Carti de pescuit

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Avatar utilizator
Armand
veteran
veteran
Mesaje: 807
Membru din: 20 Apr 2005, 10:20
Contact:

Mesaj de Armand » 05 Sep 2005, 17:01

Pana acum vreo 4 ani am citit tot ce insemna publicatie despre pescuit. Cand am terminat toate cartile de pescuit(mult prea putine la numar) m-am apucat si am citit si vreo 2 carti de ihtiologie. Toata teoria este insa valoroasa doar daca esti dispus sa te adaptezi in functie de particularitatile fiecarei ape. NU se poate generaliza pescuitul unei specii de pesti pentru ca difera conditiile de hranire de le un loc la altul. Iar daca putem invata pestii pasnici sa manance un anumit fel de momeala prin nadire sustinuta, la pestii rapitori nu mai avem ce face.
In general cand ajung pe un loc nou de pescuit, daca nu dau roade metodele pe care le folosesc trec la faza a doua: Spionajul. Vad prin ce metode prin localnicii, incerc sa teoretizez si dupa aia sa adaptez metoda(eventual sa o imbunatatesc).
Fire intinse si teorie aplicata!!! :)
Spining....Prea bun ca sa fie light...

adrian frunza
veteran
veteran
Mesaje: 877
Membru din: 14 Oct 2004, 19:15

Mesaj de adrian frunza » 05 Sep 2005, 18:26

salut Luci .debarbetatul ca debarbetatul da' care e diferenta intre barbless & outbarb hook.o fi asta miezul in fly fishing ,in competitie ?
noi suntem cu vaca ,in tot ce inseamna pescuit sportiv si vrei sa excelam la fly?bine ai venit in holospatiul mioritic!
walleye

Avatar utilizator
adiavel
junior
junior
Mesaje: 37
Membru din: 22 Mar 2005, 22:15

Carti de pescuit

Mesaj de adiavel » 05 Sep 2005, 19:07

Salut,

Topicul era despre carti de pescuit, asa ca cei ca au numai "practica" in atentie sa nu se supere, pot crea un topic separat.
Pt. Nick si cei interesati de teorie:
Sunt unul din aceia pentru care teoria e pe locul intai, iar practica vine pe doi. La fel ca si Nick, mi-a placut sa invat singur (autodidacti, parca se cheama speta asta) din toate mijloacele de informare posibile pe care le-am gasit. Nu va spun ce satisfactie am avut cand am prins un crapcean acum o saptamana pentru prima data la sistemul fir de par cu boabe de porumb fierte, ah scuze, suntem pe rapitori, dar vreau sa mentionez ca acesta a fost rodul punerii in practica a teoriei.
Eu am avut ocazia sa cumpar si sa citesc cateva carti scrise de renumitii John Wilson si Graham Marsden. Primul scrie carti ce acopera intregul areal al tehnicilor si metodelor de pescuit, de la fly-fishing pana la pescuitul cleanului, rosioarei, crapului, stiucii etc, cu metode englezesti, unele foarte apropiate de cele romanesti: mentionez : trolling (trena) la rapitori, stret peging (pluta tiganeste!), on the drop (din cadere), feeder (la cosulete naditoare), legering (la fund lestat), etc. Foarte interesante aceste tehnici, inca nu am avut timp sa le testez pe toate dar sunt sigur ca aduc rezultate f. bune si la noi in tara.
Graham Marsden este insa un specialist in pescuitul cleanului care pescuieste la clean de peste 30 de ani si care are un cuvant greu de spus in ceea ce priveste mentalitatea pescarului de clean si tehnicile viclene pe care trebuie sa le aplice pentru a infrange acest peste inteligent.
Pentru cei amatori de povestiri idilice depre viata pestilor si a mediului inconjurator le recomand un scriitor cu totul deosebit a carui carti sunt editate in editii de lux cu foto color inedite din lumea pescuitului ce-ti taie respiratia: John Bailey, un pescar explorator.
Cartile acestora pot fi cumparate la preturi modice, de pe e-bay, mult mai ieftin de fapt decat multe alte carti editate in Romania. Cine va avea inversunarea sa le obtina si rabdarea sa le citeasca va uita cu desavarsire de toti scriitorii romani si cartile lor de pescuit. Garantat.
Nu vreau sa le dau numele, dar cand aud pe unii discutand de cartea nu stiu cui autor roman, parca ma apuca pandaliile ca si cand ar vorbi de "frumoasa" epoca de aur. Repet, cartile autorilor pomeniti mai sus de mine se vand mai ieftin decat multe altele din Romania. De exemplu, o carte a lui John Wilson costa intre 2 si 10 sterline la licitatie pe e-bay si probabil veti mai plati inca 5 sterline maxim expedierea catre Romania. Modalitatea de plata este prin PayPal asa ca cine are un card isi poate face un cont. Dar banii se pot expedia si telegrafic iar din partea englezilor nu luati teapa la expeditie. Va recomand calduros un searching pe e-bay-ul britanic si o sa vedeti ca mai mereu gasiti cartile acestor autori. Ele sunt insotite si de pagini grafice detaliate cu monturile folosite. Veti afla in premiera pentru dv metode si tehnici noi dar si un mod diferit de a aborda o partida de pescuit. O experienta unica.
Succes.
Adi.

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 06 Sep 2005, 12:57

@luci,

sa stii ca au descoperit si romanii avantajele carligelor debarbetate. cei care dau la japca la crap s-au prins demult ca intra mai usor jigul prin solzi daca nu are barbeta. :))



@ adiavel

de acord cu parerea ta despre cartile romanesti. si cele vechi si cele noi pacatuiesc prin faptul ca sunt prea superficiale. in plus, autorii se straduiesc de zor sa sune a sadoveanu, uitand pe parcurs ca omul ala facea literatura si nu carti de pescuit. lucrurile stau la fel si in cartile vechi americane si englezesti, am avut cateva, la fel de multa poezie, totul foarte personal si prea putina detaliere a lucrurilor care conteaza.

altfel se intampla la cele noi. am una acum scrisa in US despre pescuitul pe lac, e prima carte completa pe care am vazut-o vreodata, practic nu simti prezenta autorului, se discuta strict situatii si variatii ale comportamentului pestilor, iar metodele care au mers sunt date doar ca posibile abordari ale situatiilor respective. genul asta de carte intr-adevar face o diferenta si te ajuta sa-ti rafinezi simtul apei.

dar nu cred ca vor ajunge vreodata populare la noi, pentru ca putini sunt interesati sa citeasca chestii scrise in alte limbi iar editurile noastre numai in cautare de material de editat nu sunt.

nici macar cartea lui izaac walton "the complete angler" nu a fost tradusa in romana pana acum, in conditiile in care in restul lumii a fost reeditata la fel de des ca si biblia si operele lui shakespeare. deci zau nu cred ca vom vedea vreodata pe piata noastra o carte care sa merite pe bune sa fie subiect de dezbateri.

iarasi, nu sunt absolut deloc de acord cu tine cand zici ca teoria vine pe primul loc. tree ambele. dintre doi oameni in varsta care au pescuit la fel de des, unul caruia sa-i placa sa se cultive si altul care sa se bazeze exclusiv pe experiente personale, primul va prinde totdeauna mai bine.
si iarta-ma, da' la ce-i buna teoria daca nu ai timp sa o pui in practica. :)
daca am o dupamiaza libera mai bine dau o fuga sa arunc niste muste-n balta decat sa citesc.

pe de alta parte, la iarna musai imi fac abonament la o revista de flyfishing din UK. am vazut de curand cateva numere dintr-o revista de musca adevarata si-am ramas marcat. baietii aia chiar sunt pe alta planeta, chit ca prind aceiasi pesti ca si noi.

grama v
veteran
veteran
Mesaje: 597
Membru din: 17 Aug 2005, 08:13
Localitate: ADJUD VN

Mesaj de grama v » 06 Sep 2005, 22:07

teoria ca teoria , dar practica ne omoara! :lol:

Avatar utilizator
Mugurstefan
veteran
veteran
Mesaje: 1025
Membru din: 23 Noi 2004, 22:52
Localitate: Timisoara

Mesaj de Mugurstefan » 06 Sep 2005, 22:22

Eu cu cartile de pescuit straine am luat o mare tzeapa , cumparand " Ghidul complet al pescarului" editura Aquilla '93.
Am zis ca ce metode englezesti o sa invat din ea de sparg sectorul si dau lectii!
I se facuse reclama la televizor, nu spun cine si nu mai spun si in ce emisiune ed pescuit! Am vazut-o in raft dar era sigilata, si abia acasa am vazut ce informatii grele contine!
Acasa , in afara de poze pe care i le arat lu' fiica mea nu gasesti mare "Big deal" !
Fata de cartile lui V. Tarus sau S. Teodorescu sui generis - care au ajuns sa fie si ele usor depasite - e apa de ploaie !!
:)
Acest forum insa e foarte util.
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

Avatar utilizator
adiavel
junior
junior
Mesaje: 37
Membru din: 22 Mar 2005, 22:15

Carti de pescuit

Mesaj de adiavel » 06 Sep 2005, 22:28

Eugen,

doar am spus ca PENTRU MINE teoria vine pe primul loc!
Eu am considerat ca intotdeauna trebuie sa ma informez temeinic inainte sa fac o prostie, asta nu ma impiedica nicidecum sa gresesc ci sa fac mai putine greseli... revenind la pescuit un mare pescar spunea: cu cat sunt mai informat cu atat partidele mele tind sa devina mai scurte si mai eficace. De fapt cred ca asta urmarim cu totii, tinand cont ca "time is money"!
Parerea mea...
Cred ca aproape toti pescarii inainte de a pescui pe undeva, loc nou, se informeaza mai intai: ce peste este, la ce trage, etc. Asta e deci parte de teorie, chiar daca la nivel rudimentar.
Cat despre revistele englezesti, ai vazut si tu ca parca sunt de pe alta lume, chit ca ei prind aceeasi pesti ca si noi. Si eu am fost mult timp "in love" cu ele, acum, de aici din Romania, e mai greu...
Adi

Avatar utilizator
adiavel
junior
junior
Mesaje: 37
Membru din: 22 Mar 2005, 22:15

Carti de pescuit

Mesaj de adiavel » 06 Sep 2005, 22:32

Pt Mugur Stefan,

nu toate cartile sunt bune. Depinde ce trateaza. Incearca un John Wilson.
Si eu am luat odata o teapa cu una englezeasca.
Adi.

Avatar utilizator
ovidiu
veteran
veteran
Mesaje: 2660
Membru din: 14 Ian 2005, 22:33
Contact:

Mesaj de ovidiu » 06 Sep 2005, 23:13

sa va spun eu care este (parerea mea) cea mai buna si mai eficienta carte de pescuit.
pescuiam de pe mal cu 4lansete, 1carlig fiecare, la c..p. nu tragea deloc.
prietena mea avea o carte la ea: "m-am hotarat sa devin prost" de Martin Page (editura humanitas) ma apuc de ea (de carte...nu de prietena) si cum ma umfla rasul, cartea chiar are umor, aud un tambur....mai mai sa iasa fum din el.....intep! este!!! un pestic de 11kg.
pentru mine asta este o carte buna de pescuit. oricum mai buna decat o carte cu titlu de document in ale pescuitului
concluzia: daca as avea mai mult timp, as citi mai multe carti si as prinde mai multi pesti...
fir intins domnilor!

eugen
veteran
veteran
Mesaje: 2258
Membru din: 23 Feb 2004, 18:12

Mesaj de eugen » 07 Sep 2005, 11:56

mi se pare foarte interesant ca sunt atat de multi dintre voi care sunteti de acord cu zicala asta cu "teoria ca teoria, dar practica ne omoara". mah baieti, o fi o vorba faina, de acord, dar practica inseamna una, iar repetitia cu totul alta.

'geaba te duci pe balta, arunci 7 lansete pe fund si faci asta in fiecare weekend, indiferent pe ce balta te afli, variatiunile fiind doar schimbarile dintre rame, mamaligi sau pestisor, deja aia care se mai risipesc si cumpara un boiles din cand in cand inseamna au mai citit cate ceva si sunt oameni curajosi.

pana una alta, tot romanu' cumpara un pescar modern, avp sau mai stiu eu ce cartulie, o citeste si se intoarce elegant la ce-a invatat din batrani. ca deh, probabil e misto sa dai la peste si totusi sa ai timp si de-o bere, citit presa, eventual si cateva ore de somn fara sa te bata nevasta la cap. deci depinde mult si de ce intelege fiecare prin distractie la pescuit.

sunt lucruri bune de incercat si in cartile romanesti de pescuit, dar degeaba le citeste lumea daca nu se schimba nimic. dimpotriva, am observat ca revistele de pe la noi se prostesc pe zi ce trece, ca cica publicul nu vrea informatii prea elevate. la fel si emisiunile tv, in loc sa ridice nivelul, il mentin asa cum e.

iarasi foarte tare e si faptul ca aia care au adunat multe weekenduri din astea si frunzarit multa maculatura sunt si foarte convinsi ca au descoperit apa calda si pe ei nu-i face nimeni, nu mai au nimic de invatat.

Scrie răspuns