discutie/propuneri lege pescuit

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Sile
utilizator constant
utilizator constant

discutie/propuneri lege pescuit

Mesaj de Sile » 03 Aug 2006, 09:00

Ma gandeam ca discutiile pe marginea propunerii legislative http://www.maap.ro/pages/l52/338.zip referitoare la pescuit e bine sa se faca intr-un topic separat.

Cum pe mine ma intereseaza in mod deosebit pescuitul in Delta, am fost surprins sa vad ca nu prea e pomenit ARBDDul in schimb asa intr-o doara se pomeneste de impunerea C&R. Fiind fomist :oops: ma sperie lipsa baboiului din ciorba-mi personala din alte motive dacat propria-mi vointa. Asta la o prima si neatenta vedere. Altminteri mai vedem.
Mie-mi place-n Delta!

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 03 Aug 2006, 09:10

Am citit proiectul de lege. In afara de lucrurile bune din acest proiect am cateva observatii de facut:

- Trebuie specificat in proiect ca pescuitul industrial in apele naturale se poate desfasura numai pe Prut, pe Dunare si in Delta Dunarii precum si in lacurile de acumulare unde exista licente de acvacultura.
- la Art.6 - Agentia Nationala pt.Pescuit si Acvacultura trebuie sa aiba reprezentante in absolut toate judetele tarii.
- la Art.24 litera g) - este absurd sa interzici retinerea pestelui rezultat din pescuitul sportiv in RBDD atata vreme cat pescuitul industrial este permis.
- la Art.25 pct.(2) - zonele de pe apele domeniului public ce se pot da in administrare asociatiilor si cluburilor de pescuit trebuie sa fie cu precadere piste de concurs.
- la Art. 61 - intre institutiile care au obligatia de a participa la solicitarea ANPA la activitatile de control trebuie inclusa obigatoriu si Jandarmeria

Eu n-o sa pot participa la dezbaterile de la minister. Daca le considerati de bun simt le puteti prelua pentru a fi transmise mai departe.

Cred insa ca drumul pana la aprobarea legii va fi lung si anevoios.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 03 Aug 2006, 09:18

:lol: ANPA gestionar fonduri si alte treburi pe hartie si in buzunare propii art 4,5,6,7
Asociatiile de pescuit - prostii din teren art.25
Poate nam citit atent dar nu zice nimica de o legatura ANPA - asociatii, referitor la fonduri.....doar ca ANPA isi exercita dreptu in teritoriu prin structuri proprii art.6 cares alea :roll: si ce fac :?: :?: :?: ca io nam vazut........

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 03 Aug 2006, 09:36

@ pikeman

Este absurd sa ai asemenea pretentii. ANPA nu va transfera niciodata fonduri catre asociatii. Este important ca ANPA sa-si faca treaba utilizand banii repartizati de la bugetul de stat dar si banii din fondul pentru pescuit pentru activitatea de paza si control, repopulari , renaturari etc. ANPA trebuie sa acopere toate judetele tarii cu un numar suficient de inspectori piscicoli.

pikeman
veteran
veteran

Mesaj de pikeman » 03 Aug 2006, 10:50

flydb scrie:@ pikeman

Este absurd sa ai asemenea pretentii. ANPA nu va transfera niciodata fonduri catre asociatii. Este important ca ANPA sa-si faca treaba utilizand banii repartizati de la bugetul de stat dar si banii din fondul pentru pescuit pentru activitatea de paza si control, repopulari , renaturari etc. ANPA trebuie sa acopere toate judetele tarii cu un numar suficient de inspectori piscicoli.
Eu inteleg ca no sa fie cum trebuie, dar daca ANPA se ocupa de "paza si control" si acelasi lucru trebuie sal faca si asociatiile in speta AJVPS la mine in jud dece de 3 ani nu mam intalnit cu vreunul dintre ei??? mie mi se pare ca sunt preocupati cu protocoale si munci de birou pentru gestionarea fondurilor "tot in cadrul biroului" ori primesc masini si bani de benzina pentru "controlul" plimbarilor prin oras si delegatii, mai presus de asta ca sa scape de braconieri incearca sai bage in asociatii de pescuit industrial si se gandesc ca nu mai zice nimeni nimica stiind ca aia care pun plase o fac legal....pentru mine legea aia vorbeste de niste fonduri si gestiuni ala buzunarelor lor, eu sunt cel de pe teren care vede, nu doar aude......iar restu problemelor de acolo sunt scrise si pe permisul pe care nul controleaza nimeni = deci nimeni nu va verifica respectarea acestei legi

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 03 Aug 2006, 18:20

De ce nu incercati pentru coerenta, sa structurati discutiile pe capitole, cu propuneri concrete, pe articole si capitole. FNPSR pregateste un proiect propriu si ne-ar ajuta sugestiile si propunerile voastre in vederea elaborarii unei legi serioase.

pityu
veteran
veteran

Discutie/propuneri lege pescuit

Mesaj de pityu » 03 Aug 2006, 23:33

In primul rand art.24.lit.g. trebuie sa dispara complet !
ESTE REVOLTATOR sa spuna ca "...retinerea pestelui rezultat in urma practicarii pescuitului sportiv/recreativ in RBDD este interzisa !!!!!!!
DE CE ????? ... pentru ca un pescar sportiv, in limitele legii ar putea retine max.5kg/zi, (care este o cantitate uriasa nu ?) pe langa tonele de peste retinut zilnic de "PESCUITUL COMRCIAL". EI DE CE AU VOIE ?
SA NI SE DEA MACAR UN SINGUR MOTIV ! Desi in locul motivului sper sa se revina la max.5kg/zi, cantitate la care cred eu ca are dreptul fiecare pescar sportiv.
Mai degraba sa foloseasca banii colectati de la pescari sub forma de permise/autorizatii, pentru repopulari periodice si atunci resursele acvatice ale deltei vor fi mai mult decat protejate.
E chiar nesimtire ! Voi revenii !

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 04 Aug 2006, 11:20

Propuneri

Cap.V – Pescuitul recreativ/sportive in apele marine si continentale

Art. 23 – Pescuitul recreativ/sportiv
– trebuie rescris pentru a nu lasa loc la interpretari si in respect fata de limba romana. Eu propun urmatoarea varianta:

(1) Prin pescuit in scop recreativ sportive se intelege pescuitul cu undita si cu lanseta in scop de agrement /performanta.

(2) Pescuitul recreativ/sportiv in apele naturale din domeniul public al statului se efectueaza in baza unui permis nominal emis de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura pe care anual se aplica un timbru special.

(3) Timbrul special da dreptul titularului de permis sa pescuiasca o anumita perioada de timp cu respectarea reglementarilor legale in vigoare

(4) Permisul nominal de pescuit se elibereaza oricarui cetatean roman sau strain care solicita acest lucru si care intelege sa respecte toate reglementarile legale in materie.

(5) Modul de distribuire a permiselor de pescuit si a timbrelor speciale se stabileste de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura.

(6) Pescuitul recreativ/sportive in amenajari piscicole precum si in lacuri de acumulare in care se practica acvacultura se efectueaza pe baza regulilor stabilite de proprietarul sau administratorul acestora.

Art.24 – Conditiile de exercitare a pescuitului recreativ/sportiv.

Din preambulul articolului trebuie eliminata partea cu conflictele de interese care suna ca draku,respectiv si evitarea conflictelor de interese intre activitatea de pescuit comercial si cea de pescuit recreativ/sportiv. De asemenea, punctual e) trebuie modificat astfel incat sa faca referire la toate apele de la punctele b) si c), iar punctual g) trebuie sa dispara cu totul.

Art.25 – Asociatiile de pescari sportivi. – Trebuie sa se modifice chiar titlul in Asociatiile si cluburile de pescuit recreativ/sportiv.
Mai trebuie introdus un punct nou si anume:

(3) Asociatiile si cluburile de pescuit recreativ/sportiv recunoscute de ANPA si care primesc in administrare anumite zone de pescuit pe apele naturale ale domeniului public al statului pot percepe taxe suplimentare titularilor de premise de pescuit care doresc sa pescuiasca pe aceste ape.

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 04 Aug 2006, 11:21

Propuneri

Cap.V – Pescuitul recreativ/sportiv in apele marine si continentale

Art. 23 – Pescuitul recreativ/sportiv
– trebuie rescris pentru a nu lasa loc la interpretari si in respect fata de limba romana. Eu propun urmatoarea varianta:

(1) Prin pescuit in scop recreativ/sportiv se intelege pescuitul cu undita si cu lanseta in scop de agrement /performanta.

(2) Pescuitul recreativ/sportiv in apele naturale din domeniul public al statului se efectueaza in baza unui permis nominal emis de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura pe care anual se aplica un timbru special.

(3) Timbrul special da dreptul titularului de permis sa pescuiasca o anumita perioada de timp cu respectarea reglementarilor legale in vigoare

(4) Permisul nominal de pescuit se elibereaza oricarui cetatean roman sau strain care solicita acest lucru si care intelege sa respecte toate reglementarile legale in materie.

(5) Modul de distribuire a permiselor de pescuit si a timbrelor speciale se stabileste de autoritatea publica centrala care raspunde de pescuit si acvacultura.

(6) Pescuitul recreativ/sportiv in amenajari piscicole precum si in lacuri de acumulare in care se practica acvacultura se efectueaza pe baza regulilor stabilite de proprietarul sau administratorul acestora.

Art.24 – Conditiile de exercitare a pescuitului recreativ/sportiv.

Din preambulul articolului trebuie eliminata partea cu conflictele de interese care suna ca draku,respectiv si evitarea conflictelor de interese intre activitatea de pescuit comercial si cea de pescuit recreativ/sportiv. De asemenea, punctual e) trebuie modificat astfel incat sa faca referire la toate apele de la punctele b) si c), iar punctual g) trebuie sa dispara cu totul.

Art.25 – Asociatiile de pescari sportivi. – Trebuie sa se modifice chiar titlul in Asociatiile si cluburile de pescuit recreativ/sportiv.
Mai trebuie introdus un punct nou si anume:

(3) Asociatiile si cluburile de pescuit recreativ/sportiv recunoscute de ANPA si care primesc in administrare anumite zone de pescuit pe apele naturale ale domeniului public al statului pot percepe taxe suplimentare titularilor de premise de pescuit care doresc sa pescuiasca pe aceste ape.

flydb
veteran
veteran

Mesaj de flydb » 06 Aug 2006, 15:25

Revenire

Cred ca n-ar fi rau daca in noua lege s-ar reduce numarul de capturi ce pot fi retinute din speciile salmonicole ,de la 10 buc. la 5 buc.

Si imi cer scuze pentru aparitia de doua ori a mesajului meu anterior

Scrie răspuns