Alegere culoare naluci soft si nu numai

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

feugen
veteran
veteran

Mesaj de feugen » 26 Ian 2011, 21:45

stefanflorin scrie:pare natural da' sigur costa o caruta de bani si ma indoiesc ca vin si se sinucid pestii la el.
Si mie mi se pare prea "tehnologic". Eu am niste racusori care au locul in care intra capul jigului intre clesti, carligul iesind prin coada.
Privitor la cel din clip, este OK la modul cum imita un rac, mai ales ca inainteaza cu spatele. Eu, cand pescuiesc la somn cu racusori vii, ii agat de coada (din imediata apropiere a aripioarei din mijlocul cozii) astfel nu mor si au miscarea specifica tot timpul cat stau atarnati in carlig.
Bucuresti

lucianfiat
utilizator constant
utilizator constant

Re: Alegere culoare naluci soft si nu numai

Mesaj de lucianfiat » 27 Ian 2011, 08:55

feugen scrie:In afara de alegerea nalucilor dupa asemanarea cu pestii care exista in locatia respectiva, ce alte criterii exista?
Gradul de turbiditate al apei (limpezimea) ne conduce catre anumite culori?
Exista culori mai vizibile in apa decat altele? Aici nu ma refer la modul in care le vedem noi, ci "victimile" urmarite.
Exista o diferentiere a culorii nalucilor in functie de sezon?
Exista diferentiere de culori in functie de cat de insorit este afara?
Noaptea, exceptie facand cele (fosforescente) ce culori pot fi folosite?

In acest topic ma refer doar la culoare si nu la vibratii sau zgomot.
in primul rand nu este esential ca sa i-ti alegi forma nalucii in functie de pestii prada din zona .degeaba alegi un guvide soft cu coada in forma de paleta care bate destul de agresiv cand in zona sunt prezenti guvizii care deobicei se deplaseaza prin tasniri scurte folosind mai mult inotatoarele pectorale si creaza unde de presiune destul de mici in comparatie cu o naluca soft agresiva in miscari .este ca si cum ai vedea o bicicleta care face zgomot ca un tir si atunci nu ti-ai pune semne de intrebare ?in cazul guvidelui vei folosi naluci soft de forma fusiforma cu apendice vibratil foarte mic sau chiar inexistent (jerk,split tail) recuperat mai mult taras cu tasniri scurte si pauze mai lungi .deci in concluzie actiunea nalucii conteaza mai mult decat forma .
referitor la culori nu este o regula de baza tot timpul vor fii exceptii ,in zilele innorate poti folosi culori vii ,verde gliter ,verde fluo ,alb,portocaliu in functie de adancimea si gradul de limpezire al apei .in zilele insorite poti folosi alb,perl,motor oil alb cu spate negru ,perl cu gliter si lista poate fii mai lunga .noaptea eu unul nu cred ca nalucile fosforescente dau rezultate datorita faptului ca devin extrem de vizibile si in acelasi timp un semnal de alarma pt pesti cel putin pt pestii maturi asta nu inseamna ca este imposibil sa prinzi cu ele .noaptea mai bine incearca cu voblere datorita faptului ca salaii se ridica in straturile superioare a apei pt a vana albitura .
dar inainte de a fii eficient in alegerea culorilor mai bine fii eficient in prezentarea nalucilor ca niciodata nu vei prinde mai mult cu un fir gros si o naluca armata cu un jig greu decat vei prinde cu un fir subtire si de calitate care nu se imbiba cu apa si un jig usor

stefanflorin
veteran
veteran

Re: Alegere culoare naluci soft si nu numai

Mesaj de stefanflorin » 27 Ian 2011, 09:57

lucianfiat scrie: ...ca niciodata nu vei prinde mai mult cu un fir gros si o naluca armata cu un jig greu decat vei prinde cu un fir subtire si de calitate care nu se imbiba cu apa si un jig usor
:lol: :lol: :lol: aici ai zis o mare gogoasa, da lasa, mizeaza tu pe asta :lol:
Urasc atarnatorii!

lucianfiat
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de lucianfiat » 27 Ian 2011, 14:25

probabil din punctul tau de vedere.
pana acum un an si eu puteam se jur ca este o mare gogoasa.dar dupa un an de pescuit cu fire subtiri la aceeasi rezistenta si de calitate nu a-si mai da cu fire groase

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 27 Ian 2011, 15:00

cand o sa imbatraniti pescuind numai salau ,o sa intelegeti ca o anumita culoare are importanta doar cand exista aglomerari mari de pesti deci comportament concurential .culoarea are importanta majora doar in perioda de reproducere si pentru a vinde produsul .
nu cred ca exista culori sau brand minune.
walleye

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 27 Ian 2011, 15:08

Eu as zice ca e invers....cand ai mult peste pe loc e mai probabil sa prinzi cu orice arunci la el decat atunci cand ai pesti izolati si mofturosi unde e clar ca de cele mai multe ori naluca face diferenta (culoare, bataie, dimensiune, lest) intre a avea trasatura si a face agrement.
Urasc atarnatorii!

adrian frunza
veteran
veteran

Mesaj de adrian frunza » 27 Ian 2011, 15:19

aglomeratie =concurenta pe sursa de hrana =agresivitate .orice animal agresiv ataca culori stridente nu discrete .ca idee vorbeam numai de culoare .
intre factorii mentionati de tine lipsesc 3 cei mai importanti pentru mine .
walleye

toni f
veteran
veteran

Mesaj de toni f » 27 Ian 2011, 15:25

stefane, si eu ii dau dreptate lui lucian la orice ora din zi si din noapte ....

firu mai subtire si jigul mai usor sunt intotdeauna mai bune, ca prezinti naluca mai altfel ...

ceva mici exceptii sunt, de genul ca iti da un somn in loc de salau, si iti doresti sa fi avut pp de 30 de lbs si gmakatsu hw de 6/0
in loc de pp de 10 si mustad de 4/0 ...

sau cand iti doresti neaparat sa tarai efectiv naluca pe fundul apei, iara pui jig supradimensionat ...

altfel, oricand un fir mai subtire te ajuta sa reduci greutatea jigului, sa arunci mai departe bla bla bala ....

un jig mai usor, in curent, daca stii ce faci e mult mai bun decat ala care taraie fundu ... imi aduc aminte ca acu 4 ani , pescuiam cu mihai florescu, si unde mie imi trebuiau 17-21 sa inteleg ce fac acolo, el dadea cu 12-14 .... cu echipament comparabil ...

bai baiatule, si nu intelegeam cum poate sa faca treaba asta ... si binenteles ca prindea de 10 ori mai mult ... intre timp, am mai progresat si noi :twisted: , si situatia nu mai e chiar asa ...

dar aceeasi chesti se obtine cu un fir mai gros ... te obliga sa pui jig mai greu, nu mai joci naluca la fel, nu mai simti la fel de bine etc, si parerea mea este ca e si mai putin peste ....

stefanflorin
veteran
veteran

Mesaj de stefanflorin » 27 Ian 2011, 15:27

eu vorbeam de proprietatile unei naluci, nu de factori.
PS: de acord cu tine, e bun firul subtire, dar ce te faci cand mananca pe lesturi mari si cu fir subtire nu poti pescui asa ceva ca trezesti minerii......firul mai gros actioneaza ca o parasuta
PPS: pe curent sunt de acord ca firul subtire face diferenta insa in locuri fara curent sau cu curent insesizabil, lucrurile nu stau intotdeauna asa
Urasc atarnatorii!

lucianfiat
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de lucianfiat » 27 Ian 2011, 15:49

in primul rand trebuie sa inteleaga toata lumea ca nu culoarea si forma nalucii sunt cei mai importanti factori ,inainte de asta trebuie lucrat la prezentarea nalucii ,prezentarea poate sa difere de la pescar la pescar asta nu inseamna ca doar unii vor prinde si altii nimic,vor prinde toti dar unii mai putin si altii mai mult .
un exemplu concret pot da la penultima iesire din ianuarie cand am dat de salai pe Dunare intr-un loc cu apa de 7-8m si lipsita de curent .niste structuri marunte pe larg la 20-25 de metri fata de mal ,am inceput sa prind bine dupa ce am gasit combinatia perfecta fir super PE 8lb jig 5gr si grub mann s de 7.5 cm ,prindeam unul dupa altul si deodata am fost flancat de 2 localnici unul in stanga unul in dreapta la 2m de mine lanseurile le faceau exact unde lansam si eu .Am prins in continuare unul dupa altul si ei nimic ,au tot schimbat la naluci intruna dar nimic intrun final au prins cam 3-4 bucati de caciula eu avand in jur de 50 de buc prinse ,bine inteles pana la urma au strans si au plecat .pana la finalul zilei am adunat in jur de 60 de buc din care numai vre-o 35 legali.dar in fine la 1.5 grade apa a fost o partida buna .
greseala lor a fost ca dadeau cu un fir gros si jiguri de peste 12 gr tarand mai mult pe substrat naluca chiar daca am pus si ei aceleasi gruburi .
deci concluzia este ca degeaba dai cu o naluca "prinzatoare"daca nu o prezinti cum trebuie, pierzi timpul degeaba .

Scrie răspuns