Cat de discriminate sunt minoritatile din Romania ?

orice subiect de discutie pe orice tema, mai putin pescuitul rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Mugurstefan
veteran
veteran

Cat de discriminate sunt minoritatile din Romania ?

Mesaj de Mugurstefan » 06 Sep 2009, 13:45

http://www.gandul.info/politica/autonom ... ia-4859848

Stiu ca pentru multi dintre voi e mai apropae camasa decat haina, dar intreb si eu ca poate nu-s la curent.
Am auzit ca in tinutul secuiesc secuii vorbitori de limba maghiara nu pot sa-si cumpere alimente de la magazin fiind in pericol de inanitie sau nu li se rezolva pricini la primarie , pe motiv ca nu vorbesc romaneste .
E adevarat ?
Se spune ca SISTEMUL e bun dar Poporul e rau. Ganditi altfel: poporul e asa cum e ganditi un sistem pentru el !
Mugur Dixit !

mircea13
veteran
veteran

Mesaj de mircea13 » 06 Sep 2009, 14:16

Salut. Nu e nici o deoasebire intre romani si maghiari. Dovada ?
Romani vor Romania Mare
Ungurii vor Ungaria Mare
Timpul le v-a rezolva doleantele. :lol:

Ionut the carp
veteran
veteran

Mesaj de Ionut the carp » 06 Sep 2009, 15:33

Pana una alta suntem in Romania, iar limba oficiala este limba romana. Daca doresti sa'ti rezolvi probleme la primarie etc si nu vrei sa vorbesti limba romana ca nu 'vrea muschii tai' iti iei un translator.
O treaba de rasu-plansu mi s'a intamplat acu' vreo 2 ani cand oprindu'ma intr'un mic satuc din harghita la un magazin sa'mi cumpar o apa am primit un raspuns care m'a lasat masca: "Nem tudom"; Crede'ma in acel moment imi venea ii fac muia totuna cu tejgheaua :)

stefi oprea
veteran
veteran

Mesaj de stefi oprea » 06 Sep 2009, 15:51

fratilor vina e a celor ce se cred ca le conduc destinele
atata timp ct udmr istii vb la parlmentul european in maghiara asta e
cu tote aceste minore probleme de comunicare majoritatea minoritarilor in ghilimele sunt oameni de doata stima
lucru pe care nu pot sa il spun despre majoritatea conationalilor mei
"Diplomatia este arta de a spune cutu-cutu,pana pui mana pe o piatra sanatoasa"

stefi oprea
veteran
veteran

Mesaj de stefi oprea » 06 Sep 2009, 15:55

maghiarii si celelante nationalitati din romania sunt mai bine priviti de straini decat romanii de pretutindeni
am simtit pe pielea mea asta si nu acum ci acum 15 ani
minoritatea cu probleme e cea tiganeasca
la astia toti le iau apararea si ei sunt cei cu bube in cap
profita de bunavointa si naivitatea strainilor
"Diplomatia este arta de a spune cutu-cutu,pana pui mana pe o piatra sanatoasa"

anem
veteran
veteran

Mesaj de anem » 07 Sep 2009, 10:54

da ... mi se pare cel putin ciudat sa traiesti in Romania si sa nu fii in stare sa schimbi doua vorbe in limba romana, cum la fel de ciudat mi se par anumite situatii in care am mai auzit lume care ar fi vrut sa cumpere anumite chestii din anumite zone ale tarii si au ramas surprinsii cand au observat ca persoana de dupa tejghea nu vorba limba oficiala a romaniei ...

nu am absolut nimic cu persoanele respective ... chiar am prieteni si cunostinte de aceasta natie si sunt persoane foarte OK dar mi se pare stupid sa ceri autonomie in mijlocul tarii si sa se bata cu pumnii in piept ca sunt unguri s.a.m.d. ... daca tot sunt unguri si vor sa vorbeasca in limba lor, atunci sa plece in ungaria pentru ca oricum granitele de ceva vreme sunt deschise si sa se desfasoare pe acolo dupa bunul lor plac ... de vina sunt persoanele de la putere pentru ca permit astfel de chestii ...

si intr-adevar, cum spune un predecesor ... etnia cu probleme este cea a rromilor ... astia sunt cei care fac ce fac, ne fac pe toti de rahat si incet incet poporul roman este confundat cu cel al rromilor ... asta e cea mai mare problema a etniilor de pe teritoriul tarii ... de astia daca am scapa imaginea noastra si stilul de trai ar fi mult mai OK ... dar din pacate, se pare ca nu prea vrea nimeni sa scape de ei, din contra, sunt promovati la TV, lumea deja nu mai vorbeste corect romaneste (in mod intentionat) pentru ca versurile de la nu stiu ce rahat de melodie suna intr-un anumite fel pentru ca nu au fost in stare sa gandeasca o rima si atunci s-au gandit ca e mai usor sa pocesti limba ...

de spus ar fi multe dar ... dar ... sunt doar spuse si nu se face nimic ...

de ce naiba nu se trezesc si romanii nu pot sa inteleg ... din contra, tot mai mult se adnacesc in c*c*t ...

numai bine si fruntea sus ...
C&R ... un alt mod de a savura un peste ...

BygDaddy
senior
senior

Mesaj de BygDaddy » 07 Sep 2009, 11:14

pana una alta romanii din tinuturile harghita si covasna sunt ei considerati minoritate iar in unele scoli cu predare in romaneste se preda in ungureste iar cei cativa copii de romani care invata acolo sunt obligati sa invete in ungureste.
in legatura cu animozitatile dintre ungurii(si nu numai) si romanii din tinuturile respective cred ca toate problemele trebuiesc puse in capul fractiunilor politice care stiu ca nu ar mai primi baremul de intrare in parlament,cei 5%,decat daca baga batul printre gard si fac niste promisiuni acolo doar doar ii voteaza si pe ei cineva
un episod din aceasta am avut si eu o data:a trebuit sa merg la vama la bors si m-am oprit la un magazin sa imi iau suc.bineinteles ca am cerut in romaneste ca doar eram pe teritoriul romanesc unde limba oficiala este romana iar tanti de acolo a inceput intr-o bozgoreasca imputita.ma mir ca nu a trebuit sa platesc in forinti.pana la urma a trebuit sa ma duc io la frigider sa imi iau de acolo si sa platesc.vreau sa spun ca am circulat foarte mult prin ungaria si chiar si acum prefer sa ma duc la mako sau la ghiula sa stau un weekend decat pe la noi.si de cate ori am fost acolo in afara de faptul ca toti ungurii au fost primitori si amabili nu am ce sa zic.ba chiar multi au incercat sa vorbeasca cu mine cat au putut de bine in romaneste si sa ne intelegem.
L-ati dat jos pe Ceausescu acu il vreti pe Gigi Becali!!!!

Clyde
utilizator nou
utilizator nou

xxx

Mesaj de Clyde » 07 Sep 2009, 12:46

ca sa raspund scurt la intrebarea topicului "Trimis: Dum 09 06, 2009 1:45 pm Titlul subiectului: Cat de discriminate sunt minoritatile din Romania ?"

Foarte Putin! tiganii ar trebui sterilizati , parerea mea. degeab te chinui cu programe de reabilitare care oricum sunt de rahat si nu au cum sa dea vreun randament. bisturiul e solutia.iar despre unguri, eu cred ca se`mbata cu apa rece , nu o sa obtina niciodata nimic.

Fario_nebunu
veteran
veteran

Re: xxx

Mesaj de Fario_nebunu » 07 Sep 2009, 13:42

Clyde scrie:ca sa raspund scurt la intrebarea topicului "Trimis: Dum 09 06, 2009 1:45 pm Titlul subiectului: Cat de discriminate sunt minoritatile din Romania ?"

Foarte Putin! tiganii ar trebui sterilizati , parerea mea. degeab te chinui cu programe de reabilitare care oricum sunt de rahat si nu au cum sa dea vreun randament. bisturiul e solutia.iar despre unguri, eu cred ca se`mbata cu apa rece , nu o sa obtina niciodata nimic.
Tot ce pot obtine secuii e un razboi civil in care oricum ar fi invinsi si pedepsiti, poate si izgoniti in tara vecina de la Vest.
Cat despre tigani, ai dreptate, metode radicale, inclusiv deportarea aia sugerata de Cioroianu si pentru care a fost injurat. Sa cumparam odata pamant de la Egipt sau mai ieftin de la Somalia (Somaliland, Puntland) si sa le facem acolo o "casa primitoare". Le dam si bani numai sa plece, adica "prima de instalare"... :lol:

Vectrex94
senior
senior

Mesaj de Vectrex94 » 07 Sep 2009, 13:51

Sunt maghiar, si nu vreau granite. Vreau ca sa se traiasca in liniste si pace, cu totii sa avem sanatate si rauri pline de peste. Sunt si printre maghiari, si printre romani oameni de treaba si mai putin de treaba, asta nu poate nega nimeni.

Cat despre autonomie...sincer, nu-mi doresc,cel putin teritoriala. Multi romani mi-au spus 'bozgor', iar cand i-am intrebat daca stiu ce inseamna, n-au stiut sa-mi raspunda, asa au auzit de la mama si tata, ca asta tre sa ne spuna si atat... Ca fapt divers, unii mi-au spus ca nici nu exista in dictionar acest cuvant. Nu stiu daca asa este sau nu. Am facut liceul in limba romana, facultatea la fel, n-am intampinat dificultati. Problema e la cei care se joaca cu noi, romani si maghiari;cei de la conducere, care ne invart cum vor ei. Partea tragica e ca stim ca ne mint in fata...dar tot ii votam, ca asa e filmul, nu prea gasesti oameni seriosi in tara asta.

Autonomie....mda...mi-as dori una..economica. Adica ce lucreaza populatia in localitatea respectiva, sau de ce resurse dispune acea localitate sa ramana pe plan local. Pentru ca nu-mi convine ca noi dam drumul la gaze in aer, si platim dublu la gaz, gaz rusesc. Gresesc?

Scrie răspuns