Dunarea inunda. Va creste populatia piscicola ?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

danr
Site Admin
Site Admin
Mesaje: 5100
Membru din: 12 Mar 2007, 22:56

Mesaj de danr » 17 Apr 2006, 08:42

am inteles acum

Avatar utilizator
bogdank
veteran
veteran
Mesaje: 892
Membru din: 03 Sep 2004, 09:43
Localitate: Timisoara
Contact:

Mesaj de bogdank » 17 Apr 2006, 11:26

Zonele inundate ofera conditii propice pt reproducerea speciilor de ciprinide. Stiuca a depus deja, salaul si somnul depun in alte conditii. Pt reproducerea crapului este nevoie de apa mica, substrat vegetal, temperatura mai ridicata. Desi procentul de supravietuire e mic, odata cu retragerea apelor, puietul ce a reusit sa supravietuiasca, se retrage in Dunare. Ce e important: conditiile de mai sus au disparut aproape cu desavirsire prin indiguiri, ducind astfel la diminuarea considerabila a populatiei de crap. Daca sa va lasa Dunarii - si nu numai - loc unde sa se reverse primavara, vom avea peste mai mult. Si daca se inmultesc ciprinidele, creste si populatia de rapitori, avind ce sa haleasca. Terenurile din spatele digurilor oricum nu sunt propice agriculturii. Au fost in primii ani, dar nivelul Dunarii fiind de multe ori deasupra nivelului solului, prin apa freatica au fost impinse sarurile din sol la suprafata, iar in sol saraturat - agricultura "canci".

Serbanel

Mesaj de Serbanel » 17 Apr 2006, 12:05

Uite, de momentul asta delicat cand vin crapii si stiucile la mal sa se reproduca profita unii braconieri si arunca peste pesti niste inele mari de fier (diametru 2 m) cu plasa, si fac prapad. Am vazut faza asta pe mai multe lacuri, inclusiv la Dridu si Moara Vlasiei. Ma tem ca paznicii inchid ochii de multe ori. Astia ar trebui aratati la jurnalul de seara cu catuse la maini, sau obligati sa munceasca 3 saptamani la repopularea unor balti, pe gratis.

fff
senior
senior
Mesaje: 490
Membru din: 17 Noi 2004, 11:24

Mesaj de fff » 17 Apr 2006, 13:09

Bogdank, permite-mi cateva precizari:
- somul e primul care intra in zonele inundabile in timpul inundatiilor de primavara, si tot primul care se retrage cum incep apele sa scada accentuat;
- salaul are alte necesitati (conditii de mediu) pentru reproducere, asa ca revarsarile din primavara asta il avantajeaza mai putin.
- stiuca, desi se reproduce mai devreme, anul asta (si anul trecut) a beneficiat de conditii bune de reproducere datorita nivelurilor crescute inregistrate inca de acum 2 luni ...
- ciprinidele in schimb beneficiaza din plin de conditii optime de reproducere datorita acestor inundatii, asa incat ne putem astepta la o crestere semnificativa a populatiilor lor in anii urmatori.
- fostele zone inundabile din lunca Dunarii, acum indiguite pentru folosinta agricola, nu mai au productivitate agricola ridicata nu datorita saraturarii solului (decat in foarte putine cazuri), ci datorita lipsei aluviunilor aduse de ape in timpul revarsarilor!

stelian
utilizator constant
utilizator constant
Mesaje: 188
Membru din: 23 Noi 2005, 16:15

Mesaj de stelian » 17 Apr 2006, 13:54

Nu e bine
1. Toate baltile de inundatie , japsele si canalele vor fi strecurate la sange
2. Mult peste mare si mult puiet va ramane prins acolo pana cand seaca la vara
3. Toate drumurile de acces si toate locurile vor fi pline de baltoace sleauri si noroi pana spre sfarsitul verii
4. Cred ca pana spre iulie Dunarea o sa vina murdara si plina de crengi, paie si gunoaie. Canci pescuit.
5. De-acu incolo Dunarea o sa tot scada (speram cu totii), cate-un pic, cate-un pic, pana spre mijlocul verii, iar cand apa scade, nu prinzi mai nimic...

Anul trecut imi amintesc ca mergeam pe carare prin padure si erau baltoace de 10 mp. adanci de 10-15 cm pline de puiet (sute de pestisori)de 1cm

Cand natura e data peste cap in halul asta, nici vietuitoarele nu sunt in firea lor, si se comporta atipic
Nu vad nici cel mai mic avantaj in calamitatile astea ...
N-am mai prins de cativa ani un sezon linistit... In mod normal in cateva saptamani toti trebuia sa fim gata de actiune...si noi, si pestii :) Asa, cred ca o sa mai amanam vreo doua luni...

Avatar utilizator
littlefish
junior
junior
Mesaje: 59
Membru din: 31 Aug 2005, 11:49
Localitate: Drobeta Turnu Severin

Mesaj de littlefish » 17 Apr 2006, 13:55

Asta ma intrebam si eu vazand ca toate ''fermele piscicole'' din MH au fost inundate: Gruia , Garla Mare, Salcia. Acolo unde aveau bazinele e Dunarea cat casa acum.
Cred ca in momentul in care pestii simt ca apa incepe sa scada se vor retrage...adica asta mai mult decat sigur. Iar in rest pe langa ele, toata luncile sunt inundate...apa mica, temperatura scazuta = conditii propice de reproducere pt pasnici in primul rand = refacerea echilibrului ecosistemului, vaduvit de multi ani incoace de poluare, braconaj, accidente ecologice etc.
Daca totul pare sa mearga bine, cu siguranta ai omis ceva.

Avatar utilizator
ss
senior
senior
Mesaje: 308
Membru din: 07 Apr 2005, 12:12
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de ss » 17 Apr 2006, 15:15

Cred ca bogdank are dreptate, cat despre pescuitul nostru in Delta, tare mi-e teama ca anul asta... pas. Si anul trecut, in conditii de ape mari ( dar mai tarziu in an si nu chiar atat de mari ), stiuca a fost cam singura care ne-a mai oferit satisfactii ( minore - adica mai mult marle ), salaul si somnul slabut, iar purceii aproape deloc :oops:
PESTELE NU ESTE UN FEL DE MANCARE

Avatar utilizator
Cati
senior
senior
Mesaje: 400
Membru din: 23 Ian 2006, 19:12
Localitate: Hunedoara
Contact:

Mesaj de Cati » 17 Apr 2006, 15:45

Eu sint de parere ca in unele cazuri este un beneficiu pentru pescuit .Am un prieten in jud.Mehedinti care a cumpara bazinele piscicole ale fostului C.A.P.;cu citiva ani in urma, pe locul fostei crescatorii , pasteau vacile satenilor! Le-a reamenajat in asa fel incit vara sa fie tot timpul alimentate cu apa; nu le-a populat niciodata deoarece Dunarea creste in fiecare an si ramine mult peste; femelele de crap le-a scos si le-a pus in bazine separate pentru reproducere , restul a lasat pentru pescuit . Cu doi ani in urma, se pescuia salau de toata frumusetea , intr-o zi puteai ajunge lejer la 10-15KG! Pentru a nu decima populatia de salau , omul nostru a gasit solutia salvatoare:taxa pentru pescuit era f. mica dar trecea pe la fiecare pescar in parte si cintarea cantitatea, cum KG. de salau ajungea la 110-130mii lei, putini erau care retineneau mai mult de 4-5KG!!!

Avatar utilizator
wilddanube
veteran
veteran
Mesaje: 1265
Membru din: 04 Aug 2004, 09:57
Localitate: Delta Dunarii
Contact:

Mesaj de wilddanube » 17 Apr 2006, 15:52

Eu cred ca in Delta va fi mai mult peste. Stiuca, somn si crap. Despre salau nu-mi dau seama.
Probabil c-o sa ne dam seama in toamna asta dupa numarul de "pixuri" si de "elicoptere".
Nu-s de acord cu tine ss. Anul trecut s-au prins multe bucati de stiuca peste 4 si pe canale si pe ghioluri.
In ceea ce priveste Dunarea chiar daca apa e sus de tot, nu este atat de tulbure ca anul trecut. Tulbureala in Delta e tributara Siretului si Prutului
www.wilddanube.ro

Avatar utilizator
ss
senior
senior
Mesaje: 308
Membru din: 07 Apr 2005, 12:12
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de ss » 17 Apr 2006, 15:58

wilddanube scrie:Nu-s de acord cu tine ss. Anul trecut s-au prins multe bucati de stiuca peste 4 si pe canale si pe ghioluri.
De, ce sa-i faci Cristi, le prinzi pe toate cand nu sunt eu de fata, mai elibereaza si tu...
:twisted:
PESTELE NU ESTE UN FEL DE MANCARE

Scrie răspuns