Articol pe rapitori.ro

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Borealis Fly
veteran
veteran

Articol pe rapitori.ro

Mesaj de Borealis Fly » 03 Aug 2004, 12:59

Articolul prezentat in aceasta saptamana pe prima pagina este o denumire noua la o metoda veche.

Montura este cea cunoscuta sub numele de Pather Noster. (poate nu este scris corect dar sunt sigur ca stiti la care ma refer)
Aceasta metoda se foloseste aici in Scandinavia de zeci si zeci de ani, atat la somon, pastrav de mare, pastrav, lipan, stiuca, salau mihaltz ...etc

Cu aceasta metoda si cu voblere plutitoare/oscilante/rotative este interzis sa pescuiesti pe multe din raurile din Suedia. Este pur si simplu prea efectiva pe rau. Printre pescarii ... pescari, este socotita "braconaj". Doar laponii mai folosesc metoda ... da ei pescuiesc de foame si trebuie sa prinda ca altfel mananca supa de buruieni.

Aici se folosesc niste tuburi de plastic ce au la unul din capete o buc de plumb si la capatul celalalt un vartej. Se pot fabrica acasa foarte simplu.
Cu aceasta montura se poate trece la folosirea mustelor ude. Foarte eficace la pastrav.

Metoda in Ro era cunoscuta de mine din anii 60 sub denumirea de "Betisor tirolez". :-)

Cel mai simplu faceti aceste betisoare din suruburi si cum spusesem tuburi de plastic. Avantajul este ca exista suruburi de toate dimensiunile si greutatile, iar ... in cazul in care le agatati pe fund sunt "ecologice" ... fierul e fier si rugineste cu timpul, pe cand plumbul otraveste apele.

Dupa cum spuneam, metoda veche cu o denumire noua. :roll:
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 13:08

Betisor tirolez sau "Hopa Mitica" :D
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

costica_fishing
veteran
veteran

Mesaj de costica_fishing » 03 Aug 2004, 13:18

E nu mi-o pot imagina, dar astept cu interes articolul.

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 13:24

Petru, problema este ca "bottom bouncer"-ul este TOTAL diferit de "betisorul tirolez".

La "bottom boncer" plumbul se toarna pe o sirma elastica, mustata ramasa se "tiriie" pe fundul apei provocind "saritura" plumbului peste obstacole, sau la tractiune se ridica si in coborire loveste fundul si "sare". De aici denumirea (bottom bouncer="recul" de pe fundul apei). De asemenea, este efectiv in mentinerea nalucii in exteriorul zonelor cu agataturi.

"Betisorul tirolez" se foloseste la prezentarea nalucilor (nimfe, muste ude, voblere mici) deasupra fundului sau la "ridicarea" cirligului cu momeala deasupra unui fund moale.

P.S. Corect este Pater Noster.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 03 Aug 2004, 13:53

Si ce se intampla cand acest "arc" patrunde intre doi bolovani si se intepeneste? :shock:

Muscatura secolului! :lol:
Glumesc si eu ... te inteleg perfect si stiam si eu ce inseamna cuvantul. Dar cum spuneam metoda este aceeasi cu mici ajustari. Asta mi se pare mie ciudat ca perfectioneaza o metoda stiuta de mult si ... hahaa, o metoda noua.

Autoruismul are un alt nume doar ca acum are GPS, calculator, fax, radio, antispin ...etc, etc ? NU!

Am pescuit cu ele si ca se fac acum unele cu "dichis" metoda este aceeasi.
Lansezi si prin jocul usor al varfului lansetei, salti lestarea firului peste obstacolele de pe fundul apei. Stii cum arata fundul o lasi sa se "intepeneasca" usor, sa poti sa il scoti, intre curent si bulboana. Cu un vobler mic plutitor ... pescuiesti ca la stationar. Daca se instaleaza un rapitor in bulboana, sau era acolo din inainte, pana la urma nu poate sa reziste tentatiei si "plezneste" voblerul de-i sare barbeta. :lol:

Cu betisorul Tirolez pescuiesti exact la fel, in ape de munte, pe funduri pietroase.

Cea mai raspandita metoda de pescuit la somon in Norvegia este aceasta dar cu rama de balegar, rosie, in zno cate 6-10 rame.

Chestia cu metode vechi si nume noi ... sa vezi la mustele artificiale ce balamuc este. De ex la cele de somon. A schimbat o monstra ... o nuanta este de ex. verde pe original si acum "dasteptu" i l-a schimbat in verde fluorescent ... TaTaaaa, ... se numeste altfel si in cel mai rau caz nici nu pomeneste de original si-i pune numle lui ca autor. Am cativa canadieni care ma urasc. Le-am demonstrat ca am dreptate si de ciuda mi-au scos articolul de pe site. Scandal.

Catre redactie - va trimit o poza cu "betisoare" de care vorbeam. Punetio pe server sa o putem vedea si dati linkul pe forum.
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 14:05

Petru:

Departe de mine gindul sa "ma bag" in zona mustelor artificiale! Sint un biet neofit acolo, pe cind tu esti o autoritate, cunoscuta si recunoscuta.

Apropo de "bottom bouncer", am avut ocazia sa pescuiesc in USA, cu unele "home made". Aveau vreo 40 de cm lungime, dar au dat rezultate excelente pe un lac care, efectiv, colcaia de smallmouth bass dar era plin de iarba.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 03 Aug 2004, 14:23

Weve:

Nici eu nu prea ma amestec dar cate o data parca nu prea ma pot abtine sa nu "ma bag". :)

Nu fac nici o critica la adresa autorului ci in general comentez ... mai ales "americanestile" astea care sunt cica noutati.
Poate ca totusi folosite in anumite cazuri aceste "saltatori" saltarete cu sarma de arc, ... :lol: sunt efective. Dar din nou ... metoda de pescuit este aceasi doar ca scula a fost perfectionata.

Sau poate crezi ca exagerz sau ma insel. Scanez acum cateva din "betisoarele" astea cu care pescuisem eu candva ... :-) Sa vedem daca cei din redactie vor sa bage pozele pe server sa le vedeti si voi.
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 14:30

Asa cum ai vazut, din tot ce se intimpla pe forumul asta, Dan e un tip "destupat" la cap. Asa ca trimite cu incredere "pozele". Nu te contrazic apropo de "tirolez", eu nu l-am folosit decit la pasnic, pe fundurile miloase.
Dar, daca stau sa ma gindesc, Tirolul este o regiune muntoasa, asa ca destinatia initiala era pastravul sau lipanul. Punctul in care nu sint de acord cu tine este cel cu "saritura". Nu vad cum un tub lestat la un capat poate "sari" la fel ca o sirma elastica. Poate ma lamuresti.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 03 Aug 2004, 14:48

Wevw:

Incerc sa te lamuresc.

Tubul de plastic ( furtun, teava, nu are importanta) este mai usor decat greutatea de la capat. Tinand varful batului ridicat curentul apei il forteaza in pozitie cat de cat verticala. "Piscandul" din varful batului il opresti, in principiu si forta curentului il rdica de pe fund.
Poti ... cum am facut si eu de fapt pe la inceputuri, ca mai tarziu m-am convins ca nu este necesar, sa etasenzi tubul la ambele capete perfect si atunci el v-a avea aer in el. Asta il face si mai "sensibil" in anumite cazuri, cand cat de cat greutatea de la capat este in limitele normalului.
De ce spun acest lucru? Pai am vazut, ... deci nu am pescuit cu ele, ca exista de 200g si de 300g. Cu ce bete le pescuiesc baiietii nu stiu. Sa nu mai spun ca trebuie ca raul sa aibe debit ca lumea ca altfel le bagi intre bolovani direct dupa lansare. (poate cateva sute m3 pe secunda)

Hai ca te-am ametit? :? ?
Ai intels cam cum este treaba? Nu ... mai incerc o data. Dar ai rabdare sa le vezi pe cele ce le-am scanat. Discutam dupa. :-)
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 14:58

Petru, ce-mi spui, stiu deja :lol: Ce nu inteleg e cum il faci sa sara de pe fund! La "bottom bouncer", il ridici printr-o miscare brusca a lansetei (ca la intepare), recuperezi doua ture de manivela si stopezi. Mustata aia de sub plumb loveste fundul si arunca plumbul si, implicit, naluca de inca 2-3 ori. "Tirolezul" cind a cazut, acolo ramine, cel mult ridica naluca de pe fund. Aici e diferenta!

Scrie răspuns