Eutanasierea vs masacrarea pestelui: ce e de facut?
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
-
- veteran
Eutanasierea vs masacrarea pestelui: ce e de facut?
Prieteni,
Vreau sa aduc in discutie un topic f putin discutat dar interesant. Multi pescari au o inhibitie atunci cand vione vorba de felul in care isi ucid pestii prinsi. Se exclus normal cei care practica C&R total, ei fiind probabil sub 5% din totalul pescarilor romani.
De ce am deschis subiectul asta? Anul trecut am fost pe Ialomita aval de Scropoasa si am prins 2 pastravi de peste 20 cm. Eram insotit de un amic nepascar si el a fost oripilat ptr ca eu dupa ucid imediat pastravul cu o lovitura in cap data cu piatra sau lemn. Mi-a spus bietul om ca sunt un barbar autentic, ca e mai normal sa il las sa moara "bland" adica prin asfixiere. Acum eu sunt chiar contrariat - am vazut pescari care lasa pestele sa moara lent in sac sau juvelnic si asta mi se pare urat. Cel care m-a invatat sa pescuiesc la munte mi-a spus ca asa e sportiv sa il omori pe loc spre a nu se chinui!
Am mai observat ceva: de regula pastravii si lipanii sunt "eutanasiati" cu lovituri la cap, pe cand pestii de la ses sunt lasati sa agonizeze... Cred ca regulamentele pescaresti ar trebui sa prevada un cod deontologic ref. la cum se ucide corect pestele si cum sa se evite suferinta inutila.
Vreau sa stiu cum procedati voi ca sa ma lamuresc si eu daca fac sau nu bine.
In ce ma priveste recunosc ca daca pestii ar avea glas si ar urla cand sunt prinsi, cred ca...as abandona ocupatia asta! Noroc ca sunt muti!
Vreau sa aduc in discutie un topic f putin discutat dar interesant. Multi pescari au o inhibitie atunci cand vione vorba de felul in care isi ucid pestii prinsi. Se exclus normal cei care practica C&R total, ei fiind probabil sub 5% din totalul pescarilor romani.
De ce am deschis subiectul asta? Anul trecut am fost pe Ialomita aval de Scropoasa si am prins 2 pastravi de peste 20 cm. Eram insotit de un amic nepascar si el a fost oripilat ptr ca eu dupa ucid imediat pastravul cu o lovitura in cap data cu piatra sau lemn. Mi-a spus bietul om ca sunt un barbar autentic, ca e mai normal sa il las sa moara "bland" adica prin asfixiere. Acum eu sunt chiar contrariat - am vazut pescari care lasa pestele sa moara lent in sac sau juvelnic si asta mi se pare urat. Cel care m-a invatat sa pescuiesc la munte mi-a spus ca asa e sportiv sa il omori pe loc spre a nu se chinui!
Am mai observat ceva: de regula pastravii si lipanii sunt "eutanasiati" cu lovituri la cap, pe cand pestii de la ses sunt lasati sa agonizeze... Cred ca regulamentele pescaresti ar trebui sa prevada un cod deontologic ref. la cum se ucide corect pestele si cum sa se evite suferinta inutila.
Vreau sa stiu cum procedati voi ca sa ma lamuresc si eu daca fac sau nu bine.
In ce ma priveste recunosc ca daca pestii ar avea glas si ar urla cand sunt prinsi, cred ca...as abandona ocupatia asta! Noroc ca sunt muti!
-
- veteran
Mie mi se pare corect fata de peste sa il eutanasiez. Nu am nevoie de ustensile, am pietre si lemne pe malul apei. Si, spre rusinea mea, recunosc ca uneori cand ma uit la pestele mort din mana mea ma apuca asa un regret si imi zic ca era mai frumos in apa decat la mine. Insa, asta e, mai trebuie sa si mancam cateva ceva din ce prindem, nu?
Si mie mi se pare ok sa nu ii "intinzi" suferinta. Pe cat se poate eu ii pastrez vii pana acasa, unde ii execut si apoi ii curat de solzi,intestine.
Ii pastrez in juvelnic sau galeti cu apa proaspata care o schimb din cand in cand astfel incat 90% supravietuiesc.
Nu-i frumos cum suna...dar nu stiu alta metode mai elegante.
Cred ca tot ii mai bine decat sa-l cureti de viu de solzi si intestine, cum am vazut un tip odata.
Sa nu aiba noroc!
Ii pastrez in juvelnic sau galeti cu apa proaspata care o schimb din cand in cand astfel incat 90% supravietuiesc.
Nu-i frumos cum suna...dar nu stiu alta metode mai elegante.
Cred ca tot ii mai bine decat sa-l cureti de viu de solzi si intestine, cum am vazut un tip odata.

Sa nu aiba noroc!
si eu ii tin in juvelnic. de regula traiesc pana ajung acasa. e ok si sa-i omori, dar daca esti vara, pe rau si n-ai geanta frigorifica, nu cred ca e de recomandat sa mai mananci un peste pe care l-ai omorat la 7 dimineata si a stat in caldura o zi intreaga. mai ales ca sunt unii pesti cu potential mare de alterare (cum e platica, de exemplu)
The WORST day fishing is better than the BEST day working!
La modicul pretz de 50 sterline....
http://www.hardyfishing.com/index.php?if=view&pid=186
Ar trebui urmarita totusi si "contraoferta" JDM (daca exista)
http://www.hardyfishing.com/index.php?if=view&pid=186
Ar trebui urmarita totusi si "contraoferta" JDM (daca exista)

Pana la urma este o problema de psihologie individuala.Ne place cotletul la gratar dar porcul sa fie taiat de altul,mancam vitzel la tava dar daca este omorat de altul.....si exemplele ar putea continua.
Daca ne gandim ca tot ce mancam a avut candva o viatza si noi sau altcineva a curmat-o(lent sau violent)ajungem sa mancam doar ce este deja mort(cadavre)fie animale fie vegetale.
Mai exista si produse care nu au viatza nici macar potentiala (mierea,laptele) dar cred ca numai cu aceste produse nu se poate supravietui.
Deci dilema va exista pana cand vom trece din stadiul de omnivori la...alt stadiu.
Privind strict problema pescuitului,eu tin pestii vii pana ajung acasa unde sunt preluati de altcineva care-i.....transforma in hrana.
Puteti privi chestiunea si ca pe o fuga de raspundere.
Daca ne gandim ca tot ce mancam a avut candva o viatza si noi sau altcineva a curmat-o(lent sau violent)ajungem sa mancam doar ce este deja mort(cadavre)fie animale fie vegetale.
Mai exista si produse care nu au viatza nici macar potentiala (mierea,laptele) dar cred ca numai cu aceste produse nu se poate supravietui.
Deci dilema va exista pana cand vom trece din stadiul de omnivori la...alt stadiu.
Privind strict problema pescuitului,eu tin pestii vii pana ajung acasa unde sunt preluati de altcineva care-i.....transforma in hrana.
Puteti privi chestiunea si ca pe o fuga de raspundere.
Cine-i harnic si munceste taie-n Delta stuf........si dimineata e primul la pescuit!!