AdarMarian scrie: Pe de alta parte intens reamintitele accidente cu cianuri de la Borsa, pe Viseu si Tisa, cel de la Baia Mare(2000, 2005, 2007), s-au produs in conditiile unor iazuri vechi, care-si depasisera cu mult durata de exploatare, neintretinute, nesupravegheate...
exact ce spuneam mai devreme !
Pe considerentul asta, cred ca pericolul nr. 1 tine mai mult de componenta umana, decat de proiectare si executie !
si cand zic de componenta umana nu ma refer la riscul asumat, ci la lipsa de responsabilitate si inconstienta !
Orice constructie, atata timp cat exploatarea ei implica vehicularea si acumularea sau stocarea de substante chimice agresive, este supusa in timp unei degradari datorata actiunilor corozive !
In aceste situatii, pe langa masurile anticorozive luate prin proiectare si executie, sunt esentiale respectarea cu strictete a reviziilor, reparatiilor, intretinerii constructiei respective, precum si respectarea in exploatare a duratei de viata pentru care a fost proiectata constructia !
tendinta de a lungi pelteaua fortand exploatarea, peste durata proiectata, sau nealocandu-i timpul si investitia necesare reviziilor si reparatiilor (lucruri obisnuite pe la noi) sunt calea sigura spre dezastre !
daca cei care vor exploata efectiv (adica vor munci acolo) ar fi nemti, sau japonezi, ... as fi mai linistit, cand insa ma gandesc ca vor fi romanasi de-ai nostri, proveniti din disponibilizari si inchideri de intreprinderi si mine vechi comuniste ,.. zau ca am o ingrijorare !
La Fukushima, au cedat alea pentru ca a fost cutremurul mai mare decat a fost proiectata constructia ... La noi un cutremur de amplitudinea aluia ar fi facut pajiste peste toata Romania !
Componenta umana,... e o veriga slaba !
De fapt ce zic io ? la noi componenta umana e veriga slaba in toate domeniile ! de la presedinte (inclusiv

) in jos !
