De ce.....?

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

adrian ionascu
senior
senior

Mesaj de adrian ionascu » 14 Iun 2006, 12:44

pescuitorule
ai un talent incredibil de a ignora ceea ce nu-ti convine si de a repeta la nesfarsit cateva idei fixe.
hai sa-ti dau un exemplu. in intervalul 2001-2004 inclusiv, toata puterea executiva s-a aflat in mana PSD. Nastase prim ministru si presedinte AGVPS, Sarbu, ministru Agriculturii si vicepresedinte AGVPS, Filip Georgescu, director general Romsilva si vicepresedinte AGVPS.
la presiunea PSD, presedintele CNAFP, Buksz, face cadou AJVPS-urilor bazinele piscicole naturale, semnand acte aditionale la vechile contracte inclusiv pe ape pe care AJVPS-urile le pierdusera la licitatie in vremea guvernarii CDR, sau pe ape pentru care AJVPS-urile nu platisera redeventa vechilor gestionari Piscicolele si "Apele Romane" de ani buni. adica ilegalitati clare. AGVPS a detinut monopol pe bazinele piscicole naturale fara sa plateasca un leu, sau platind din an in pashte sume derizorii.
la fel Romsilva cedeaza gestionarea multor ape de munte la preturi absolut derizorii. totul in beneficiul AGVPS, si in deserviciul statului.
CNAFP si ministerul acceptau la acea data reciprocitatea. si totusi ea nu functiona. pentru ca directorii AJVPS-urilor nu acceptau asta. nu vroiau sa intre in concurenta cu nimeni, nici macar cu AJVPS-urile din judetele invecinate.
explica-ne si noua cum a distrus ministerul, care, repet, la acea data era condus de un vicepresedinte AGVPS, reciprocitatea?
I thought I saw a light at the end of the tunnel, but it was just someone with a torch bringing me more bloody work !

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 14 Iun 2006, 12:45

din pacate toata lumea vina o atribuie ajv-urilor.pai domnilor ajv-urile au dat legea?????????faceti o mare confuzie.ei au tiparit acele permise ca diplomele???? sau ministerul????
Poate ca ma insel eu ... insa cred ca Salaru a avut un oarece rol in promovarea Legii nr. 192 din 19 aprilie 2001. Si e vorba de Salaru al vostru ... pentru ca al meu nu e! Nu-mi amintesc sa fi votat vreodata cine conduce asociatia de la care am carnet de membru de peste 10 ani - si atunci (logic) spun fara sa gresesc ca am cumparat carnetul de membru pescar sportiv. Si - ducind logica mai departe - cine conduce asociatia ieseana a votat le AGVPS cum i-au dictat propriile interese, interese care de cele mai multe ori nici nu-l intereseaza in ce masura coincid cu ale cotizantilor.
Putina transparenta asupra activitatii sistemului AJVPS-uri - AGVPS plus un canal informational de colectare a doleantelor (si reclamatiilor) pescarilor ar fi putut impiedica ruptara pescarilor de asociatia lor ...

Am mai spus ca AJVPS-urile nu sunt orientate spre cerintele pescarului cotizant. O dovada este tocmai acesta cerinta de a pescui in toata tara cu acelasi permis ... si uite ca asta a fost bine intuita de cei care vor sa promoveze vinieta. Ba chiar au speculat-o atit de bine incit s-au gindit sa o vinda la suprapret (40 euro fiind - asa cum ai spus - o suma prea mare pentru ceea ce se ofera in plus peste permisul de pescuit intr-un singur judet).
Si - sper sa dea Domnul sa ma insel - daca nu va miscati repede sa marcati locurile de pescuit pe timp de noapte ... s-ar putea ca vreun "baiat istet" de la CNAFP sa de gindesca sa emita vreo (supra)vinieta care sa dea dreptul posesorului sa pescuiasca noaptea pe toate apele naturale. Ar mai incasa astfel inca vreo 10-20 euro/an de la fiecare pescar ... cererea e imensa si nu vad ce i-ar impiedica sa mai ia un ban in plus.

referitor la paza nu are rost sa mai discut pentru ca numai daca erati conectat direct la fapte va puteati exprima.
Pai sunt conectat "la fapte" in masura in care in ultimii 9 ani nu am fost controlat niciodata de vreun paznic al AJVPS. Si n-am pescuit numai pe ape frontiera de stat ... si n-am pescuit numai in judetul Iasi (atita timp cit a functionat reciprocitatea).
Stiu sa fac si eu un calcul si sa vad ca daca AJVPS Iasi are 1600 cotizanti pescari la 70 RON/pescar asta inseamna incasari de 112 000 RON. Presupunind ca se cheltuie pe fiecare salariat 1 000 RON/luna (asta incluzind si celelalte cheltuieli pe care angajatorul le face pe linga salarii cu echipamentul, asigurari si contributii la bugetele statului etc.) ... deci 12 000 RON/salariat/an ... va cheltui 96 000 RON pentru 8 salariati si restul (16 000 RON) pentru utilitati (apa, energie electrica, agent termic, telefoane) sediu, mijloace de transport etc..
Va las pe voi sa dati cu parerea din cei 8 salariati citi au locul de munca numai la sediu (presedinte, casier etc.) si daca nu cumva mai taiem vreun post de paznic pentru a-i da presedintelui un salar mai mare.
Pina la urma mai ramin in cel mai bun caz 5 paznici si astia vor fi folositi mai ales la baltile AJVPS-ului (Aroneanu, Cotu Morii ... si poate vor mai fi si altele si nu le stiu eu).
Cum ramine cu cei peste 1000 km de riu din judet ?

Asa ca revin cu precizari la afirmatiile precedente. AJVPS-urile au simulat asa de bine ca pazesc apele naturale incit functionarii statului au dormit linistiti.
Urmarea o cunostem cu totii ... insa chiar crezi ca ajv-urile n-au nici o vina ?

CipU
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de CipU » 14 Iun 2006, 12:58

Ai uitat sa treci la venituri si faptul ca la Cotu Morii tb.sa platesti 30 ron daca ai permis ajvps si 40 ron daca nu
Binenteles la cheltuieli mai trebuie trecut si intretinerea baltilor. Nu stiu cat...

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 14 Iun 2006, 14:10

Ciprian a facut deja o corectie.
Cit despre Aroneanu si restul de balti, daca vrei sa ai acces trebuie sa mai platesti in plus 40 sau 45 RON.

Ioane, tu cit ai platit ca sa obtii permisul pt apele naturale ?
Din cite stiu la noi is mai cu motz si e 90 RON (fata de restul tarii cu 70 RON).
In cazul care e 70 RON, celor care au platit 90 RON li se da banii inapoi asa cum ar fi normal ?? :roll:
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 14 Iun 2006, 14:43

Teodor scrie:Ciprian a facut deja o corectie.
Cit despre Aroneanu si restul de balti, daca vrei sa ai acces trebuie sa mai platesti in plus 40 sau 45 RON.

Ioane, tu cit ai platit ca sa obtii permisul pt apele naturale ?
Din cite stiu la noi is mai cu motz si e 90 RON (fata de restul tarii cu 70 RON).
In cazul care e 70 RON, celor care au platit 90 RON li se da banii inapoi asa cum ar fi normal ?? :roll:
Permisul l-am platit cu 20 RON (bani care probabil vor merge la CNAFP).
70 RON este cotizatia de membru pescar sportiv.

Calculul pus de mine e pur teoretic, va inchipuiti ca nu am de unde sa stiu daca Aroneanu sau Cotu Morii isi acopera cheltuielile din taxele pe care le incaseaza. Eu am presupus ca nu ... scuze daca gresesc, :evil: insa ma gindeam ca daca erau profitabile AJVPS-ul ar fi avut mai multe balti.

Pe de alta parte acel calcul pur teoretic cred ca e valabil ca ordin de marime. Ca vor mai fi avind ei niste functii care au cumulate atributiile pe linie de pescuit cu cele pe linie de vinatoare (si deci - repet teoretic - leafa nu este suportata in totalitate din cotizatiile pescarilor) asta nu schimba fundamental datele problemei. Daca ar fi 10 paznici in loc de 5 cit am calculat eu ... oare unde or fi ? Poate ne spun pescarii aceia (de aici de pe forum) care au asteptat mult pina sa-si ia permisele de pescuit - insa au fost de citeva ori pe Siret. :twisted:

Teodor
veteran
veteran

Mesaj de Teodor » 14 Iun 2006, 14:55

Merci Nelu.
Era o confuzie din cauza cifrelor. Pe scurt (din ce stiu):
- in alte orase platesti: 20 RON (permisul) + 50RON (cotizatii+alte cheltuieli aferente)
- in Iasi platesti: 20 RON (permisul) + 70 RON (cotizatii+alte cheltuieli aferente). Pt. accesul pe baltile Aroneanu, ... (etc) platesti taxa suplimentara 40 sau 45 RON.

Daca gresesc, rog sa fiu corectat.

In postul meu precedent ma refeream la suma totala platita: permis+cotizatii+alte cheltuieli aferente.
"Pestii se prind cu undita, iar oamenii cu vorba." - Shakespeare

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 14 Iun 2006, 15:03

- in alte orase platesti: 20 RON (permisul) + 50RON (cotizatii+alte cheltuieli aferente)
- in Iasi platesti: 20 RON (permisul) + 70 RON (cotizatii+alte cheltuieli aferente).
Pai AJVPS-ul Iasi ofera permis cu care poti pescui la Prut ... un riu pazit foarte bine ... de politia de frontiera. :roll: :twisted: :lol:
O fi meritul lor ... si o fi la fel de normal sa-mi ceara bani in plus pentru asta. :twisted: :roll: :shock: :lol:

De balti nu stiu ... si nici nu ma intereseaza. :wink:

apsalba
veteran
veteran

Mesaj de apsalba » 14 Iun 2006, 15:39

Daca cititi cu atentie Legea 192.2001 R cu modificari si completari, veti vedea cine este autorizat sa faca controale pe bazinele piscicole naturale (politia, jandarmeria, garda de mediu, inspectia piscicola) . Asociatiile indiferent care, nu au acest drepr. Am ca proba si odata o sa le pun pe forum, toate scrisorile tov. Selaru in care se plinge ca nu poate constat cu vinatorii lui contraventii si infractiuni si de aceea braconajul nu poate fi eradicat. O sa-l dezamagesc si o sa-i spun ca asociatia noastra care are protocoale cu politia, jandarmeria si garda de mediu a adus in luna mai la buget 1 miliard de lei din sanctiuni. Rezultatul? Braconajul s-a redus drastic iar numarul pescarilor legitimati s-a dubla.
De ce se vorbeste totusi dupa ureche si nu se citeste legea. Am pus pariu cu orice imi aratain lege ca Romsilva este gestionar de resurse acvatice vii ca dau o bere. Cine se prinde la pariu?

Orca
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de Orca » 14 Iun 2006, 16:47

este chiar interesant ce se discuta... Atunci eu pentru ce am platit 132 de RON taxa anuala la Oradea? si chestia asta cu reducere numai pentru studenti pana la 25 de ani??? pai, frate daca am fie si 66 de ani si ma tine intelectul si-s la a 6 facultate, la zi - nu la ff - cine e stupidul ala de face astfel de discriminare??? chiar nu inteleg, daca cineva se straduie sa-si ridice nivelul intelectual ala chiar trebuie bagat cu orice mijloace in noroi, si tratat ca un gunoi?... plus ca in fiecare an apar "inventii", acuma holograma, acuma nu, acuma te duci cu carnetul asupra ta (dar sa ai si chitanta) la pescuit, acuma te duci numai cu o tzidula... Pai data viitoare ma duc cu harponul, si daca peste tot nu prind peste poate tot imi pun un ajpvist in colectia de trofee... hai ca m-am enervat!
si ziua noapte se facu!

Stefan Tudose
Moderator
Moderator

Mesaj de Stefan Tudose » 14 Iun 2006, 16:55

Pescuitorule,
acu cativa ani am asistat la cateva raiduri de control ale ajvps. Erau controlori cu pusti in spate si un politist de la arme si munitii. Cu toate ca cei prinsi in flagrant ar fi trebuit sa fie amendati penal, politistul a ignorat total indatoririle de serviciu si i-a lasat pe ajvps-isti sa confiste braconierilor betele, obligandu-i astfel sa plateasca 2-3 cotizatii de caciula. Intrebandu-l ulterior pe presedintele filialei care-i, treaba mi-a motivat astfel: banii astia intra in buzunarul ajvps care finanteaza controale. Daca politistul i-ar fi amendat atunci banii ar fi mers in visteria statului.
La controalele astea am asistat in calitate de jurnalist invitat de filiala. In ultimii 8-9 ani, pescar fiind pe malul apei nu am fost surprins de nici un control pe apele din Arad si Timis, cu exceptia zonelor de frontiera, unde controalele erau facute de graniceri.
Strategii de-astea au fost aplicate de catre Aparatki in mai toate judetele unde presedintii de filiale erau in cardasie cu sefii diverselor publicatii nascute din cenusa fostelor oficioase de partid (de obicei vanatori), aranjandu-si astfel o zestre de imagine suficienta pentru a-i tampi de tot pe plebeii care platesc si acum cotizatia
Si mai incerci sa ne spui povesti, ma?

Scrie răspuns