(art. 4. din Constituţie)
A. Funcţia legislativă constă în activitatea de stabilire a regulilor de conduită socială generale şi impersonale, cu caracter obligatoriu şi susceptibile de a fi sancţionate, la nevoie, prin forţa de constrângere a statului. Aceasta funcţie este încredinţată unei adunări reprezentative constituită pe baza votului corpului electoral – Parlamentulului. - Majoritate USL
B. Funcţia executivă ( funcţie administrativă sau guvernamentală) constă în activitatea de executare în concret a legilor, de organizare a aplicarii şi executării la situaţii concrete a legii, de asigurare a bunei funcţionări a structurii organizatorice a statului. Actele normative şi individuale elaborate şi emise pentru realizarea funcţiei executive se numesc acte administrative, şi trebuie să fie conforme cu legea.
Activitatea funcţiei executive este condusă şi coordonată de Guvern.
Autorităţile executive sunt reprezentate de:
1. Preşedintele României - Basescu
2. Guvernul României - USL
2.1. ministerele şi organele de specialitate din subordinea acestora - USL
2.2. alte organe de specialitate din subordinea guvernului - USL
2.3. instituţia prefectului - majoritate USL
3. Autorităţile Autonome ale Administraţiei Publice Centrale -

C. Puterea judecatorească constă în activitatea de soluţionare, cu putere de adevăr legal şi autoritate de lucru judecat, a conflictelor apărute între persoane sau între acestea şi stat, prin intermediul hotărârilor judecaăoreşti.