Evergreen Balista

discutii despre lansete, mulinete, fire, naluci, etc. destinate pescuitului rapitorilor

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Sorin, Moderatori

Scrie răspuns
kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 24 Ian 2008, 09:37

Adelin scrie:Pt cei interesatzi:
http://www.tackletour.com/reviewstella2000spg2.html
http://www.tackletour.com/reviewdaiwacertate.html
Dar nu despre mulinete era vorba, hai sa lasam topicul sa mearga mai departe, e pacat sa deviem de la subiect. :wink:
amu dupa ce ne impuscaram singuri in chishor baga lumea de seama ca decit sa cante lambada cu cuvintele lor mai bine posteaza link-uri :lol:

ca sa nu deviem de la subiectul asta despre lansete unde se vorbeste despre risnitze ... am si eu o intrebare pt posesori de lansete Evergreen Batista ... mah frate cat de bine poa sa fie finisata joarda daca nici inelele nu le-au nimerit pe aceiasi directie ? :lol:

auzi cica inele montate in spiral ... :lol: cu ce scop ? ce ... ? nu mai folosesc virteje ? :lol:

ce n-au pus unu da si unu nu ... unu pe splin si unu pe partea aiiilalta ?

io nu stiu ... intreb si eu ... doar oameni suntem ... :D

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 24 Ian 2008, 10:34

kuintautti scrie:[
auzi cica inele montate in spiral ... :lol: cu ce scop ? ce ... ? nu mai folosesc virteje ? :lol:
este ultima gaselnita aplicata la betele de casting. cica blancurile in timpul pescuitului (atat cand arunci cat si cand tragi de peste) ar suferi niste torsiuni, motiv pt care daca pozitionezi inelele asa lucrurile se schimba radical.

o fi, n-o fi, eu zic sa incerci si sa ne spui si noua! pana una alta, ce ti se puse pata pe adelin ca nu ne este clar. sunteti prieteni vechi bag seama? :) sa revenim la topic, nu pot lasa sa fie trecut cu vederea atacul la adresa personalitatii sfintei germina. here I go

AndreiZ scrie: TR-FR-ul are o putere de aruncare intre 1/2 si 4 oz., adica 14 - 113 grame, fir mono 16-30 lbs., si fir textil 40 - 80 lbs. - valori inscriptionate pe talon.
andrei, tu ai pus vreodata 114g pe batul asta?

am tot montat niste blancuri loomis de la 1-6oz extrafast de 8'6" si din doua bucati pentru mine si prieteni. un fel de pari cu care poti sa salvezi oameni de la inec. nu cantaresc mult mai mult decat minunea de evergreen si costa cat face o mandrina jap daca o cumperi separat, cu tot cu garantie in banii astia.

treaba este ca desi sunt date in acel rating, mor de cum pui mai mult de 50g pe ele. noi stiam dinainte ce pot face, ni le-am facut ca sa dam in copaci cu fire groase si treaba asta o fac bine. nu este o exceptie, am vazut enspe bete care nu se pupau exact cu ce se spunea ca sunt.

ce vreau sa spun cu acest exemplu? ca rating-urile sunt valori orientative. chiar si la lansetele de musca, inclusiv alea de la rodbuilderji vero care baga fitze de fitze si-ti pot face chiar si blancul pe comanda, tot nu poti obtine perfectiunea intruchipata.

zic de musca pt simplul motiv ca greutatea de aruncare este standardizata cu tolerante de plus minus 6 grains. si totusi nici acolo nu tine. cristian ene sustine ca prietenul lui tom morgan a reusit acest lucru, insa eu ma indoiesc profund, pt ca altfel nu imi explic de ce tot mereu schimba modelele si mai adauga cate un inel. he he he

bene, una peste alta, un blanc care chiar sa arunce o plaja de greutati de la 14 la peste o suta de grame incarcandu-se realmente nu se poate construi. tu probabil cu lanseta asta dai la salau. daca e cum spui tu, ai da cu ea la somn la clonc?

ca deh, doar e numa' buna de ata de 40-80lbs care-i arhisuficient sa scoti buricul baltii. desi - in mod paradoxal - pt mono nu duce mai mult cde 16-30lbs. :D glumesc, este clar ca nu la cat duce s-au gandit ci la diametrele firelor si cam ce poate trece prin inele.

de ce toata abureala de mai sus. pentru ca tu vii si argumentezi cu cifre si date precise pe un domeniu care are mai multa legatura cu feelingul decat cu matematica si ingineria aplicata. pe langa ca inca nu am inteles ce vrei sa spui exact, in afara de-ati exprima intentia de-a tine aparerea lui dragos. si am citit de 4 ori mesajul tau.

@ all evergreen people,

nu suntem tampiti, realizam perfect ce inseamna placerea de a pescui cu o scula de calitate, dupa cum si diferentele de gust si stil care impun unuia sa dea la salau cu o varga flexibila si altuia cu un par. sa zicem, este doar un exemplu.

reiterez intrebarea lui razvan care a taiat pisica in doua elegant.
razvan m. scrie: O intrebare, asa ca de la limitat la cunoscator. Pentru ce aplicatie ai cumparat lanseta asta care e de swimbait, insa potrivit unora mai priceputi ca noi, are varful cam moale pentru un astfel de pescuit ? Ca ma gandesc ca atunci cand dai 6-700 de Euro pe o lanseta trebuie sa stii exact la ce iti va folosi.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 24 Ian 2008, 10:37

deci domnu dragos, daca tot faci misto de germinele mele, ia explica-ne si noua ce anume te-a facut sa alegi minunea si exact in ce consta calitatea unei lansete de "a lucra in atatea feluri".

suntem si noi curiosi, pt ca tu vb despre ce stii. punct. si toti ceilalalti o freaca prin pesteri pe langa tine care esti asa avizat dar - vorba lui adelin - cand esti rugat sa spui pe limba romaneasca ce-are asa special batul ala o dai in lambada.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 24 Ian 2008, 10:59

Dragos Cretu scrie: eu am Tactics TR-FR, care se preteaza la mai multe stiluri, inclusiv cu swimbaits si jigging in heavy cover, si ca sa intelegi trebuie sa o tii in mana, sa pescuiesti cu ea caci aici irosim timp cu descrieri, insa, asta este toata ideea, nu am vazut la nici o americanca un blanc care sa lucreze in atatea moduri, e greu de descris, din nou, trebuie sa dai cu ea sa vezi.
Poate producatorii de lansete, in frunte cu cei japonezi au ajuns la adevarata maturitate, iar faza de super-specializare a lansetelor e deja depasita si tendinta e de revenire la lansete tot mai putin specializate, mai "universale" ca sa zic asa.

Poate chiar asta e lanseta universala, ce se preteaza la mai multe tehnici, ca swimbait, cranking, jigging in extra-heavy cover, dar si pe balta cu jiguri de 3,5/5 gr, flipping, pitching and chunking and winding etc.
Atunci da, as vrea si eu una iar pe celelalte le vand. De ce sa vreo 2000 USD bagati in bete cand aceeasi treaba o pot face cu unul singur de 6-700?!

Am vrea mai multe amanunte, de aceea te sacaim.
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 24 Ian 2008, 11:24

eugen scrie:
andrei, tu ai pus vreodata 114g pe batul asta?

am tot montat niste blancuri loomis de la 1-6oz extrafast de 8'6" si din doua bucati pentru mine si prieteni. un fel de pari cu care poti sa salvezi oameni de la inec. nu cantaresc mult mai mult decat minunea de evergreen si costa cat face o mandrina jap daca o cumperi separat, cu tot cu garantie in banii astia.

treaba este ca desi sunt date in acel rating, mor de cum pui mai mult de 50g pe ele. noi stiam dinainte ce pot face, ni le-am facut ca sa dam in copaci cu fire groase si treaba asta o fac bine. nu este o exceptie, am vazut enspe bete care nu se pupau exact cu ce se spunea ca sunt.
Am avut si eu niste blankuri de Hot Shot de la Loomis, cel de 1-5 oz... nu stiu de ce la dau asa ratingul, ca varful e destul de moale... probabil ratingul ala e pt. pescuitul la trena, cu voblere mari, la somon, pe raurile lor.

Pe Balista am dat cel mult cu 90 grame, ca n-am avut naluca mai grea :)... In schimb, TR-FR-ul e si mai puternic, mai rigid decat Balista. Lansetele de swimbait trebuie sa duca greutatile alea, ca-s facute pt. pescuit lansat.

Jiguri de 3,5 - 5 grame te chinui sa le lansezi cu TR-FR-ul... care se inacrca de la 7 grame in sus.

Razvan cred ca a facut o confuzie - era vorba despre balista, asta are varful mai moale (din reviewul TT)... TR-FR-ul este mult mai rigid pe varf.

razvan m.
veteran
veteran

Mesaj de razvan m. » 24 Ian 2008, 11:46

Da, initial am crezut ca si Dragos are Balista, recunosc mai mult din tonul sau vadit certaret. Pe urma m-am lamurit ca are TR-FR, adica tot o lanseta de swimbait. Cea care descrisa si in "Confesiunile unui evergreenist" de catre Superbaloane, pe blogul tau.

Oricum intrebarea ramane valabila. De ce o lanseta de swimbait pentru jig ?!
Sud-Est, Romania undeva in Balcani
Cand aterizezi pe aeroport tine bine de bani.

AndreiZ
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de AndreiZ » 24 Ian 2008, 11:59

razvan m. scrie: Oricum intrebarea ramane valabila. De ce o lanseta de swimbait pentru jig ?!
Pt. k e foarte puternica, nu pt. jiguri in apa libera, ci pt. heavycover. Producatorii o recomanda si pt. alte aplicatii unde ai nevoie de putere (pescuit cu jiguri in structuri grele, cand trebuie sa scoti peste cat mai repede; frogging - la noi nu se practica...) in afara de big baits. De ex., balista nu merge asa de bine pe jiguri, pt. ca-i mai moale pe varf... insa merge bine pe hard baits si alte naluci mari, cu ancore. Desi am prins si niste somni pe plastice montate offset si n-am avut probleme la intepatura.

La fel s-a intamplat si cu seria Hot Shot de la Loomis - desi ei o concepusera initial pt. trena cu voblere la somon, pescarii i-au gasit rapid si alte intrebuintari la care se preta - jiguri... si producatorul chiar recunostea asta prin descrierile seriei.

eugen
veteran
veteran

Mesaj de eugen » 24 Ian 2008, 12:00

andrei,

asa si eu pot da cu acel loomis un mare plumb de 300g daca arunc lobat langa barca. ceea ce nu inseamna ca si lansez. dupa cum chiar am prins salau cu el cu jiguri de 4 si 5g dar erau aruncate nu lansate. zi-ne si tu pe cinstite ce si cum.

deci poti sau nu sa dai cu acea lanseta cu jiguri de 14g la salau pe gostilele lansand departe (altfel sigur ca poti arunca si cu coada de matura) si a doua zi sa scoti un somn din copaci cu fir de 80lbs cu o lingura de o suta de grame?

sper sa nu ma intelegi gresit, din punctul meu de vedere este super ok sa-ti cumperi o chestie chiar si perfect inutila si cumplit de scumpa daca-ti pare sexy si asa vrea muschiu' tau. atata ca nu despre asta e vorba.

prietenul tau insista ca astia care se dau cu dacia sunt niste suckeri in soferie pe langa cei care baga cu bentley. eu personal chiar sunt foarte curios sa vad daca dumnealui are permis. aia pentru ca asa mi-e felul, imi plac rautatile astea mici si nevinovate :D

in cazul altora, chiar exista un interes de a afla informatie la concret. de pilda stiu din sursa sigura ca danr isi cauta varga de pescuit la clonc cu care la o adica sa poata da la fel de bine si la jig si la lingura, atat la somn cat si la salau si avat.

kuin tauti
veteran
veteran

Mesaj de kuin tauti » 24 Ian 2008, 12:23

AndreiZ scrie: nu pt. jiguri in apa libera, ci pt. heavycover.
Nu vreau sa consum spatiul cu mesaje anapoda si de neintels ca alti dar dorinta mea de cunoastere este nestapanita si dac nu va e cu suparare domnilor vreau sa aflu ...

@AndreiZ --- ce inseamna hevycover ? nu de alta dar cu engelza mea de balta as spune ca e o covertura asa ma grea ... plapuma poate ? se preteaza la pescuit ? :)

cristian.ene
veteran
veteran

pareri pe uscat

Mesaj de cristian.ene » 24 Ian 2008, 12:46

Eugen,

prietenul Tom Morgan e unul din putini de pe piata care a conceput lansete care le-a testat multi ani, le-a construit si asa au ramas. Nu stiu de cand le produce dar nu cred sa le fi modificat vreodata, pentru ca nu e nevoie.

Referitor la presupuneri e la fel cum poti sa iti imagimezi un demaraj cu masina de la 0-120 km in treapta I pana nu il faci? Crezi ca toate masinile pot? vrei sa incerci cu masina ta? :lol:

Mai bine probezi un lucru si apoi poti sa spui da poate sau nu.

Scrie răspuns