E SAU NU E JAPCA?!...aceasta e intrebarea!

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Închis
mmrazvan
junior
junior

Mesaj de mmrazvan » 02 Mar 2006, 17:00

Azi toamna pescuiam la vobler de 3 cm la clean, cand am simtit o trasatura. Am crezut ca e o creanga, si am inceput sa recuperz usor, si, la mal... surpriza: o mreana cam la vreo jumate de kil. I-am facut poza, s-o am amintir, ca era agatata de aripioara dorsala, apoi i-am dat drumul, tot minunandu-ma cum am reusit asa ceva, fiindca pana atunci nu prinsesem nimic. Paote cosidera cineva "japca" asta? Cred ca nu.

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 02 Mar 2006, 17:13

Adi_ scrie:Adeline, un chestionar era mai potrivit aici.

Sunt unii care sustin (pe alte forumuri) ca orice agatare a pestelui in exteriorul gurii e japca.

Eu zic asa: japca e atunci cand agati pestele cu forta, fara a-l determina sa atace naluca. Adica el sta frumos acolo, si dintr-odata e luat pe sus. In schimb, daca ataca naluca, e foarte posibil sa rateze, etc, si sa fie agatat de obraz, de sub gura etc. Asta nu mai e japca.
sunt de aceeasi parere cu cele spuse de Adi.Daca se agata incorect in momentul atacului,este fair-play,adica el a venit la naluca,nu a fost "saltat".
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 02 Mar 2006, 17:13

fratilor, eu cred ca m-am exprimat destul de clar.
Daca pestele ataca naluca, nu e japca. Daca nu o ataca, este japca, dar aici mai e o chestie... in conceptia mea, japca "adevarata" (daca pot sa ma exprim asa) e atunci cand cel cu lanseta in mana intentioneaza sa agatze pestele "cu fortza". Deci daca cineva agata accidental cu voblerul sau jigul un peste, chiar daca pestele nu a atacat naluca, pe respectivul nu-l putem numi "japcar", pt. ca nu a intentionat sa faca acest lucru.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

Gerula
veteran
veteran

Re: E SAU NU E JAPCA?!...aceasta e intrebarea!

Mesaj de Gerula » 02 Mar 2006, 19:27

Adelin scrie:Daca un peste ataca o naluca si se agata in exteriorul gurii, e prins la japca?!
Ce ziceti voi? :roll:
Ar insemna ca jumatate dintre bibanii prinsi la spin in tara asta sunt luati la japca :lol:
Cu lacrimi Bastus!

legio1083
veteran
veteran

Mesaj de legio1083 » 02 Mar 2006, 20:17

@ gerula

Sa-nteleg ca jumate din bibanii pe care-i prinzi tu sunt apucati din exteriorul gurii?
sau
esti atat de sigur ca jumatete din bibanii care ataca o naluca o rateaza si si-o iau in freza agatandu-se sau fiind agatati din exteriorul gurii?
Daca si asta e tot o afirmatie lafel de pestinenta ca si aia cu firul de 10 si lungimea lui.... Da-mi voie sa ma indoiesc de cunostintele mele de pescar.De maine ma fac tractorist.
Legio - Patria Nostra

Prieteni Pescari _Iasi

Adelin
Moderator
Moderator

Mesaj de Adelin » 02 Mar 2006, 20:27

Nu vorbesc de cei care pun o tripla GIGANT pe vobler si-l trag in socuri, cu sportivitate, prin bancurile de pesti intrati la boiste ....am vazut si asa ceva..... :shock:

Gerula
veteran
veteran

Mesaj de Gerula » 02 Mar 2006, 21:12

legio1083 scrie:@ gerula

Sa-nteleg ca jumate din bibanii pe care-i prinzi tu sunt apucati din exteriorul gurii?
sau
esti atat de sigur ca jumatete din bibanii care ataca o naluca o rateaza si si-o iau in freza agatandu-se sau fiind agatati din exteriorul gurii?
Daca si asta e tot o afirmatie lafel de pestinenta ca si aia cu firul de 10 si lungimea lui.... Da-mi voie sa ma indoiesc de cunostintele mele de pescar.De maine ma fac tractorist.
Am precizat ca jumatate dintre bibanii prinsi la spin :wink:. Ma rog, or fi 40%, or fi 55%, cam asta e ideea. E drept ca la twister procentul asta scade dramatic, dar la rotativa sau la microvobler pot sa spun ca mai toti ii iau intepati in exterior. Probabil ca daca dai doar la twister la biban afirmatia ti se poate parea absurda.
Cu lacrimi Bastus!

Tavi
veteran
veteran

Mesaj de Tavi » 02 Mar 2006, 23:06

Adelin scrie:Nu vorbesc de cei care pun o tripla GIGANT pe vobler si-l trag in socuri, cu sportivitate, prin bancurile de pesti intrati la boiste ....am vazut si asa ceva..... :shock:
Pana la urma conteaza ce intentii ai.
Daca faci ca mai sus evident ca e japca.
Daca nu atunci eu zic ca-i pura intamplare.

vanatoruldepesti
veteran
veteran

Mesaj de vanatoruldepesti » 02 Mar 2006, 23:30

Nu incape nici un fel de discutie ca nu este japca! Eu am mai scris pe forum si o recunosc si acum, mai bine de jumatate din pastravii prinsi de mine anul trecut la oscilanta au fost agatati de ureche sau de exteriorul gurii. Nu am avut nici un moment intentia sa braconez, este permis pescuitul cu naluci in apele de munte, pestele se ranise foarte rau si nu puteam nici sa-l mai eliberez, deci intrebarea ta nu mai suporta nici un fel de comentari. Doar daca cineva cunoaste vreo metoda despre care eu nu am auzit de evitarea a acestor situatii... Japca este atunci cand te duci cu ancore si cu un anumit tip de fir si bat, special sa faci japca!

pescarel
senior
senior

Mesaj de pescarel » 03 Mar 2006, 09:45

In mod cert agatarea intamplatoare a pestelui nu e japca. Ceea ce face diferenta inte unul numit pe merit jepcar si unul dintre noi este tocmai elementul de vointa. Asadar, intentia face diferenta.
Intre noi fie vorba, nu cred ca e cineva care, dand la shad dupa salau pe o apa oarecare, sa refuze un dril cu un ten nervos... Aceasta e insa intamplarea. Nu ai mers acolo sa iei ten la shad! (unii o fac si pe asta...).
Ar merge un chestionar.

Închis