Gastronomie si alte dichisuri

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
edâ„¢
veteran
veteran

Re: Gastronomie si alte dichisuri

Mesaj de edâ„¢ » 18 Oct 2015, 22:27

Fica-mea se bucura de ultima zmeura si impreuna am plecat la adunat ciuperci,asta a iesit in calea noastra,ciuperci de camp,piciorul caprioarei(parizoli) si minunati hribi acolo unde credeam ca nu se fac nici un fel de ciuperci,am si bagat o tocana cu ulei de masline niste catei de usturoi,sare,piper cimbrisor si patrunjel verde langa un cotlet la gratar,paine prajita si un vin alb,ne-am indulcit cu niste nuci culese in drum spre casa si inghetata de ciocolata.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 19 Oct 2015, 10:56

Salutare frate sibian...buna captura...
Acum intrebari:
-ce plante sunt in prima fotografie in cosh?
-toti,din poza cu hribii sunt hribi?Ma intereseaza cel din centru,cel mai mare cu o culoare a lamelelor galben-verzuie..
In alta ordine de idei,dupa cum arata padurea aceea de foioase si faptul ca are hribi poate avea si trufe..
Parizolii aia merg si "trasi" in tigaie, cu ulei masline(2 lg) si sos soia(4 lg).Apoi felii subtiri de branza de capra,cimbru si usturoi intre parizolii prajiti pana faci un musuroi...Sarezi si piparezi la final.
Numai bine..

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 19 Oct 2015, 14:12

Salut,mersi frumos
Daca te referi la bobitele rosi este zmeura la a doua rodire,se despart bobitele,daca te referi la flori,acelea din gradina le-a luat ficamea si nu stiu cum se numesc
Da toti sunt hribi sau manatarci cum vrei tu sa le zici,acum nu le stiu exact pe speci, difera in functie de zona si solul in care cresc dar asa le gasesc aici, la munte sunt mai inchise la culoare palaria,cei la maturitate au culoarea aia galben verzui si se da jos nu se consuma, e amara asta in cazul in care nu e afectata de viermi si palaria,cu astea am avut noroc,numai piciorul era afectat,de obicei nu apuc sa iau mare lucru,majoritatea sunt afectate,asa de mult le place si lor si mie,intr-un an le-a aruncat picioarele nevastamea in containerul de gunoi si de duminica pana joi am avut viermi numai buni de dat la pescuit.
Ma gandeam de mult la asta dar am renuntat la idee,mi-ar fi placut sa am un caine care sa ii caute...
Cu soia nu ma impac dar cred ca se poate si fara si o sa incerc mai ales ca mai am destul material

ps:pana acum nu au fost nici un fel de ciuperci in padure a fost uscata nici macar dupa ploile astea ghebele nu au aparut,am gasit cateva dar nu erau asa de multe ca acum doi ani cand puteai sa iei chiar si o caruta, dar ce a fost interesant e ca porci mistreti au gustat cate putin din parizoli de pe margine,acolo m-am si oprit si am dat de cei mai multi si asta mi-a dat de gandit cand ai spus de trufe ca sa caut locurile unde au rascolit pamantul pe viitor cu o sapaliga mica.apropo menta e fantastica ne-a rupt mirosul pana acasa,inca nu am gasit asa de buna probabil vremea de anu asta a facut-o asa.

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 19 Oct 2015, 16:37

@Edi
-un catel care stie a gasi trufe costa....peste 5.000 euro si nu glumesc.Unul experimentat ajunge "la dublu".
Insa cu siguranta sunt trufe in zona noastra,in padurile de foioase.Dovada e ca sunt mereu oameni in drumul SB-BV care vind trufe pe marginea drumului..
-din menta poti face si un lichior bun...vodca buna,zahar bun,menta buna,simplu...E menta salbatica numita popular si izma-broastei(in Regat)..asta pt ca rasare in zone umede,de mlastina..

deltaic
veteran
veteran

Mesaj de deltaic » 28 Oct 2015, 19:53

>>> Racul si minunatele lui ospete .
Candva , la inceputul anilor ’90 , pescuiam pe la Suhaia insotit de un bun prieten , nascut chiar in localitatea cu acelasi nume . La parintii prietenului meu am savurat prima data raci in jar , stropiti din belsug cu ‘capsunica” culeasa de la streasina casei .
Intr-o toamna , cam pe vremea asta , ma intorc cu prietenu’ de la pescuit si gasim in curte un sac cu raci , prinsi de frate’su . A’ batrana se si apucase de treaba si in seara aia , am devorat un pilaf de raci , bineinteles stropit cu “strasinica”,care mi-a mers la inima . Reteta foarte apropiata si simpla (cum era viata romanului in trecut ), am gasit-o si intr-o carte veche de bucate si am repetat-o de cateva ori . Mie mi se pare buna si am hotarat sa scriu despre ea , sezonul racilor fiind in toi .
Pilaf de raci :
>se fierb racii (cam 20-30 buc) in apa cu sare , se scot la racorit , se decojeste “gatul” si se curata de mat , clestii se decojesc ,de asemenea . se opresc cateva carapace care se vor umple cu orez , …asa de ornat platoul . Cojile rezultate in urma curatarii se lasa uscat putin si apoi se piseaza (recomandata era piulita de piatra). Se pune ulei (o ceasca) la incins intr-o tigaie si se adauga cojile pisate , cand incep sa se rumeneasca se pune o cana mare de zeama , in care au fiert racii ( spalati foarte bine inainte de fierberea initiala). Cand zeama a fiert bine se strecoara printr-o sita fina . O cana de orez se pune la calit in ulei incins si cand a inceput rumenirea se pune si cana de zeama strecurata . Se da la cuptor vreo 30 min. si cand este gata se amesteca cu 2/3 de “gaturi’’ si carne din clesti , se pipereaza dupa gust . Carapacele oprite (sa zicem cam 10 buc.) se umplu cu pilaf , restul pilafului se asterne pe o tingire care se orneaza , cu carapace umplute si “gaturi” de rac , pe circumferinta .
Cat despre licorile bahice potrivite…, in functie de ambianta si anturaj , merg la fel de bine si vinuri simandicoase , servite de obrazuri fine din pahare pe masura si zglobiul zaibarel , vinul romanului neaos , cules din propria-i curte , zdrobit si mustit cu drag si rabdare pana la magica metamorfoza .

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 07 Noi 2015, 20:18

Frumos spus @deltaic chiar mi-ai facut pofta cand ai postat,poate o sa reusesc sa adun cativa saptamana viitoare daca mai sunt.
Treburi multe in toamna asta,am reusit sa adun aproape toate perele(au mai si furat din ele si rupt gardul)sapt asta au fost ultimele si cele mai gustoase,nu ne puteam opri din mancat impreuna cu fica-mea,am adunat si merele si ne pregatim de iarna,maine placinta de mere cu suc de mere si scortisoara si un pic de tarie ptr mine...

Imagine

Imagine

Imagine
asa ne-am rasfatat intrega saptamana cu fica-mea,pere,nuci si soare

sorinB
veteran
veteran

Mesaj de sorinB » 08 Noi 2015, 20:23

Astazi am gustat coniacul Lui Edi... super bun ;)
Si am probat si minciogul lui :D Mersi Edi :bere:

edâ„¢
veteran
veteran

Mesaj de edâ„¢ » 08 Noi 2015, 20:54

Sa iti fie de bine :)

nuke
senior
senior

Mesaj de nuke » 10 Noi 2015, 18:48

Un mic ajutor de la confratii bucuresteni,va rog..
Avand in vedere si luand in considerare ca deciziile sa fie cele mai corespunzatoare..he,he,ce vremuri..
Cobor din munti in cca 2 saptamani.
Caut raci frate,dar raci adevarati,vii,cat mai strashnici, unde mai gasesc in capitala?
Piata Obor?
"Gabi Raci" mai e in "domeniu"?
Multumesc de orice indrumare!
Traiti frumos!

Gogol
veteran
veteran

Mesaj de Gogol » 10 Noi 2015, 18:57

Depinde de noroc, trebuie sa cauti; gen metro, carfour, auchan sau obor.

Scrie răspuns