliberarea permiselor prin intermediul asociatiilor , pentru a facilita accesul mai larg al pescarilor la obtinerea permiselor, dat fiind faptul ca in anul 2009, pescarii din anumite judete trebuiau sa se deplaseze la punctele teritoriale ANPA.
Extras din HG1016/2008
ART. 5
Taxele de autorizare sunt achitate de către:
e) pescarul sportiv sau prin asociaţiile de pescari sportivi, pentru eliberarea permisului de pescuit recreativ/sportiv.
ART. 10
(1) Taxele prevăzute de prezenta hotărâre constituie venit la bugetul de stat şi se virează în contul corespunzător codului de cont nr. 20160103 "Taxe şi tarife pentru eliberarea de licenţe şi autorizaţii de funcţionare", deschis la unităţile Trezoreriei Statului.
(2) Virarea sumelor datorate se realizează înaintea eliberării permisului, licenţei sau autorizaţiei de pescuit.
(3) Dovada achitării taxelor prevăzute de prezenta hotărâre se anexează la cererea de eliberare a permisului, licenţei sau autorizaţiei de pescuit, după caz.
(4) Neplata taxelor prevăzute în prezenta hotărâre conduce la neacordarea permiselor, licenţelor sau autorizaţiilor de pescuit, după caz.
Consider ca legiuitorul a modificat legea privind eliberarea permiselor prin intermediul asociatiilor , pentru a facilita accesul mai larg al pescarilor la obtinerea permiselor, dat fiind faptul ca in anul 2009, pescarii din anumite judete trebuiau sa se deplaseze la punctele teritoriale ANPA.
Pai sa zicem ca eu ma duc la trezorerie si platesc la fel ca si anul trecut taxa aia de eliberare a permisului de pescuit. Cu chitanta ma duc la asociatie si le zic sa imi dea permisul, eu am platit pentru el conform legii deci trebuie sa mi-l dea, fara alte taxe suplimentare. Daca imi cer o taxa suplimentara cum ar putea fi aceasta justificata ?
Conform art. 1- 4 din ordinul 20, asociatia trebuie sa-mi elibereze permisul indiferent de ce activitati mai are. Poate e un ong care primeste cotizatii si din banii aia face paza, populari ... dar pe mine nu ma intereseaza asta, eu vreau doar sa imi elibereze permisul. Daca nu o fac ii dau in judecata pentru ca nu respecta legea.
Conform art. 1- 4 din ordinul 20, asociatia trebuie sa-mi elibereze permisul indiferent de ce activitati mai are. Poate e un ong care primeste cotizatii si din banii aia face paza, populari ... dar pe mine nu ma intereseaza asta, eu vreau doar sa imi elibereze permisul. Daca nu o fac ii dau in judecata pentru ca nu respecta legea.