Celor ce se simt atinsi:
Eu nu am facut referire la nici un comentariu al forumistilor sub o forma aroganta. Atat timp cat eu nu o fac nu-mi doresc ca nimeni sa-mi trateze cu aroganta sau cinism interventiile mele.
Celor ce discuta in mod serios acest subiect:
Referitor la calitate, performanta si pret.
Aceasta tema este o tema frecventa printre toti pescarii amatori, indiferent de tara si putere de cumparare.
Dupa ce am vehiculat cam 5-6000 de euro pe bete si mulinete si am luat tepe "americane" ... de ex. am facut parte, involuntar din trupa de cobai, cuparand firma si nu batul, ... am ajuns la concluzia ca se pot
construii si de europeni bete bune de pescuit. Cel putin pentru pescuitul pe care eu il practic. Ce marca au ... nu are importanta.
Atentie am scris "construii" si nu produce. Ca sunt produse pe alte piete unde cheltuielile de productie sunt mult mai mici este o alta poveste.
Pana si o parte din marile firme isi produc betele pe piete cu mana de lucru ieftina si legi de protectie a muncitorilor si a mediului ... inexistente.
A cumpara o scula inseamna mult mai mult decat unii vor sa o admita.
De geaba discutam aspectele multiple pe care o achizitie o implica, ca cei ce sunt convinsi ca pretul este hotarator tot nu se vor lasa convinsi de altceva ... pana cand nu se vor lamurii singuri pe buzunarul propriu si cand vor vedea ca locul de munca propriu, ... de luni s-a mutat la o firma de consultanta in India.
Un bat de pescuit ce este cumparat pentru calitati ce sunt enumerate intr-o lista de 10+ puncte nu ar trebuii achitat pana cand el nu poate fi probat live. Dar ca sa poti sa-l probezi trebuie sa ai o experienta suficienta si "obiecte" la care sa-l compari. Majoritatea betelor cumparate sunt cumparate pe parerile altora.
La un bat cu calitati deosebite si la firme cu ceva traditie, la majoritatea betelor pretul este cat de cat la un nivel real, ... de piata. Ca pot exista mici diferente de pret intre tari ... este o chestie ce nu poate fii impiedicata. Dar diferentele nu sunt de 100%. (exista si exceptii)
Cat despre scule facute in China ...

... am vazut si bune si sub ori ce critica. Eu m-am decis de mult sa nu cumpar copii. Incerc sa ma conformez. Dar ca altii fac altfel nu ma amestec.
Insa cand vorbim la modul general ... normal ca-mi dau cu parerea.
Decat sa cumpar 10 copii mai bine i-mi cumpar un original. De ce? Prea complicat pentru a fi discutat pe un forum.
Dar ca sunt la modul general un propagandist al produselor europene in hobyul nostru ... sunt si am sa fiu. Am tot dreptul sa fiu si cui nu-i convine poate sa comenteze constructiv.
Am intors pe toate fetele acest aspect si inainte sa ma decid am cugetat si cu portofelul si cu simturile. Nu discut aspectul de castig facut de unii. Nu fac nimic ilegal. Nu baga mana in buzunarul pescarilor.
Dar un lucru este clar ... atata timp cat vom cumpara american, banii nostrii vor ajunge acolo si vor crea americanilor locuri de munca ... si posibilitatea de a construii ceva autohton nici nu poate fi luata in discutie.
Domnilor ...

... nu vreti sa intrati in EU?