Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: Adelin, johnnybravo, dr.pike, tudor, Moderatori
Gastronomie si alte dichisuri
Deschid topicul in prag de sarbatori,o perioada a marilor praznice,cand se vor elabora adevarate minuni gastronomice ce vor face deliciul acestor zile.
Intentia mea este sa aflam retete gatite sau cel putin gustate de membrii acestui forum.Idei,impresii,asocieri cu cele mai potrivite licori,cam asta este ideea.
Ieri a fost Ignatul "...cand porcul taiat este adus in casa,capul se aduce primul cu ratul inainte,asta aduce noroc "(traditii populare). Este zi de creat carnati in traditia mea.
>>>Carnati la satar. De cativa ani obisnuiesc sa fac carnatii numai in stilul asta.Chiar daca ma doare spatele cateva zile,efortul merita din plin.Pe vremea cand nu tineam post,pe masa de lucru,alaturi de cele necesare creatiei,aveam si un paharel de palinca,telemea de oaie(d'aia veche)si o ceapa rosie ca de...sa mearga treaba bine. Am facut carnati din5 kg.carne de porc si 2,5 kg. slanina.Carnea o toc la satar iar slanina la cutit. Amestec foarte bine cele doua componente si adaug in acest timp usturoi pisat fin,cimbru,ienibahar,boia de ardei dulce si iute cu masura sa nu coloreze intens,sare si piper dupa gust. Cand am pofta,o parte din compozitie o amestec cu carne de oaie,tocata tot la satar. La carnati in general, marea mea grija ,este ca nici un ingredient sa nu acapareze gustul,toate sa contribuie atat cat trebuie la savoare. Nu prajesc carnatii numai in ulei ci adaug si apa la inceput astept pana se evapora si uleiul isi face apoi datoria de a rumeni uniform.
>>>Si una de peste. O reteta banala si geniala invatata de la amicii lipoveni din Gorgova. Pestele(biban,caras mic,stiuca etc.)se curata de matze si se pune la prajit cu solzi. In tigaie nu se pune mult ulei.Sa tine pe foc mic cale de 3 beri (baute la terasa magazinului ,asa fac cei ce m-au invatat) pe fiecare parte(6 beri cine poate). Se prepara un sos din ulei,otet,sare si piper amestecate foarte bine.Se serveste de preferinta cald,uns cu acest sos.Incercati si mai vorbim.Un vinishor alb si demisec va desavarsi ospatul.
Pofta buna !
Intentia mea este sa aflam retete gatite sau cel putin gustate de membrii acestui forum.Idei,impresii,asocieri cu cele mai potrivite licori,cam asta este ideea.
Ieri a fost Ignatul "...cand porcul taiat este adus in casa,capul se aduce primul cu ratul inainte,asta aduce noroc "(traditii populare). Este zi de creat carnati in traditia mea.
>>>Carnati la satar. De cativa ani obisnuiesc sa fac carnatii numai in stilul asta.Chiar daca ma doare spatele cateva zile,efortul merita din plin.Pe vremea cand nu tineam post,pe masa de lucru,alaturi de cele necesare creatiei,aveam si un paharel de palinca,telemea de oaie(d'aia veche)si o ceapa rosie ca de...sa mearga treaba bine. Am facut carnati din5 kg.carne de porc si 2,5 kg. slanina.Carnea o toc la satar iar slanina la cutit. Amestec foarte bine cele doua componente si adaug in acest timp usturoi pisat fin,cimbru,ienibahar,boia de ardei dulce si iute cu masura sa nu coloreze intens,sare si piper dupa gust. Cand am pofta,o parte din compozitie o amestec cu carne de oaie,tocata tot la satar. La carnati in general, marea mea grija ,este ca nici un ingredient sa nu acapareze gustul,toate sa contribuie atat cat trebuie la savoare. Nu prajesc carnatii numai in ulei ci adaug si apa la inceput astept pana se evapora si uleiul isi face apoi datoria de a rumeni uniform.
>>>Si una de peste. O reteta banala si geniala invatata de la amicii lipoveni din Gorgova. Pestele(biban,caras mic,stiuca etc.)se curata de matze si se pune la prajit cu solzi. In tigaie nu se pune mult ulei.Sa tine pe foc mic cale de 3 beri (baute la terasa magazinului ,asa fac cei ce m-au invatat) pe fiecare parte(6 beri cine poate). Se prepara un sos din ulei,otet,sare si piper amestecate foarte bine.Se serveste de preferinta cald,uns cu acest sos.Incercati si mai vorbim.Un vinishor alb si demisec va desavarsi ospatul.
Pofta buna !
Da am facut si eu carnati si salam de casa tot la satar. E mult de lucru dar rezultatul nu are egal. Carnea isi pastreaza sucurile si nu se face harcea-parcea ca in masina de tocat.
Ce am incercat interesant anul asta e o reteta de slaninuta afumata: 5kg de slanina se pune intr-un borcan de 10 L soric pe soric, se adauga saramura(cu o concentratie de sare astfel incat sa pluteasca un ou) facuta cu apa de izvor sau de fantana. Se mai adauga o capatana de usturoi curatat, niste cuisoare si o crenguta de cimbru. Ar merge si putin coriandru.
La interval de 5 zile se schimba muratoarea pana se implinesc 25 de zile. Se scoate slanina, se sterge si se pune la fum 3-5 zile si se pastreaza la congelator ca sa ramana moale. Se serveste cu ou fiert, branza dulce si ceapa rosie.
Sarbatori Fericite!
Ce am incercat interesant anul asta e o reteta de slaninuta afumata: 5kg de slanina se pune intr-un borcan de 10 L soric pe soric, se adauga saramura(cu o concentratie de sare astfel incat sa pluteasca un ou) facuta cu apa de izvor sau de fantana. Se mai adauga o capatana de usturoi curatat, niste cuisoare si o crenguta de cimbru. Ar merge si putin coriandru.
La interval de 5 zile se schimba muratoarea pana se implinesc 25 de zile. Se scoate slanina, se sterge si se pune la fum 3-5 zile si se pastreaza la congelator ca sa ramana moale. Se serveste cu ou fiert, branza dulce si ceapa rosie.
Sarbatori Fericite!
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!