Alcool
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
Re: Alcol
bradypus scrie:@ Adi G ... ca tot ziceai de wiskey si cereale....
vodka... ca si wiskey... e facuta tot din cereale ( cereale sau cartofi )
si din cartofi, sau si cu cartofi se face abia de vreo 100 de ani vodca... nici numele nu sunt chiar departe unu de altu, vodca inseamna apa sau apsoara


Re: Alcol
acolo doar iti demonstram conectia intre tuica... si ... tuica !
nu de alta... dar ca sa nu ajungi sa bei tuica... si sa faci colectie de single malt
dar daca nu ai intele iexact... cum ti-am mai zis... ,acu... depinde pe cine intrebi sau nah... cum vrei sa o definesti...
dupa standardele UE ? alte standarde ?
nu de alta dar in alte parti se face si din trestie de zahar , struguri si alte fructe
deci
uite asa pe scurt... " tuica " e brandy, wiskey , vodca , grappa , coniac si ce mai vrei tu !
ba...
in principiu...
daca bei... si te imbeti de ea... , E BUNA !
on topic ...
cit beau ? poi nu mai beau... m-am lasat !

nu de alta... dar ca sa nu ajungi sa bei tuica... si sa faci colectie de single malt

dar daca nu ai intele iexact... cum ti-am mai zis... ,acu... depinde pe cine intrebi sau nah... cum vrei sa o definesti...
dupa standardele UE ? alte standarde ?
nu de alta dar in alte parti se face si din trestie de zahar , struguri si alte fructe

deci
uite asa pe scurt... " tuica " e brandy, wiskey , vodca , grappa , coniac si ce mai vrei tu !
ba...
in principiu...
daca bei... si te imbeti de ea... , E BUNA !

on topic ...
cit beau ? poi nu mai beau... m-am lasat !
Re: Alcol
eu o definesc dupa legislatia romana actuala....bradypus scrie:acolo doar iti demonstram conectia intre tuica... si ... tuica !![]()
nu de alta... dar ca sa nu ajungi sa bei tuica... si sa faci colectie de single malt![]()
dar daca nu ai intele iexact... cum ti-am mai zis... ,acu... depinde pe cine intrebi sau nah... cum vrei sa o definesti...
dupa standardele UE ? alte standarde ?
nu de alta dar in alte parti se face si din trestie de zahar , struguri si alte fructe![]()
deci
uite asa pe scurt... " tuica " e brandy, wiskey , vodca , grappa , coniac si ce mai vrei tu !
ba...
in principiu...
daca bei... si te imbeti de ea... , E BUNA !
on topic ...
cit beau ? poi nu mai beau... m-am lasat !
Legislație
În Ordinul nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor tradiționale românești, [1] țuica este descrisă astfel:
Țuica este o băutură alcoolică tradițională românească obținută exclusiv prin fermentarea alcoolică și distilarea prunelor (diverse soiuri), întregi sau zdrobite, ori a sucului obținut din prune, în prezența sau în lipsa sâmburilor:
a) fermentarea prunelor se realizează în căzi din lemn sau în cuve de fermentare ori în vase din inox, în funcție de zona în care s-au produs prunele, de soi, de tehnologia specifică aplicată;
b) distilarea se face în cazane din cupru cu ardere directă sau în instalații de distilare, la o concentrație alcoolică de maximum 86% vol., astfel încât produsul distilării să aibă o aromă și un gust provenind de la fruct sau fructe; redistilarea la aceeași tărie alcoolică este autorizată;
c) având un conținut în substanțe volatile mai mare sau egal cu 200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
d) având un conținut în acid cianhidric, în cazul țuicii obținute din prune cu sâmburi, de maximum 7 grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
e) având un conținut maxim în alcool metilic de 1.200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
f) în funcție de durata de învechire, denumirea produsului „țuică” poate fi înlocuită cu denumirile:
- „țuică bătrână” obținută din distilate învechite minimum 3 ani;
- „țuică extra” obținută din distilate învechite minimum 7 ani;
g) în zonele geografice Maramureș și Oaș, țuica poate fi denumită „horincă” sau „turț”;
h) folosirea la fabricarea țuicii a produselor îndulcitoare, așa cum au fost definite in art. 2 pct. 2, nu este permisă;
i) folosirea la fabricarea țuicii a substanțelor aromatizante, preparatelor aromatizante, coloranților, alcoolului etilic de origine agricolă sau a distilatului de origine agricolă, așa cum au fost definite în art. 2 pct. 4, 5, 7, 11 si 12, nu este permisă;
j) combinarea (cupajarea), așa cum a fost definita in art. 2 pct. 17, este permisă;
k) concentrația alcoolică minima este diferită în funcție de procesul tehnologic de obținere tradițional zonei, dar nu mai mică de 24% vol. la comercializare pentru consum;
l) depozitarea, păstrarea și învechirea produsului se realizează în vase din lemn, inox sau din sticlă.
nah! tzuica e tzuica si restu.... e restu... parerea mea....

Re: Alcol
Maaa...deja si aci s-a ajuns la citate din Lege...se ia vadca boala....grija mare . 

Re: Alcol
puah... dom advocat... la cite articole cu puncte si subpuncte ai scris mai aveam un pic si ma´ nbatam citindule..Adi G scrie:
eu o definesc dupa legislatia romana actuala....
Legislație
În Ordinul nr. 368/2008 pentru aprobarea Normelor privind definirea, descrierea, prezentarea și etichetarea băuturilor tradiționale românești, [1] țuica este descrisă astfel:
Țuica este o băutură alcoolică tradițională românească obținută exclusiv prin fermentarea alcoolică și distilarea prunelor (diverse soiuri), întregi sau zdrobite, ori a sucului obținut din prune, în prezența sau în lipsa sâmburilor:
a) fermentarea prunelor se realizează în căzi din lemn sau în cuve de fermentare ori în vase din inox, în funcție de zona în care s-au produs prunele, de soi, de tehnologia specifică aplicată;
b) distilarea se face în cazane din cupru cu ardere directă sau în instalații de distilare, la o concentrație alcoolică de maximum 86% vol., astfel încât produsul distilării să aibă o aromă și un gust provenind de la fruct sau fructe; redistilarea la aceeași tărie alcoolică este autorizată;
c) având un conținut în substanțe volatile mai mare sau egal cu 200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
d) având un conținut în acid cianhidric, în cazul țuicii obținute din prune cu sâmburi, de maximum 7 grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
e) având un conținut maxim în alcool metilic de 1.200 de grame la hectolitrul de alcool 100% vol.;
f) în funcție de durata de învechire, denumirea produsului „țuică” poate fi înlocuită cu denumirile:
- „țuică bătrână” obținută din distilate învechite minimum 3 ani;
- „țuică extra” obținută din distilate învechite minimum 7 ani;
g) în zonele geografice Maramureș și Oaș, țuica poate fi denumită „horincă” sau „turț”;
h) folosirea la fabricarea țuicii a produselor îndulcitoare, așa cum au fost definite in art. 2 pct. 2, nu este permisă;
i) folosirea la fabricarea țuicii a substanțelor aromatizante, preparatelor aromatizante, coloranților, alcoolului etilic de origine agricolă sau a distilatului de origine agricolă, așa cum au fost definite în art. 2 pct. 4, 5, 7, 11 si 12, nu este permisă;
j) combinarea (cupajarea), așa cum a fost definita in art. 2 pct. 17, este permisă;
k) concentrația alcoolică minima este diferită în funcție de procesul tehnologic de obținere tradițional zonei, dar nu mai mică de 24% vol. la comercializare pentru consum;
l) depozitarea, păstrarea și învechirea produsului se realizează în vase din lemn, inox sau din sticlă.
nah! tzuica e tzuica si restu.... e restu... parerea mea....
daaa... ce ai ? nu vezi sa citesti daca nu scri mare si nrosat ?
si io stau prost cu dipotriile dar am gasit functia aia cu ... zoom..

daca nu o gasesti da un bzzz... si iti zic io unde e !

dac as urma iexemplu tau ti-as gasi alte definitii pe net
nah... nu din legislatia prezenta... , daca pt tine numai aia conteza...

dar ne pierdem in : definitii legale si nelegale
chestia asta cu " definirea " lor e dupa parerea mea chestie de negot si marketing, nah unele musai tre sa fie din ceva anumea ... crescut pe un anume deal dintr-o anumita tara ca sa se califice...
