Vis-a-vis de situatia de la Divici, eu am observat o imbunatatire. Acum 1-2-3 ani, pe toata portiunea de Dunare cuprinsa intre Bazias si Berzeasca, se pescuia intens cu curent. Au ajuns granicerii sirbi sa traga dupa ai nostri "curentasi", pentru ca se duceau pina pe malul lor. "Actiune" tipic romineasca: initial, prin anii '90, dupa ce n-a mai mers "embargoul", citiva destepti au inceput sa curenteze pestele, prinzind cantitati imense de somn. Localnicii in loc sa ii goneasca, si-au cumparat si ei dispozitive, ajungindu-se sa nu se mai prinda somn pe tot malul (stiut fiind faptul ca raza de actiune paralizanta/letala a cimpului electric se intinde pe citiva metri in jurul electrozilor, pestii fugind insa care incotro pe o raza de citiva zeci de metri).
In 2004 am ajuns sa vad ca localnicii fugareau braconierii cu parul pe Dunare (in zona Bazias). Asta nu inseamna ca nu se mai curenteaza, dar mie mi s-a parut ca s-a mai diminuat fenomenul (nici peste nu prea mai este

si unii chiar din asta traiesc). Am vazut capturi frumoase de somn in vara asta, atit la plasa cit si la cirlig.
Iar in zona Pescari/Coronini, alta "faza" autohtona: a fost anuntat un post TV central, au venit, au filmat curentasii, au incriminat Politia de Frontiera, dupa care a inceput sa curga cu amenzi la pescarii sportivi: pentru lipsa PG, pentru pescuit pe timpul noptii etc.). Partea buna este ca s-au rarit si braconierii (mai ales cei din categoria I /curentasi, mai putin cei din categoria II /greblasi)