Gastronomie si alte dichisuri
Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori
http://www.youtube.com/watch?v=a9BP4I3yBOodeltaic scrie:>ranga< pacat ca nu am ajuns sa gust tiuca si magiunul de Chiojdu. Este pe lista de prioritati (in afara de delta)pentru 2012. Imi doresc foarte mult sa-mi petrec un craciun in zona asta.
Tuica am eu aici in Bucuresti. Magiun iti aduc cand ma duc acolo. Si mai sunt specialitati din zona pe care nu le mai gasesti in alte parti. Bureti laptosi prajiti sau bagati la borcan ai mancat? Uite asta ar fi o reteta pentru amatori de ciuperci de padure. Zilele astea o pun pe site.
-
- utilizator constant
- Mesaje: 288
- Membru din: 20 Noi 2008, 22:08
Va recomand o reteta "invatata" in timpul petrecut in Franta pe malul marii.
Dorada a la plancha - specific spaniol
- se ia una bucata dorada in functie de cum gasesti (cam 1 kg), se curata de mate si solzi
- se fileteaza curat cat sa iasa 2 fleici frumoase (mie mi-a luat o groaza de timp sa fac asta din cauza ca nu ma pricep si nici nu am cutit special)
- se pun bucatile de carne intr-un recipient si se asezoneaza cu sare de mare, piper proaspat macinat, 5-10 ml ulei masline extra, jumatate de lamaie stoarsa si 2 crengute de cimbru verde
- se lasa la frigider 15-20 de min max (ca sa nu isi traga prea multa aroma)
- pe plita, gratar foarte incins se da cam 2-3 minute pe fiecare parte (se poate lasa si mai putin in functie de preferinte)
- se mananca imediat ce a fost luata de pe gratar, preferabil stropita in prealabil cu putina zeama de lamaie
Langa peste, se pot pune cartofi natur, orez cu bob mare care nu se lipeste, legume la gratar, cam orice. Eu de obicei aleg ceva deosebit gen sparanghel, care fiind usor duceag, mi se pare ca face o combinatie strasnica cu pestele.
Timp de preparare propriu-zis - 6-8 minute
O mica nota: a nu se exagera cu asezonatul. este un peste foarte gustos si e pacat sa i se schimbe gustul prea mult.

Dorada a la plancha - specific spaniol
- se ia una bucata dorada in functie de cum gasesti (cam 1 kg), se curata de mate si solzi
- se fileteaza curat cat sa iasa 2 fleici frumoase (mie mi-a luat o groaza de timp sa fac asta din cauza ca nu ma pricep si nici nu am cutit special)
- se pun bucatile de carne intr-un recipient si se asezoneaza cu sare de mare, piper proaspat macinat, 5-10 ml ulei masline extra, jumatate de lamaie stoarsa si 2 crengute de cimbru verde
- se lasa la frigider 15-20 de min max (ca sa nu isi traga prea multa aroma)
- pe plita, gratar foarte incins se da cam 2-3 minute pe fiecare parte (se poate lasa si mai putin in functie de preferinte)
- se mananca imediat ce a fost luata de pe gratar, preferabil stropita in prealabil cu putina zeama de lamaie
Langa peste, se pot pune cartofi natur, orez cu bob mare care nu se lipeste, legume la gratar, cam orice. Eu de obicei aleg ceva deosebit gen sparanghel, care fiind usor duceag, mi se pare ca face o combinatie strasnica cu pestele.
Timp de preparare propriu-zis - 6-8 minute
O mica nota: a nu se exagera cu asezonatul. este un peste foarte gustos si e pacat sa i se schimbe gustul prea mult.

Nici o fapta buna nu ramane nepedepsita.
muschiulet de porc la gratar.

Se iau-2-3 muschiuleti, se condimenteaza, se aseaza intr-un castron, se stropesc cu otet balsamic rosu, se taie 5-6 catei de usturoi peste, se toarna ulei de masline ca sa se unga bine si sa balteasca putin si se aromeaza cu 3 crengute mici de rozmarin verde. Se acopera castronul cu o folie de aluminiu si se introduce in frigider.
Dupa 24 de ore, muschiuletul se scoate si se pune pe gratar intreg, avand grija sa il intoarcem pe toate partile din 3 in 3 minute pana se rumeneste bine si formeaza o crusta rosiatica.
Cand este gata, se ia si se pune intr-un castron. Peste el se presara putin ulei de masline, un cubulet de unt, se acopera si se lasa sa stea 5-10 minute. Pe urma se taie felii de 1 cm si se asaza pe un platou. In castronul in care a stat dupa ce a fost luat de pe gratar se piseaza 2 catei de usturoi si se adauga la sucul lasat 50ml de vin. Sosul astfel obtinut se toarna tot peste feliile de pe platou. Merge foarte bine cu piure de cartofi si salata de ardei copti. (Pentru cei cu probleme de greutate sau de digestie se recomanda servirea muschiuletului cu garnitura de legume si nu cu piure deoarece proteinele in combinatie cu carbohidratii se digera foarte greu)

Se iau-2-3 muschiuleti, se condimenteaza, se aseaza intr-un castron, se stropesc cu otet balsamic rosu, se taie 5-6 catei de usturoi peste, se toarna ulei de masline ca sa se unga bine si sa balteasca putin si se aromeaza cu 3 crengute mici de rozmarin verde. Se acopera castronul cu o folie de aluminiu si se introduce in frigider.
Dupa 24 de ore, muschiuletul se scoate si se pune pe gratar intreg, avand grija sa il intoarcem pe toate partile din 3 in 3 minute pana se rumeneste bine si formeaza o crusta rosiatica.
Cand este gata, se ia si se pune intr-un castron. Peste el se presara putin ulei de masline, un cubulet de unt, se acopera si se lasa sa stea 5-10 minute. Pe urma se taie felii de 1 cm si se asaza pe un platou. In castronul in care a stat dupa ce a fost luat de pe gratar se piseaza 2 catei de usturoi si se adauga la sucul lasat 50ml de vin. Sosul astfel obtinut se toarna tot peste feliile de pe platou. Merge foarte bine cu piure de cartofi si salata de ardei copti. (Pentru cei cu probleme de greutate sau de digestie se recomanda servirea muschiuletului cu garnitura de legume si nu cu piure deoarece proteinele in combinatie cu carbohidratii se digera foarte greu)
there's more to fishing than catching a f.i.s.h.!