Inscrieri in Federatia Nationala de Pescari Sportivi

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
MihaiV
Moderator
Moderator

Mesaj de MihaiV » 13 Oct 2006, 07:21

apsalba scrie:Domnule Trentea, Daca vrem sa recunostem pescuitul ca sport si fie practicat ca atare, trebuie sa fi inscris intrun club de pescuit sau asociatie de pescuit sportiv. Poti juca de exemplu, fotbal dac nu esti jucator legitimat la o echipa de fotbal? Insasi legislatia europeana impune apartenenta pescarului la o asociatie pentru a putea practica pescuitul.
La care legislatie faceti referire? Pana acum erati foarte exact si specificati numar de lege si articol.
Da, pot sa joc fotbal fara sa fiu legitimat la o echipa de fotbal! Ce v-a venit cu intrebarea asta? Nu poti juca in competitii, dar de aceea sustine dl. Trentea, si noi odata cu dansul, separarea pescuitului de competitie de cel de placere. In tara sunt vreo 2 milioane de pescari, dar nici 1 la mie nu sunt interesati de competitii. Ar fi absurd ca toti cei ce bat mingea oe maidan cand si cand sa fie inscrisi la FRF. Ce i-ar place si la nea Mircea! :lol:
Evident ca cei ce vor sa concureze si sa abordeze pescuitul ca sport vor fi inscrisi in asociatii sau cluburi.

Mihai Vasilescu
Aqua Transilvae Club

mihaimircea
veteran
veteran

Mesaj de mihaimircea » 13 Oct 2006, 07:27

@apsalba
si asta inseamna ca daca nu vrem sa facem pescuit de performanta trebuie sa ne populam cada?
Iarna nu-i ca vara.... dar incet incet ajunge sa fie.

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 13 Oct 2006, 08:06

Ca sa poti pescui, trebuie sa ai unde. Practica europeana pune apele domeniului public in gestiune comunitatilor locale. Exemplu in Slovenia, o comunitate gestioneaza un sector de riu, pe care poti pescui cu 33 EURO/zi. Portiunea vecina este gestionata de Institutul Sloven de pescuit la musca, zona pe care comunitatea locala nu are voie sa elibereze permise de pescuit. Permisul se cumpara intradevar de la chiosc, dar aratatimi si mie pescarul roman care da 33 EURO/zi ca sa pescuiasca si atentie, sa elibereze pestii. Daca vrei sa retii captura (max. 3 pesti), platesti in plus. Avantajul de a fi membru intro asociatie este ca asociatiile pot concesiona zone de pescuit pentru membrii sai si sa practice pescuitul dupa cum are stabilit prin statute si regulamente. Ca sa poti sa pescuiesti, trebuie sa si ingrijesti. Statul nu va fi niciodata capabil sa gestioneze bunul public.

al. trentea
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de al. trentea » 13 Oct 2006, 08:20

Pescuit sportiv în unele din þãrile Uniunii Europene

Olanda

For angling in the Netherlands you'll need one or two separate documents:
· A rod license ('Sportvisakte') for public waters which can be obtained at any post office, (most post offices are open on weekdays from 8.30 to 17.30 and the central post offices in large cities generally open on Saturdays as well), and in many tackle shops, (€ 9.50).
and
· a fishing permit ('Vergunning') from the local owner (or leaser) of the fishing rights.

TRADUCERE:
Pentru a pescui în Olanda este nevoie de unul sau doua documente separate:
- Un permis de pescuit pe apele publice care poate fi obþinut de la orice Oficiu Postal, sau din cele mai multe magazine cu ustensile de pescuit (€ 9.50).
- Un permis de pescuit de la detinatorul local al dreptului de a pescui pe o anumita apa.

Eu am cumparat permisul in Olanda de la Posta, si am platit 9.50 euro pe tot anul. Inaintea mea a cumparat permis un localnic, si a platit aceeasi suma. Fara discriminare.
Va rog sa-mi spuneti care este legea europeana care impune asocierea in vederea pescuitului recreativ.

Italia

1) A provincial licence, which can be easily obtained and it is valid all around Italy for three months: it costs € 8.52 . You'll be given a form by which you pay at the post office and the receipt is your licence. We may provide you with the form!
2) the FIPSAS licence, which costs € 21.00, in case you xxx in places "belonging" to Federazione Italiana Pesca Sportiva. Most of the rivers have a section reserved for FIPSAS. You'll be given a form by which you pay at the post office and the receipt is your licence. We may provide you with the form!
3) There are places where you need a particular licence: when you arrive you ask around and they will advise you about the place where to apply.

TRADUCERE:
1) Un permis provincial poate fi uºor obþinut ºi este valabil pe întreg teritoriul Italiei pentru trei luni: costã € 8.52. Este eliberat de îndata ce plãtesti suma la oficiul poºtal, iar recipisa constituie licenþa (permisul) de pescuit.
2) Permisul FIPSAS, care costã € 21.00, în caz cã se doreºte pescuitul în locuri ce aparþin de Federaþia Italianã de Pescuit Sportiv. Majoritatea râurilor au segmente rezervate Federaþiei. Este eliberat de îndata ce plateºti suma la oficiul poºtal, iar recipisa constituie licenþa (permisul) de pescuit.
3) Sunt locuri unde este nevoie de un permis particular, ºi la faþa locului trebuie sã te interesezi unde îl poþi plãti.

Germania
Authority to xxx is dependent upon the angler holding an Angling Permit (Angelschein) obtainable from the “Landratsamt” (rural district council) or at times from the local police on payment of a fee of about 5 – 10 Euro, and also a local Angling Permit which is issued by the owners or lessees of fishing grounds (also hotels etc.) varying from 3 – 8 Euro.
TRADUCERE:
Dreptul de a pescui este cãpãtat de îndata ce se intrã în posesia unui permis de pescuit ce se obþine de la primãrie sau poliþie, ºi costã intre 5 si 10 euro, ºi de asemenea a unui permis local ce se emite de cãtre propietarului locului de pescuit (se pot cumpãra ºi de la hoteluri) preþul fiind intre 3 si 8 euro. "

Constituþia României:
“Art. 37 - Dreptul de asociere
(1) Cetãþenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate ºi în alte forme de asociere.”

Declaraþia Universalã a Drepturilor Omului la care Romania este semnatarã din 1948, stipuleazã:
“ Articolul 20:
1. Orice persoanã are dreptul la libertatea de întrunire ºi de asociere paºnicã.
2. Nimeni nu poate fi silit sã fãcã parte dintr-o asociaþie.”

Inregimentarea in asociatii pentru cei care nu doresc acest lucru incalca flagrant cele de mai sus.

Domnilor, 99,99% din pescarii sportivi de la noi isi doresc sa pescuiasca liberi, fara sa se asocieze, si in baza unui permis de pescuit usor de obtinut, la un pret modic.

Iar aberatiile de gen "scoala de pescuit", "examen", etc., zau...

Acest proiect de lege a fost conceput de un avocat sau un grup de avocati, care nu sunt in cunostinta de cauza.

Cati pescari sportivi sunt la noi? Prin asta intelegand ca sunt cuprinsi si cei care practica acest pescuit doar in concediu, sau uneori in cate un weekend. Eu cred ca sunt vreo 200.000, la o populatie de 20 de milioane.
Deci cam un roman din 10 sigur are acasa cel putin o undita, pe care din cand in cand o foloseste. Un sfert din aceastia sa zicem ca au sub 14 ani, sau sunt pensionari. Raman 150.000.
Daca permisul ar costa 35 RON, valabil pe toate apele naturale ale tarii, iar 5 RON ar reprezenta taxa perceputa de Posta + costul imprimatului, ar ramane 30 RON bani pe care sa-i ia statul.
30RON x 150.000 = 4500000RON, adica1,3 mil. euro, anual.
Eu cred ca acesti bani sunt suficienti pentru a asigura controlul pe ape.
Pentru Delta s-ar putea aplica un timbru special, sa zicem de inca 25RON.

Si o informatie luata de pe eu-ro letter-ul Guvernului Romaniei:

Romania va primi dupa aderarea la Uniunea Europeana 209 milioane de euro pentru dezvoltarea pescuitului. Banii provin de la Fondul European pentru Pescuit si vor fi alocati pentru perioada 2007-2013. Comisarul European pentru pescuit si afaceri maritime, Joe Borg, se va afla intr-o vizita in Romania in 11-12 octombrie.

Demnitarul european se va intalni cu reprezentantii autoritatilor de la Bucuresti, iar la loc de frunte pe agenda discutiilor vor fi obiectivele si gestionarea fondurilor europene pentru pescuitul romanesc.

Fondurile pentru pescuit vor fi gestionate de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Aceasta a elaborat deja documentul de strategie pentru gestionarea celor peste 200 de milioane. Planul National Strategic reuneste prioritatile si obiectivele strategice in domeniul dezvoltarii sectorului pescaresc pentru perioada 2007-2013. Unul dintre obiectivele planului este cresterea contributiei pestelui la hrana populatiei din Romania – unde se consuma mult mai putin peste decat in statele europene. De asemenea Agentia si-a mai fixat drept obiective dezvoltarea acvaculturii, implicarea pescarilor in exploatarea durabila a resurselor acvatice vii, armonizarea politicii de dezvoltarea a sectorului cu politica de protectie a mediului inconjurator si asigurarea unui nivel de trai decent pentru cei care activeaza in sectorul pescaresc.

O parte din acesti bani se pot indrepta si catre pescuitul sportiv, nu credeti?

Poate ca domnul Ionascu ne poate da mai multe amanunte in legatura cu aceasta vizita.

adrian ionascu
senior
senior

Mesaj de adrian ionascu » 13 Oct 2006, 11:24

trebuie precizat ca acest proiect de lege nu este batut in cuie si se va mai modifica. e doar un cadru general, care din cate am inteles a fost depus in Parlament pentru armonizare legislativa.
nici eu nu sunt de acord cu obligativitatea unui examen de pescuit, dupa modelul german, pentru ca nu este adaptat situatiei de la noi. eu il consider inutil, pentru ca orice pescar este obligat sa cunoasca si sa respecte legislatia. este legat de obsesia germana de a reglementa precis totul, care in final poate duce la situatii absurde. nu are nici o legatura cu Romania, si cu mentalitatea romaneasca.
de asemenea legat de obligativitatea asocierii pentru a obtine drept de pescuit s-a discutat mult si concluziile sunt generale. nu este bine sa se impuna prin lege o astfel de obligatie, pentru ca este anticonstitutionala. insa nu e mai putin adevarat ca pentru a avea acces la ape pescarul va fi nevoit sa se inscrie intr-o asociatie. exceptie fac, in opinia mea, Dunarea, Marea Neagra, in general apele de frontiera (Prut, Tisa) unde nu se fac populari si unde paza este asigurata oricum de politia de frontiera.
sunt convins ca aceste doua aspecte care nemultumesc majoritatea pescarilor sportivi vor putea fi eliminate din acest proiect de lege.
legat de fondurile masive care vin in Romania prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), din pacate afirm cu certitudine ca acesti bani nu vor putea fi folositi pentru pescuitul sportiv, pentru ca UE nu are in vedere pescuitul sportiv pentru finantari din acest fond de dezvoltare a pescuitului. si nu exista referiri la pescuit sportiv in strategia UE pentru dezvoltarea sectorului piscicol. asta e situatia.
singura modalitate prin care cei care aplica la aceste fonduri pot sa le foloseasca si pentru pescuit sportiv este sa aplice pentru acvacultura, dezvoltare amenajari piscicole, pepiniere, si secundar vor putea include in proiect amenajari pentru desfasurarea pescuitului sportiv si eventual turism de pescuit (amenajare acces, cabanute, pontoane, umbrare etc), dar trebuie precizat ca grosul investitiei trebuie sa fie pentru acvacultura. mai exista o posibilitate evocata acum 2 zile de Joe Borg, comisar european pentru pescuit, prin care comunitatile locale de pescari comerciali pot aplica pentru fonduri pentru dezvoltarea ecoturismului si secundar a pescuitului sportiv pentru dezvoltarea zonei si suplimentarea veniturilor in comunitatile de pescari comerciali.
exista insa alte fonduri de la UE, nationale (gestionate de ex de ministerul mediului) sau regionale unde se va putea aplica pentru dezvoltarea pescuitului sportiv ca activitate nedistructiva, componenta a dezvoltarii durabile.
in urmatoarele decenii UE va pompa in Romania foarte multi bani. tara se va dezvolta in ritm accelerat, pentru a reface din decalajul mare care exista.
depinde doar de pescarii sportivi sa stie sa se asocieze si sa aplice pentru astfel de fonduri. pentru ca vin bani dar nu se repartizeaza decat pe baza de proiecte viabile cu verificarea amanuntita a modului in care sunt folositi.
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

Dady
veteran
veteran

Mesaj de Dady » 13 Oct 2006, 11:58

Corect, sint intrutotul de acord cu ceea ce spune Ionascu, si asa va trebuii sa fie. Nu am nimic cu afacerile care aduc bani din pestele comercializat, dar nu recoltat din biotopul natural, ci din ferme piscicole, inchise de unde sa se recolteze peste care sa indeplineasca toate cerintele de piata inpuse de comunitatea eu. In situatia actuala, nu exista nici o prevedere europeana respectata, nu mai vorbim de cele interne prevazute de si asa mult controversata legislatie a pescuitului.
Este clar pt. tot cunoscatorul ce se urmareste de fapt prin pescuitul cu plasele....
Voi fi in permanenta un luptator care va combate acest pescuit cu plasele si cu alte scule in afara celor destinate pescuitului sportiv, in apele NATURALE ALE DOMENIULUI PUBLIC.
Am marea satisfactie ca a inceput sa functioneze apararea apelor publice si ca politia, garda de mediu si ceilalti factori responsabili au inceput sa miste, dovada reactia plasarilor, fapt care imi atesta rezultatul actiunii asociatiei noastre PROFISH. Organele cu obligatie legislativa in a face aceste lucruri, in cazul in care nu vor face ceea ce trebuie, vor fi inpinsi de la spate sa-si faca datoria. Eu voi face tot ceea ce este posibil ca aceste personalitati juridice sa aiba la mina tot ceea ce le trebuie in asa fel incit sa purceada imediat la aplicarea prevederilor legale.

adiwolf
veteran
veteran

Mesaj de adiwolf » 13 Oct 2006, 17:11

apsalba scrie:Domnule Trentea, Daca vrem sa recunostem pescuitul ca sport si fie practicat ca atare, trebuie sa fi inscris intrun club de pescuit sau asociatie de pescuit sportiv. Poti juca de exemplu, fotbal dac nu esti jucator legitimat la o echipa de fotbal? Insasi legislatia europeana impune apartenenta pescarului la o asociatie pentru a putea practica pescuitul.
gataaa,eu nu mai pot!
fratilor,voi chiar nu intelegeti sau doar va faceti ca nu intelegeti ca sa "trageti jar pe turta voastra"?
unde masa mare a-ti vazut voi obligativitatea de a fi inscris intr-o asociatie ca sa poti pescui pe apele interioare si libere?dece mama dracu bateti campii aiurea?
nu a-ti jucat niciodata fotbal in copilarie pe maidan sau in spatele blocului,ori mai tarziu intr-o echipa de cartier pe un teren inchiriat?
cine dracu avea legitimatie de fotbalist?
ce ma impiedica sa joc fotbal acuma?trebuie sa fiu mebru al unui club ca sa am acest drept?
bateti campii si spuneti numai tampenii,aratati-mi in legislatia europeana un singur paragraf care sa oblige pescarul liber la apartenenta la o asociatie de pescuit si eu promit ca nu mai scriu in veci pe acest forum ,despre asa ceva.
va rog,un singur paragraf,dar documentat in legislatie nu asa ca am auzit noi,sau asa ne-a spus noua nu stiu cine.
veniti cu fapte si documente concrete,nu abureli.
spuneti ca vreti sa faceti ceva pt pescari si viitorul lor precum si pt copii nostrii,chiar aveti convingerea ca silindui sa se asocieze ca sa aiba dreptul de a pescui o sa le fie mai bine?ce dracu domnilor aveam pretentia ca ganditi altfel nu ca la "colectiva".
tot ii dati cu recunoasterea pescuitului ca sport,dar cati dintre pescari vor asta?voi a-ti facut un sondaj?a-ti avut un aflux masiv de cereri pt pescuit sportiv?ma indoiesc!
majoritatea nu vrem altceva decat sa putem pescui liberi,linistiti,fara sa fim deranjati de braconieri,fara sa vedem plasele bagate ziua in amiaza mare in fata noastra,sa platim cinstit si corect ceea ce ni se ofera,sa putem pescui oriunde in tara asta fara sa fim alergati de asociatia X sau Y ca am incalcat nu stiu ce delimitare,fara sa il vedem pe Z ca ne rade in nas atunci cand il atentionez ca are mai mult peste prins decat permite legea sau ca are o caruta de undite insirate pe mal de parca l-a facut masa acolo,fara sa...,fara sa....,fara multe alte lucruri care ne amarasc zilele.
si acuma veniti voi cu tot felul de propuneri care mai de care mai abracadabrante,cu examene,asocieri ,ingradiri ale accesului la resursa,taxe si iar taxe si cate si mai cate.
daca se vrea pescuit comercial,ok,sa se faca dar acolo unde se poate si permite natura si mediul ,pe fluvii mari si oceane,nu pe rauri interioare.
daca se vrea pescuit sportiv,ok,sa se faca,dar fara sa fim obligati sa "facem sport" toti.
se vrea pista de concurs de pescuit,ok,faceti piste cate vreti,dar pe baltile pe care sunteti propietari nu altundeva
am obosit sa tot spun mereu si mereu acelasi lucru si ce ma doare foarte tare este faptul ca doar cativa pescari sunt in stare sa ia atitudine,restul preferand sa-si vada de micile lor "suse"
bine spunea cineva innainte,ca ne meritam soarta.
Omul care crede că dragostea poate fi cumpărată cu bani n-a avut niciodată câine în casă.

Luci
veteran
veteran

Mesaj de Luci » 13 Oct 2006, 18:23

Acu sa va explic eu cum vad toata chestia asta cu legea noua a pescuitului, cu asociatiile nou/noi aparute, cu dorinta unora de a acapara pescuitul sportiv, de a-l ghida inspre "noi culmi" de perfectiune.

In primul rand sunt doua chestii: bani si pasiunea oamenilor pentru pescuit. Daca se poate sa existe cineva sa ajute sa coordoneze, sa ghideze, sa faca ceva cu pescuitul sportiv din pasiune si dedicatie fata de acest sport si din respect fata de natura ar fi minunat- ca este o persoana ca sunt mai multe intr-un club sau asociatie de cluburi.- Asta e situatia ideala care din pacate la noi este aproape imposibil de neatins pentru ca apar banii. Sunt cateva persoane atrase de fondurile ce provin din amaratele de buzunare ale pescarilor romani. Dar cu noua lampa a lui Aladin, caci asa pot numi fondurile comunitare ce se vor baga in piscicultura, numarul acestor persoane "binevoitoare" a crescut la fel cu dorinta de inavutire.

Cum functioneaza mecanismul? Simplu: FOndurile Europene pentru infrastructura ambientala din 2007-2013 sunt in valoare de 4.9miliarde de euro din care 430.59milioane euro sunt alocati pentru rauri ( ape uzate, refaceri de albii, etc) Mai sunt cateva zeci/sute de milioane aditionale pentru asistenta tehnica, etc.
Aceste fonduri sunt narambursabile dupa cum stie mai toata lumea. Cum se vehiculeaza aceste fonduri imense? SImplu, se aloca asociatiilor sau firmelor specializate , etc pentru , hai sa zicem refacerea structurala a albiei unui rau, a accesului la el, poduri, cascade, depoluare, etc. Imaginati-va ca exista o asociatie cu 10 rauri care va renova drumurile de acces, va intari malurile impotriva inundatiilor, va construi cabane si locuri pentru supraveghere, depozite de materiale, etc. EI imagineaza-l pe romanul inventiv cum va reusi el sa mai capaciteze din asa imensitate de suma o parte din ea in alte directii. Nu va ganditi ca isi cumpara un BMW sau isi face casa!! Asta e un partz nesimnificativ. Va infiinta propria firma de constructii, propria firma de asistenta tehnica, si inca alte capuse care vor sti sa scoata tot ce trebuie si cat trebuie pentru construi un frumos imperiu pentru maritul sef care va sti sa se puna in fruntea unei asemenea AFACERI!
Aceasta persoana va cauta sa convinga pe toata lumea ca asa trebuie facut, el stie cum, el trebuie sa carmuiasca, noi sa ascultam si sa il sprijinim. EL va cauta sa convinga pe toti ca trebuie asociatie mare, cu multi membrii naivi, cu multe rauri ( ca deh, e mobilul faptului in sine)- multe vaci de muls, trebuie toate la un loc si un luminat administrator. N-as avea, pana la urma nimic impotriva lui, a furtului lui, daca va face ceva si pentru ceilalti naivi asociati. Singura mea teama este ca va fura asa de mult si asa nu-i va mai pasa de restul incat nu va face nimic pentru pescuit sportiv si piscicultura.!!!!

Asa ca, din perspectiva asta, orice necunoscut ( in ale pescuitului sportiv) care vine si se da Fat-Frumos, ca el rapune balaurul si va face sa curga miere si lapte, dati-mi voie sa nu il cred.!!!
Sigur, va dori sa curga miere si lapte, insa in ograda sa !!! fara sa faca aproape nimic pentru natura si mediu si pana la urma pentru aceasta pasiune!!!!!

taicanoe
veteran
veteran

Mesaj de taicanoe » 13 Oct 2006, 18:57

taicanoe scrie:Vreau sa infintez FEDERATIA ROMANA DE PESCUIT DE AGREMENT ! ... federatia se va ocupa cu NEorganizarea concursurilor :lol: ... se vor face doar iesiri la pescuit unde pescari sa se relaxeze si cateodata sa mai prinda si peste ... Nu se vor accesa fonduri europene - fiecare va cheltui pentru pasiunea lui atat cat va crede de cuvinta ...
Toti functionarii din federatie vor avea salariul maxim pe economie :lol:
Cand am scris eu asta ... mi-au sarit unii la gat ... :lol: :lol: :lol: sau facut ca nu inteleg mesajul ... :evil:

Lasati fratilor ca daca iar fac o lege timpita ca si actuala ... ne facem braconieri ... sau ne scoatem permise in Ungaria, Slovenia etc. ca e posibil sa iesim mai ieftin chiar cu tot cu costurile deplasarii.
S'altare și bunăstare !

adrian ionascu
senior
senior

Mesaj de adrian ionascu » 16 Oct 2006, 12:36

Luci scrie:Acu sa va explic eu cum vad toata chestia asta cu legea noua a pescuitului, cu asociatiile nou/noi aparute, cu dorinta unora de a acapara pescuitul sportiv, de a-l ghida inspre "noi culmi" de perfectiune.

In primul rand sunt doua chestii: bani si pasiunea oamenilor pentru pescuit. Daca se poate sa existe cineva sa ajute sa coordoneze, sa ghideze, sa faca ceva cu pescuitul sportiv din pasiune si dedicatie fata de acest sport si din respect fata de natura ar fi minunat- ca este o persoana ca sunt mai multe intr-un club sau asociatie de cluburi.- Asta e situatia ideala care din pacate la noi este aproape imposibil de neatins pentru ca apar banii. Sunt cateva persoane atrase de fondurile ce provin din amaratele de buzunare ale pescarilor romani. Dar cu noua lampa a lui Aladin, caci asa pot numi fondurile comunitare ce se vor baga in piscicultura, numarul acestor persoane "binevoitoare" a crescut la fel cu dorinta de inavutire.

Cum functioneaza mecanismul? Simplu: FOndurile Europene pentru infrastructura ambientala din 2007-2013 sunt in valoare de 4.9miliarde de euro din care 430.59milioane euro sunt alocati pentru rauri ( ape uzate, refaceri de albii, etc) Mai sunt cateva zeci/sute de milioane aditionale pentru asistenta tehnica, etc.
Aceste fonduri sunt narambursabile dupa cum stie mai toata lumea. Cum se vehiculeaza aceste fonduri imense? SImplu, se aloca asociatiilor sau firmelor specializate , etc pentru , hai sa zicem refacerea structurala a albiei unui rau, a accesului la el, poduri, cascade, depoluare, etc. Imaginati-va ca exista o asociatie cu 10 rauri care va renova drumurile de acces, va intari malurile impotriva inundatiilor, va construi cabane si locuri pentru supraveghere, depozite de materiale, etc. EI imagineaza-l pe romanul inventiv cum va reusi el sa mai capaciteze din asa imensitate de suma o parte din ea in alte directii. Nu va ganditi ca isi cumpara un BMW sau isi face casa!! Asta e un partz nesimnificativ. Va infiinta propria firma de constructii, propria firma de asistenta tehnica, si inca alte capuse care vor sti sa scoata tot ce trebuie si cat trebuie pentru construi un frumos imperiu pentru maritul sef care va sti sa se puna in fruntea unei asemenea AFACERI!
Aceasta persoana va cauta sa convinga pe toata lumea ca asa trebuie facut, el stie cum, el trebuie sa carmuiasca, noi sa ascultam si sa il sprijinim. EL va cauta sa convinga pe toti ca trebuie asociatie mare, cu multi membrii naivi, cu multe rauri ( ca deh, e mobilul faptului in sine)- multe vaci de muls, trebuie toate la un loc si un luminat administrator. N-as avea, pana la urma nimic impotriva lui, a furtului lui, daca va face ceva si pentru ceilalti naivi asociati. Singura mea teama este ca va fura asa de mult si asa nu-i va mai pasa de restul incat nu va face nimic pentru pescuit sportiv si piscicultura.!!!!

Asa ca, din perspectiva asta, orice necunoscut ( in ale pescuitului sportiv) care vine si se da Fat-Frumos, ca el rapune balaurul si va face sa curga miere si lapte, dati-mi voie sa nu il cred.!!!
Sigur, va dori sa curga miere si lapte, insa in ograda sa !!! fara sa faca aproape nimic pentru natura si mediu si pana la urma pentru aceasta pasiune!!!!!
Luci
ai descris exact mentalitatea romaneasca paguboasa, care ne-a dus acolo unde suntem, in coada Europei. decat sa se faca ceva si sa castige cineva mai bine sa nu se faca nimic. sa ramanem saraci, sa ne plangem de mila. de banii de la UE nu avem nevoie ca oricum se fura. mai bine lipsa. Sa ne lase in saracia noastra ca poate s-o milostivi statul vreodata sa faca ceva pentru pescarii sportivi.
Din ciclul sa moara capra vecinului!
ca sa accesezi astfel de fonduri si sa faci proiecte nu este obligatoriu sa fii pescar. trebuie sa fii manager.
ca sa avansam in asigurarea unor conditii mai bune de pescuit, ca pana la urma asta vrem cu totii, nu avem nevoie de pescari buni ci de manageri, buni organizatori, oameni care stiu sa miste treaba. nu alegi pe cineva sa conduca o asociatie, sau sa faca un proiect fiindca e bun pescar ci fiindca e bun organizator si stie ce trebuie facut. daca respectivul e pescar bun si prost organizator nu ai facut nimic.
Daca nu e pescar e vina pescarilor ca nu au stiut sa se implice ca sa miste treaba si ca trebuie sa vina altcineva ca sa le dea lectii de organizare.
Banii de la UE o fi ei nerambursabili dar nu se dau decat cu cofinantare (30-50%) si pe baza de proiecte viabile. Si aprobarea proiectului si verificarea modului in care se cheltuiesc banii este controlat de raportori UE.
Ca sa accesezi astfel de fonduri trebuie sa te organizezi si sa dovedesti ca esti capabil sa faci ceva.
Daca plecam de la inceput de la premisa ca totul e hotie n-o sa se schimbe nimic nici in 20 de ani.
Cand e vorba de refacerea apelor naturale orice ban atras de la UE, prin proiecte, care este folosit pentru asta este binevenit. Mai ales ca statul nu prea aloca bani pentru asa ceva.
Io zic sa-i lasam pe cei care vor sa faca ceva sa faca si eventual sa incercam si noi sa facem ceva la randul nostru.
Ce e mai bine ? sa se faca ceva pentru pescuitul sportiv cu fondurile europene disponibile pentru Romania ? sau sa nu se faca nimic iar banii sa se returneze si sa le confirmam cele mai negre temeri si anume ca tara are nevoie de bani ca de aer dar nu exista societate civila care sa le acceseze. Nu sunt decat cativa smecheri, cu acoperire politica, care deturneaza fonduri iar restul sunt o masa amorfa, dezorganizata, care se plange, se cearta si discuta interminabil dar nu incearca sa faca nimic.
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

Scrie răspuns