braconaj

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 13 Aug 2004, 04:34

Sa dea Domnul !

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 13 Aug 2004, 13:06

Mentalitatea vizavii de problemele de braconaj si protectie a mediului, nu este nicaier cea dorita, de ex. de noi pescarii sportivi.

Dar ... nu este suficient sa criticam. Critica insotita si de o solutie este ceea ce este necesar si in Ro. De aceea eu insist si va tot bat la cap cu organizarea in cluburi de pescari sportivi. Odata avand o organizatie ce functioneaza cat de cat aveti prilejul sa incepeti relatii de cooperare cu scoli si licee. Mergeti si tineti seminare si prezentati problema ... cat si solutii ce fiecare cetatean pot aplica in viata de zi cu zii.

Degeaba va plangeti si va vaitati. :) Trebuie sa treceti de la discutii la practica. Trebuie sa incepeti sa actionati. Va pot da exemple la nesfarsit in care cluburi si asociatii de pasionanti, sunt cei ce au influentat evolutia cat si schimbarea legilor. Aceste cluburi sunt cele care reactioneaza in primul rand cand se descopera nereguli. Fara acestea nici aici situatia protectiei mediului nu ar fi o prioritate cand politicienii discuta anumite schimbari.

Voi trebuie sa va transformati, via cluburi, in parteneri de discutie cu autoritatile si sa fiti primii ce apar cu o critica constructiva. :wink:
Ultima oară modificat 15 Aug 2004, 09:15 de către Borealis Fly, modificat 1 dată în total.
Fir intins!
Borealis F

palade_dimitris
utilizator nou
utilizator nou

Mesaj de palade_dimitris » 13 Aug 2004, 14:47

da din pacate coppii din ziua de azi au luat tot ce este mai prost din europa si din lume in general si cred ca schimbarea a fost in total negativa pacat......Nu au pic de bun simt si de respect fata de sine si fata de ceilalti ce sa mai vb despre natura in general

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 15 Aug 2004, 09:11

Dimitris,

Educatia copiilor se face in cei "7 ani de acasa". Nu se ocupa nimeni de aceasta educatie si copii sunt mai tot timpul pe strada ... este din pacate o greseala a societatii in sine. In acest caz ca si cel al braconajului fara ca noi adultii sa fim interesati si implicati in aceasta situatie nu vad o solutionare a problemei.

"Cultura" getourilor americane se raspandeste ca un cancer in toata lumea. Violenta, agresiunea si lipsa de morala sunt idealizate, dedicandui-se "imnuri" in ritmuri simple usor de inregistrat de urechea copiilor si a adolescentilor. Acestia sunt indemnati sa fure geanta unei batrane pe strada si nu sa fie ajutata sa treaca strada.
Adultii au un rol minor in viata tinerilor.

Deci si aici trebuie organizare. Cluburile de pescari sportiv au si un rol social. Ce se intampla cu acei tineri ce nu au acces la un calculator pentru a descoperii lumea fascinanta a pescuitului sportiv?
Daca pentru ei notiunea de pescuit este legata de "curent", chimicale, plase si siruri de carlige, ... bine inteles ca nu vor incepe cu pescuitul la musca artificiala. Deci noi ce suntem "infectati" de microbul pescuitului sportiv avem o datorie sociala sa luam de mana un copil dezorientat si sa-i punem in mana un bat de pescuit. "Luati un copil la pescuitul sportiv" ar trebuii sa fie o deviza continua a tuturor pescarilor sportivi. Daca nu le dam posibilitatea ca drumul lor in viata sa se incruciseze cu unul de-a lungul raului, baltii ...etc, cu batul de pescuit in mana si preocuparea de a descoperii frumusetea naturii intre trasaturi si nu a golii un nr cat mai mare de sticle cu bauturi alcoolice ... nici noi nu suntem mai buni decat alti egoisti. :-)
Fir intins!
Borealis F

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 15 Aug 2004, 09:21

Adevar grait'ai, Petru.

Numai bine

Adi_
veteran
veteran

Mesaj de Adi_ » 16 Aug 2004, 11:02

Se pare ca printre membrii sunt si jurnalisti. De exemplu, Roxana Tanase. Am vazut pe lista membrilor. Sunt foarte multi membri dar foarte putini care posteaza mesaje pe forum. Poate ar trebui sa-i contactam noi pe cei care lucreaza in mass-media sa scrie si ei cateva articole cu treburile astea.
"Marea taina a existentei umane nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti" - Dostoievski

paul
Moderator
Moderator

Din nou despre braconaj

Mesaj de paul » 25 Sep 2004, 17:31

Salutare si bine v-am regasit!
Cred ca o metoda foarte "buna' de a bracona un rau si de a arata atat lasitate cat si lacomie este de "a da in cap" pestelui atunci cand este deja chinuit de natura.
In vara, dupa cateva zile cu ploaie multa in munti, a venit Buzaul mare. Atat de mare incat a depasit cu mult albia lui, cum zicea lumea... era din mal in mal si chiar peste. Apa era neagra. Pestele era zapacit si strans tot la maluri. In special scobar si mreana. Mult clean a murit si/sau a fost adunat dupa retragerea apelor, asa mort cum era. Unii se laudau ca au prins chiar 150Kg de peste in cateva ore si, cel putin in zona aceea, nu a fost om in sat care sa nu manance peste prins cu mana sau cu plasa pe tulbureala. Pacat, mare pacat. Acum, am fost o saptamana la bunici si, ca de obicei, intr-o saptamana am fost de vreo 6 ori la pescuit. Desi garla era verde de limpede ce era, parea pustie. Nici tu scobar lucind, nici tu clean sa atace insecte la supratafa, nici tu mreana sa atace coropisnita ca in alte dati. Nu stiu situatia pe alte rauri cum este, dar pe raul Buzau, intre barajul de la Siriu si barajul de la Candesti este jale. Pustietate mare de la an la an tot mai putin peste. Altadata cand traversam apa si ajungeam aproape de malul celalalt, vedeam zeci pe pestisori, puiet .... acum... pustii apele. In 10 ani, probabil n-o sa se mai prinda nimic nici daca treci apa prin sita. Ce este de facut domnilor? :(

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 26 Sep 2004, 12:33

Salut Paul,

Parerea mea am argumentat-o de multe ori prin alte parti si am facut-o si pe acest fir.

Organizare in asociatii de pescari. Trebuie infiripat un dialog cu cei ce locuiesc pe langa raurile ce intentionati sa le considerati raurile asociatiei. ...etc, etc.

Vezi ce am mai scris pe acest fir si ... eventual putem discuta pe PM.

Nu exista o solutie general valabila, dar trebuei inceput intr-un capat. Trebuie munca, munca si din nou munca incapatanata si cu un tel bine determinat.

Sunt multe de spus ... si ami ales de facut. Dar trebuei sa fie o munca organizata. :)
Fir intins!
Borealis F

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 26 Sep 2004, 12:53

Petru,ce e Borealis Fly?O insecta,o musca artificiala creata dupa o insecta?
Michael va recomanda Regulamentul forumului

paul
Moderator
Moderator

Mesaj de paul » 26 Sep 2004, 18:19

Borealis Fly scrie:Parerea mea am argumentat-o de multe ori prin alte parti si am facut-o si pe acest fir.
Da, stiu si stiu tot ce s-a scris despre braconaj si nu numai pe acest forum. Ceea ce am scris a fost mai mult din intristare si din nevoia de a ma descarca intr-un fel. Nu stiu daca vi s-a intamplat vreodata sa va fie mila cand prindeti vreun pestisor stiind ca sunt pe cale sa devina amintire. Nu exagerez! Chiar si acum cand am fost, oameni din sat m-au rugat sa le cumpar plasa (ca poate gasesc pe la Iasi) "...si sa fie cam asa ochiul"... aratau cam 2/2 cm.. "ca sunt tare buni si aia mici"
Altadata, in alti ani, pe vremea asta (pana sa incep cursurile) prindeam cleni frumusei la broscuta sau pestisor si mrene "adevarate"... Acum...am prins la rotativa un clenut de 6cm. Atat. Toti oamenii cu care m-am mai intalnit pe prundul garlei mi-au spus ca au murit foarte multi pesti asta-vara.
O sa ramana pe Buzau numai porcusori si lateti :(

Scrie răspuns