Introducere Largemouth Bass?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 11 Noi 2008, 22:10

nucus scrie:Cind spui matematica te referi la statistca?Se pare ca e singura aplicabila in biologie.Gindest-te ca s-ar putea sa fie purtatorul unui virus in stare latenta dar care in anumite conditii sa devina extrem de virulent si nociv.
Statistica e matematica ghicitului, deci e, pana la urma, tot matematica. Si, da, am scris mai sus ca ma refer la statistica.

Am repetat ca sunt de acord cu introducerea bass-ului "pe sestache" dar numai in balti private si bine controlate. Daca se vrea mai mult de atat, trebuie respectata legea (cu toate rezervele pe care le am fata de ea).

Mi se pare contraproductiv sa ne certam aici pe teme de preferinte personale, sau de moralitate. Este inevitabila introducerea acestui peste in Romania. Dupa cum zicea cineva mai sus, pana la urma se va gasi "desteptul" care sa o faca, indiscriminatoriu. Vrem sau nu, facem parte din natura, asa ca, daca cineva aduce "un bidon" cu bassling din Spania (sa zicem) si-i arunca in lacul de acumulare de nu stiu unde, asta e... Tot raspandire naturala e la urma urmelor :lol:

sorin15
junior
junior

Mesaj de sorin15 » 11 Noi 2008, 22:28

Exact la fel ca si poluarea.
E produsa de o specie numita OM, deci e naturala.

nucus
veteran
veteran

Mesaj de nucus » 11 Noi 2008, 22:38

Si teoria probabilitatilor e tot matematica :D .Poisson se foloseste la evaluarea vinatului.Tot statistica si cum spui: cam ghicit ,ptr.ca precizia e extrem de mica.

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 11 Noi 2008, 22:50

Pot sa jur ca nepotzii nostri vor prinde bass si la noi, atat pe lacuri cat si pe rauri. :wink: Parol! :lol:
Când crezi ca sti pescuit apare ceva si iti da peste cap toate teoriile...
WSB CLUB

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 12 Noi 2008, 00:05

Adelin scrie:Pot sa jur ca nepotzii nostri vor prinde bass si la noi, atat pe lacuri cat si pe rauri. :wink: Parol! :lol:
Corect! Pana la urma, eu am deschis aceasta discutie total dezinteresat. Prind destul bass aici la el acasa, asa ca n-am niciun motiv sa ma cramponez de acest peste si-n putinele luni de vara pe care mi le petrec in Romania. Si oricum, in Romania imi petrec mai tot timpul pe Arges la clenarit, neavand aceasta posibilitate aici, in Midwestern US. Pe coasta de est au asa-numitul "fallfish", sau "American Chub" care este varul american al cleanului nostru european (European Chub), dar nu se-ntinde pana aici in centru-nord. Oricum, americanii il dispretuiesc ca si pe crap; nu prea se apreciaza ciprinidele pe aici.

P.S. Peste vreo 3 ore ajung acasa si voi pune pozele pe care ti le-am promis.

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 12 Noi 2008, 00:38

A propos, regina (sau bibanul-soare) care acum e peste tot in Romania, e originara tot din US (bluegill). E din familia sunfish, aceeasi cu bass-ul. De altfel, am vazut pe cineva aici prinzand un hibrid. Sunt curios cum a ajuns regina in Romania... :roll:

Jedi
veteran
veteran

Mesaj de Jedi » 12 Noi 2008, 03:03

Pe "sestache " bineinteles. La fel ca si crapul in America de nord.In probabil toate tarile din lume exista specii neindigene,introduse constient,legal sau nu si specii ajunse accidental.Niciunde n-am auzit de un impact "devastator"asupra indigenilor.Problema cea mai mare va fi protejarea bass-ului de haituiala la care va fi supus ,pina la o relativa viabilitate si raspindire. Iar apoi nu va avea nici o sansa in plus fata de stiuca,biban,clean sau avat.
Unde-s multi putoarea creste.....Pestisorii se rareste.

Sebicu
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Sebicu » 12 Noi 2008, 05:35

[quote="Jedi"]Problema cea mai mare va fi protejarea bass-ului de haituiala la care va fi supus ,pina la o relativa viabilitate si raspindire.quote]
Va dati seama ca ar fi pescuit la rama de sutele de baboieri iar limita pt retinere ar fi icra. "-Ai prins ceva bas bre? -Vreo treijde bucati... Am cam un kil... acolo de-o prajeala" :lol:
Viata este grea. Avem noroc ca se termina repede...

aditud
senior
senior

Mesaj de aditud » 12 Noi 2008, 06:17

Sebicu scrie:
Jedi scrie:Problema cea mai mare va fi protejarea bass-ului de haituiala la care va fi supus ,pina la o relativa viabilitate si raspindire.quote]
Va dati seama ca ar fi pescuit la rama de sutele de baboieri iar limita pt retinere ar fi icra. "-Ai prins ceva bas bre? -Vreo treijde bucati... Am cam un kil... acolo de-o prajeala" :lol:
:lol: Da, problema este ca puietul este foarte lacom si vulnerabil la rama. M-am convins de asta intr-o zi cand l-am luat pe baietasul meu de 3 ani jumate sa prindem bluegill la rama. De aceea e bine sa fie introdus intr-un mediu controlat (si pazit).

MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 12 Noi 2008, 08:01

Statistica nu e tocmai matematica. Daca statistica iti da sanse de 99% de reusita, nu e cert ca merge, ci s-ar putea sa fi mers in 99 de cazuri si la tine sa nu mearga.

Popularea baltilor inchise inchise nu este nici asta o idee extraordinara. Riscul e la fel de mare. De ce? Pentru ca odata introdus in tara, chiar si intr-o balta privata, se gasesc cativa binevoitori care sa ia de acolo cateva exemplare si sa le mute in ape publice. Deci introducerea in balti private amana doar popularea apelor publice cu cativa ani.

Un studiu serios ia cativa ani. De acord. Dar e vorba de o actiune care poate avea consecinte negative peste 30-60 de ani. Asa ca nu trebuie actionat in graba, doar din dorinta de a ne bate cu pumnii in piept "Eu am adus primul bass"! Acei ani de studiu merita!

Are dreptate nucus ca ne preocupa alte specii pe care nu le-am avut niciodata, dar ni se rupe de speciile pe care le-am avut, specii de mare valoare, si care sunt pe cale de disparitie. De ce nu faceti un proiect serios pentru a aduce lostrita si a reabilita populatia de lostrita din Ro? Sunt convins ca daca aveti un plan bun si dati sfoara in tara se vor gasi o multime de asociatii private sa va sprijine financiar!

Si nu cred ca este unul care sa prefere un bass de 1 kg in loc de o lostrita de 20 kg! :lol: :lol:

Scrie răspuns