Motor electic vs. termic

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

kzoli
veteran
veteran

Motor electic vs. termic

Mesaj de kzoli » 21 Iun 2010, 09:56

Care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia ? Preturile sunt cam la fel ...

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 21 Iun 2010, 10:04

la electric comparativ cu termic :
dezavantaje:
- viteza mica de deplasare (exceptie Torqeedo)
- autonomie redusa (determinata de baterie)
avantaje:
- silentiozitate
- nu polueaza
- adancimea elicei reglabila
- mai ieftin electricul (exceptie Torqeedo)
Ca greutate sunt cam acolo (greutate termic+combustibil =greutate electric+baterie)

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 21 Iun 2010, 10:14

Un electric de calitate cu baterie si incarcator aferent poate fi mai scump decat unul termic ....
La putere nici nu se compara .... electricul nu are aceeasi forta de impingere ca unul termic :( .

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 21 Iun 2010, 10:22

kzoli scrie:Un electric de calitate cu baterie si incarcator aferent poate fi mai scump decat unul termic ....
La putere nici nu se compara .... electricul nu are aceeasi forta de impingere ca unul termic :( .
din cate imi aduc aminte parca tu ai si termic si electric. eu am doar electric dar m-am plimbat destul si cu termice .
cand am zis de preturi ma refeream la cele comune (clasa medie) pentru ca altfel ,daca mai iei si un panou solar sa-ti incarce bateria iesi mai scump cu orice electric. un electric scump am mentionat la exceptii.

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 21 Iun 2010, 10:26

kzoli, primul avantaj termicului este puterea ... secundar ai autonomia, si confortul de nu cara cu tine un monstru de baterie ....

nu sunt foarte expert de fel in motoare, dar ce stiu sigur este ca maxxumul meu 55 la turatie maxima si cu bateria full, trage cam ca un suzuki 5 cai pe la 30-40% ...

maxxumul are 13 kile, bateria vreo 25-27, iar suzuki asta are 29 daca tin minte bine ... deci o diferenta neta in favoarea termicului versus electric, si la putere si la greutate ...

in acelasi timp, electricul este silentio stampa ... asta este marele super giga avantaj ... eu la stiuk in delta merg cu amandoua motoarele montate, pe unde nu ma intereseaza sa pescuies si pe unde ma deplasez distante mari, bag termicu, iar pe canalele mici, ghioluri etc etc etc, unde vreau sa dau la peste, merg frumusel cu electricu ( adica in varful picioarelor, cum s-ar zice :D :D :D )

in ceea ce priveste pretul, in mod normal, la magazin un termic nou este semnificativ mai scump decat un electric bun ( nu foarte bun, ajung si acolo ) .... aproape dublu ca pret in unele cazuri, daca nu si mai bine ...

mai departe, un electric foarte bun, si comparabil ca putere cu un termic ( dam exemplu torqueedo, sa zicem ) este la fel de scump, si mai scump decat un termic ... si haleste curent grav de tot ... am inteles de la posesori (si daca ma insel imi cer scuze) ca la blana, torqueedo haleste acumulatorul in vreo 25 de minute .... ceea ce nu este de loc placut ... acumulatorul de rezerva costa cat china ....

ca sa sumarizez romanul :

- termicul este mai puternic, autonomia este mult mai mare ( practic un 5 hp te plimba pana in SUA si inapoi cu 5 litri de benzina ), dar face zgomot si nu este acceptat pe unele balti si in concursuri. este mai scump decat un motor electric normal ( putere mica), si mai ieftin decat un electric la aceeasi puter ....

- electricul este silentios. asta este marele avantaj. este acceptat pe orice balta unde te lasa cu barca, plus concursuri. in rest, cred ca pierde la toate capitolele ...

concluzie: daca iti permiti, cel mai bine e sa aia si de-ala si de-ala ..... si mergi cu amandoua pe cat posibil ...

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 21 Iun 2010, 10:34

de acord cu toni. avantajele si dezavantajele ar trebui privite prin prisma modului de utilizare vizat . (pentru deplasari preferabil termic, pentru pescuit,trolling si fataiala pe locul de pescuit preferabil electric).
daca ai si si te-ai scos. oricum pescuitul din barca e mai mult o corvoada la cate ai de carat cu tine :cry:

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 21 Iun 2010, 10:34

Am deja si-si insa sunt curios poate sunt altele mai bune ...
Un Et 44 lbs la viteza maxima (5) in 2 ore haleste bateria complet ( exide gel 80 ah), in viteza 2-3 tine cam o zi de plimbareala ... insa nici la viteza maxima n-are puterea unui yamaha de 3 cp la juma'de gaz . Eu am o copaie mica (2.5m) si mie imi cam ajunge motorizarea respectiva ....
Ptr. Baterie trebuie cutie separata ? si ptr. ce ?

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 21 Iun 2010, 10:38

daca ai si si te-ai scos. oricum pescuitul din barca e mai mult o corvoada la cate ai de carat cu tine :cry:[/quote]

Eu folosesc ptr. spinnig max 2 lansete o gentuta cu naluci ,mincioc ,sticla cu apa si atat ... am uitat de vasle ( am patit odata am ramas fara benzina)si de ancora :wink:

kingofbeasts
veteran
veteran

Mesaj de kingofbeasts » 21 Iun 2010, 10:39

kzoli scrie:Ptr. Baterie trebuie cutie separata ? si ptr. ce ?
unii vanzatori recomanda cutie pentru baterie ca sa reduci riscul de accidente (in caz ca te sprijini de ambele borne fara sa vrei) ca sa reduci riscul de a curge acid in barca (in cazul in care folosesti o asemenea baterie) ca sa nu fie expusa direct la soare si sa eviti riscul de scurtcircuitare pe ploaie.

kzoli
veteran
veteran

Mesaj de kzoli » 21 Iun 2010, 10:42

Folosesc diferite baterii( si de auto si speciale ) cam de 2 ani ,dar n-am carcasa .... de unde se poate procura ? Protectia pe timp de ploaie era o punga sau un sac menajer ....

Scrie răspuns