Bass in Romania

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori

doc
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de doc » 25 Oct 2005, 02:05

domnu adrian dumneavoastra si alti care detineti o functie cheie in 'gestionarea resurselor vi 'parca ai zice poate ne puteti spune shi noua de ce nu se face nimic concret cu braconieri care sint pe TOATE apele noastre shi actioneaza la lumina zilei in vazu tuturor.sau cu fabricile care polueaza masiv shi periodic si primesc 15 milioane amenda pt poluari masive shi repetate
pana sa importam alte specii ar trebui protejate astea autohtone

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 25 Oct 2005, 08:54

Inainte de a da un aviz favorabil pentru introducerea unei specii noi, citeva idei:
- sa incep cu ultimul de pe lista cronologica, Clarias gariepinus / pe romineste somnul african - singurul pentru moment care se potriveste ideii de "sistem inchis", atit datorita particularitatilor biologice (nu rezista la temperaturi scazute), cit si sistemului de crestere - superintensiv, in bazine cu apa calda, fara sanse (teoretice) de evadare. Cei populati in baltile de la Cornesti/TM, cu o luna in urma deja erau tepeni ca butucul
- cele 4 specii de crap de origine chineza, care sunt 3 de fapt, pentru ca amurul negru e ca si inexistent: s-a sustinut ca nu sunt un pericol, nu scapa din crescatorii, nu se reproduc. Natura a gasit o cale...
- Ictalurus nebulosus si Lepomis gibbosus - adica somnul american si soretele - catastrofa totala, nu e cazul de detalii
Si acum, speciile de biban american. Iata ce zice fishbase:
Distribution: North America [...] The species has been introduced widely as a game xxx and is now cosmopolitan. Several countries report adverse ecological impact after introduction.
Nu spun ca si salaul, introdus in apele naturale din Europa de Vest, este considerat pe alocuri indezirabil. Dpdv ecologic, ca pescarii sportivi nu cred ca au aceeasi parere :twisted:

Cred ca inainte de a trece la specii noi, ar trebui sa avem grija de cele autohtone, care pot oferi senzatii cel putin la fel de tari. Si o actiune de alimatizare/naturalizare trebuie luata f in serios

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 25 Oct 2005, 09:05

daca impactul negativ adus de bass ar fi imputinarea puietului de chinezesc, carasica, platica sau a obletelui, reginei, guvide-ului, etc. care-i problema ?

in fond, din ce-am vazut pe dunare si pe olt sunt cantitati uriase de obleti pe care nu-i poate manca nimeni niciodata :)

xxx-base-ul asta nu spune si in ce consta impactul negativ ?

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 25 Oct 2005, 09:32

Nu sunt prea multe date despre efectele asupra ecosistemului. Unele tari considera bass-ul pacoste, altele nu, sau nu dau date. Franta are urmatoarea parere:
http://www.fishbase.org/Introductions/F ... &vFrom=USA
Impactul consta in concurenta la teritoriu si hrana la speciile autohtone. Si asta rezista la conditiile de mediu de la noi. Am vazut bass in State, din pacate nu am pescuit decit in ocean, oricum e evident ca e un super-peste. Dar mergind pe ideea asta, nu trebuie sa importam barracuda, tigru bengalez sau elefant, ca sa ii putem pescui/impusca la noi in ograda. Poate reusim sa spulberam si exotismul si aura ce inconjoara unele specii. Ar mai fi tentant sa mergi sa prinzi somon chinook, daca i-ai avea pe Dimbovita? :lol:

:shock: Nici nu trebuie halitzi toti obletii. Ce mai prind aia la rubeziana? :twisted:

Armand
veteran
veteran

Mesaj de Armand » 25 Oct 2005, 09:36

Hop si eu la datu' cu parerea!
Pt Bogdank. Speciile de crap chinezesc sunt totusi 4 la noi in tara. In primavara s-au facut populari in cateva lacuri de acumulare cu scoicar(amur negru). Din cate am citit eu despre dimensiunile la care ajunge, modul de hranire, etc pe mine unul nu ma deranjeaza ideea existentei acestui peste in apele noastre.
Pt. Danr: Ce ai cu obletii? Ca e si ei mici! Ce ei nu e oameni :)
Acum serios, intr-un ecosistem echilibrat nici o specie nu se poate inmulti irational. Pestii care sunt naturali intr-o apa isi au rolul lor bine definit(VEZI: oblete, guvid, platica).
In nici o situatie cand a fost introdus un pradator pentru a starpi o anumita specie, pradatorul special adus nu si-a facut treaba.
In viziunea mea, banii, efortul si timpul pierdut cu importarea/aclimatizarea Bass-ului ar putea fi mult mai rational folositi intr-o populare cu salau/somn/stiuca.
Spining....Prea bun ca sa fie light...

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 25 Oct 2005, 09:39

Armand scrie:In viziunea mea, banii, efortul si timpul pierdut cu importarea/aclimatizarea Bass-ului ar putea fi mult mai rational folositi intr-o populare cu salau/somn/stiuca.
:wink: :lol:

unde s-a populat cu scoicar?

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 25 Oct 2005, 12:04

bogdank scrie:Nu sunt prea multe date despre efectele asupra ecosistemului. Unele tari considera bass-ul pacoste, altele nu, sau nu dau date. Franta are urmatoarea parere:
http://www.fishbase.org/Introductions/F ... &vFrom=USA
Impactul consta in concurenta la teritoriu si hrana la speciile autohtone. Si asta rezista la conditiile de mediu de la noi. Am vazut bass in State, din pacate nu am pescuit decit in ocean, oricum e evident ca e un super-peste. Dar mergind pe ideea asta, nu trebuie sa importam barracuda, tigru bengalez sau elefant, ca sa ii putem pescui/impusca la noi in ograda. Poate reusim sa spulberam si exotismul si aura ce inconjoara unele specii. Ar mai fi tentant sa mergi sa prinzi somon chinook, daca i-ai avea pe Dimbovita? :lol:

:shock: Nici nu trebuie halitzi toti obletii. Ce mai prind aia la rubeziana? :twisted:
Ce scrie acolo despre Franta nu corespunde cu adevarul. Aici bass-ul e considerat ca peste autohton si talia limita de captura a crescut anul trecut de la 23 la 35 de cm pe plan national. Daca ar fi fost considerat periculos nu ar fi protejat. Bass-ul este dusmanul natural al soretelui si a somnului pitic care oricum au impinzit apele fara sa fi fost introdusi. In cazul acestor ultimi pesti legea franceza ne obliga sa-i omorim sistematic in caz de captura.
Nu scriu asta pentru ca as considera ca e necesara introducerea bassu-lui in Romania. Pentru moment este un lucru inutil. Introducerea acestui peste costa scump din punct de vedere financiar.
Si eu cred ca mai intii trebuie rezolvate problemele legate de braconaj, poluare, betonarea si amenajearea luncilor riurilor, despaduririle etc, si cind veti avea ape doldora de pesti autohtoni poate se vor mai gindi unii si la bass. Pina atunci, noi cei care ne exprimam pe aici o sa fim trecuti intr-un karma superior. :wink:

todi
veteran
veteran

Mesaj de todi » 25 Oct 2005, 12:40

Australienii n'au patit'o cu "pasnicul" crap? care haleste icre si alevini de ti'e mai mare dragul dar pe care macar nu l'au introdus intentionat :wink:

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 25 Oct 2005, 12:51

Todi compara ce se poate compara. Bass-ul exista de aproape 150 de ani in mai multe tari europene care au un biotop comparabil cu cel din Romania. In aceste tari prezenta lui nu a afectat ecosistemul. Si acum spune-mi si mie care e punctul comun cu crapul din Australia ? :roll:

bogdank
veteran
veteran

Mesaj de bogdank » 25 Oct 2005, 13:03

OK Tudor, rectific: americanii spun despre francezi ca ..... :lol:

Scrie răspuns