Articol pe rapitori.ro

Lista de discutii libera, pe teme de pescuit la rapitori sau aspecte colaterale.

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Ioan S.
veteran
veteran

Mesaj de Ioan S. » 03 Aug 2004, 15:00

Fratilor, lasati-o mai usor cu saritul ca efect al neregularitatilor asupra elementului elastic. Sunt intr-adevar niste salturi, dar viteza de deplasare este mica (mult mai mica decit daca ar avea loc in aer). Privind astfel, miscarea betisorului tirolez, de revenire la pozitia sa de "Hopa Mitica" (cind dispare forta de tractiune), nu difera prea mult.

Metoda imi place, sper sa fie si eficienta (la pestisor viu)

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 15:06

Ioane, sare, pe bune ca sare! Nu 2 metri, ca in aer, dar sare. Incearca si ai sa te lamuresti.
You can run, you can hide! But... you'll die tired!

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 03 Aug 2004, 15:18

Wave:

In functie de apa si de debitul ei folosesti si tu diverse greutati.
Deci este o chestie care necesita ceva experienta sa alegi greutatea in functie de curent. Prea mare/grea, ... se intampla exact cum spui tu. Se duce la fund si sansa sa se intepeneasca creste remarcabil.

Trebuie gasita o balanta intre viteza si volumul curentului si greutatea de la capatul betisorului. Ai sa vezi in imaginile trimise de mine lui Dan ca si eu le-am ciupit cu cleste pe unele ce erau de plumb, cand le ajustam pentru un curent mai slab.

De aceea ziceam eu de suruburi. Daca de ex, ai un tub/furtun de 4 mmm interior si folosesti suruburi de 5 de diferite lungimi, i-ti poti echilibra toata montura in functie de necesitati. (pur si simplu le fortezi cu putina saliva pe interiorul furtunului de plstic moale si le insurubezi in in el)

Metoda de pescuit cu ele este exact cum spui tu. "Intepi" eu am zis "ciupesti" ... dar ma refeream la aceasi miscare a batului. Dar daca vorbim de betisoare tiroleze pentru ape scazute de vara la munte, miscarea din bat este doar din varf.
Ultima oară modificat 03 Aug 2004, 15:35 de către Borealis Fly, modificat 1 dată în total.
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 15:24

Aha, incep sa inteleg..Trebuie sa incerc pe apa, atunci ma lamuresc definitiv. Multam pentru informatii!

danr
Site Admin
Site Admin

Mesaj de danr » 03 Aug 2004, 15:36

pozele despre care vorbea Petru

Poza 1
Imagine

Poza 2
Imagine

Poza 3
Imagine

Poza 4
Imagine

Poza 5
Imagine

Michael
Moderator
Moderator

Mesaj de Michael » 03 Aug 2004, 15:41

Cta inventivitate...trebuie sa fii un pic si instalator sa creezi asa ceva :lol:
Niste fitinguri,cuple rapide,etc...
Michael va recomanda Regulamentul forumului

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 03 Aug 2004, 15:45

Perfect Dane!
Merci.

No ... Wave ... :-)

Poza 1 - sunt de cumparat.
Poza 2 - sunt "facaturi" de alti si gasite de mine
Poza 3 - sunt facute de mine
Poza 4 - un vartej folosit la montura in sine
Poza 5 - vorbisem de pescuitul la Buldo si ziceam de o pluta buldo facuta din lemn si vopsita. (deci aceasta poza nu are nimic cu discutia noastra despre "betisoare Tiroleze".

Dimesiunile reale sunt cu cativa mm mai mari (2-3) decat cum le vedeti in poze.
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 15:53

Totul e clar, mai putin pluta buldo verde. Seamana mai mult cu o bombette (sau sbirulino) decit cu un buldo. Singura diferenta este ca la marea majoritate a bombette-lor firul trece prin centrul plutei, la asta a ta e intrerupt.

Borealis Fly
veteran
veteran

Mesaj de Borealis Fly » 03 Aug 2004, 16:06

Wave:

Ai dreptate seaman cu bombetele ... dar asta este o bucata de lemn de brad croita la aceasta dimensiune si forma, ... gaura prin mijloc, ... sarma de alama cu doua ochiuri rasucite si la una din ele au pus un vartej pentru a nu rasucii firul principal la recuperare.
Singura diferenta intre asta de lemn si cea buldo de plastic este, ca la cea din urma ai posibilitatea sa reglezi greutatea initiala.

Dar am lansat cu asta verde la 50-70 m fara problema. Dupa catva timp mai suge si asta apa si se mai ingreuneaza. Dar de functionat functioneaza ireprosabil. Am folosito tot pe vremuri cand mergeam la curcubeu de crescatorie cu Powerbait si mai stiu ce alte minuni. (raculeti si fasii de scrumbie) Dar mai dadeam cu asta verde la muste uscate.
Mai ales imitatii de bondari si viespi. Le plac curcubeilor ... insectele ce "pisca". :lol:
Fir intins!
Borealis F

Wavedancer
veteran
veteran

Mesaj de Wavedancer » 03 Aug 2004, 16:11

Principial, mare diferenta intre buldo si bombette nu este. Exceptind greutatea initiala "reglabila", asa cum spui tu.
Apropo de a ta, de ce n-o dai cu un lac mat sau chiar cu rasina epoxi, daca "suge" apa?

Scrie răspuns