Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
Sorin
- Moderator

e foarte clar ca sunt niste legi si ele trebuie respectae ca doar nu sunt de flori de mar
bine acu romanu e tot timpu o natura eludiva si va cauta sa fenteze ce si cat poate
dar s-a uitat un lucru .....bassu asta ....care e atat de protejat la americani de alte specii invazive ....el saracutu ....ce specii sa puna in pericol la noi ?
Pai in secunda 2 a popularii , vajnicele specii autohtone ; GHIBORTUL , SORETELE , NISIPARNITA si ASPRETELE il decimeaza instant

Da-i unui om un peste si el va manca o zi; invata-l sa
pescuiasca si el va
sta pe marginea lacului si va bea bere toata ziua.
-
APSHD
- veteran

Studiile de impact si aprobarile de riguare pina la urma se primesc .
Dar problema spinoasa este ca costul lor se ridica la 400 de milioane de lei.
Vorbesc in cunostiinta sa cauza deoarece m-am interesat de partea legala al importului de BASS si de pretul final al autorizatiei de import. Autorizatia as primio dupa aproximativ 1 an de zile.
Dar de la Minister mi sa sugerat ca pot aduce citeva bucati intr-un bidon pentru care nu imi trebuie nici un fel de aprobare.
Va garantez ca anul acesta in Hunedoara vor fi adusi primele exemplare de Bess si eliberate intr-un lac de acumulare.
Imi asum intreaga responsabiliotate si asa cum in alte tari nu s-a intimplat nimica prin introducerea Bassului nici la noi nu poate sa se intimple absolut nimica decit in citiva ani bucuria pescarilor de spining care vor avea driluri de neuitat
Am sa va anunt dupa ce am adus si eliberat primele exemplare de Bass
-
StefanDinu
- veteran

-
zander scrie:Stefane, bassul s-a introdus si in Spania, Ungaria, Italia si alte tari care nu au avut si se pare ca nu a avut asa de mare inpact in fauna, si Slava Domnului , ei chear au pesti nu ca noi care unblam o saptamana sa prindem un peste de masura.......!
Deci nu vad de ce la noi ar avea asa un mare impact popularea cu bass!!!
Din păcate nu e chiar aşa ... bass-ul a fost introdus in sudul Europei acum 30, 40 chiar 150 de ani ... când nu se prea cunoştea ce înseamnă ecologia si dinamica ecosistemelor.
Chiar si aşa, exista un impactul semnificativ al bass-ului asupra ecosistemelor in care a fost introdus. OK ... are valoare sportiva si nu sunt multe voci care sa combată introducerea lui in europa. Si, după cu ai spus si tu, vorbim de ecosisteme sănătoase. Nu de unele braconate, poluate si devastate. Un prădător vorace si adaptabil, aşa cum este bass-ul, dar care nu are absolut nici un prădător, va înlocui şalăul, ştiuca, somnul si bibanul din nişa ecologica pe care aceştia o ocupa.
Asa ca sigur nu avem nevoie de bass ... si chiar sa: De ce am avea nevoie de bass? Ce are bass-ul si nu are alt peste de la noi ?
-
StefanDinu
- veteran

-
APSHD scrie:Studiile de impact si aprobarile de riguare pina la urma se primesc .
Vorbesc in cunostiinta sa cauza deoarece m-am interesat de partea legala al importului de BASS si de pretul final al autorizatiei de import. Autorizatia as primio dupa aproximativ 1 an de zile.
Dar de la Minister mi sa sugerat ca pot aduce citeva bucati intr-un bidon pentru care nu imi trebuie nici un fel de aprobare.
Va garantez ca anul acesta in Hunedoara vor fi adusi primele exemplare de Bess si eliberate intr-un lac de acumulare.
Imi asum intreaga responsabiliotate si asa cum in alte tari nu s-a intimplat nimica prin introducerea Bassului nici la noi nu poate sa se intimple absolut nimica decit in citiva ani bucuria pescarilor de spining care vor avea driluri de neuitat
Adică fix ce spuneam: se găseşte cate unul sa facă el ca ştie el ca e bine ... a vazut el la televizor.
-
StefanDinu
- veteran

-
Uite cam ce se intampla in Japonia, care are nu mai putin de 3 milioane de pescari de bass si o industrie ce genereaza 600 mil de $ despre bass:
click it!
-
MihaiV
- Moderator

APSHD scrie:Imi asum intreaga responsabiliotate
Adica???
-
aditud
- senior

StefanDinu scrie:zander scrie:Stefane, bassul s-a introdus si in Spania, Ungaria, Italia si alte tari care nu au avut si se pare ca nu a avut asa de mare inpact in fauna, si Slava Domnului , ei chear au pesti nu ca noi care unblam o saptamana sa prindem un peste de masura.......!
Deci nu vad de ce la noi ar avea asa un mare impact popularea cu bass!!!
Din păcate nu e chiar aşa ... bass-ul a fost introdus in sudul Europei acum 30, 40 chiar 150 de ani ... când nu se prea cunoştea ce înseamnă ecologia si dinamica ecosistemelor.
Chiar si aşa, exista un impactul semnificativ al bass-ului asupra ecosistemelor in care a fost introdus. OK ... are valoare sportiva si nu sunt multe voci care sa combată introducerea lui in europa. Si, după cu ai spus si tu, vorbim de ecosisteme sănătoase. Nu de unele braconate, poluate si devastate. Un prădător vorace si adaptabil, aşa cum este bass-ul, dar care nu are absolut nici un prădător, va înlocui şalăul, ştiuca, somnul si bibanul din nişa ecologica pe care aceştia o ocupa.
Asa ca sigur nu avem nevoie de bass ... si chiar sa: De ce am avea nevoie de bass? Ce are bass-ul si nu are alt peste de la noi ?
Pe ce te bazezi cand afirmi ca bass-ul va-nlocui speciile pe care le enumeri mai sus? De exemplu, Wisconsin-ul se afla cam la limita nordica a distributiei naturale a bass-ului, prin urmare a trebuit introdus in multe lacuri din zona Madison (unde locuiesc in prezent). Eu am prins mult bass in Lake Monona care e in continuare renumit pentru speciile bastinase, printre care se gasesc stiuca si salaul. Si aici vorbim de e perioada de aproape un secol in care aceste specii au convietuit. Chiar si bibanul (yellow/white perch aici) e bine, sanatos.
Si ca raspuns la "ce are bass-ul si nu are alt peste de la noi?": are o gura cat casa, numai buna de halit plastice. E gustos si lupta sanatos. Mi-ajung aceste atribute. Iar, a propos de un link pe care l-ai postat undeva mai sus: nu-i mai vorace decat stiuca.
Nu sunt de acord nici cu introdusul pe sestache. In afara cazului in care ti-l tii intr-un helesteu izolat, departe de un curs principal--asa incat ouale sa nu poata supravietui transportului pe picioarele sau in pliscul pasarlior. In Europa e ridicol controlul statului asupra individului; daca sunt o persoana responsabila si vreau sa-mi aduc bass in helesteul din curte, care-i treaba statului? E ca si cu un acvariu.
-
aditud
- senior

APSHD scrie:Studiile de impact si aprobarile de riguare pina la urma se primesc .
Salutari, APSHD. Poate nu-i buna ideea cu lacul de acumulare. Nu-i posibil sa incerci cu un lac izolat? Inca un lucru: cand vii in tara la vara? Probabil ca voi petrece si eu o luna in Romania la vara. Dupa cum iti imaginezi, mie imi este imposibil sa zbor cu "bidonul cu bass" din US. Asa ca, as vrea si eu vreo 12 pui. Contra cost, bineinteles.
-
sorin15
- junior

ai dreptate Stefan.
in inconstienta lor unii pot crede ca fac un lucru maret, ca doar bass-ul e un bun luptator si mai e si foarte gustos pe deasupra.
nu stiu daca introdus la noi bass-ul va elimina speciile autohtone, dar nu vreau ca intr-o zi sa ma conving ca asa a fost. e o specie care se afla totusi cam in varful lantului trofic. exemple cu specii introduse dupa ureche in alte ecosisteme si care au eliminat speciile bastinase avem destule.
consider apele noastre ar trebui sa ramana asa cum sunt, dpdv al speciilor eu sunt foarte multumit de ele
-
aditud
- senior

Suma de 400 mil este absurda! Ah, dar am uitat

In Romania este posibil, de ce nu?! De exemplu, un permis anual de pescar in Pennsylvania ma costa $17 acum vreo 5 ani, acum 2 ani plateam $9 pe unul in Georgia, iar anul asta l-am luat cu $20 in Wisconsin. Dar in vara am dat peste $40 pe unul romanesc.

Vorba aia pescareasca: natia lu' peste