Rosia Montana,cianurile si Basescu

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Mesaj de deltaic » 20 Sep 2011, 19:50

Greenpeace : "Cand veti otravi ultima apa,cand veti taia ultimul copac,cand veti omora ultimul peste,va veti da seama ca nu puteti manca bani".Nu stiu daca am retinut-o exact,dar cam asta era ideea. Personal nu cred ca amenzile rezolva in totalitate aceste probleme. Frica de sanctiuni poate stopa actiunile,sau cel putin poate da de gandit ,celor ce agreseaza mediul.In fragilitatea ecosistemelor din timpurile noastre ,un dezastru ecologic poate deveni ireversibil.

Avatar utilizator
anem
veteran
veteran
Mesaje: 3046
Membru din: 30 Mar 2006, 11:54
Localitate: carpi

Mesaj de anem » 20 Sep 2011, 20:49

superba zicala si cat se poate de adevarata din pacate ... atat ca respectiva chestie le-a fost spusa americanilor de catre amerindieni in timpul marii revolutii industriale de prin state ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 20 Sep 2011, 23:00

rine scrie:
sper ca apreciezi interesul si rabdarea acordata megapostarii tale :lol:
miky scrie:...aici e vorba despre folosirea cianurilor, a caror actiune este rapida devastatoare, dar trecatoare ! Adica nu lasa urme care nu mai permit viata zeci de ani ! Omoara pe loc, tot ce iese in cale...
mah,si cu cianurile astea ..nu-i chiar asa.
rine,
sunt mut de admiratie si plin de recunostinta ca ai avut o asemenea rabdare ! :lol:
Cand am vazut ce-a iesit, nici eu n-am avut rabdare sa ma recitesc,... da' postase Tavi (o crezut probabil ca iar trebe sa atacam in haita :lol: ) si n-am mai apucat s-o scurtez :D
in alta ordine de idei:
ce nu-i chiar asa, cu cianurile astea ? adica am gresit ceva ? Intreb pentru ca desi greseala e umana, m-am recitit (partea asta :D) si io zic ca n-am zis prostii, bazandu-ma si pe faptul ca, prin natura meseriei, am lucrat direct cu cianuri (de sodiu si de potasiu), timp de 10 ani !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Sep 2011, 05:33

Perfect de acord cu ce zicea deltaic..
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 21 Sep 2011, 06:52

@ miky.dupa 10 ani de lucru cu cianura inca mai ...postezi? :lol:

la ce stiu majoritatea despre substanta asta trebuia sa fii mort in secunda doi.
asta vroiam sa subliniez ca ,nu trebuie sa se panicheze lumea.
nah ..cand aud oamenii de cianura ....

Avatar utilizator
Tavi
veteran
veteran
Mesaje: 5834
Membru din: 22 Ian 2005, 17:13
Localitate: Sibiu

Mesaj de Tavi » 21 Sep 2011, 06:53

miky scrie: am lucrat direct cu cianuri (de sodiu si de potasiu), timp de 10 ani !
deci si tu distrugi mediul 8) :D
rine scrie: pot sa spun ca daca fumezi in timpul manipularii ,tigarea e dulce :lol:
Si tu!
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Mesaj de semlecangheorghe » 21 Sep 2011, 07:17

rine scrie:@ miky.dupa 10 ani de lucru cu cianura inca mai ...postezi? :lol:

la ce stiu majoritatea despre substanta asta trebuia sa fii mort in secunda doi.
asta vroiam sa subliniez ca ,nu trebuie sa se panicheze lumea.
nah ..cand aud oamenii de cianura ....


Ei spun ca „impactul asupra mediului va fi minim„Deci ,va exista un impact.Ceea ce ei percep drept ”minim”,cum va fi perceput de noi??
Sint otravuri care ucid instant si otravuri care ucid in timp..Cianura asta cum e??Daca te expui la doze mici,ai de suferit??Dar animalele,plantele,care se expun la cantitati mici?

Si ce se intimpla in cazul accidentelor?????Daca se deverseaza accidental,doar mor pestii atinsi de viitura ,si gata??In pinza de apa freatica nu exista riscul sa ajunga?
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 21 Sep 2011, 08:44

Tavi scrie: deci si tu distrugi mediul 8)
Negativ domnu Tavi ! 8)
am lucrat cu cianuri in domeniul Galvanotehnicii, in mod concret intre 1984 si pana in 1990, dupa care intre anii 1995-1999 m-am ocupat de inlocuirea proceselor tehnologice cianurice, cu altele mai ecologice in 2 intreprinderi sibiene cunoscute, si de tratarea si neutralizarea apelor reziduale cianurice ramase in urma acestor procese, fiind unul dintre putinii autorizati prin zona la vremea respectiva pentru astfel de actiuni ! 8)


Gigi, raspunsul la intrebarile tale este unul mai lung si vreau sa evit o noua postare kilometrica, dar iti spun ce stiu ! Eventual o sa-l impart in fragmente:

Cianurile sunt substante toxice cu efect rapid pentru tot ce inseamna viata ! Ele actioneaza numai prin contact direct cu vietatile, deci sunt periculoase atata vreme cat raman prezente in mediul respectiv (acvatic sau sol - in aer nu ! ) Din punctul asta de vedere, negrul de fum de la Carbosin Copsa Mica (de exemplu), sau concentratiile de Pb si alte metale grele emanate de fosta IMMN Copsa Mica au efecte mult mai mari in timp asupra mediului inconjurator !
Asupra concentratiilor letale exista diverse afirmatii si calcule, depinde cine le face (ca si la studiul de impact):
De pilda, anumite studii medicale afirma ca 200-300 mg de cianura ar fi doza letala la om, pe cand un document, al celor de la "Romania fara cianuri", afirma ca doza letala la om este de 1mg / kg corp, adica la un om sanatos de 90-100 kile (in viu :lol:) ar fi suficiente 100 mg !
Ce e sigur, este ca pentru pesti ,concentratiile letale in apa sunt de ordinul microgramelor/litru apa (sau parti pe milion), in timp ce la animale mari, pasari mamifere, dozele cresc pana la miligrame pe litru !
Efectul de otravire al cianurilor se manifesta prin inhalare, ingurgitare, in unele situatii si prin absorbtie prin piele (acolo unde cianurile se transforma rapid in acid cianhidric), acest lucru ducand la o sufocare, sau asa ceva, ionul CN, instaladu-se in sange si impiedicandu-l sa transporte oxigenul catre organele vitale !
La plante, nu stiu cum se manifesta si cat de otravitoare sunt cianurile !
Revin !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 21 Sep 2011, 09:19

In primul rand tot ce zic aici trebe luat ca parere personala ! Pe alocuri pot sa ma insel, sau sa o dau chiar de gard :lol: , nefiind indeajuns documentat sau informat !

ca si impact minim !
In cazul atelierelor de galvanizare, cantitatile de cianuri folosite (sute de kile anual - adica mici), pot fi gestionate astfel incat sa nu aiba nici un efect negativ pentru mediu ! Apele si namolurile cianurice rezultate, sunt stocate si tratate in bazine decantoare de obicei izolate ermetic, sau betonate, ulterior tratarii apele deversate putand fi pastrate in parametri normativi !
La cantitati mari ( de ordinul sute de mii de tone de steril cianuric, care se aduna in zeci de ani de functionare) in exploatari de genul celei de la Rosia Montana, ... nu stiu, e discutabil ! Pe de-o parte nu pot decat sa sper ca si acolo se iau masuri de ermetizare, pe de alta parte acolo cred ca foarte mult vor conta elementele si masurile de siguranta si de prevenire a accidentelor ! La acest capitol habar n-am , dar pot iarasi sa sper ca tehnologiile de securitate in anul 2011 sunt superioare celor din exploatarile vechi pornite in anii ceausisti !
tot la acest capitol mai degraba as vedea pericolul in componenta umana, adica in respectarea stricta a termenelor de revizii, reparatii, intretinere, pentru care n-as baga mana in foc, acestea necesitand si ele costuri mari, pe care de multe ori, din inconstienta cei care exploateaza uita sa le faca, sperand ca fac economii in felul asta !
referitor la panza freatica, nu cred ca e un pericol !
In mod normal, studiul de mediu si impact exact asta face, masuratori, si in baza lui se stabileste amplasarea acumularii de steril cianuric in zona unde panza freatica este la cea mai mare adancime, sau ma rog, la o adancime de siguranta !
Deci concret, cred ca pe tema pericolului poluarii cu cianuri, cel mai mare pericol il prezinta accidentele iar in cazul acestora, poluarea va fi una de suprafata !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 21 Sep 2011, 09:39

In privinta remanentei poluarii in cazul unui accident,... ma repet nu stiu !
Pot doar sa presupun !
Precis cei interesati in exploatare vor minimaliza, si vor zice ca dupa ce trece viitura perioada de refacere este scurta, iar adversarii vor spune ca efectele sunt ireparabile pentru multa vreme ! :lol:
Eu cred ca depinde de cat de repede apa spala depunerile ramase in urma viiturii,... nu stiu daca nu cumva exista si ceva metode de tratare a acestora loco...
cert este ca grosul se va duce cu viitura si omoara tot ce-i viu in cale !
depuneri pe fundul albiei vor fi care vor mai emana in apa cianuri un timp, dar aici depinde de debitul apei de viteza acesteia si de puterea de spalare !

Ca un exemplu, pot sa spun ca intr-unul din atelierele de galvanizare de unde m-am ocupat cu eliminarea cianurilor, asa cum am zis mai devreme, dupa cca 5 ani de folosinta a unui procedeu nou, necianuric, in analizele de laborator luate din decantorul de ape uzate inca ieseau prezente cianuri (in limite foarte mici) din peretii de beton impregnati ai decantorului ! Da, dar acest decantor stocase ape cianurice timp de peste 40 ani !
in privinta albiei raurilor, si a viiturilor in caz de accident, timpul cred ca este prea scurt pentru a se impregna remanent in solul de pe fundul apei ! Nu pot sa jur, dar asa cred !
Deci dupa mine, daca viata e lasata singura sa se refaca in zona, vor fi nevoie de 10 poate 15 ani sa revina la ce a fost ! Cu ajutorul omului, prin repopulari, cred ca dupa mai putin de 3 ani apa respectiva ar putea tine iarasi viata ! Sunt doar presupuneri, ma repet !
Nu stiu daca a ramas ceva la care nu am raspuns !
Ce mai cred eu ? mai cred ca in mod evident, pe locul acumularii, adica pe o raza de X metri, pe maluri, ...peisajul va fi ca pe luna, atat timp cat acumularea aia va exista ! Dar fara accident nu se va extinde aspectul selenar, mai mult decat e imprejmuirea !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Scrie răspuns