Alegere culoare naluci soft si nu numai
Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori
- stefanflorin
- veteran
Asta e un caz, nu poti sa generalizezi. Eu sunt de acord ca in perioada extrem de rece trebuie sa-i dai timp cat mai mult sa atace naluca, dar asta se intampla intr-o perioada extrem de scurta a anului. In rest salaii isi schimba locul si nu mai dai de ei asa grupati. Cauta curentul, se deplaseaza acolo unde are si hrana. Eu zic ca putem schimba pareri la nesfarsit, fiecare are dreptate in felul lui, dar nu e ceva ce se poate aplica tot timpul anului, indiferent de conditii.
Urasc atarnatorii!
nu inteleg asta ca mananca pe lesturi mari ... sincer, nu-mi dau seama unde bati, nu te iau peste picior ...
in apa curgatoare, exista acel plumb minim, la care naluca ajunge din cand in cand pe fundul apei, indeajuns de mult incat sa treaca pe unde trebuie, si indeajuns de putin incat sa nu racaie fundul, ca agati non stop ...
prin trezit minerii, intelegi ca jigul loveste puternic fundul ?
pui mai mic
pana pluteste corespunzator, si se asaza ca un fulg
chiar si unde nu e curent, eu cred ca firul mai subtire si jigul mai mic contribuie la o prezentare mai finescovici asa, si la mai multa flexibilitate in jocul nalucii ...
in apa curgatoare, exista acel plumb minim, la care naluca ajunge din cand in cand pe fundul apei, indeajuns de mult incat sa treaca pe unde trebuie, si indeajuns de putin incat sa nu racaie fundul, ca agati non stop ...
prin trezit minerii, intelegi ca jigul loveste puternic fundul ?
pui mai mic

chiar si unde nu e curent, eu cred ca firul mai subtire si jigul mai mic contribuie la o prezentare mai finescovici asa, si la mai multa flexibilitate in jocul nalucii ...
Si eu sunt adeptul firului subtire. Pana acum am pescuit numai cu Fire Line de 4LB. Nu mi-a venti vreun peste care sa il rupa. Mi se pare de bun simt ca atunci cand pescuiesti cu fir subtire sa fie nevoie de un lest mai usor. Eu sunt incepator in momeli soft si totusi am prins cativa strapi frumusei pe Dunare cu jig de 9gr (nu aveam mai greu) intr-o zona cu curent mediu, iar lanseta, una "comuna", Alcedo 10-40gr. Intre timp am procurat jiguri de 15-30gr (bila, triunghiulare, sabot, fotbal) si am fost nevoit sa-mi iau si alte lansete cu actiuni mai mari, dar inca nu am apucat sa le testez.
Parerea mea este ca o partida reusita cu naluca soft (si nu numai) este data de multi factori "tehnici"
1. Asortarea lansetei cu: firul, greutatea jigului, marimea nalucii, calitatea mulinetei
2. In cazul apelor curgatoare, trebuie tinut cont de aspectele de la punctul 1 + curentul apei in zona vizata
3. Un sonar poate face diferenta in conditiile in care se pescuieste pe o zona necunoscuta (d'asta nu am inca)
Eu, ca si novice, in felul acesta gandesc.
Parerea mea este ca o partida reusita cu naluca soft (si nu numai) este data de multi factori "tehnici"
1. Asortarea lansetei cu: firul, greutatea jigului, marimea nalucii, calitatea mulinetei
2. In cazul apelor curgatoare, trebuie tinut cont de aspectele de la punctul 1 + curentul apei in zona vizata
3. Un sonar poate face diferenta in conditiile in care se pescuieste pe o zona necunoscuta (d'asta nu am inca)
Eu, ca si novice, in felul acesta gandesc.
Bucuresti
- stefanflorin
- veteran
Eh, o sa intalnesti si cazuri de genul si ai sa vezi despre ce vorbesctoni f scrie:nu inteleg asta ca mananca pe lesturi mari ... sincer, nu-mi dau seama unde bati, nu te iau peste picior ...

Iti dau un pont: fa asocierea intre bilele unui vobler si o bucata de plumb care loveste fundul si vezi ce-ti da

Urasc atarnatorii!
Stefan Florin are dreptate, un fir mai gros are un efect de parasuta care in unele momente este mult mai productiv (am un exemplu similar celui descris de lucianfiat cu mentiunea ca ceilalti doi care pescuiau cu fir subtire, din aceeasi barca, erau doi pescari foarte buni de salau).
In alte cazuri, un jig foarte greu(de ex 16-18 gr in apa de trei metri, cu shad mic si fir de 8-10lb) se dovedeste a fi mult mai bun, miscarile foarte bruste date de greutatea mare declanseaza un atac mult mai agresiv.
In alte cazuri, un jig foarte greu(de ex 16-18 gr in apa de trei metri, cu shad mic si fir de 8-10lb) se dovedeste a fi mult mai bun, miscarile foarte bruste date de greutatea mare declanseaza un atac mult mai agresiv.
Re: Alegere culoare naluci soft si nu numai
ca sa-ti raspund la subiect, nu m-as crampona prea tare de culoarea aia... am patit desori sa cred ca...daca e apa usor tulbure..pun nush de nunata de cheartreuse galbui si ar trebui sa-mi traga...dar nu aveam tac..si sa incep sa caut prin trusa... si sa nimeresc ceva ..gen alb cu spate negru..sau alb mat... culori care desi mie personal nu-mi plac si pescuiesc destul de rar cu ele, mi-au adus nu odata salai frumosi...feugen scrie:In acest topic ma refer doar la culoare si nu la vibratii sau zgomot.
Cum ziceam nu m-as crampona de culoare, nu cred ca influenteza asa mult rezultatele, desigur pot fi exceptii.
In schimb cred ca mult mai importante pentru a obtine trasaturi sunt pozitionarea, abordarea, unghiul din care iti vine jigul printr-o structura... si desigur, combinatia fir-jig&plastic care merge in ziua aia.... uneori trebuie caderi de 5 secunde alteori de 1 secunda... nu cred in timpul ideal...si incerc sa ma antrenez psihologic sa nu mai am idei preconcepute "e soare afara pun nush ce mizerie", bate vantul apa tulbure merge la guma cutare... pentru ca eu cred ca daca jelibonul tau face ce trebuie (enerveaza salaul) in locul care trebuie, nu 3m mai incolo cu siguranta vei avea trasaturi...
Daca e de discutat despre culori probabil ca se poate vorbi destul de mult..s-au cam scris cartile care explica cum vad pestii de ce etc...
eu le cred pe jumnatate... Eu nu stiu cum vad pestii, pentru ca nu vorbesc... I-as intreba: cum ai vazut guma aia? dar el e mut ca un peste;)
Cred ca subiectul ar fi... ce sa facem ca sa prindem salai. Si sunt multe, al naibii de multe de facut... Iar printre factorii care influenteaza pescuitul salaului culoarea e printre ultimele griji..
Sa ratez ancorarea cu 1-2metri este o tragedie... Sa nu am la mine jumatate din punga de gume..nu-i nimic dau cu ce am

Spor!
Ca final pot sa spun ca am patit cateodata sa nu stiu ce am pe jig..si sa-l intreb pe colegul de barca: auzi cu ce dau eu acum?

pentru unii este un hobby, pentru altii o pasiune; pentru mine, pescuitul este o stare...
- stefanflorin
- veteran
-
- utilizator constant
nu este nu singur caz,au fost mult mai multe asemanatoare,si colegii mei de trupa au avut rezultate mult mai bune pescuind in acelasi loc cu alti pescar care foloseau jig-uri mai grele si naluci asemanatoare asta fiind si in sezonul rece si in sezonul cald .stefanflorin scrie:Asta e un caz, nu poti sa generalizezi. Eu sunt de acord ca in perioada extrem de rece trebuie sa-i dai timp cat mai mult sa atace naluca, dar asta se intampla intr-o perioada extrem de scurta a anului. In rest salaii isi schimba locul si nu mai dai de ei asa grupati. Cauta curentul, se deplaseaza acolo unde are si hrana. Eu zic ca putem schimba pareri la nesfarsit, fiecare are dreptate in felul lui, dar nu e ceva ce se poate aplica tot timpul anului, indiferent de conditii.
deasemeni nu stiu daca am folosit de 2-3 ori jiguri de peste 10 gr in aproximativ 60 de iesiri anul trecut .
daca fiecare vine cu o informatie totul e ok ,cei care vor citii vor avea mai multa informatie deci vor avea ce sa incerce pe apa si intr-un final vor gasi reteta castigatoare pt zona in care pescuiesc .asa ca degeaba ne contrazicem fara sa aducem argumente .
si perioada acea scurta cand i-i(cel putin eu ) gasim grupati :nov,dec,ian,feb,martie, mie personal mi-se pare destul de mare .
Ieri m-am intors de la o pescuiala pe timp de noapte de la Arges. Am cautat salaul si la artificiale. Singura naluca la care am avut atac a fost grub fosforescent. A fost o intamplare faptul ca am avut 4 atacuri in total pe durata a vreo 1,5 ore? Ar fi mers teoretic si la alte cauciucuri? Nu am avut la mine decat d'astea fosforescente si mi s-a "luat" tot asteptand sa se incarce si sa-l folosesc de 2-3 ori si apoi iar tinut la incarcat... Voi aveti vreo solutie pentru incarcarea celor fosforescente (luminescente)?
Bucuresti