Alegere culoare naluci soft si nu numai

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

feugen
veteran
veteran

Alegere culoare naluci soft si nu numai

Mesaj de feugen » 26 Ian 2011, 08:42

In afara de alegerea nalucilor dupa asemanarea cu pestii care exista in locatia respectiva, ce alte criterii exista?
Gradul de turbiditate al apei (limpezimea) ne conduce catre anumite culori?
Exista culori mai vizibile in apa decat altele? Aici nu ma refer la modul in care le vedem noi, ci "victimile" urmarite.
Exista o diferentiere a culorii nalucilor in functie de sezon?
Exista diferentiere de culori in functie de cat de insorit este afara?
Noaptea, exceptie facand cele (fosforescente) ce culori pot fi folosite?

In acest topic ma refer doar la culoare si nu la vibratii sau zgomot.
Bucuresti

Ionut Petrea
veteran
veteran

Mesaj de Ionut Petrea » 26 Ian 2011, 09:20

Culoarea care devine cel mai putin vizibila la o adancime incepand cu 1,5-2metri este , dupa parerea mea,culoarea rosie si nuantele acesteia,iar cele mai vizibile sunt cele in nuante de albastru,verde,galben,alb.Eu cel mai mult am insistat pe culori charteuse,lemon,cu glitter sau fara.Asta la salau.Dar in rarele cazuri in care am cautat cumetrele cu gume, parca mai multa incredere am avut in gruburi albe cu coada rosie :oops: si cu alea am si prins.
Bineinteles, nu exista o regula generala.Acum vreo 2 ani eram sub un baraj,schimbam guma dupa guma din culorile mai sus amintite fara sa am nici macar un atac,si vine un nene pe bicicleta,cu o telescopica scofirjita,mono de 0.35 si cu niste Mister Twister de 5 g rosii pac, in 10 minute 2 salai,dupa care da buna ziua si pleaca.Bineinteles ca mi-am scotocit toata geanta dupa ceva care macar sa arate aproximativ cu ce dadea el,pana am gasit ceva aproape roz :oops: si fix pe locul lui m-am pus.Sa mai zic si ca nu am prins nimic...? :evil:
Oricum, cred ca aici cineva cu mai multa experienta ar trebui sa se pronunte, e un subiect care ma intereseaza si pe mine foarte mult!
Intotdeauna C&R

YoNutzu
senior
senior

Mesaj de YoNutzu » 26 Ian 2011, 09:24

Stiu ca nu asta vrei dar uite putina teorie (dar tot practica ne omoara) :D
http://www.pescar-sportiv.ro/Vazul_la_pesti.php

stradic
veteran
veteran

culori gume

Mesaj de stradic » 26 Ian 2011, 09:30

Culori bune pe timp de noapte ce mi-au dat rezultate la salau pe barajul de la Firiza sunt alb sidef si verde gliter.
rapala the best vobler in the world

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 26 Ian 2011, 10:21

Eu am inceput sa fiu mare fan al culorilor inchise, gen motor oil, maro, verde inchis. E normal ca unele culori sa fie mai bune in anumite conditii decat altele insa nu se poate generaliza, e de la caz la caz, zi la zi, locatie la locatie. Am avut zile cand pe apa tulbure cele mai multe trasaturi le aveam pe galben fluo cu spate negru, si zile cand in aceleasi conditii imi tragea numai pe verde glitter, diferea numai locatia. Sunt anumite locatii unde haleste bine culori cat mai inchise, si la fel sunt altele unde cu cat e mai puternica culoarea cu atat ai sanse mai bune. Discutii pe tema asta au fost sute, si tot la nici o concluzie s-a ajuns. Singurul lucru care poate fi facut e sa mergi acolo :D si strecori apa cu tot ce ai in trusa pana gasesti ce merge in ziua aia (cu conditia ca unde dai tu sa stea salai ca altfel... :lol: )
Daca dai pe ape cu pesti rari, e foarte greu sa iti faci o idee pe ce ar merge.
In principiu nu trebuie sa lipseasca din trusa clasicele alb sidef (si sidefu asta poate fi mai albicios sau mai murdar) verde/charteuse cu glitter, galben fluo cu spate negru, oranj sau rosu fluo, motor oil, maro, verde inchis. Eu zic ca daca ai culorile astea acoperi toate situatiile.
Urasc atarnatorii!

bogdan_mihu
senior
senior

Mesaj de bogdan_mihu » 26 Ian 2011, 16:48

cel mai bine am prins pe culori naturale alb sau alb sidef cu negru pe spatesau galben,maro cu negru,pe culorile astea am prins si pe apa tulbure si pe apa limpede si noaptea,am mai avut ceva rezultate si pe verde sau verde cu glitter,chiar astazi am prins unul pe un vierme verde cu glitter,am observat ca de multe ori iarna verdele cu glitter imi aducea cate o captura in timp ce cu alte culori nici tac macar,am mai prins pe apa tulbure cu rosu sau portocaliu

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 26 Ian 2011, 19:04

Am cam inteles cum sta treaba cu culorile. Exista culori cu avantaje teoretice in anumite conditii, dar tot capriciul pestelui face diferenta. => Regula este ca... nu-i nicio regula :lol:

In alta ordine de idei, a folosit cineva racusori soft in cautarea somnului? Primavara, racul este una dintre momelile (hrana) preferate de somn, alaturi de tipar, dar aia este o alta discutie. Am 3 racusori de la Cabela's cred. Uitandu-ma la ei, nu vad sa aiba in apa un joc care sa semene cat de cat cu naturalul. Voi ce stiti de chestia asta? La un moment dat am vazut niste clipuri cu racusori soft (asa mi-am amintit ca-i am) insa fiind folositi in regim de apa statatoare nu am vazut nimic spectaculos la evolutie. Banuiesc ca in apa curgatoare... tot cam aia este. Cei din clipuri laudau momeala lor (nu era din aceea ca a mea). Exista marci de referinta?
Bucuresti

charly 33
senior
senior

Mesaj de charly 33 » 26 Ian 2011, 19:53

boistean
veteran
veteran

Mesaj de boistean » 26 Ian 2011, 20:51

uite si aici un material cat de cat detaliat despre alegerea culorilor :wink:

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 26 Ian 2011, 20:53

pare natural da' sigur costa o caruta de bani si ma indoiesc ca vin si se sinucid pestii la el.
Urasc atarnatorii!

Scrie răspuns