Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
SF
veteran
veteran
Mesaje: 3581
Membru din: 31 Mar 2005, 22:54

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de SF » 16 Sep 2015, 19:18

sosoktm scrie:revenind din meandrele concretului si in special pentru prietenii care nu au reusit sa vina sa adune ciuperci pe munti deoarece le-au cautat pe la mare (?!?) , dar si inspirat de asemenea dezinvoltura, am mers si eu la malul marii pt ciuperci, dar...socoteala de acasa prea rar bate cu cea din targ. Descriu experienta mea modesta privind drumul de la viata la "mmmmmmm" a unor simpatice doamne si domnisoare (cele mai mari prinse aveau probabil spre 8-900 g), gustoase de numa` numa`, pentru cine nu e oripilat de asemenea creaturi din care nu se poate scoate fileu.
Imagine

pe plaja la costinesti, in dreptul epavei :P
un trident de 5 euro, labe de inot (nu de scuba) un tub de snorkel si un ochelar modest a fost tot echipamentul folosit. Aaaa, si un slip, sa nu uit :D.
Pentur a se fragezi, dupa curatare(cateva intestine in "cap" si ciocul dintre tentacule) preferabil este sa se tranteasca de bietre/beton, pereti pana iese din carne o spuma lipicioasa. Alternativ se congeleaza, scopul fiind ruperea partiala a structurii celulare a muschiului.
Se pun la fiert FARA (sau cu fff putina) apa, deoarece vor lasa ele destula apa. Atentie, spumeaza destul de tare asa incat folositi o oala mare. Spre finalul fierberii se adauga otet de vin si vin (preferabil rosu). Periodic se inteapa cu furculita, deoarece la inceput carnea e tare, dupa care se inmoaie, urmata de o noua intarire. Ideal este sa se opreasca fierberea cand carnea este moale, altfel devine cauciucata.

Imagine

dupa fierbere se poate pune pe gratar unde sta f putin, tocmai pt a pastra fragezimea. Alternativ (nu aveam gratar disponibil), se asezoneaza cu ff putin ulei de masline, sare dupa gust, eventual piper.

Imagine

daca fiarta simpla nu pare prea interesanta (desi mie imi pare f gustoasa simpla, langa un alb demisec rece), merge si trasa la tigaie cateva minute (3-5), in care in prealabil s-au "pornit" putin niste felii de usturoi & ceapa, cu 3 prafuri de piper si oregano.

Imagine
Inca fierbinte se amesteca in salata tocata mai marunt, impreuna cu uleiul incins care va inmuia putin vegetala.

Le-am cautat si gasit pe cucoane in cele mai ciudate gaurele, la adancim de la 1 la 4-5 metri, deoarece absenta branhiilor ma tine oarecum atasat de suprafata apei :)

Felicitari , ai scos petrol de unde nu era :wink: :D

Ca sa imblanzesti ii suficient sa o scufunzi de trei ori in apa care fierbe ( cu dafin si restu .....aia de la mama lor zic ca-i musai o oala de cupru ) , caracatita ii un corp ciudata , moare inchircit , incordat indiferent de conditie , tre destins , inca o data incordat si iar destins , dupa aia poti sa-l mananci , is metode mai barbare cum ar fi sa-l atarni de o bara si sa dai cu bate in el ca intr-un covor , congelatu insa reduce toata procedura , consecutiv cu pierderile gustative .

Gaurelele unde le-ai gasit nu-s ciudate , intra pana in buza valului , se prind la naluci chiar ,intra in sticle goale chiar , temperatura optima nu-ti permite sa intri in slip :wink: , in octombrie as paria ca ii maximu , si ca ai putea sa le prinzi la naluci :wink: , specifice , insa ....la naluci :wink:
Adora crabii :wink:

Felicitari oricum !

Avatar utilizator
Ghenadie
veteran
veteran
Mesaje: 1579
Membru din: 13 Noi 2011, 12:55

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de Ghenadie » 21 Sep 2015, 18:25

@deltaic & gogol - sa va ...io :lol1:
am zis cand mi-o veni chefu'...din siberia
azi nu pot, ma pregatesc de expeditie la Iasi...sa vad ce fac moldovenii :lol:

Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1803
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 27 Sep 2015, 09:23

@sosoktm ce pofta mi-ai facut....eu am bagat o bucata de somn prajit la ceaun impreuna cu usturoi si cimbru iar ca si garnitura orez salbatic,ceapa,rosii galbene si patrunjel trase la tigaie

Imagine

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 27 Sep 2015, 10:32

edâ„¢ scrie:eu am bagat o bucata de somn prajit la ceaun impreuna cu usturoi si cimbru iar ca si garnitura orez salbatic,ceapa,rosii galbene si patrunjel trase la tigaie
@Edi-iar l-ai gasit pe mustacios moncher???Bravo!
Cum ai facut acel orez?Gen pilaf sarbesc?
Vorbim maine ...am ajuns in tara si ajung luni la SB...
Ps:Din poza parca lipseste ceva...vinul alb,sec,rece,mult,gratis,F.S.N,etc,etc..
PS2:,F.S.N="fara stirea nevestei"...

Avatar utilizator
edâ„¢
veteran
veteran
Mesaje: 1803
Membru din: 04 Iul 2005, 23:46
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 27 Sep 2015, 10:51

Orezul l-am fiert in apa cu sare si l-am adaugat dupa ce sa calit ceapa si s-au inmuiat rosile,fara vin cu weissbier :wink: vorbim maine.

pikeman
veteran
veteran
Mesaje: 3980
Membru din: 28 Ian 2006, 23:27
Localitate: Brasov
Contact:

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de pikeman » 13 Oct 2015, 00:16

o arde cineva la ghebe? :lol: eu acu rulez zacusca si ceva murate, as inlocui carnurile din comert cu salbaticiunile astea :twisted: bag si la congelator, din pacate nu am fost la vanat ci am cumparat dar musai dau o tura :mrgreen:

sosoktm
veteran
veteran
Mesaje: 993
Membru din: 13 Aug 2010, 14:39

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de sosoktm » 13 Oct 2015, 10:10

pikeman scrie:o arde cineva la ghebe? :lol: eu acu rulez zacusca si ceva murate, as inlocui carnurile din comert cu salbaticiunile astea :twisted: bag si la congelator, din pacate nu am fost la vanat ci am cumparat dar musai dau o tura :mrgreen:
da, o arde ;)
Pentru pastrare merg f bine fierte si bagate la congelator, iese o tocana dupa craciun de numa numa

Avatar utilizator
nuke
senior
senior
Mesaje: 437
Membru din: 16 Sep 2005, 09:38

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de nuke » 13 Oct 2015, 16:34

Nu am gatit avat ca nu l-am prins.. Am primit insa unul de 50 cm.
De la acelasi confrate pescar Edi,om deosebit..O sa povestesc pe urma..

Rog confratii sa imi ofere o reteta probata...pe net cautai si ...hmmm...
Marinata?Poate...
La cuptor parca nu imi zice nimic pestele alb,slab cu multe oase.
Chiftele?Parca pierd din gustul lui..
Dau la schimb o reteta de chefal in crusta de sare,cu mirodenii...simpla,fara "zdroaba' multa...
Reteta probata de mine,de efect pt o cina reusita..Nu sariti pe mine,chefal proaspat(din Italia)se aduce de 2 ori pe saptamana la Ca.....r.
Numai bine si traiti frumos!

Avatar utilizator
crapmaniacul
veteran
veteran
Mesaje: 4747
Membru din: 19 Iun 2013, 12:20
Localitate: Bucuresti

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de crapmaniacul » 13 Oct 2015, 17:11

Nuke, de curand am primit un sfat de la un pescar de rapitori foarte cunoscut si bun bucatar si care spunea, citez textual "eu mananc avat ... dupa mine bate orice specie de crap ... cel mai bine se face la gratar simplu doar dat cu sare, este demential :) dar sa sara de 2 kg." N-am motive sa nu-l cred.
Un alt coleg a completat in acelasi dialog: Subscriu, dat cu sare la refuz, pus la scurs si uscat un pic si apoi pe gratar, asta e "reteta" mea.
Poate te ajuta cat de cat macar informatiile astea. Spor si astept(am) fid bec :)

deltaic
veteran
veteran
Mesaje: 1249
Membru din: 08 Mai 2011, 19:45

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de deltaic » 13 Oct 2015, 20:12

nuke scrie:Dau la schimb o reteta de chefal in crusta de sare,cu mirodenii...simpla,fara "zdroaba' multa...
"crapmaniacul" are dreptate , ...ma rog , indirect . Am mai auzit vorbindu-se despre avat si rezolutia finala a fost cam aceeasi . Poti face "schimbul" fara ezitari .

...cat despre ghebe...am mai discutat pe topic si o voi mai face . Imi lipsesc amplele partide de cules din M-tii Baiului , zilele incredibil de frumoase ale lui octombrie si , nu in ultimul rand , prezenta celui cu care porneam astfel de actiuni (D-zeu sa-l ierte !).

Scrie răspuns