Din pacate nu pot sa ma abtin si intervin si eu in discutie.Iubesc pescuitul de mic,el fiind acela ce mi-a facut vacantele la mine la tara superplacute. Si pescuitul meu incepand de la cel cu un cos de nuiele(cel in care tinea mama mea rufele era cel mai bun) in care prindeam porcusori si alt maruntis pe un mic parau,ata de canepa de care legam un ac cu gamalie transformat si in care puneam mustele vanate ca sa prind niste obleti la barajul de la moara si tot asa .....pana la pescuitul pe care am norocul sa-l practic aici.
Iubesc tot ce tine de pescuit si mai ales de cel cat de cat dinamic.Am trecut si prin pescuitul de concurs(stationar,cu muste artificiale)tocmai pt. ca imi placea si imi place pescuitul.
Niciodata nu am considerat ca un fel de pescuit e superior altuia,doar ca la orice fel de pescuit ai satisfactii direct proportionale cu priceperea ta ca pescar.
De aceea mi se pare ciudat ca cineva sa spuna ca pescuit e numai ce face el(sau ei) si intr-un fel sa se proclame superior.
Da superior poate fi un pescar care in majoritatea cazurilor,la un stil de pescuit prinde mai multi pesti decat ceilalti,are o atitudine civilizata fata de pesti,natura si ceilalti pescari si nu-si prezinta el aceasta superioritate ci lasa ca aceasta sa iasa singura la iveala si face ca ceilalti sa se intrebe oare de ce "x" prinde intodeauna mai mult.
Personal pot spune ca cele mai mari satisfactii le am la pescuitul cu muste artificiale apoi la cel cu alte artificiale decat mustele(spinning)urmand pescuitul pestilor asa zis pasnici.Dar la orice fel de pescuit am satisfactii mai mari sau mai mici.
Prezentarea celor de mai sus insa nu-mi da dreptul mie sa declar ca un stil sau altul de pescuit e superior,doar pot spune ca mie imi place mai mult un anumit fel de pescuit.
Poate ca multi pescari de la ses ar avea placerea sa pescuiasca sa zicem la muste artificiale la pastrav si lipan,dar timpul ,costul si distantele ii limiteaza aceasta placere.
Aici la mine e atata crap,il gasesc pe cel mai mic parau ce trece in apropierea casei mele,nemaivorbind de lacuri si rauri mai mari.Si totusi pescuiesc de f.f. putine ori la crap preferand sa conduc dus -intors 4 ore pt.a prinde cativa white bass sau pesti de apa sarata la jig,vobler,rotativa,oscilanta ,streamers.
Si cu tote ca pescuiesc atat de putin la crap citesc orice apare scris in legatura cu pescuitul acestuia,cum la fel fac referitor si la alti pesti incercand sa-mi imbogatesc cunostintele acumulate.
Respect toti pescarii de crap,dar personal nu ma pot vedea in situatia sa arunc kg. de boilies,sa plantez vreo patru bete si sa astept pana crapul vine sau nu vine sa verifice retetele folosite de mine,sa se auto intepe,iar eu bucuros dupa cele "n"-spe beri baute in sanatatea crapului, la auzul semnalizatorului acustic sa ma reped la bete si daca am noroc sa scot crapul ...
De asemenea pt. mine nu se cheama pescuit,pescuitul la trena la rapitor,e cam acelas lucru ca si cand ai intinde un pripon cu mai multe
carlige si dupa un timp te-ai duce sa verifici ce s-a agatat.
Asta nu inseamna ca nu respect pe cei ce practica aceste pescuituri si ca eu pescuind altfel sunt superior,inseamna doar ca nu sunt pe gustul meu si cum despre gusturi nu se disputa.....
De cate ori merg la pescuit am in masina 3-6 bete de pescuit dar pescuiesc numai cu un bat si acela in mana tot timpul.
Iar cand f. rar pescuiesc la crap perscuiesc numai la pluta(waggler facut de mine din pana de paun)),fir 0,12mm.carlig nr.10-12,pt. ca in felul acesta satisfactia mea ca pescar e mai mare daca am reusit sa prind un crap de 8kg. sa zicem, cu monturi mai fine.
Tot cu monturi fine imi place sa pescuiesc si la rapitori si pana acum am avut destule satisfactii fara a fi nevoit sa pescuiesc cu "franghia".
Revin la ce spuneam la inceput ,orice fel de pescuit ,daca stii cat de cat sa pescuiesti iti poate aduce satisfactii si de aceea zic ca e bine sa pescuiesti la ce iti place tie si te pricepi si sa fii deschis oricand in a aborda altfel de pescuit decat cel practicat ,in felul acesta cu rabdare putand sa-ti maresti satisfactiile.
Norocul la pescuit ,ca si in viata de altfel isi are rolul lui,dar daca vezi ca un pescar intodeauna prinde mai mult peste ca tine sau ca altii ,incearca sa gasesti explicatia reala,incearca sa -ti largesti bagajul de cunostinte referitoare la specia pe care o urmaresti,incearca sa inveti folosind toate sursele de informatii,printre care si acest minunat forum al pescarilor de rapitori.
Iar daca vrem sa aratam cuiva ca "suntem superiori" s-o aratam prin comportament ,prin atitudine si ca in fond pescuitul e un sport in care trebuie sa respecti pestii,natura si pe cei din jurul tau,restul venind de la sine.
Jean Scurtu