Pescuit la somn cu clonc pe Dunare - 27 somni/ 5 zile

pescuitul stationar si/sau cu momeli naturale: rame, pestisori, lipitori, coropisnite, insecte, etc

Moderatori: johnnybravo, tudor, Adelin, Moderatori

Scrie răspuns
Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zoran Wiener » 30 Noi 2011, 19:47

Culoarea nu prea conteaza, sa fie moale fustita. Eu n-am folosit never fustita la cirlig, ci doar la plumb.
Montura rime: sus ancora, pe fiecare cirlig pun vreo 3-4 rime, sa atirne-n jos. Aici ideea e ca sa intre cit mai multe rime si sa nu se sparga.
Jos pun un cirlig, dar poti folosi si o ancora. Pe cirlig pun 2 rime prinse in mijloc si o a treia rima o trag de la jumate pe cirlig.
Virful rimelor de sus sa fie la nivel cu cirligul.
Somnii prind cu buza de virful rimelor si le rup.
Poti pune si 2 cirlige sau si sus cirlig jos ancora. Trebuie sa vezi cum e mai bine. Dar niciodata sa nu folosesti doar 1 ancora, iti smulge rima cu rima daca vrea.

La pestisor: cirlig sus, in partea dorsala la aripioara de sus. Ancora ce atirna mai jos o infig in una din aripioara din fata. Daca ancora-i prea mare, nu se mai misca pestisorul. Eu folosesc maxim 3/0, de obicei 2/0 (ancore f ascutite si robuste). Cu 2/0 am scos si 2,2 metrii somn.
Salut si fir intins,
Zoran Wiener
--------------------------------------
http://www.pescuit-la-somn.com/

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 01 Dec 2011, 01:03

am refacut montura, in ideea ca daca se agata de ceva sa se rupa firul cu ancora si sa nu pierd plomb teser-ul, cam asa arata:

Imagine

stie cineva unde pot insera pluta asta zornaitoare in montura de somn la clonc?

Imagine

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 01 Dec 2011, 01:12

@ crysst
de unde ai luat fustitele alea pentru ancore si un pret (eventual producatorul daca sunt din america sa le caut in europa ) . se pot pune si pe ancore 1/0 ? am eu niste idei cu ele pentru stiuca :wink:
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 01 Dec 2011, 01:15

le-am luat de pe basspro,

http://www.basspro.com/Northland-Fishin ... 0056/99398

se pot pune si pe ancore mai mici, gaura unde se baga ancora este foarte stramta dar si foarte elastica.

grey-wolf
veteran
veteran

Mesaj de grey-wolf » 01 Dec 2011, 01:22

Multumesc :bere:
un locuitor la mia de km² ! pamintul ne va suporta mai usor !

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 01 Dec 2011, 02:25

crysst scrie: stie cineva unde pot insera pluta asta zornaitoare in montura de somn la clonc?
pluta respectiva nu e pentru clonc.
aia se poate folosi in doua moduri:
-la montura cu pestisor viu, sa-ti tina pestisorul la suprafata.
-la montura cu pestisor pe fund, dar pusa deasupra plumbului.

In ambele cazuri aceasta are rolul de a produce niste sunete. Cand pestisorul se agita sa scape din carlig, zornaie dracovenia aia. Daca pescuiesti de exemplu in Dunare, unde sunt curenti puternici, nu e musai ca pestisorul sa fie viu.
Randament nu stiu sa-ti spun cat are. Eu am folosit o nenorocire din asta dar fara sa observ diferente. Si cu pluta si fara pluta, tot aia (nu) prindeam.
La clonc nu-i vad utilitatea. Zgomotul este produs de clonc..la ce mai trebuie pluta? Oricum somnul are simturi foarte bine dezvoltate, gaseste momeala si fara zornaitoare. Cred ca ai dat banii degeaba.

ranga
veteran
veteran

Mesaj de ranga » 01 Dec 2011, 02:29

Daca ai timpsi vrei, poti sa ti-o faci si singur.
Iti trebuie o antena de masina, niste bile de rulment si o bucata de poliestiren sau lemn de balsa.

Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zoran Wiener » 01 Dec 2011, 07:23

Neata,
am descris pe site-ul meu utilizarea plutei de grund si montura. Eu folosesc zgomocele cu bilute separat, nu integrate in pluta.

Ranga are dreptate, la clonc nu prea se poate utiliza. Insa n-ai dat banii degeaba. 20 gr nu-i mult, la Dunare la grund o poti folosi bine cu smoc de rime, scoica, coropisnite, adica momeli moarte. Fiind curent puternic, acesta apasa toata montura in jos, spre grund. De aceea forfahul sa fie de 2 metrii.

Crysst, cind am fost in vara la Dunare am folosit la inceput forfah monofilament de 1 mm, special pt somn. A doua zi, primul contact cu pestele, a fost un gigant. Am dat contra ca in zid si dupa citeva sec. mi-a ros forfahul. Am schimbat pe textil de 2 mm.

In ce sa ti se agate montura? Nu pescuiesti pe fund, ci intre ape. Iar daca treci peste un pom ce se afla in apa il vezi pe sonar. Si daca nu-l vezi, poti garanta ca doar ancora de jos se va agata in vreo creanga?
Salut si fir intins,
Zoran Wiener

crysst
veteran
veteran

Mesaj de crysst » 01 Dec 2011, 08:27

cine m-a invatat sa bat cloncu, m-a invatat ca montura sa o plimb undeva la maxim 1m de fund (si am avut rezultate) de aceea si rata agtaturilor era destul de mare.
O sa imi fac si 2 monturi solide, sanatoase, sa se indoaie ancora mai repede decat sa se rupa firul si cu astea voi pescui intre ape.

Zoran Wiener
utilizator constant
utilizator constant

Mesaj de Zoran Wiener » 01 Dec 2011, 08:50

Crysst,
cine te-a invatat, te-a invatat ce stia el mai bine. Asta nu inseamna ca rezultatele ce le-ai avut au fost cele mai bune.

Tu spui ca ai avut rezultate. Ce inseamna rezultate?
Salut si fir intins,
Zoran Wiener

Scrie răspuns