braconaj

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 26 Sep 2004, 19:48

Michael, ... am legat o serie de artificiale pentru somon si pastrav de mare pe care le-am numit Aurora Borealis ... vezi pe linkul urmator:
http://www.danica.com/flytier/pdima/pdima.htm
De la ele am imprumutat pseodonimul Borealis Fly.

Paul,
Te inteleg si raspunsul meu este acelasi. Nu ajuta la nimic sa-ti fie mila de clenii care nu mai sunt. Trebuie facut ceva pentru pentru clenii care ar putea exista in viitor. Pentru ce nu mai exista este tarziu sa faci ceva. Dar poti sigur face ceva pentru cei ce ar putea exista intr-un viitor apropiat. :)
Fir intins!
Borealis F

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 28 Sep 2004, 11:16

Vis-a-vis de situatia de la Divici, eu am observat o imbunatatire. Acum 1-2-3 ani, pe toata portiunea de Dunare cuprinsa intre Bazias si Berzeasca, se pescuia intens cu curent. Au ajuns granicerii sirbi sa traga dupa ai nostri "curentasi", pentru ca se duceau pina pe malul lor. "Actiune" tipic romineasca: initial, prin anii '90, dupa ce n-a mai mers "embargoul", citiva destepti au inceput sa curenteze pestele, prinzind cantitati imense de somn. Localnicii in loc sa ii goneasca, si-au cumparat si ei dispozitive, ajungindu-se sa nu se mai prinda somn pe tot malul (stiut fiind faptul ca raza de actiune paralizanta/letala a cimpului electric se intinde pe citiva metri in jurul electrozilor, pestii fugind insa care incotro pe o raza de citiva zeci de metri).
In 2004 am ajuns sa vad ca localnicii fugareau braconierii cu parul pe Dunare (in zona Bazias). Asta nu inseamna ca nu se mai curenteaza, dar mie mi s-a parut ca s-a mai diminuat fenomenul (nici peste nu prea mai este :x si unii chiar din asta traiesc). Am vazut capturi frumoase de somn in vara asta, atit la plasa cit si la cirlig.
Iar in zona Pescari/Coronini, alta "faza" autohtona: a fost anuntat un post TV central, au venit, au filmat curentasii, au incriminat Politia de Frontiera, dupa care a inceput sa curga cu amenzi la pescarii sportivi: pentru lipsa PG, pentru pescuit pe timpul noptii etc.). Partea buna este ca s-au rarit si braconierii (mai ales cei din categoria I /curentasi, mai putin cei din categoria II /greblasi)

teddy
junior
junior

Mesaj de teddy » 28 Sep 2004, 12:58

Parca, parca, lucrurile se imbunatatisera in ultimii ani pe tot cursul Dunarii. Imi aduc aminte ca pe la jumatatea deceniului trecut in Delta somnul parca intrase in ... pamant. De cativa ani situatia s-a ameliorat vizibil. Am vazut din nou lini, vaduvite, somotei de 3-4 kg. In schimb, lipovenii nu au nici un fel de respect pt dimensiunea minima legala. Am vazut acum o luna o fam de localnici mancand cca 20 de pixuri esocide de max 15 cm bucata (fara exagerare, erau cam cat degetul mare de la mana). Ca sa nu mai zic de somotei de 30-40 de cm samd. Agentii ecologi par mai degraba interesati de cat de vizate sunt carnetele pescarilor sportivi decat sa verifice prapadul pe care il fac unii riverani, cu care sunt de altfel buni prieteni.Dezastru facut inclusiv in numele concesionarului. Mai ales ca i-am intrebat si se accepta "legal" o marja de eroare la pestii sub limita de ca 5-10%. De parca mai verifica cineva ce inseamna procentul asta. Ca tot veni vorba, put magazinele de peste si supermerketurile de pesti sub limita, pesti recoltati in perioada de prohibitie si alte exemple patriotice de genul asta. Acum, cu noua lege, vom ajunge sa prindem stiuci cu carlige nr.16-18!
Teodor Buliga

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 30 Sep 2004, 01:00

Petru,trebuie sa recunosc ca esti un artist.Mustele legate de tine sunt opere de arta.
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 30 Sep 2004, 07:46

Multumesc pentru cuvintele de lauda. :oops: :)
Fir intins!
Borealis F

Scrie răspuns