Rosia Montana,cianurile si Basescu

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
ranga
veteran
veteran
Mesaje: 2578
Membru din: 17 Aug 2010, 11:57

Mesaj de ranga » 20 Sep 2011, 15:43

HellRAISER scrie:si mineri urla ca vor de lucru....fara sa inteleaga defapt ce pierdem noi ca si tara.
pana sa apara canadienii , nu mai urlau....
tara e pierduta deja...nu mai avem nimic. intr-o buna zi , o sa pierdem si dreptul de navigare pe Dunare. va trebui sa platim strainilor pentru acest "beneficiu".

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 20 Sep 2011, 15:51

dar daca incepeam noi romanii exploatarea , cu indolenta care ne caracterizeaza, daca incepeam noi asa mai primitiv ,cu riscuri majore ca deh suntem saraci tehnica cu-cu ,mai zicea cineva ceva?
sau e si un sentiment patriotic, la mijloc, neconstientizat ? :roll:

Avatar utilizator
Hell
veteran
veteran
Mesaje: 3531
Membru din: 13 Feb 2007, 18:24
Localitate: Sparta
Contact:

Mesaj de Hell » 20 Sep 2011, 15:53

rine scrie:dar daca incepeam noi romanii exploatarea , cu indolenta care ne caracterizeaza, daca incepeam noi asa mai primitiv ,cu riscuri majore ca deh suntem saraci tehnica cu-cu ,mai zicea cineva ceva?
sau e si un sentiment patriotic, la mijloc, neconstientizat ? :roll:
noi ne-am pierdut dreptul de a exploata aur...cand am inchis ultima mina....tocmai de aia au venit canadienii

Avatar utilizator
semlecangheorghe
veteran
veteran
Mesaje: 9544
Membru din: 04 Mai 2009, 07:05
Localitate: Arad

Mesaj de semlecangheorghe » 20 Sep 2011, 15:54

Mie personal imi este de efectul cianurilor in apa.Nu de aur...ala ajunge oriunde numai in scoli,spitale etc,nu..Cei care au prins Crisul otravit periodic de minele de la Brad ,poate isi amintesc cum era..Eu eram pustan pe atunci..Muresul era poluat de la combinatul chimic...Zau ca n-as vrea sa vad din nou,cite o ”viitura„ de aia cu crapi cit masa ,somni,si covoare de albitura,plutind cu burtile in sus...
Si-Gi Lures wobblers&more..

.

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 20 Sep 2011, 16:05

HellRAISER scrie: noi ne-am pierdut dreptul de a exploata aur...cand am inchis ultima mina....tocmai de aia au venit canadienii
noi nu avem dreptul de a marca aur :wink:
e alceva. ni-l marcheaza bulgarii ca nu mai puteam pune sigla BNR.

de exploatat nu te retine nimeni. e vorba de costuri. iar gramul de aur scos de noi ar cam costa. ca si carbunele. pe noi ne cota prin '95 3 lei kg autohton si de calitate inferioara iar ala polonez si mai bun 1 leu.
cam astea-s calculele.
ce ne ramane noua din rosia montana,cica aproape dubleaza rezervele nationale.pe cand daca nu-l scoatem ,cu ce avem noi acum in tezaur nu prea rezistam daca mai tine mult situatia mondiala actuala.ca asa cum functioneaza economia romaneasca stim cu totii :cry:

SVF
veteran
veteran
Mesaje: 4144
Membru din: 15 Mar 2006, 21:05

Mesaj de SVF » 20 Sep 2011, 16:06

semlecangheorghe scrie:.Eu eram pustan pe atunci..Muresul era poluat de la combinatul chimic...Zau ca n-as vrea sa vad din nou,cite o �viitura� de aia cu crapi cit masa ,somni,si covoare de albitura,plutind cu burtile in sus...
Da Gigi,dar pe vremea aia unii stateau inghesuitzi in doi sacutzi de pele asteptand prilejul sa iasa la lumina.N-au de unde stii.. :lol: :lol:Una peste alta,la ora actuala eu cred ca e nevoie de aurul ala .Si da cum zice Rine,cat mai repede.

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 20 Sep 2011, 16:12

da cu oltul? cand au fost probleme la govora? nu tot asa era? strangeau pestele soldatii, ca era "brau" de peste mort ,lat de un metru la mal.cu basculantele il carau sa-l ingroape sau sa-l incinereze.

dar sper ca asta se intampla atunci in vremurile alea cand nah ..stiti si unii dintre voi cum era :lol: :lol:

Avatar utilizator
miky
veteran
veteran
Mesaje: 1461
Membru din: 08 Iul 2005, 15:50
Localitate: sibiu

Mesaj de miky » 20 Sep 2011, 17:52

In ciuda polemicii avute in paginile acestui topic, nu sunt un sustinator al proiectului Rosia Montana, si nici nu mi-e indiferent (pa persoana fizica :lol: )
Nu agreez acest proiect din motive de lipsa de incredere !

1 - Nu am incredere in procedeu (despre care nu stiu nimic), prin prisma experientelor noastre tehnologice anterioare; Pot doar sa sper ca tehnologia anilor 2011 este superioara tehnologiilor corespondente din anii 70-80, dar probe si certitudini nu am !

2 - Nu am incredere in elementele de siguranta in exploatare, pot doar sa sper ca acestea, la nivelul anilor 2011-2020, sunt net superioare celor din anii 70-80, dar nu am date si elemente de comparatie ! Pot sa sper doar ca normele UE sunt mult mai severe astazi decat erau normele Romaniei atunci, sau chiar ale statelor Europei de atunci ! Si ca se vor aplica aceste norme !

3 - Nu am incredere in initiatorii acestui proiect, in speta acuz partea romana care a dat girul initierii acestui proiect; Prin partea romana, inteleg exponentii clasei politice de la noi, din ultimii 20 ani, de orice culoare, care imi provoaca aceeasi scarba (unitar distribuita asupra lor) si ma incarca de dispret fata de politicianul roman ! Scarba si dispretul le pot proba, dar nu cred ca ajuta in cazul Rosia Montana ! :lol:

4 - Proiectul rosia Montana este un proiect politic, destinat baietilor destepti ! Nu am incredere in clasa politica care vrea sa-l gestioneze pentru ca pana acum nu au oferit nici macar un simplu exemplu de gandire si actiune in interesul national ! Politica noastra se face pe genunchi, pe la colturi, dupa ureche, fara cel mai mic sentiment de responsabilitate ! E parerea mea, care-mi genereaza neincrederea ! daca trebe sa probez, nu pot !

5 - nu in ultimul rand nu am incredere in mult discutatul aici studiu de mediu si impact ! De obicei aceste studii (asta stiu sigur, din proprie experienta :mrgreen: ) sunt obligatorii si trebuie platite de cel interesat in investitie ! Sunt foarte scumpe si intotdeauna concluzia lor e favorabila investitiei (altfel nu plateste nimeni, ca nu-i prost :twisted: ) ! Deci nu am incredere in obiectivitatea acelui studiu deja facut ! Dar nu pot face dovada ca e asa !

E utopic sa ma gandesc ca la nivel de persoana fizica, sau de asociatie mica, sau chiar de federatie mare daca vreti voi, isi poate permite cineva cheltuiala cu un studiu d-asta, facut obiectiv, de specialisti de aceeasi talie cu cei folositi la justificarea investitiei ! Plus ca la un studiu obiectiv, ... nu poti sti dinainte daca rezultatul nu coincide cu cel al studiului initial !
Poate ca primul e facut bine ! Teoretic ! Poate ca elementele de siguranta in exploatare sunt bune la nivelul tehnologic 2011 !
Sa nu uitam ca aici nu vorbim de un combinat chimic sau de metale neferoase care scoate continuu pe furnale niste noxe care otravesc continuu ! aici e vorba despre folosirea cianurilor, a caror actiune este rapida devastatoare, dar trecatoare ! Adica nu lasa urme care nu mai permit viata zeci de ani ! Omoara pe loc, tot ce iese in cale, dupa care unda trece, si daca bagi ceva viu acolo, ... traieste ! deci pericolul cel mare este cel al accidentelor ! la asta conteaza masurile de siguranta !
La centralele nucleare problema se pune la fel, riscul cel mare e de accident, si totusi Europa e plina de Centrale Nucleare !... cu toate ca combustibilul nuclear este mult mai periculos in timp decat cianura pe care daca o bei azi, esti mort :lol: , insa maine cel care se naste in acelasi loc poate fi sanatos tun !

6 - componenta sociala, locuri de munca, dezvoltare, fericire si happyness in zona, bla, bla ... le percep ca pe minciuni electorale, pe adevaruri mici umflate tare, promisiuni desarte cu care suntem obisnuiti - dar nu pot avea o imagine reala a dimesiunii acestora si nu pot spune ca sunt egale cu zero !

Deci din toate aceste motive si inca altele, nu am incredere si nu agreez acest proiect ! De la neincredere si pana la a lua o pozitie publica transanta e cale lunga ! Nu pot proba nimic, pentru ca nu stiu, nu am acces la documente si documetatie si nu am resursele financiare necesare !
In plus imi lipseste motivatia, pentru ca spiritul civic, manifestat dupa orele de munca nu e o motivatie destul de solida ... pentru mine !
Si chiar daca deranjeaza spiritul civic al lui gigi (si poate al altora), se pare ca e valabil si pentru colegii mei de club !
Asta e ! Asociatia noastra (adica clubul), e asa cum e, si nu si-a propus sa ia pozitie oficiala in problema Rosia Montana, si nici sa fie varf de lance in a coagula adunarea tuturor organizatiilor din Romania intr-o vointa comuna !
Poate sustine insa, daca e nevoie, la nivelul posibilitatilor clubului, orice demers in directia asta, facut de alte organizatii, mai bine si mai profi decat ceea ce am putea face noi de unii singuri !
La fel cum o putem face oricare dintre noi cei de aici, pe persoana fizica, bineinteles, dupa puteri !
Putea fi evitata si polemica, insa abordarea prin generalizare si morala facuta din fotoliu,... e totusi populista ! Se intampla si la case mai mari ! :wink:
Ca sa fiu sincer, cred ca Rosia Montana e o batalie pierduta, daca acolo sus, niste "interese" mari nu se impiedica de alte interese la fel de mari sau ma rog ,.. cu "oo" la fel de mari ! :lol:
Solutia, nu neaparat pentru Rosia Montana. ci pentru a se salva ce se mai poate, cred ca ar fi o reorientare strategica de ansamblu a politicii romanesti de dezvoltare economica, dinspre exploatare resurse naturale, catre turism la greu in toate formele sale ! Romania ar putea fi oricand, o Slovenie la nivel Macro !
Pentru asta insa e necesara o vointa politica care nu pe forumuri se naste !
Si dupa cum vedem, nici prin budoarul lu' Lenuta !
nu e suficient ca tu sa fii norocos...mai trebuie musai ca ceilalti sa nu fie !!!...
http://musca13.ro/home/

Avatar utilizator
Tavi
veteran
veteran
Mesaje: 5834
Membru din: 22 Ian 2005, 17:13
Localitate: Sibiu

Mesaj de Tavi » 20 Sep 2011, 18:20

Daca tot se discuta si serios pe tema asta...cu mentiunea ca habar n-am daca nu cumva sunt deja discutate le zic totusi
ce a putea face ONG-urile? ar putea face anumite presiuni pentru:
1. Obligarea RMCG sa prezinte scrisori de garantie bancara sau polite de asigurare ce pot fi executate pentru a le lua banii in caz de accident ce se lasa cu deversari de cianuri
Chestiile astea sunt scumpe, si sunt si mai scumpe daca ajung sa fie executate. Astea ar avea doua avantaje:
pe de o parte daca e sa se produca dezastrul macar se incaseaza niste sume de bani cu titlu de despagubire
pe de alta parte RMCG nu va avea interesul sa se execute acele instrumente financiare si va fi interesata sa se asigure ca riscul de accident va fi mic. Aici vor fi co-interesati si cei care emit aceste instrumente, ca nici aia nu au chef sa fie pusi la plata...
2. Renaturarea zonei...inteleg ca RMCG se obliga sa investeasca ceva bani in renaturare dupa ce termina exploatarea. Firmele au prostul obicei sa mai dea faliment, sa intre in insolventa.. tocmai cand sa scoata banii de renaturare...Si aici ar fi nevoie de asemenea garantii bancare sau alte instrumente similare de valoare apropiata de sumele prevazute pentru refacerea zonei.
Astea sunt cel putin doua puncte unde ONG-urile ar putea avea un cuvant pertinent de spus .. si ar mai avea pe partea de monitorizare a mediului in timpul derularii proiectului, si daca are cineva chef sa se documenteze se mai gasesc si alte cai de actiune...
In general pot pune presiune pe factorii de decizie a.i. acest proiect sa se deruleze cat se poate de sigur si pentru a "ciupi" cat mai mult din el.
Pentru ca daca-si propun oprirea unui proiect in valoare de MILIARDE de dolari, din care multe sute de milioane deja cheltuiti... mai ales daca e vorba de asociatii de pescari traiesc din vandut permise in urma campaniilor media din ianuarie...ma cam pufneste rasul. :D
Proiectul asta se va face intr-un fel sau altul, sunt gata sa pun pariu :P
I count stuff all day at work, why would I do that when I am fishing?
Musca 13

rine
veteran
veteran
Mesaje: 2820
Membru din: 25 Apr 2009, 21:29

Mesaj de rine » 20 Sep 2011, 19:39

miky scrie: aici e vorba despre folosirea cianurilor, a caror actiune este rapida devastatoare, dar trecatoare ! Adica nu lasa urme care nu mai permit viata zeci de ani ! Omoara pe loc, tot ce iese in cale
mah,si cu cianurile astea ..nu-i chiar asa. am avut contact destul de mult cu aia de cupru si de potasiu.se foloseau la baile galvanice de cuprare .
aia se sodiu se foloseste la calirea ( defapt cementarea) pilelor ,dupa danturare .procesul este foarte bun si nemtii Il folosesc si acum .cianura se prezinta ca un praf, pana o faci solutie si in afara de mirosul si gustul specific pot sa spun ca daca fumezi in timpul manipularii ,tigarea e dulce :lol:

p.s.sper ca apreciezi interesul si rabdarea acordata megapostarii tale :lol:

Scrie răspuns