dezastru pe raul strei
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
-
- veteran
Da, asa e, sa il demoleze odata si sa vedeti cum apare iar pastravul pe apa in sus! Si daca Cel de sus ne va ajuta se vor distruge si alte lacuri gen Vidraru, Tarnita, Colibita, asa incat natura sa isi reintre in drepturi! Nici nu e ff dificil. Un grup de tineri rebeli, fie rockeri, milenaristi sau satanisti, cateva kile de dinamita, 3 litre de palinca si e ca si rezolvat!MihaiV scrie:Mie mi se pare ca demolarea e o solutie f buna care poate sa faca din Strei un rau excelent. De ce vreti sa opriti demolarea?

Daca ati cunoaste acest riu sunt sigur ca nu ati fi militat pentru demolarea barajului . In acel baraj pescuiau toti pescarii din orasul Calan in afara de ceilalti pescarii din judet .Era singurul loc din judet unde puteai sa prinzi oricind scobar , clean si caras . Acuma pe 20 de km cit are riul nu mai vezi nici un pescar. In apa de o palma adincime si numai repezis ce peste poate sa mai steie si cum sa pescuiesti
De o saptamina este raiul braconierilor. Ce a scapat si nu a murit o data cu golirea barajului l-au decimat braconierii cu triunghiurile.
Am facut 3 dosare penale saptamina aceasta , dar nu pot sta zii si noapte pe malul apei.
Si in acest fel mai punem pe lista inca un riu frumos fara locuri de pescuit si fara peste

De o saptamina este raiul braconierilor. Ce a scapat si nu a murit o data cu golirea barajului l-au decimat braconierii cu triunghiurile.
Am facut 3 dosare penale saptamina aceasta , dar nu pot sta zii si noapte pe malul apei.
Si in acest fel mai punem pe lista inca un riu frumos fara locuri de pescuit si fara peste

-
- veteran
Totusi, raul Strei poate fi amenajat, nu? ceva cascade, pinteni, praguri si o sa reapara pestele deindata ce exista bulboane. Nimic nu e ireversibil!APSHD scrie: Acuma pe 20 de km cit are riul nu mai vezi nici un pescar. In apa de o palma adincime si numai repezis ce peste poate sa mai steie si cum sa pescuiesti![]()
- storm fish
- veteran
Orice baraj ce se interpune migrarii pestelui este un lucru negativ.Apa de o palma si repezis ??.....dar la primavara dupa topirea zapezilor si cresterea debitului se reface pestele...mai vine din mures...mai este ramas...o sa vedeti.APSHD scrie:Daca ati cunoaste acest riu sunt sigur ca nu ati fi militat pentru demolarea barajului . In acel baraj pescuiau toti pescarii din orasul Calan in afara de ceilalti pescarii din judet .Era singurul loc din judet unde puteai sa prinzi oricind scobar , clean si caras . Acuma pe 20 de km cit are riul nu mai vezi nici un pescar. In apa de o palma adincime si numai repezis ce peste poate sa mai steie si cum sa pescuiesti![]()
Si in acest fel mai punem pe lista inca un riu frumos fara locuri de pescuit si fara peste![]()
![]()
Eu mi-as dori ca toate barajele din tara sa fie astfel construite incat sa permita pestelui sa circule....dar sunt vise
Pestele vine in amonte unde se intalneste cu portile barajului,acolo este aglomerare piscicola mai tot timpul ca si cum ar fi captiv,fiind foarte usor de braconat.
la fiecare sedinta de pescuit invat cate ceva.....
- misulian
- utilizator constant
Doar unele baraje sunt prevazute cu acea poarta pentru urcarea pestelui.
Pe raul Lapusel este un dig de la fosta microhidrocentrala si nu este prevazut cu asa ceva. Primavara cand urca scobarii sa depuna icre este neagra apa de ei sub dig. Inclusiv presedintele AJVPS din MM a recunoscut ca acolo este o "adevarata scola de braconaj".
Numai bine
Pe raul Lapusel este un dig de la fosta microhidrocentrala si nu este prevazut cu asa ceva. Primavara cand urca scobarii sa depuna icre este neagra apa de ei sub dig. Inclusiv presedintele AJVPS din MM a recunoscut ca acolo este o "adevarata scola de braconaj".
Numai bine
"Somnul ratiunii naste monstrii", din pacate fara solzi.
Apa e de-o palma si fara peste, dar e plin de braconieri cu triunghiurile! Nu prea se potriveste! Or fi avand triunghiuri de-alea mici, de 2-3 centimetri! Si or fi bolnavi la cap si nu-i deranjeaza ca nu mai e peste!APSHD scrie: Acuma pe 20 de km cit are riul nu mai vezi nici un pescar. In apa de o palma adincime si numai repezis ce peste poate sa mai steie si cum sa pescuiesti![]()
Stiti cum era raul Strei inainte de existenta barajului si ce peste se prindea acolo? Ia intrebati pescarii mai batrani inainte sa va expuneti parerea atotstiutoare!
Daca vreti pot sa va arat si cum se pescuieste in apa mica! E f simplu, se invata usor, nu trebuie cine stie ce talent!
- hunting_fish
- veteran
Apropo de baraje. Anul asta este a 3-a oara cand aud ca sunt secate. Au inceput cu Tarnita in CJ, apoi cu Tileagdul in BH. Acuma pe raul Strei. Daca e bine sau nu, e discutabila faza. Oricum, parerile sunt impartite. Parerea mea este ca o acumulare care are suprafata mare si apa adanca, este mai greu de braconat. Dar si de controlat. Oricum, habitatul fiind vast, pestii isi gasesc mai usor hrana, adapost si se inmultesca mai usor, zic eu. Dar intervine aici faza cu migratia.
Deci... fiecare acumulare cu studiul sau de impact...
Stima!

Stima!

...... ><(((@> .......
Marea problema la noi e cu raurile de munte, distruse de baraje. pastravul nu se inmulteste in baraj, ci pe rau. lipanul nostru nu prea traieste in baraje. Asa ca specii cum sunt pastravul si lipanul au disparut si au fost inlocuite cu bibani handicapati care nu cresc mai mari de 18-19 cm si cu cleni cu cap mare si corp mic, subdezvoltat.hunting_xxx scrie: Oricum, habitatul fiind vast, pestii isi gasesc mai usor hrana, adapost si se inmultesca mai usor, zic eu.
Cand nu erau baraje Somesul Mic avea lipan pana la Apahida (15 km aval de Cluj-Napoca) si pastrav pana in Floresti (10 km amonte de Cj). Acum trebuie sa urci de la CJ vreo 50 de km sa dai de salmonizi.
Pe versantul sudic al Fagarasilor majoritatea apelor aveau lipan. Acum nu mai are nici una!
Lotrul era plin de lipan si pastrav. Acum au ramas doar amintirile.
Si exemple ca acestea sunt aproape toate apele din tara.
Si cu ce au fost inlocuite? Cu lacuri cu clean si biban! O fi bine?