Daca doresti o discutie serioasa, trebuie sa renunti la tonul asta condescendent. As fi curios dac-am face un sondaj pe site: cine-i pentru introducerea bass-ului in Romania? Ai putea fi surprins! Si daca vei zice "majoritatea nu detine monopolul a ceea ce-i corect", iti raspund: ghinion! Democratia nu-i perfecta!sorin15 scrie:ai dreptate Stefan.
in inconstienta lor unii pot crede ca fac un lucru maret, ca doar bass-ul e un bun luptator si mai e si foarte gustos pe deasupra.
nu stiu daca introdus la noi bass-ul va elimina speciile autohtone, dar nu vreau ca intr-o zi sa ma conving ca asa a fost. e o specie care se afla totusi cam in varful lantului trofic. exemple cu specii introduse dupa ureche in alte ecosisteme si care au eliminat speciile bastinase avem destule.
consider apele noastre ar trebui sa ramana asa cum sunt, dpdv al speciilor eu sunt foarte multumit de ele
Introducere Largemouth Bass?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
- StefanDinu
- veteran
Prietene as vrea sa-ţi vorbesc de Convenţia de la Berna dar e mult si nu prea am răbdare sa scriu atât. Retine doar ca se bazează pe studii ştiinţifice serioase si nu pe abordări gen PETA.aditud scrie:Pe ce te bazezi cand afirmi ca bass-ul va-nlocui speciile pe care le enumeri mai sus? De exemplu, Wisconsin-ul se afla cam la limita nordica a distributiei naturale a bass-ului, prin urmare a trebuit introdus in multe lacuri din zona Madison (unde locuiesc in prezent). Eu am prins mult bass in Lake Monona care e in continuare renumit pentru speciile bastinase, printre care se gasesc stiuca si salaul. Si aici vorbim de e perioada de aproape un secol in care aceste specii au convietuit. Chiar si bibanul (yellow/white perch aici) e bine, sanatos.
Totodată retine un lucru ... vorbeşti de ecosistemul nord american ... adică nu dor peşti ... vorbim de la plante, microorganisme, animale, pasări ... tot acest sistem complex reglează numărul bass-ului ... astfel încât se găseşte un echilibru. Nature loves equilibrium.
S-a menţionat crapul ... in Delta, periodic, apare o bacterie care induce o mortalitate in populaţia de crap ... cea ce reglează dramatic numărul indivizilor din specie. Fara acea bacterie crapul a colonizat întreaga lume.
Stiu bine despre ce vorbesc. Tu continui sa te bazezi pe supozitii. Este posibil sa afecteze negativ? Da. Dar nu este cert. De aceea, daca se incearca ceva in sensul asta, trebuie grija maxima. Dar nu-s de acord cu atitudinea unuia de mai sus care zicea "eu is multumit cu ce avem". Spre deosebire de crap, bass-ul este un peste mult mai discret dpdv al ecosistemului vegetal. Deci, diferenta e majora.StefanDinu scrie:Prietene as vrea sa-ţi vorbesc de Convenţia de la Berna dar e mult si nu prea am răbdare sa scriu atât. Retine doar ca se bazează pe studii ştiinţifice serioase si nu pe abordări gen PETA.aditud scrie:Pe ce te bazezi cand afirmi ca bass-ul va-nlocui speciile pe care le enumeri mai sus? De exemplu, Wisconsin-ul se afla cam la limita nordica a distributiei naturale a bass-ului, prin urmare a trebuit introdus in multe lacuri din zona Madison (unde locuiesc in prezent). Eu am prins mult bass in Lake Monona care e in continuare renumit pentru speciile bastinase, printre care se gasesc stiuca si salaul. Si aici vorbim de e perioada de aproape un secol in care aceste specii au convietuit. Chiar si bibanul (yellow/white perch aici) e bine, sanatos.
Totodată retine un lucru ... vorbeşti de ecosistemul nord american ... adică nu dor peşti ... vorbim de la plante, microorganisme, animale, pasări ... tot acest sistem complex reglează numărul bass-ului ... astfel încât se găseşte un echilibru. Nature loves equilibrium.
S-a menţionat crapul ... in Delta, periodic, apare o bacterie care induce o mortalitate in populaţia de crap ... cea ce reglează dramatic numărul indivizilor din specie. Fara acea bacterie crapul a colonizat întreaga lume.
Discret in sensul ca nu o afecteaza el, in mod direct. Dar poate sa afecteze ponderea speciilor care interactioneaza cu ecosistemul vegetal.aditud scrie: Spre deosebire de crap, bass-ul este un peste mult mai discret dpdv al ecosistemului vegetal. Deci, diferenta e majora.
Nu pot spune apriori ca ar avea efect negativ sa nu. De-asta legea spune bine ca trebuie facute studii. Cine semneaza acele studii isi asuma in mod real o raspundere, nu prin anunturi pe forum. De-asta nu mi se pare deloc un gest inteligent ca fara sa ai nici o idee despre efecte sa te apuci sa introduci o specie noua, doar pentru a face placere unora!
Exemple si contraexemple sunt multe si nu sunt f greu de gasit. Pareri putem sa ne dam toti la gramada si pot sa valoreze fix zero, atata timp cat nu sunt pareri avizate si nu se bazeaza pe absolut nimic!
- StefanDinu
- veteran
Efectul crapului asupra ecosistemului este cu totul altul decât acela de a consuma vegetaţia ... pur si simplu mănâncă mult si late specii înregistrează un regres datorita lipsei de hrana. Daca lipsa de hrana ar avea o cauza naturala atunci toate speciile ar înregistra un regres. De aici si echilibrul, sau in prezenta crapului, lipsa lui.aditud scrie: Spre deosebire de crap, bass-ul este un peste mult mai discret dpdv al ecosistemului vegetal. Deci, diferenta e majora.
Drept care efectul bass-ului nu este doar prezumat ... este studiat ... am citit aceste studii ... dar din păcate nu mai ştiu pe unde am citit.
De aceea am si zis ca totul trebuie facut cu grija. Dar, matematic vorbind, sansele ca bass-ul sa aiba un efect devastator asupra ecosistemului nostru sunt minime. Spre deosebire de Japonia si unele parti ale Africii, in Europa a fost tinut destul de bine sub control. Pestele asta nu a creat probleme serioase in NICIO tara europeana. E un fapt!MihaiV scrie:Discret in sensul ca nu o afecteaza el, in mod direct. Dar poate sa afecteze ponderea speciilor care interactioneaza cu ecosistemul vegetal.aditud scrie: Spre deosebire de crap, bass-ul este un peste mult mai discret dpdv al ecosistemului vegetal. Deci, diferenta e majora.
Nu pot spune apriori ca ar avea efect negativ sa nu. De-asta legea spune bine ca trebuie facute studii. Cine semneaza acele studii isi asuma in mod real o raspundere, nu prin anunturi pe forum. De-asta nu mi se pare deloc un gest inteligent ca fara sa ai nici o idee despre efecte sa te apuci sa introduci o specie noua, doar pentru a face placere unora!
Exemple si contraexemple sunt multe si nu sunt f greu de gasit. Pareri putem sa ne dam toti la gramada si pot sa valoreze fix zero, atata timp cat nu sunt pareri avizate si nu se bazeaza pe absolut nimic!
Avem exemplul somnului pitic.Pina la urma este vorba de POLUARE.Un studiu privind impactul asupra mediului natural de la noi poate dura ani si ani,cu atit mai mult ca traim in Romania. Toti sintem pescari si am dori o specie cum e bass-ul dar nu putem stii conscintele.De ce nu incercati sa duceti o specie de aici(porcusorul de ex.) in state ?Atunci ati vedea cum se pune problema!Si consecintele asupra dvs.Echilibrul natural e facut in milioana si milioane de ani si e extrem de fragil.Sint mii de exemple de poluare bilogica cu consecinte catastrofale comise din inconstieta criminala.Nu un referendum ar fi solutia ci un studiu competent.
Repet,nu am nimic impotriva introducerii bass-uli! Dar nu dupa ureche!
Inca un exemplu:gindacul de Colorado.
Aici nu e vorba de matematica.
De acord, dupa cum am zis mai sus, cu faptul ca nu trebuie introdus dupa ureche. Dar, si aici nu sunt de acord cu faptul ca nu-i vorba de matematica, sunt sanse mari ca bass-ul sa fie viabil si la noi ca si-n alte tari europene cu ecosisteme aproape identice. E adevarat ca asta nu-i o demonstratie ci numai o statistica. Dar trebuie studiata problema, exista motive sa credem ca incercarea ar avea succes.nucus scrie:Avem exemplul somnului pitic.Pina la urma este vorba de POLUARE.Un studiu privind impactul asupra mediului natural de la noi poate dura ani si ani,cu atit mai mult ca traim in Romania. Toti sintem pescari si am dori o specie cum e bass-ul dar nu putem stii conscintele.De ce nu incercati sa duceti o specie de aici(porcusorul de ex.) in state ?Atunci ati vedea cum se pune problema!Si consecintele asupra dvs.Echilibrul natural e facut in milioana si milioane de ani si e extrem de fragil.Sint mii de exemple de poluare bilogica cu consecinte catastrofale comise din inconstieta criminala.Nu un referendum ar fi solutia ci un studiu competent.
Cind spui matematica te referi la statistca?Se pare ca e singura aplicabila in biologie.Gindest-te ca s-ar putea sa fie purtatorul unui virus in stare latenta dar care in anumite conditii sa devina extrem de virulent si nociv.
Nu cred ca e vorba ca bass-ul sa fie viabil ci de ce poate sa faca el.Rau!
Nu sintem instare sa ne ocupam de lostrita, de mihalt, de asprete,de cleanul pitic etc. care sint specii indigene.Totusi nimeni nu stie mai bine ca noi sa-si taie craca de sub picioare. De asta mi-e frica!
Nu cred ca e vorba ca bass-ul sa fie viabil ci de ce poate sa faca el.Rau!
Nu sintem instare sa ne ocupam de lostrita, de mihalt, de asprete,de cleanul pitic etc. care sint specii indigene.Totusi nimeni nu stie mai bine ca noi sa-si taie craca de sub picioare. De asta mi-e frica!