Bass in Romania

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 25 Oct 2005, 13:06

bogdank scrie:OK Tudor, rectific: americanii spun despre francezi ca ..... :lol:
Pai tocmai de asta am corectat. Sursa nu e prea demna de incredere, in cazul asta. :D

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 25 Oct 2005, 13:30

PT Bogdank: In primavara a fost o actiune mai mare a AGVPS-ului, in judetul Botosani au fost populate barajele de la Stanca Costesti pe Prut si Bucecea pe Siret cu puiet de stiuca si scoicar. Este probabil ca actiunea sa fi fost la nivel national dar eu am citit despre popularile astea doua din presa locala.
Spining....Prea bun ca sa fie light...

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 25 Oct 2005, 16:49

salut tudor .multumesc de raspuns. am vorbit cu grenoble si mi-a spus ca laguna 2500 e 139 de euroi la decathlon,iar pe cabelas tocmai a cazut de la 70 la 50 $,e prea mare diferenta .
cat despre bait casting m-ar interesa numai in masura in care lansezi eficient naluci grele cu fire relativ groase,insa oferta in romania e inexistenta sub aspectul mulinete sau lansete si nu ma complic inutil.
salaul si cauciucele imi ofera destule satisfactii la jigging,anul asta nu am stat nici 5 minute pe crap,desi au fost zile cand fierbea apa de crapa si aveam la mine si bolognesa si mamaliga.
walleye

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 25 Oct 2005, 17:12

salut .referitor la discutia cu bass-ul.in apele in care pescuiesc .in ultimii 5 ani s-au petrecut schimbari majore.bibanul e in regres puternic,ghibortul aproape inexistent si ei constituiau hrana de baza a salaului.a aparut in schimb guvidul (2 subspecii) care la dimensiunea lui face canibalism si e la randul lui mancat de salau.dar per total salaul e in declin si cred ca guvidul are un rol in toata chestia asta .astea sunt observatii personale facute ff des ,iar factorii implicati in conservarea si administrarea ecosistemului ,habar nu au ce se petrece sub nasul lor.
speciile invazive pot fi foarte periculoase mai ales cand gasesc ecosisteme fragile si exploatate intens.bass-ul nu este o alternativa viabila in romania decat ca moft (moftul roman).asi fi bucuros sa ma satur de salau si sa revin la stiuca ,dar din pacate strapazanii si marlitele umplu panzele setcarilor si rafturile magazinelor.ne meritam soarta .
walleye

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 25 Oct 2005, 17:46

adrian frunza scrie:salut tudor .multumesc de raspuns. am vorbit cu grenoble si mi-a spus ca laguna 2500 e 139 de euroi la decathlon,iar pe cabelas tocmai a cazut de la 70 la 50 $,e prea mare diferenta .
cat despre bait casting m-ar interesa numai in masura in care lansezi eficient naluci grele cu fire relativ groase,insa oferta in romania e inexistenta sub aspectul mulinete sau lansete si nu ma complic inutil.
139 € si mie mi se pare scump pentru o Laguna. Dar nu te obliga nimeni sa le iei de la Decathlon, nu-i asa ?:wink:
Si eu utilizez bait casting-ul mai ales pentru pescuitul cu jerk baituri sau oscilante grele de tot. Altfel nu este ceva absolut necesar. Oferta va apare pina la urma si in Romania. Putina rabdare...

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 26 Oct 2005, 10:48

Tudor, citez:

"Some records claim the species was introduced to waters near Sydney as early as the 1850s. Others claim the first introduction was to Victoria in the 1870s. The earliest documented report was from David Stead, who purchased carp from a 'bird and animal dealer' in Sydney and introduced them into Prospect Reservoir in 1907 and 1908. "

Paul Brown, Narrandera Fisheries Centre.

Acelasi Paul Brown spune ca dezvoltarea acestei specii in Australia a fost considerata ca avand un impact negativ de'abia recent, desi in 1979 a fost realizat un studiu de catre Victorian Fisheries and Wildlife Division, iar concluziile au fost... neconcludente :lol:

Retine te rog ca raurile din Australia nu erau nici pe departe in aceeasi stare deplorabila din punct de vedere al popularii cu peste in care se afla apele din Romania, iar crapul nu este un rapitor in adevaratul sens al cuvantului. Ecosistemele acvatice din Romania sunt si asa instabile iar introducerea unei noi specii de rapitor poate afecta negativ situatia. Daca in Australia efectul aproape devastator al crapului a fost constatat de'abia recent, cand acolo sunt oameni care se ocupa de asa ceva in adevaratul sens al cuvantului, de ce efectele negative ale introducerii bass'ului in Europa ar fi descoperite peste 5-10 ani? Desi nu'mi place sa'i dau dreptate lui Adrian Frunza :lol: ce a spus el vizavi de guvid este foarte adevarat. Este sau nu guvidul o specie indigena?

Iar punctul comun este introducerea unei specii noi intr'un ecosistem, cu atat mai problematica in cazul apelor noastre cu cat conditia lor este pe muchie de cutit.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Oct 2005, 11:42

Pai eu am zis ca trebuie introdus bass-ul in Romania ?
Am fost de parere ca sunt alte lucruri de rezolvat inainte.
Insa ce am mai zis este ca bass-ul este un peste fragil, incomparabil mai fragil decit crapul, si bass-ul este cel care nu poate rezista in conditiile din Romania. Chiar si aici unde este eliberat in 95% din cazuri este greu sa intretii o populatie de bass, mai ales in nordul tarii.
Deci nu mai fii ingrijorat daca baga unii citeva kile de bass intr-o baltoaca. Intr-un an n-o sa mai gasesti unul.

Tudor

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 26 Oct 2005, 12:15

Eu ziceam ca nici macar n'ar trebui incercata introducerea lui.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 26 Oct 2005, 14:48

todi scrie:Eu ziceam ca nici macar n'ar trebui incercata introducerea lui.
Prea tirziu. Nu stiu ce te faci acuma pentru ca a aparut un exemplar si aici pe forum. :twisted:

adrian ionascu
senior
senior

Mesaj de adrian ionascu » 28 Oct 2005, 10:39

guvizii de apa salmastra sunt in extindere puternica, in ultimul deceniu. specii care altadata traiau doar in apa salmastra de la gurile Dunarii au invadat Dunarea si au ajuns sa fie citate in Austria sau Germania, unde nu existasera niciodata.
in cazul bassului am discutat de autorizarea popularii intr-o incinta inchisa, pazita, unde sa fie permis doar pescuitul in sistem catch & release. in ape naturale imi mentin parerea ca nu are nici o sansa sa supravietuiasca, in conditiile vitrege de la noi.

Scrie răspuns