Pescuit la Trena - Trolling

pescuit cu naluci, momeli artificiale: oscilante, rotative, voblere, twistere

Moderatori: johnnybravo, dr.pike, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
seve
senior
senior

Mesaj de seve » 01 Dec 2010, 05:08

nu iti trebuie neaparat downrigger sa pescuiesti la trena...am pescuit pe dunare cu ceva succes si fara greutati sau downrigger...eu am lasat nalucile la 50-60 metri in spatele barci,.barca metalica gen luntre. cele mai prinzatoare au fost cozma de 9 cm(recomand cu incredere) si yozuri cristal minnow deep diver. nu am lestat nimic, am pescuit cu 4 bete ...yozuri in mijloc si cozma pe lateral....ia-ti un marker si pune pe fir sa vezi cat de mult il lasi in spatele barcii si cauta sa lasi voblerele la distante diferite fata de barca...am pescuit in timpul noptii dar cred ca si ziua ar merge mai ales daca ajungi cu naluca in jurul structurii...pe apa curenta o poti tine mai mult pe loc si trage batul spre tine si adu-l in pozitia initiala...de multe ori atunci se petrece si atacul. fir intins!

MeHigh
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MeHigh » 01 Dec 2010, 07:06

Am pescuit cu asa ceva la pastrav pe lac si este extrem de eficace- pe cat de putin spectaculos.
Sonarul iti arata cat de jos e termoclina si practic faci trena acolo (de obicei intre 20 si 25 de m). Acum am vazut instalatie automata pe care o setezi direct prin sonar. Ce-i next? Sa pui o mulineta electrica si nevasta sa scoata pestele din carlig... tu stai la bere cu o mana scarpinand ouale si conducand barca cu un picior.
Voblerele au prins dar au tendinta sa se impulece la lasarea la apa a monturii, asa ca streamerele , lingurile, jigurile si diavolii tasmanieni au fost cei mai prinzatori. Culmea ca un jig semitransparent alb, cat o scobitoare aproape, cu ochi mari( un fel de curly tail fara curly) a prins bucatile cele mai imbracate - ma refer la pastravi intre 4 si 5 kile

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 01 Dec 2010, 11:52

seve scrie:nu iti trebuie neaparat downrigger sa pescuiesti la trena...
binenteles ca nu-ti trebuie neaparat downrigger sa pescuiesti la trena... dar, imi inchipui, in anumite situatii, in combinatie cu un sonar, in ape adanci si foarte adanci (dunare, lacuri de baraj de ex.), poate fi extrem de eficace. la urma urmei, de ce sa te chinui cu o "coada" de 50-60m, careia nici nu-i poti controla intr-adevar adancimea de actiune... si daca vrei pescuit spectaculos oricum nu prea ai treaba cu trena.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 01 Dec 2010, 12:51

Personal nu prea vad in Romania ape pentru downrigger in afara de mare.
Cei care vor sa folosesca asa ceva ar putea spune si unde ?

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 01 Dec 2010, 13:08

io ma gandeam la dunare, bratul chilia de ex. are pana la 39m adancime... tare as fi curios ce "misuna" prin zonele alea...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 01 Dec 2010, 13:40

Cand pescuiesti la trena cu downrigger trebuie ca adancimea sa fie si mare si constanta pe o portiune foarte mare. Altfel nu are nici un rost.
Nu voi vorbi aici despre downrigger pe mari si oceane, stil pe care putini romani au ocazia sa-l practice.
Pe apa dulce downrigger se practica pe marile lacuri alpine, naturale sau nu.
Cel mai cunoscut este lacul Leman. Care sunt pestii cautati ? Salmonide cum ar fi coregonul care traieste in bancuri la adancimi mari. De obicei se face trena pana gasesti bancul iar dupa aia il pescuiesti pe verticala. Cand bancul se deplaseaza, nu ai de unde sti in ce directia a luat-o asa ca iar pleci la trena pana gasesti pestele din nou.
Pentru cei ce dau la stiuca pe aceste lacuri, nu e nevoie de downrigger, existand voblere care coboara la adancimi mari. Am mai multe care depasesc 13m in trena. Oricum stiucile stau de-a lungul treptei, treapta usor de vazut cu ochiul apa fiind foarte limpede.
Deci in afara de acest pescuit specific la salmonide care nu exista in Romania pe lacuri care nici ele nu exista, eu nu vad unde ar putea fi folosit in mod eficient downrigger-ul in tara. Sau poate mi-au scapat niste locuri si astept sa fie citate.
Cat despre Chilia pe care ar fi 39m adancime... sunt convins ca acesti 39m nu dureaza cativa kilometri incat sa merite pus in aplicatie tot circul cu downrigger. Iar pentru somn sunt metode mai comode pentru a-l captura caci alti pesti la 39m cam pauza.

Adi G
veteran
veteran

Mesaj de Adi G » 01 Dec 2010, 15:39

trebuie sa precizez ca io visez numai cu ochii deschisi de downrigger :lol: nu am nici un fel de experienta practica la faza asta, poate la trena un pic, da nu stiu daca se poate numi experienta aia :lol: . doar asa din citite am inteles ca poate fi folosit si la adancimi mai mici, un avantaj ar fi chipurile, ca merg montate si mai multe line-releasuri, in intervale de cel putin 5m, ca sa poti sa acoperi toate adancimile, un alt avantaj ar fi cica, faptul ca pestele se inteapa singur, rezistenta la care cedeaza line-releasul fiind reglabila de la 1 la 9kg de ex... adevarul e ca e destul de complicata toata "montura", si daca merita intr-adevar tot circu asta pe dunare sau pe lacuri de acumulare in romanica, nu stiu.
da io unu as fi destul de nebun sa incerc daca se iveste ocazia cumva :lol: si daca ajung vreodata sa testez asa ceva pe dunare :roll: bag aici eventuale rezultate...

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 01 Dec 2010, 15:59

Ok incearca, dar sa ne spui si noua rezultatele. :D

MeHigh
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de MeHigh » 02 Dec 2010, 07:50

Nu e neaparat vorba de "adancimi mari". E vorba de precizie. In unele zile pestii sunt la 10 alte ori la 30 de metrii.
Plus ca poti controla fundul apei ridicand si lasand mai jos naluca.
Iar voblerele care coboara mai adanc sunt uriase fata de ce ar trebui pentru un pastrav.
Ma gandeam in principal la lacurile de acumulare din Romania unde ai putea pescui in singurele ape nepescuite pana acum de nimeni... tadaaaaaaaa
Sunt sigur ca in Tarnita sau Belis ar fi sanse extraordinare de pesti frumosi.

tudor
Moderator
Moderator

Mesaj de tudor » 02 Dec 2010, 09:58

MeHigh scrie: Iar voblerele care coboara mai adanc sunt uriase fata de ce ar trebui pentru un pastrav.
Ma gandeam in principal la lacurile de acumulare din Romania unde ai putea pescui in singurele ape nepescuite pana acum de nimeni... tadaaaaaaaa
Sunt sigur ca in Tarnita sau Belis ar fi sanse extraordinare de pesti frumosi.
Voblerele alea au prins si pastravi, dar foarte mari si cu totul intamplator. Eu nu caut salmonide. Caut stiuci care mananca salmonide.
Nu cunosc Belis si Tarnita, mi-a mai vorbit cineva pe privat si de Bicaz.
Asa dupa harta, comparand cu ce cunosc eu, mi se par lacuri mici. De aceea downrigger mi se pare prea complicat de pus in actiune pentru o distanta de trena destul de scurta. Insa eu ne-cunoscand aceste lacuri se poate sa ma insel.

Scrie răspuns